
- Množství: 1 litr
- Čas vaření: 2h 00 min
Hovězí vývar
Nemám pro vás ani klasický vývar s návodem krok za krokem, ani dvojitý francouzský, ale mám tu pro vás takový "vývar" ze všech vývarů, který vznikl nastudováním si několika postupů. Jediné, co jsem od vývaru chtěla, aby byl silný, a abych ho mohla použít do různých receptů, například k Myslivecké pečeni s houbovou omáčkou 🙂
Ingredience
- hovězí žebro s kostí - 650 g
- kořenová zelenina:
- mrkev - 2 svazky (1,5 kg)
- petržel - 2 kusy
- řapíkatý celer - 2 stonky
- česnek - 5 stroužků
- cibule - 2 menší
- koření:
- nové koření - 10 ks
- barevný pepř - 10 ks
- himalájská sůl - dle potřeby
- bylinky:
- nať petržele - hrst nasekané
- libeček - 1 menší větvička
- bobkový list - 2 ks
Postup
Do 2 a 1/2 litru vlažné vody dám omyté hovězí žebro s kostí, přivedu k varu (posbírám pěnu) a stáhnu, aby vývar pěkně bublal. Mezitím očištěnou zeleninu přidám bez krájení přímo do polévky k masu. Pak vhodím koření, na jemno nakrájené bylinky, dle potřeby vývar osolím, natáhnu si budík na 2 hodiny a nechám vařit pod nadzvednutou pokličkou. Tak takhle jsem si to přesně představovala, pěkně pohodičkaaaa 🙂
Po uvaření polévku odstavím, vytáhnu veškerou zeleninu (přecedím), a získám tak krásný čistý hovězí vývar, který si najde v kuchyni velké uplatnění.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ak je v tele pritomna kandida, nebudem ju zivit uvarenou mrkvou v polievke?
Ne 🙂
Ak sa bude variť mrkva vo vývare až 2 hodiny, nebude veľmi varom znehodnotená, keď ju budem jesť? Ja som zeleninu z dlhého vývaru nekonzumovala.
Myslím, že tady jde spíš o to, abyste umožnila sliznici střeva regeneraci.
Můžete mrkev přidat o nějaký čas později, to je na Vás, ale určitě bych ji nevyhazovala, bude se Vám hodit 😉
Berte recept jako mustr, jen v závěru ponechte mrkev. Ostatní suroviny, kromě masa, nekonzumujte.
Ďakujem všetkým, za pridané komentáre. Všetky vždy veľmi praktické. 🙂
PS: skúšali ste dať do vyvaru zelenú papriku pre chuť? A tá nádherná vôňa! 😉
Tak já dávám i kapie 🙂
Dobrý vývar. Ten libeček tomu naozaj dodal chuť, ktorá mi chýbala, keď som skúšala robiť vývar bez bujónu. Aj keď som ťahala vývar 4 hod., nemal chuť a silu. Teraz už budem robiť jedine s libečkom 🙂 Akurát tej mrkvy!!! 😀 Do môjho najväčšieho hrnca sa všetka tá mrkva nezmestila 🙂 Asi tri mrkvy mi zostali… Už som mala vodu centimeter pod okraj, našťastie nič nepretieklo… Už budem robiť len tento vývar, mňam.
Jani, však tam nemusí být tolik mrkve. Je to připraveno pro ty, co jsou ve startovací fázi. Aby tu mrkev mohli dále použít. A aby měla chuť. Pokud si připravujete polévku klasicky, mkrve stačí daleko méně 🙂
Dobry den prajem
Mam otazocku – ja zijem momentalne v Afrike a tu sa velmi tazko zhana cerstva zelenina a ked aj zozeniem nieje to taka kvalita ako doma na Slovensku… mozem do vyvaru pouzit a mrazenu zeleninu ?? alebo je to nevhodne ?
Krásný den přeju Miroslave, určitě můžete použít zeleninu mraženou, já ji při vaření používám také. Vždycky nejsou ty možnosti, tak když si člověk může pomoci mraženou, je to pořád lepší než žádnou nebo špatnou 🙂
Trochu me zarazi ty dva svazky mrkve na dve petrzele. Dva svazky klidne mohou byt dva Kg. V kramech vetsinou maji pastynak ktery je taky dvakrat vetsi nez petrzel. U receptu by bylo lepsi se drzet vahy.
Ok, upřesním váhu v mém receptu 🙂
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s jablečným octem, který se např. u GAPS přidává. V povolených a zakázaných věcech je tu u něho napsáno „sporné“.
Moc děkuji za odpověď a přeji prima den,
Jana
Sporné a nebo povolené se to píše většinou pro to, že se neví jak je daná potravina zpracovaná, co je k ní přidáno, je to podobné jako s balzamikovým octem. Normálně by byl povolen, ale ve většině z nich je škrob, modifikovaný, a nebo cukry a další věci, které nejsou vhodné pro SCD. Ale jsou výrobci, kteří mají balzamiko v pořádku, a když bychom napsali, že je balzamikový ocet v pořádku, lidé by si ho kupovali aniž by se řídili etiketami a obsahem lahvičky. O tom všem si můžete poslechnout ve videu o balzamikových octech. To stejné platí pro jablečné octy, je důležité číst etiketu, zjistit obsah a řídit se co ANo/co NE. I vám prima den!
Můžu se zeptat, když se s dietou začíná, ty první dva dny se jí i zelenina z vývaru nebo to musí být jen tekutina vývaru? Děkuju!
Zkuste rubriku „Jak začít“ 🙂
no tam to není specifikováno 🙂
Do vývaru vrátíte jen mrkev a maso, aby hrubší vláknina nedráždila střeva.
Milá Marky,
díky za recept, po velmi dlouhé době jsem lepší vývar nejedla! A můj muž si libuje, jak je i bez bujónu a masoxu dobrý. Dělala jsem i kuřecí, na mase nezáleží. A v pomalém hrnci je to skoro bez práce. Hodinu táhnu maso, seberu pěnu a na dvě hodiny přidám vše ostatní. A pak ho udržuji teplý, takže kdykoliv během dne si můžeme přidat. Jo a zbytky – chrupavky, kůže, zeleninu – snědl náš pejsek, takže jsou spokojení všichni!
Tak přejeme hodně inspirace a těšíme se na další (video)recepty! 🙂
Maruško, děkuju, to mám obrovskou radost! 🙂 Já když jsem vařila zase svoji první zeleninovou polévku, tak jsem si myslela, že nebude chutnat, bez masa? A ejhle, byla to fantazie, zvlášť když si můžeme pěkně vyhrát s kořením.
Člověk se nechá během života trošku zblbnout okolím, ale důležité je, že se dokážeme vrátit zpět, k tomu dobrému, poctivému, přirozenému.
Ať vám chutná i nadále 🙂
Dá se stejným postupen vařit i slepičí polévka?
Ahoj Víte, dá se 🙂
jen si dovolím podotknout, že vývar se nikdy nevaří, ale tzv. táhne při teplotě okolo 90C.
Honzo, jejda, doteď jsem si myslela, že se táhne kára…ale díky za kulinářskou osvětu 🙂
Dobrý den vynikající je , když tu zeleninu před vařením neloupete jen omyjete a zkuste přidat do vaření i 1 rajče nebo 2 malé.
Jasně, pokud máte zeleninu ze zahrádky nebo přímo od pěstitele, tak se škrábat nemusí, ale zelenině z obchodu bych raději slupku sundala 😉
Přesně takhle dělám polévky, stejně je dělala moje maminka, i babička. Vždycky jsem měla jako dítě, ale i dnes ,ráda uvařenou mrkev.i petržel z polévky.
🙂