
- Množství: 8 porcí
- Čas přípravy: příprava vývaru + 15 min.
- Čas vaření: asi 160 min.
Francouzská SCD cibulačka
Francouzskou cibulačku jsem dělala přesně podle originálu s ohledem na SCD, ovšem BEZ zahušťění, protože toho vůbec nebylo třeba. A samozřejmě s SCD mini chlebíkem (recept je v naší 2. kuchařce). Můžete si udělat bagetky, které jsou zde na našich stránkách a nebo si můžete připravit mandlový chléb, také je na našich stránkách.
Kdo pláče u krájení cibule, já tedy rozhodně přes slzy nevidím, mám zde pár typů z internetu, mnou zatím nevyzkoušených, takže za ně neručím. Já sama s větším množstvím cibule (víc než 2 kusy) odcházím na zahradu na čerstvý vzduch 🙂
Takže zkušenosti jiných kuchtíků:
a./ oloupanou cibuli dejte na 10 minut do chladné vody (já nevím jak vám, ale mě cibule rozbrečí už když ji loupu)
b./ oloupanou cibuli dejte na 5 minut do mrazáku
c./ nasaďte si při zpracování cibule potápěčské brýle (to dělá Radek, jestli najdu fotku a dát ji sem)
d./ dejte si do pusy kousek chleba, aby kousek vyčníval ven
e./ připevněte si kolíček na nos, tedy dýchejte pouze otevřenou pusou
Pokud jsem vás trošinku pobavila, tak to jsem ráda, protože smích také uzdravuje 😉
A třeba má někdo z vás vyzkoušené a zaručené metody, poradíte?
Ještě mě napadla jedna možnost jak si poradit!!! Dejte cibuli oloupat a nakrájet někomu jinému, to by šlo! :)))) "Radkůůůůů!!!!" 😀
Jo, a rady typu, že máme mít my ženy při krájení cibule zavřená ústa, jako že moc mluvíme, tak ty neberu 🙂
Tak, není čas na kecání, jdeme krájet.
Ingredience
- bílá / červená cibule - 1 kg
- máslo - asi 80 g
- olivový olej - asi 8 lžic
- med - 2 lžíce
- čerstvé bylinky - šalvěj, tymián, bobkový list
- zeleninový vývar - 2 litry
- bílé víno - 3 dcl
- himalájská sůl
- dlouhozrající sýr - 400 g
- SCD bagetky nebo SCD minichlebíky
Postup
1./ Cibuli nakrájím na kolečka a dám orestovat ve větším hrnci (5 l) se širokým dnem na rozpuštěném másle. Já přidala ještě pár lžic olivového oleje. Cibule se bude určitě přichytávat, je celkem dobré mít pořádný hrnec. Pokud ho nemáte, můžete si poradit tak, že cibuli nejprve orestujete v hluboké pánvi, a pak ji přendáte do hrnce na vaření, nic se neděje.
Restuji přibližně 20 minut za stálého míchání, je to hukot na vyšším plameni. Ke konci restování přidám 2 lžíce medu na zkaramelizování a ještě dalších 10 minut restuji. A mííííchám!
2./ Přidám bylinky - šalvěj, tymián a bobkový list. Nejlepší jsou samozřejmě bylinky čerstvé, ale záleží kdy budete polévku připravovat. V zimě mám čerstvý akorát bobkový list, dala jsem ho 4 lístky, a pak 1/2 hrsti tymiánu a šalvěje dohromady, v sušené podobě. Víte, bylinky pěstované ve sklenících v zimě a takto prodávané nemají takovou sílu jako bylinky rostlé venku v létě na sluníčku. Když si dáváme v restauraci v zimě čaj z čerstvé máty, tak je daleko slabší než v létě, takže je třeba na to myslet a bylinky přidávat podle situace. Však sami uvidíte, až budete polévku ochutnávat, polévka se dá navíc dochutit i později.
3./ Přidám 3 dcl suchého bílého vína, ztlumím plamen, stále míchám, zhruba dalších 10 minut.
4./ Počkám, až se víno odpaří a přidám zeleninový vývar, nejlépe teplý nebo ohřátý. Můžete přidat i kuřecí nebo hovězí. Vývar si můžete nachystat předem pokud ho nemáte, doporučuji zeleninový, ten je na výrobu snadnější a rychlejší. Kdo je šikovný, může si vývar uvařit během restování cibule, čas na to bude. Já si vývar uvařila předem a to z praktických důvodů, mám pouze 2 plotýnky, hrnce se mi nevejdou 😉
A přátelé, kdyby teď náhodou někoho napadl ten známý trik s takovou tou malou kostičkou nebo kalíškem zvaný bujón, tak na to okamžitě zapomeneme, a všichni víme proč.
Osolím, raději méně, ke konci bude ještě možnost na dochucení. Kdo má rád pepř, přidá ho.
5./ Vařím na středním plameni pod pokličkou do zhoustnutí. Už nebude třeba za stálého míchání, ale občas se na polévku prostě skočte podívat. Vaření polévky potrvá další 2 hodiny, díky tomu se vyhneme nechtěnému zahušťování moukou, které je při SCD nežádoucí a hlavně v tomto případu opravdu velmi zbytečné.
Každá správná francouzská cibulová polévka se vaří na mírném ohni a dááááleko déle. Délka vaření této delikatesy se odvíjí podle požadované hustoty a já ji hustou chtěla, protože na konci se zapéká s bagetkou, která má plavat na polévce, ne se potopit. Podle potřeby polévku dosolím.
6./ Servírování polévky:
a./ minichlebík opeču na sucho, položím na polévku, zasypu sýrem a dám na několik minut zapéct
b./ minichlebík opeču na sucho, posypu sýrem, dám zapéct a přidám k polévce
c./ sýrem zasypu polévku, dám zapéct a přidám na sucho opečené minichlebíky
Tyto 3 způsoby jsem si vyzkoušela z praktických důvodů. Někdo si prostě bude chtít bagetku přikusovat jen tak, bokem a někdo si zase bude chtít pohrát s bagetkou a sýrem uvnitř horké polévky. Mnjam, hned bych si dala.
Ze sýrů bych doporučila Gruyére, Comté, Abondance kvůli zachování chutě Francie, a nebo pak Ementál, však už víte. Zkrátka, ať si vyberete jakýkoli sýr, hlavně ať je to sýr s dlouhým zráním, nebo přirozeně bezlaktózový, NE eidam!
Malá, ale důležitá poznámka na konec. Pro SCD je Francouzská cibulová polévka braná jako pokročilejší jídlo, tedy, až v době, kdy odezní vaše symptomy (trávicí systém, střevo, atd.) Samozřejmě je zde riziko plynatosti, je to individuální záležitost, to snad ani nemusím připomínat. Ale za zkoušku tahle polévka stojí, je famózní.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den Marky,
moc děkuji za pěknou odpověď,posílení a pochopení,jak
s tím zápasím. Jste úžasná žena,co jste mě napsala,tak
mě povzbudilo. Ještě jednou srdečně děkuji.
Zdravím a přeji krásný den. Jitka.
Děkuji taky mnohokráte, a nezápaste, nejste býk, vím, že jsou to JEN slova, ale je v nich energie, takže jen to dělejte a žijte 🙂
I vám, krásné dny! 🙂
Hezký den Marky,
já jsem vždy při krájení cibule také slzela a řezalo mě to
do očí. Já jsem přišla na tento způsob.Cibuli oloupu,tak
hned jí dá do lednice.Když jí loupu více kusů tak,hned
po jedné oloupané cibuli,šup s ní do lednice.Tak
10-15 min. a pak pojedné cibuli postupně začnu krájet.
A funguje to. Dnes jsem měla konzultaci s panem
Radkem,tak začínám s první fázi. Jen to mám trochu
ztížené,protože manžel to neschvaluje. Já vím,že vtom
mě nepomůže nikdo ale já se toho nevdám.
Omlovám se,že píši co do SCD nepatří
Mějte hezký den a srdečně zdravím Jitka.
Vůbec se neomlouvejte Jituško 🙂 Však jsem vám odepsala a myslím, že jsme si porozuměly :)))) To stačí. Však na všechno přijdete, netlačte, seznamujte se, pěkně postupně a v klidu. Taky jsem to tak na začátku dělala. A to jsme neměli tabulku a seznam, nic. Jen jsem volala, “ a brambory jsou vhodný?“…a Radek z obýváku volal „Nééééééé“ :))) Časem jsme věděli co a jak.
To, že to manžel neschvaluje je jeho věc, a vaše věc je zase vaše zdraví a vaše rozhodnutí. Dobré je, že vám to nezakazuje, protože to by jste ho pak zase vy mohla nutit jíst to co chcete vy 😀 Nikdo vám nemá právo zakazovat, povolovat, schvalovat, to je důležitý vědět a konat. Svoboda člověka <3
Marky
Uvařeno. Snědeno. Vynikající. Zkoušela jsem na poprvé poloviční dávku, ale příště budu muset udělat tak ze 2 kg cibule, jelikož je hned pryč. Bez bagetky, jen zapéct sýr na polévce.
Ahoj Marky,
cibulačku vařím pomaličku alespoň hoďku a půl. Cibuli si nakrájím na půlkolečka a pomaličku ji dusím, občas zamíchám. Až začne hnědnout, teprve pak ji přisladím, aby zkaramelizovala. Ale když začne sama hnědnout, tak ani není potřeba přisladit.
Ahoj Leni 🙂 Už jsem to tu psala, ale přeci jen připomenu, já osobně nepřidávám med do cibulačky na oslazení, ale kvůli procesu karamelizace. Karamelizace bez cukru jaksi neproběhne, samotné zhnědnutí ho nevyvolá. Karamelizace je jednak štěpení – disociace (resp. hydrolytické štěpení), jednak oxidace cukru. Oxidace probíhá při zahřátí cukru na teplotu vyšší než 110 °C (zavisí na druhu cukru). Tento proces se často používá v gastronomii. (wiki)
Hezké dny!
Ahojky, když začne pobolívat v krku, rychle si uvařím konvici cibulový čaj s tymiánem, po troškách popíjím a bolest je hned pryč.
Ahoj Ájo, mě zafunguje ihned šalvěj…jeden horkej hrnek a je to :))) ta cibule s tymiánem je super, když bude příležitost vyzkoušíme 😉
Ahoj, když krajím cibuli, tak vždycky pod (co nejblíže u) zaplé digestoře 🙂 přišla jsem na to náhodou a už pár let nebrečím. Hezký den, Zuzka 😉
Super, nacpu se pod ni a napíšu jak jsem dopadla 😀
Ahoj, s dogestoří mám stejné zkušenosti. Dávám si prkenko přímo na sporák a digestoř zapnu na plný výkon. Pak mohu loupat a krajet celý den 🙂
Ahoj,
když krájím větší množství cibule zapálím si svíčku hned u prkýnka a také to pomáhá.
Cibulu zbožňujem a môžem ju krájať bez problémov. Vek aj problémy so štípaním vyriešil. Váš recept sa mi veľmi páči, hlavne med a vínko v nej. Takže určite si ju v týždni urobím.Len taká malá poznámka : cibulu mám nakrájanú na tanieri na štvrťky v miestnosti,kde sa najviac zdržujem- vraj je to dobrá prevencia proti respiračnej infekcii. V zime som bola bez chripky a myslím,že je to vdaka tej cibule.
Srdečne Vás zdravím. Nela
Nelinka, zdravím 🙂 Taky zbožňuju cibuli, i přes její nadýmavost ji konzumuji, protože si bez ní nedokážu představit život a hlavně vaření 🙂 Jinak používám její jemnější formy, pórek nebo šalotku. Taky jsem slyšela, že se má cibule dávat do místnosti při chřipkové epidemii, ale od té doby co jsme na SCD, tak jsem nebyli nemocní, takže jsem tuto „ochrannou“ variantu neměla možnost vyzkoušet 😉
My vás také zdravíme, Marky a Radek