
- Množství: 3 osoby
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 1h 20 min
Myslivecká pečeně s houbovou omáčkou
Vždycky jsem si myslela, že vařit z hovězího masa je dřina, že pečení trvá dlouho, že je s ním moc práce a že je to zbytečně moc náročné. Ale když jsme se před rokem a půl rozhodli pro SCD výživu, řekla jsem si, že to přeci jen zkusím. I přesto, že doba pečení je "drobet" delší, vaření mě bavilo a svůj názor jsem přehodnotila.
Příprava masa dušením je jednoduchá a naopak, čas si ušetřím tím, že maso strčím pěkně do trouby a zatím co se za občasného podlévání peče, můžu si dát "nohy na stůl". Mám čas číst a to se mi líbí. Čím déle se maso dusí, tím lépe. Jednak je daleko měkčí a pak také do sebe krásně natáhne vůni bylinek a koření.
Ingredience
- Ingredience na pečeni
- hovězí maso - pečeně z krku 600g
- uzená slanina - 50 g
- kořenová zelenina - 200 g
- rajčata - 2 (250 g)
- bouquet garni - šalvěj, tymián a bobkový list
- pepř - 6 kuliček
- hovězí vývar - 450 ml
- máslo - 25 g
- sůl
- Ingredience na houbovou omáčku
- cibule - 2
- petrželka - svazek
- houby - 350 g, čerstvé, mix
- máslo - 25 g
- víno - 150 ml
- vývar - 300 ml
- sůl
Postup
1. Maso opláchnu, osuším a prošpikuji proužky slaniny. Očistím kořenovou zeleninu a s rajčaty nakrájím na větší kousky.
2. Na pánvi rozehřeji 25 g másla, maso na něm zprudka opeču ze všech stran, pak teplotu ztlumím na st. 4 a ještě 5 minut opékám.
3. Maso dám bokem, zvýším teplotu na nejvyšší stupeň a zprudka opeču po dobu asi jedné minuty kořenovou zeleninu a rajčata. Protože mi zbyl malý kousek slaniny, přihodila jsem ho na pánev k zelenině.
4. Dám předehřát troubu i s pečící mísou. Čas pečení v troubě: 80 - 90 minut / 180°C
5. Zeleninovou směs z pánve přemístím do vyhřáté mísy, osolím, na ni položím maso, bouquet garni (svazek bylinek převázaných provázkem) - tymián, bobkový list, petrželka, šalvěj, přidám kuličky pepře a podliji vývarem.
6. Po celou dobu dusím maso pod poklopem a podlévám šťávou z masa. Během pečení 2x přidávám hovězí vývar a popřípadě dosolím. 10 minut před dokončením přidám 2 lžíce medu k zeleninové směsi kvůli rajčatům v zimě. Peču v mikrovlnné kombinované troubě s funkcí gril a horký vzduch.
7. S houbovou omáčkou začnu asi 20 minut před dokončením. Rozpustím máslo, na kterém osmahnu cibulku, přidám lžičku medu, nechám po dobu 2 minut zkaramelizovat, přidám nať petržele a vmíchám houby - žampion bílý a hnědý, hlívu ústřičnou. Asi 3 minuty je restuji, pak k nim přiliji víno, zbytek vývaru a vařím do zhoustnutí.
8. Pečeni vyjmu z mísy a šťávu se zeleninou přidám k houbové omáčce. Pokud nechcete mít v omáčce zeleninu jako já, stačí šťávu zcedit přes síto.
A pokud někoho zajímá jak zahušťuji, tak vždy zeleninou, většinou cibulí nebo rajčaty. Do této omáčky jsem rozmixovala navíc část zeleniny, která se vařila ve vývaru s hovězím žebrem. Přece ji nevyhodím!
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Omáčka famózní..a jaká příloha k tomu je vhodná
Mrkvičky nestačí? 😉 Dobrá, podívejte se na kuchařky nebo do receptů na našich stránkách. Máme toho opravdu hodně 🙂 Od různých druhů chlebů, bagetek, placek až po knedlíky 🙂
Dobrý den, v seznamu „co ANO/co NE“ je jak u slaniny, tak u uzeného masa uvedeno „NE“, tak jsem teď trochu zmatená…? Jana
Ano, tak to je. Protože když bychom napsali, že jsou povoleny, tak by si to nemocní kupovali a neuzdravili se. Zvlášť ti, co k nám na stránky zavítají a kompletně si je nepročtou, nevidí žádný náš webinář, atd. Ano pro vaše tázané položky patří pouze v případě, že se jedná o domácí výrobu za použití povolených látek. V obchodech se dají koupit naložené v rychlosolích a dextróze, a podobně, a to není na SCD žádoucí. Je to v pořádku? 🙂
Se zájmem si přečetl všechny komentáře. Nikde jsem ale nenalezl otázku, odpověď na kterou bych rád znal. Co k tomu jako přílohu?? jídlo je to bezesporu chutné.
Pro zkušeného SCDčkaře je přílohou ta mrkvička 🙂 Méně zkušení, tedy ti, kteří ještě „hrají“ na hutnější přílohy, najdou jistě recepty na chléb nejrůznějšího druhu na našich stránkách, případně i na knedlíky v poslední kuchařce Marky SCD recepty 04.
Ahoj Marky. Prosím tě jaké víno bílé, červené je to jedno? Děkuji za odpověď Jana
…já bych zvolila Jani červené 🙂
Ahoj Marky, pokud jsi ještě neslyšela o pomalém hrnci, tak vřele doporučuji se na něj podívat. Právě pro přípravu hovězího masa je úplně super. Nandá se do něj maso, ingredience, jen malinko vody a nechá se pár hodin při malé spotřebě pracovat. Vůbec se nemusí kontrolovat, míchat, nepřipaluje se, má i časovač. Maso je poté krásně křehké a zdravě udělané. Je to super, když si ráno takto připravím jídlo, vrátím se z venku a byt je již krásně provoněný a já mám teplé připravené jídlo.
V pomalém hrnci jsem se naučil dělat i masové vývary se zeleninou. Nemá to chybu.
Pokud by někdo požadoval opečení masa, kameninová nádoba se poté dá dát na chvíli do trouby.
Jé to je krásný Radku, bezva nápad! já už ho asi nevyužiji, nějak jsem přestala jíst maso před 2 roky, ale myslím, že se tady najdou příznivci – jedlíci, co budou rádi za usnadnění, a budou si tak moci u vaření odpočinout 🙂 třeba můj tatínek by jásal! Díky!! Marky
Dobrý den, je nutné špikovat slaninou? Hovězí maso používám kvůli nízkému obsahu tuku, tak proč ho přidávat?
Eriko, zdravím vás, upravte si recept podle svých potřeb a chutí, já to taky tak dělám 🙂 někdo to tak může mít rád, myslím, že se takto hovězí všeobecně upravuje…špikuje se právě pro to, že maso je sušší, tedy méně tučné, stejně jako králík třeba…
Já jsem naprosto nadšena z produktů, ze kterých mohu vařit. Dnes k obědu jsem uvařila tuto skvělou mysliveckou pečeni s houbami, kde jsem i lehce zaimprovizovala, vše v rámci možností SCD. Dále jsem už vyzkoušela zeleninovou polévku, základní mandlový koláč a játrovou paštiku. Vše je z produktů, které si nechci odpírat a mám je ráda. Mám trochu pocit, že je to něco co bourá různá dogmata co se týče zdravého způsobu stravování a různých bio produktů. Navíc příprava je velice rychlá, stačí dostat grif a už to pojede. Moc děkuji za nasměrování 🙂 Držte mi palce!
Reny, mám z vás takovou radost! Cítím nadšení, které se na mě dostává z vašeho komentáře:)
Jak říká Radek pořád dokola, je to všechno o ROZHODNUTÍ…a samozřejmě je to o načasování, že SCD přijde v tu pravou chvíli…Pokud budu chtít „něco“ pro sebe udělat, tak se nadchnu, chytne mě to, a jdu do toho, to nejde jinak! :)))
No, a co se týká dogmat při stravování, je to jasný, jen při slově dieta či zdravá strava se většině lidí naježí chlupy :D, ale je to jen otázka starých programů, zkušeností, které jsme po cestě životem posbírali.
SCD není JEN nějaká zdravá strava, SCD je jídlo, které nenechá nikoho být ne-mocen <3
Držíme vám všechny palce a pěsti taky! Marky
Mila Marky, recept po nedeli vyzkousim. Teprve pred chvili jsem se dozvedela o SCD. Velky dik, Libuse
Rádo se děje Libuše, i my jsme rádi, že jste se o SCD dozvěděla, je to super! Marky
TED SE NA TO DIVAM MAM STRASNOU CHUT PO NEDELI SI UVARIM TO MASO PEKNY VECER
🙂 udělej si čas, ale stojí to za to! 🙂
VYPADA TO SKVELE HOVEZI MASO JSEM TAKE DUSILA DO MEKKA ALE BYLINKY DELAJI DIVY ZAMOZREJME I ZELENINA DIKY ZA DOBRY NAPADY
I my děkujeme Alenko za komentář 🙂 Marky
Dobrý den, recepty se mi moc líbí, mám však výhrady k mikrovlnné troubě a co med, který ohříváte, či pečete…:-). Děkuji.
Zdravím, můžete péct v jaké troubě chcete 🙂 Nám osobně zahřívání medu pro účely vaření a využití jednoduchého cukru nevadí. Pokud chceme použít med jako lék, nijak ho neupravujeme, užíváme ho podle potřeby. Marky