
- Množství: pro 4 osoby, asi 18 kusů
- Čas přípravy: 20 min.
- Čas vaření: 45 min.
Hráškové placky
Zdravím vás moji milí! Přidávám nový kousek pro vaše zdraví, tentokrát k nadcházejícímu velikonočnímu období. Krajina kolem nás se probouzí, vše začíná postupně zelenat, tak proč tomu nejít naproti, malou, zelenou svačinkou...
Hráškové placky si můžeme dopřát kdykoli během roku, není to pokrm čistě velikonoční. Recept na ně je opět jednoduchý, můžete do procesu zapojit i své ratolesti. Naučit děti připravit si jídlo je podle mne jedna z největších přidaných hodnot - "umět se sám o sobe postarat". Užijte si čas v kuchyni se svými nejmilejšími 🙂
PS. Asi po týdnu jsem vyzkoušela vyměnit hrášek ze špenát. Musím vám napsat, že placky ze špenátu mi chutnali daleko více než z hrachu! Sáček se špenátem jsem v pánvi na sucho odvodnila a pak postupovala stejně jako v receptu 😉
Ingredience
- Ingredience na těsto:
- mražený hrášek - 2 sáčky (á 350 g)
- vejce - 5 ks (325 g)
- himalájská sůl - dle chutě (1 a 1/2 ČL)
- barevný pepř - 6 - 8 otáček mlýnku
- domácí česneková pasta (třený česnek) - 1 velká ČL
- kmín proti nadýmání - 1/2 ČL
- olivový olej - 8 PL
- voda - 30 ml
- banánová mouka (neutrální) ze zralých banánů - 110 g
- bazalková omáčka pro 2 osoby:
- SCD tvaroh - 5 PL
- sůl - dle chuti (1/2 ČL)
- med - 1 ČL
- česneková pasta - dle chuti (1/2 ČL)
- nasekaná bazalka - 15 lístků
- nasekaná pažitka - 1 PL
- řepkový olej (za studena lisovaný) - 1 ČL
Postup
1./ Jako první připravím omáčku z odkapaného 24h SCD jogurtu.
Jogurt je třeba fermentovat den předem a nechat dobře odkapat, po dobu nejméně 6 hodin. Získám tím krásně měkký tvaroh.
2./ Tvaroh vyšlehám s ostatními ingrediencemi ze seznamu. Je třeba omáčku ochutit intenzivněji neboť placky z hrášku jsou neutrální chutě. Je to právě omáčka, díky které budou placky dokonalé. Omáčku umístím po čas přípravy a smažení placek do lednice.
3./ Mražený hrášek zaliji horkou vodou a nechám změknout. Vodu nechám odkapat a hrášek nasypu do mixovací nádoby.
4./ K němu pak přidám vejce, sůl, pepř, česnekovou pastu, kmín, olej a vodu, a rozmixuji v jemnou kaši.
5./ Kaši pomocí stěrky přemístím do skleněné mísy, opatrně metlí vmíchám banánovou mouku a připravím hutnější těsto.
V SCD kuchyni používám banánovou mouku pouze ze zralých žlutých banánů (plantejny jsou NEvhodné), ovšem neutrální chutě. Je jak na slané, tak na sladké pečení. Existuje také mouka sladká, kterou zatím moc nepoužívám, pracuje se s ní jinak a i výsledky jsou jiné. Dejte tedy pozor na výběr.
6./ Pomocí polévkové lžíce vytvářím na suché rozpálené pánvi, stupeň č.6 z 9, krouživým pohybem placky. Jedině tak se těsto nezačne připalovat a dá se s ním pěkně pracovat. Placky mají v průměru 7 - 8 cm.
Používám pánev s nepřilnavým povrchem.
Teplé placky servíruji s vychlazenou bazalkovou omáčkou.
Mlsejme a buďme zdrávi. Užijme si velikonoční čas v tom pravém tradičním duchu, v poklidu. Pomáhejme si navzájem. Udělejme si výlet a schovejme se v přírodě. Dopřejme si pravidelné dýchání a uvolnění. Jen tak pozorujme, co všechno se děje. My, uvnitř sebe a přitom i tam venku. Protože v přírodě se právě teď dějí zázraky, zázraky zrození. Být přitom, každý den, je pro nás dar. Je třeba se umět dívat nejen očima, víte co myslím?
Mějte se moc pěkně,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den,jen můj osobní postřeh ke sladké banánovce.Používám ji na kaši s ovocem a medem,povařím ovoce ve vodě nebo mandlovém mléce s troškou medu a kouskem másla,špetkou soli,postupně přisypu banánovku a krátce , za stálého míchání ,nechám projít varem.Sypu mletými ořechy nebo kokosem a když je jooo chuť na sladké kápnu trochu medu i na vrch,Jen pozor,ráda dělá hrudky.Zkoušela jsem péct koláč jen ze sladké banánovky a výsledkem byl takový tužší jakoby pudink.Já ji přimíchávám k jiné mouce a to asi 1/3 váhy,míň se pak sladí a těsto je vláčnější.Někde jsem vyčetla,že se může i ve studené kuchyni,tak jako správný ,,Mičurin“ jsem se do toho pustila :),vrazila jsem jí do zmrzliny.Banán,mandlové mléko,med a zahustit banánovkou , vše mícháno v robotu,šup s tím do zmrzlinovače a bylo to fakt dobrý.Ještě prý s ní zahušťují krémy,ale to asi zase někdy příště.
Ahoj Petro, moc Vás zdravím!
Přijměte moji omluvu, že píšu pozdě.
Se sladkou banánovkou mám stejnou zkušenost, moc mi to s ní nejde, proto ji používám velmi málo a také míchám. Vlastně ji v receptech ve svých kuchařkách vůbec nepoužívám, aby nedošlo zbytečně k nezdarům. Musím tedy zdůraznit, že sladkou mouku nelze zaměňovat s univerzální, tedy s banánovkou neutrální chutě, recept se prostě nepovede.
Použití banánovky ve studené kuchyni však pro SCDčkaře není vhodné, neboť bez tepelné úpravy nedochází k degradaci velkého množství nevhodných škrobů na škroby rezistentní, které uzdravování nenaruší, to jen k použití ve zmrzlinách. Jinými slovy, pro 100% fungování a uzdravování pomocí SCD je nutné banánovku tepelně zpracovávat.
Děkuji mnohokrát za recept na kaši, zní lákavě a musí úžasně chutnat. Zkusím recept podle Vás dát na stránky, ať z toho mají něco i ostatní 🙂
Mějte se moc hezky, ještě jednou se omlouvám,
Marky
Dobrý deň,vyzerá to fajn,vyskúšam. A keďže zelené a jarné,prečo nevymyslieť niečo podobné z medvedieho cesnaku? Už som si bola nazbierať,je výborný. Pridávam ho všade možne,ale dobrý recept by sa hodil. Srdečne Vás pozdravujem a teším sa,Vlasta
Perfektní nápad, medvědí česnek znám, dřív mi ho nosila kamarádka. Teď nevím kam na něj zajít. Spíš jsem si říkala, že ještě udělám špenátové palačinky, tak ten medvědí česnek by se dal použít místo špenátu 😉 Z medvědího česneku jsem dělala pesto, na stránkách ho máme 🙂
https://www.uzdravtesejidlem.cz/medvedi-cesnek-pesto/