
- Množství: 12 skleniček (190 ml)
- Čas přípravy: 2h 00 min
Feferonková salsa Italská
Recept na salsu z feferonek jsem našla na internetu na konci léta loňského roku. Přišel ke mě ve chvíli, když jsem hledala nové inspirace na italské marmelády. Místo nich jsem našla tento skvost! Náhoda, že? Nene, náhody neexistují, přesně tak to mělo být, protože tahle salsa je pro mě zlatem v lednici. Italové jí říkají "salsa di peperonciny picante".
Recept se mi líbil o to víc, že v té době feferonky na její výrobu právě dozrávaly, což je zrovna tento čas, tedy konec srpna a začátek září. Italové tyhle feferonky plní například česnekem nebo sardinkami.
Mě se recept zalíbil hlavně proto, že si lze snadno připravit pálivou, živou zásobičku na celou zimu, možná na déle. Salsa se dá přihodit k jakémukoliv jídlu a můžete s ní také vést velmi úspěšný útok na parazity :)))) A je to lepší než nějaká chemie.
Ok, jdeme na ni! 😀
Ingredience
- kulaté červené feferonky - 3 kg
- česnek - 3 palice
- himalájská sůl - 3 lžíce
- olivový olej extra virgin - 300 ml + na zalití do skleniček
Postup
Jak jsem slíbila, je to jednoduché a pááááálivé! Recept jsem opět poupravila, ale jen malilinkato.
Při výrobě doporučuji použít rukavice a starší nádobí, nebo nějaké tmavší, protože tyhle holky, mršky pálivé, umí krásně obarvit cokoliv. Jo, zapomněla jsem se zmínit, že salsa se připravuje 2 dny. Nebojte, ne celé 2 dny, každý den vám to zabere necelou hodinku, záleží, jak jste šikovní 😉
1./ Feferonky řádně omyji, odkrojím celé stopky, rozkrojím na půl a spolu s česnekem řádně rozmixuji ponorným mixérem na jemno. Vzhledem k tomu, že je to větší množství, počítejte s tím, že budete muset mixovat po částech. Uvidíte sami, záleží na velikosti vašeho nádobí.
2./ Feferonkovou drť dám přes noc odkapat přes síto do lednice. Pro tento den máme padla 🙂
3./ Druhý den. Rozmixované feferonky přemístím do větší mísy. Zbylou šťávu v žádném případě nevylévejte, uzavřete ji do sklenice a můžete ji dál používat při vaření. Lehce je přisolte, ať máte konzervační jistotu a dejte do chladu. Pak do mísy přidám sůl, olej a promíchám. Salsu plním nahusto do skleniček (190 ml) asi 1 cm pod uzávěr, zaliji olivovým olejem a šup s ní do lednice. Tadáááá, a je hotovo!
Já vám říkala, že je to jednoduché 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Tak jsem letos konečně vyzkoušela a rozhodně teda nelituju! Každopádně doporučuji rukavice, při první várce mě ruce pálily 2 dny, a jak byl vzduch plný štiplavé vůně, kašlali jsme taky chvilku, takže větrat.. Výsledek stojí za to: úžasná chuť s česnekem a olejem! Děkuji, Marky?. Markéta z Brna
Marky, moc zdravím! Musím se smát, protože to stejné jsem si taky napoprvé zažila. Ruce spálené několik dní, dokonce jsem si zvládla levou zadní, teda rukou přední, sáhnout do oka!!! :))) Já vím, že kdo si tohle bude číst, tak si řekne, že jsem jak malá, že bych tohle měla vědět, ale tohle člověku hned nedojde, až teprve když se to pálení projeví. Napoprvé to nečekáš tak moc! 🙂 Od té doby, salsu dělám každej rok, mám při každé přípravě dvojité rukavice, roušku na nose a kašel, to je jen taková drobná připomínka, že žiju, to musí být! 🙂
Prosím vás, koľko cesnaku sú 3 palice?
3 palice česneku? Na gramy nebo stroužky?
No, každá palice česneku je jinak velká a tudíž má jiný počet stroužků. Takže ji půjdu zvážit, ať to máme přesně……1 palice váží 100 g, takže 3 palice = 300 g. Ale když budou 3 palice česneku vážit 250 g, nic se nestane. Méně ale nedávejte, ať to má grády a chuť 🙂
Marky,
moc dobrý nápad-ale proč ty feferonky nechávat-okapat-?-proč je jen neprosolit a dát do skleničky?
Výbornej nápad Evi, ale otázka je vhodná pro Italské přátele, je to přece jenom jejich doména. Já jsem chtěla a dělala salsu přesně podle jejich tradičního receptu. Určitě se to dá udělat bez vykapání, ale už to bude takové řídké, spíš taková česká salsa :)) Já jsem při vaření normálně sangvinik, vařím si podle nálady a inspirace,všechno změním, vyhodím, nahradím, znáte to, ale pokud dělám něco tradičního, recept vždy dodržím. Klidně to ale vyzkoušejte, dobré to bude určitě! 🙂
P.S.: mě se líbí ten způsob přípravy také proto, že mi šťáva zůstane a já ji pak mohu využít jinde při vaření, kde nejsou vhodné slupky a semínka.