
- Množství: asi 2 l
- Čas přípravy: 5 minut min.
- Čas vaření: do 45 min.
Husí játra v sádle
Anooo, husí játra v sádle! My si s Radkem na pečenou husičku nepotrpíme, ale dobrůtku z husích jater zalitou sádlem na kousku pečiva si rádi dopřejeme. Zvlášť, když už je tu podzim a je třeba zahřát se i zevnitř. No a také dát na frak všem škarohlídům, kteří si myslí, že držíme nějakou dietu, umíráme hladem a strááášně trpíme 🙂
Ingredience
- husí játra (kachní, kuřecí) - 1 kg
- husí sádlo (husí, kachní, vepřové) - 1 kg
- mléko k zalití jater
- čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn
- česnek - 4 velké stroužky
- sůl na chuť
Postup
1./ Játra opláchnu, odstraním blanky, nakrájím na maličké kousky a nechám namočené v mléce po dobu nejméně 12 hodin. Já jsem je namočila jeden den dopoledne a druhý den jsem je z mléka vytáhla. Malinko jsem dobu přetáhla (24 h), ale díky mléčné lázni byla játra měkčí a šťavnatější. Nebojte, mléka se těsně před dalším zpracováním zbavíme 😉 Jak?
2./ Játra scedím ve velkém sítu, propláchnu řádně pod vodou a nechám odkapat. Já jsem to díky množství dělala na dvakrát.
3./ Ve větším hrnci se mi zatím na velmi mírném ohni pomalu rozpouští sádlo.
4./ Omytá a vody zbavená játra ještě před vložením do hrnce se sádlem dosuším papírovou utěrkou. Jakmile je sádlo připravené (nevře), játra do této lázně ponořím. Na mírném ohni (tuk může bublat) nechám játra péct po dobu asi 30 minut.
5./ Po 15 minutách pečení přidám na jemno nasekané čerstvé bylinky, kterými nešetřím. Tymián se má na naší zahrádce ještě teď k světu, rozmarýn mám schovaný pro jistotu doma na chodbě. Po dalších asi 10 minutách přidám prolisovaný česnek. Játra průběžně promíchávám vařečkou a pokaždé než to udělám, posbírám pěnu z bílkoviny, která se zachytává kolem hrnce.
7./ Během pečení využiji čas a připravím sklenice, ve kterých budu játra přechovávat.
8./ Po dokončení játra v sádle lehce prosolím, další solení proběhne až ve finále, ve chvíli, kdy budu játra mazat na pečivo.
9./ Do řádně vymytých a suchých sklenic dávám játra přímo z hrnce, zhruba do poloviny a zaliji sádlem. Skleničky s játry jsem v průběhu tuhnutí ze třikrát obrátila, aby nezůstala pouze na dně skleničky.
Jak nejlépe servírovat? Pro mě nejlepší je před servírováním nechat obsah skleničky na chvilku povolit, změknout, třeba na plotně. Ale pozor, probíhá to dost rychle na rozdíl od chladnutí, to jsem čekala nějakou tu hodinu (nechala jsem játra chladnout při pokojové teplotě, ze začátku byly skleničky dost horké). Když to s rozpouštěním přepísknete, nepůjde to mazat 🙂 Ale zase to hezky poteče 😀
Zdobila jsem šalotkou (Radek vynechal), klíčky hrášku a řepy, a solila jsem hrubou mořskou solí přivezenou z jihu Španělska.
Tento recept se připravuje většinou z poloviční dávky, z půl kila jater. No jo, ale mě se nechce stát tak často u plotny, všichni to známe. A možná bych se i rozplakala, kdybych po této akci nesla do lednice 4 malé skleničky. A také bych se hodně rozmýšlela, kdy a při jaké příležitosti si játra dopřejeme, zkrátka, šetřila bych. No, a takhle se nemusím bát a mohu se o nějakou tu skleničku podělit i s přáteli.
Nechte si chutnat a užijte si to! 🙂
My si s Radkem na pečenou husičku nepotrpíme, ale dobrůtku z husích jater zalitou sádlem na kousku pečiva si rádi dopřejeme.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Také se moc těším až to vyzkouším dám vědět moc zdraví buďte zdravy
I tobě Ali, zdravíčko a pohodičku! 🙂
Vážená paní Marky, prosím v jaké fázi uzdravování si mohu tuto dobrotu udělat. Jsem teprve na začátku v 1 fázi. Děkuji Vám za odpověď. Anna Matějková
Můžete si je dopřát v jakékoli fázi, jen s nimi opatrně, obzvlášť v začátku. Jednou za čas když si jimi uděláte radost nic nepokazíte 🙂
Díky za dnešní recept, připravím jatýrka na vánoce nebo Silvestra
Hmmm další laskomina ??? těším se až to vyzkoušíme!! Marky díky
Hani, a k tomu sklenka vínka…a nebo tvoje oblíbená slivovička? 🙂