
- Množství: 2 - 4 osoby
- Čas přípravy: kolem 20 min.
- Čas vaření: 50 min.
Hranolky z celeru
Já vím, možná si teď říkáte, "jé, to znááááám!" :))))
Popravdě, taky tento recept znám, slyšela jsem o něm nespočetněkrát, ale asi pro mne nadešel ten správný čas si recept vyzkoušet. Je velmi jednoduchý, budete potřebovat pouze kvalitní nůž, koření, olej, sůl a mikrotenový sáček. A celer! 😀
Receptů na celerové hranolky je na netu spousta, já si ale vybrala verzi z internetových stránek blogerky Hanky, které se jmenují "Když mám chuť". Připravovala jsem je přesně podle ní, nic jsem neměnila, tedy až na poměr a výběr koření.
V původním receptu se píše, že celerové hranolky se dají nejprve na 1 - 2 minutky spařit do horké vody, ovšem Hanka šetří svůj čas a proces spaření vynechala. V blogu přímo píše, že "způsob přípravy jí nenadchl, proto se rozhodla péct hranolky na přímo, bez spařování v horké vodě".
Já to vyzkoušela stejně tak, a myslím, že jsem jsem si vybrala dobře 🙂
Ingredience
Postup
Celer zbavím slupky pomocí škrabky, nakrájím na tenké plátky o šířce asi 1 centimetr a pak na hranolky o stejné velikosti. Ty dám do mikrotenového sáčku spolu s olejem a kořením dle výběru chutí. Můžete dát kari nebo jen sladkou papriku nebo jiné koření které vám chutná, třeba mletý kmín. Osolím, zavážu a pěkně poctivě protřepávám, ať se koření dostane ke každé hranolce. Vysypu ze sáčku a dám péct na pečícím papíru do předehřáté plynové trouby. Hanka ve svém receptu psala, že peče 20 minut, ale mé troubě stařičké to trvalo mnohem déle. Takže já pekla kolem 50 minut při 200 °C.
My jsem si je dávali samostatně jen tak s domácí majonézou s domácím medovým balzamikovým octem. Můžete si je dát s dipem z SCD Lučiny, který stačí dosolit přidat třeba česnek a na jemno nakrájenou šalotku. Výběr je na vás. A nebo si celerové hranolky můžete dát k pečenému hovězímu steaku či k rybě.
Celer je sice aromatický, nám to ale nevadilo, určitě jsme tyto hranolky nedělali naposledy 🙂 Příště je vyzkouším třeba s mým oblíbeným řeckým kořením nebo kořením Štěstí.
Pokud mohu doporučit, neberte tuto alternativu hranolků jako "náhradu" za brambory, to ani nejde, berte ji prostě jen jako další možný způsob, který když vás osloví, tak bude patřit mezi vaše oblíbené SCD dobroty.
Mlsejte a buďte zdrávi!
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Výborné celerové hranolky. Dělal jsem je dnes poprvé a určitě ne naposledy. Byly jako příloha k receptu Kuřecí stehna na medu s kořením z kuchařky Start. Vše jedla i manželka a moc jí chutnaly.
Úžasný, když tak hezky vaříte i pro svou ženu, to je vzácnost, to se jen tak nevidí, neslyší 🙂
Dělala jsem je v horkovzdušné fritéze a jsou na 200 stupňů za 15 minut hotové,ikdyž nejsemn milovní celeru,tak mi chutnaly.
Máme to doma stejně, taky jsem celer moc nemusela, ale když se ten celer opeče, tak to má cosi do sebe, je třeba vyzkoušet 🙂
CO je olivový olej na vaření prosím? 🙂 já znám jen klasik olivový olej…
Na vaření olivový rafinovaný, na přímou spotřebu, do salátů panenský za studena lisovaný.
A když dám na vaření panenský, tak to něčemu vadí? Rafinovaný na vaření jsem nikdy nekupovala, právě všude vždy vidím jen ten panenský.. : )
…panenský, za studena lisovaný je pro vaření nebo pro tepelnou úpravu škoda, Gábi 🙂 Kvalitní olej panenský se pozná podle ceny, já bych na takovým nevařila, ale jestli chcete, tak to nechám na vás 🙂 já zase všude vidím jen ten na vaření 😀 :))))))
Super recept, velká mňamka! Škoda, že mě celer nadýmá, tak musím opatrně.
Peťo, nás taky. Ale třeba já mám taková období. Dřív mě nadýmala i dýně, jeden čas jsem ji moc nevařila, a teď, teď jsem ji dělala několikrát po sobě, a nic, úplná pohoda. Možná v tom hraje důležitou roli očista jater, kterou děláme. Tak to ještě budu pozorovat.
Ahoj milí lidičky, tak nyní zjišťuji, že techniky vaření zde uvedené používám již delší dobu a musím napsat, že děti přistoupily k takto upravenému jídlu úplně přirozeně, bez výhrad. Toto jídlo nezatěžuje, nevyvoláva problémy, příprava je jednoduchá a rychlá, levná.
No určitě jste přišli i k receptu hranolek ze zeleninové směsi mrkve, celeru, kedlubnu, červené řepy, brambor ala ameriky, fenikl, cuketa, cherry rajčata, cibule na šestinky. Je to výborná směs chutí, zeleninu s tenkou, ne tvrdou šlupkou, pouze namáčím v octové vodě a následně umývám v čisté vodě, zachovávám minerály obsáhnuté v šlupce.
Jste skvělí a jsem potěšen, že jsem se obohatil dúležité informace na jednom místě, děkuji Vám.
Nádhera! zbožňuju číst takovéto zprávy a když je to od muže, tak to je něco jako když mi žena pochválí postavu a šaty, doufám, že víte jak to myslím 🙂 Akorát ten fenykl, kedluben a brambory je na SCD trošku mimo, tedy tyto potraviny jsou nevhodné!!!! 🙂 Ať někoho nezmátneme 😉
Ahojte,
Marky a preco to miesate v sacku a nie normalne v miske? Vdaka 🙂
No, pro dokonalé smíchání ingrediencí, myslím, že v misce se to takhle dokonale nesmíchá, to je tedy můj pocit, moje zkušenost. Já pokud potřebuji něco macerovat, nebo promíchat tak, aby všechny ingredience do sebe pěkně prostoupili, volím vždy tento postup se sáčkem. Mohu např. maso po nějaké době z ledničky vzít a rukama promačkat a vrátit zpět, zopakovat, to stejné udělám s hranolkami 🙂
já si je dělám už po třetí jestě s mrkví a uplně parádne se promíchají když je protřepu v plastove uzaviratelne misce a co zustane sterkou setřu na hranolky, takže žádné plýtvaní se sáčky a marinádou 🙂
Perfektní,já jsem si zařídila marinovací krabičky, třeba i na marinování masa, které si dělám i dopředu, zamrazuju, smířila jsem se s tím, že nejsou pořád tak hezké, přeci jen to koření do plastu pěkně zaleze, a jsem spokojená, žádné pytlíky nejsou třeba 🙂
Dotaz ohledně balzamikového octa. V potravinách ho máte zakázaný a tady ho uvádíte v receptu? Děkuji
https://www.youtube.com/watch?v=YlJtE4QEEm0&lc=z22wwhhq0kqgedmpa04t1aokgi45aq50oollunls5wisbk0h00410
http://www.uzdravtesejidlem.cz/balzamikove-octy-ano-nebo-ne/
Vypadá to skvěle. Určitě to vyzkouším.Mám cukrovku a tak sháním co se dá.
Celerové hranolky jsou dobré, ale já raději celerovou kaši ála bramborová -opsala jsem ji někde z internetu:
očištěný celer nakrájím na větší kostky a dám vařit do trochy vody asi 10 minut, potom vodu raději odliji do hrnečku, aby kaše nebyla příliš řídká. Uvařený celer osolím, přidám mletý kmín, trochu přepuštěného másla a lžičku kurkumy a rozmixuji na kaši – podle hustoty případně zředím vývarem.
Další možnou přílohu jsem vyzkoušela z květáku:
Cibuli nakrájím najemno a zpěním na oleji, nebo sádle, přidám nahrubo strouhaný syrový květák (na elektrickém struhadle) osolím a pomalu dusím bez podlévání až květák změkne – netrvá to dlouho. Podle chuti okořenit pepřem, kmínem, kari. Připomíná to vzhledem vařenou rýži, ale chutná o mnoho lépe.
Dobrou chuť
Ivana Dočkalová
Ahoj Marky,
moc Vám děkuji za Váš čas a s láskou
připravené recepty.Celerové hranolky
při neděli chutnaly u nás doma všem.
Sylvi
Sylvie, zdravím, tak to mám velkou radost, a i já vám děkuji za váš krásný komentář 🙂
Ja tieto hranolky zbožňujem pripravujem si ich už dlhší čas a to som ešte nevedela o SCD diete.
…já je teď dělám na plátky – půlplátky nebo trojůhelníčky, vůbec se nezatěžuju hranolkama…ujíždíme na nich 🙂
A když se nakrájejí na tenké plátky, tak z nich jsou skvělé chipsy. A stejně tak z řepy.
Mila Marky,v receptu je napsano,protřepat hranolky s celeru v sačku a pak vysypat na plech,prostě čtenařky si vymyšlej,přeji hezky den,Irina
Irinko, nevymýšlejí, já to do článku dopsala po upozornění od čtenářky…ne všechny ženy čtou komentáře…ale to víš, člověk jak v tom žije, může mu uniknout něco, co by mohlo být pro někoho jiného důležité a pro mě jasná věc, ale stejně v tomto případu, nenapadlo by mne, že by mohl někdo upéct hranolky i s pytlíkem 😀 ale raději jsem to dopsala 🙂 Ale díky moc a taky přeju hezký den!
P.S.: Jsem moc ráda, že se SCDéčkáři ozvou, chyba se může stát a já budu moc ráda, když budou mé recepty perfektnííííí 🙂
Děkujeme za recept! Moc jsme si pochutnali.
A já děkuju vám, že jste si našli čas napsat nám 🙂
Dobrý deň,
Zabudli ste podotknúť, že hranolky po pretrasení v mikroténovom sáčku, vysypem z toho mikroténu na plech s pečiacim papierom …. taký detail 🙂 Pekný deň
:))))))) na tak to je pravda!!! Tento důležitý „detail“ je třeba doplnit, i když, snad by to někdo nepekl v mikrotenu?? 😀 věřím, že máme chytré lidi, ale určitě to doplním a díky za upozornění 🙂
Jinak v galerii je foto dokumentační, lze vidět, že do trouby se dává už bez sáčku….