
- Množství: 2 - 3
- Čas vaření: asi 25 min.
Fazolové lusky s česnekem
Dnes u nás byly na oběd fazolové lusky. Ano, TY fazolové lusky, kterými nás kdysi cpali ve školních jídelnách. Vzpomínám si, že to měly být fazolky ve smetanové omáčce. Cccch, už tenkrát jsem věděla, že se smetanou neměli nic společného. Nebo, alespoň mi to smetanu nepřipomínalo.
Fazolky jsem začal mít ráda až když jsem si je uvařila sama, podle své chuti.
Fazolky si můžete připravit jako samostatné jídlo nebo třeba jako přílohu k masu nebo sýrům.
Radek si je dnes dal s volskými oky a já jsem neodolala a dala si k nim perfektně vyzrálé nakládané tvarůžky s paprikou.
Neměla jsem k dispozici fazolky čerstvé a tak jsem využila těch co máme v mrazáku, značky Bonduelle, green beans - whole.
Ingredience
- zelené fazolky mražené - 400 g
- česnek - 2 stroužky
- koření Brazil (Samuel) - 2 lžičky
- sůl, pepř - dle chuti
- olivový olej rafinovaný
Postup
Fazolky jsem vytáhla ráno z mrazáku a nechala volně rozmrazit.
Na oběd jsem rozehřála pánev, fazolky do ní vysypala a nechala vypařit zbytky tekutiny. Pak jsem přidala olej na vaření, používám olivový rafinovaný za studena lisovaný, osolila jsem a asi 10 minutek jsem fazolky restovala. Pak přišlo na řadu koření, konkrétně Brazil, které mám nakoupené od firmy Samuel, která míchá i koření bez glutamátu a soli, takže přesně podle mého gusta. Fazolky jsem s tímto kořením restovala ještě asi dalších 5 minut a pak jsem k nim přidala na jemno nakrájený česnek. Po 3 minutkách jsem pánev odstavila z plotny. Příloha za pár minutek a jak jednoduchá 🙂
A co vy, jak jste na tom se zelenými fazolkami, také neradi vzpomínáte na školní kuchyni a nebo máte docela jinou zkušenost?
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den,
včera jsem recept zkoušel ze zelených kupovaných fazolek a musím říct že je to luxusní jídlo.
no a protože jsem si pěstoval fazolky žluté,tak je dneska zkouším připravit na oběd.
Rozdíl je markantní v čase vaření,ty žluté nechtějí za 10 minut změknout,musí se dusit aby změkly
alespoň 30minut.Snad to jsou ty povolené,protože v Ano-Ne se nerozlišuje barva fazolek.
Tyhle jsou v pohodě 🙂
Tieto fazuľky poznám, síce s iným korením, a varené a cesnak bol restovaný,len sa chcem opýtať, môžu byť v dvojke restované fazule aj cesnak, nemusia byť varené?Či stačí akákoľvek tepelná úprava?Ďakujem.
Myslíte ve druhé fázi? Nestačí jakákoliv tepelná úprava, chcete-li dát do pořádku střevo, je třeba dodržet postup, zvolenou vhodnou zeleninu a vhodný postup úpravy, v tabulce je pro danou fázi uveden 🙂
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, kde kupujete ta různá koření Brazil (od Samuel), Habešino, Meat Masala, Tandori Masala a další, která v receptech uvádíte.
Děkuji.
Anežko, kupuji hlavně na internetu, nechci propagovat konkrétní značky, protože mají dobré, kvalitní koření, a další v pořádku nemají. Když napíšu značku, ostatní přestanou sledovat etiketu. Takže, dejte si do vyhledávače název koření, a vypadne vám spousta možných e-shopů, které mají širokou nabídku koření, vy si jen překontrolujte obsah koření, zda-li vyhovuje SCD.
Děkuji za odpověď. Ještě by mě zajímalo, jak je to s tou sušenou cibulí a česnekem. Jsou obsaženy ve spoustě směsí na koření. Pokud ta směs neobsahuje žádný přidaný škrob proti připékání, je to ok? Nebo už při zpracování cibule a česneku ten škrob vzniká?
Děkuji
Anežko, řiďte se pouze seznamem co ANO/co NE a jste z kola venku. V koření by neměl cukr, a další pochybné „ingredience“ být, pokud tam je, tak je to špatně. Ne pro SCD, ale pro lidi vůbec. Proč by měl být cukr v koření nebo součástí nějaké směsi koření?? Copak cukr je koření? Chápete…Pokud to jsou směsi, buďte bdělá, prozkoumejte obsah, není-li součástí, nekupujte to, protože pak je to zajíc v pytli a mohla by jste si kazit uzdravování.
vypadá to výboně, učitě vyzkouším. Fazolky miluju, ale takovou tu klasickou omáčku ze školy jsem nikdy neuměla. 🙂
Jsou výborné Evi, určitě doporučuju 🙂 Tu klasickou omáčku s fazolkami ze školky jste neuměla nebo vám nechutnala jako nám všem ostatním? 🙂 Ale možná ji neuměli dobře připravit, kdo ví 🙂
Super, dnes jsem si uvařil na večeři. Mám dotaz, co to je „olivový olej rafinovaný za studena lisovaný“ ? myslel jsem si, že je to překlep, ale máte to i v jiných receptech. Podle mě je olej buď rafinovaný nebo za studena lisovaný. Oboje dohromady si moc nedovedu představit 🙂
Ahoj Pando, ten olej který používám je za studena lisovaný a pak se rafinuje kvůli odstranění např. vůně…a je to i v případě kokosáku na vaření, který je rafinovaný, ale opět za studena lisovaný z kokosové dužiny.
Kokosák používám od firmy Zdravý den, 1000 ml, i když je na něm napsáno, že je nerafinovaný, tak vzhledem k tomu, že je zbaven vůně a chuti, tak je rafinovaný :))…a olivový olej na vaření používám jemný, italský, značky Minerva…nemusím moc ty olivové bohaté chutě jestli mi rozumíš. A stejně to mám i s olejem do živých jídel, např do salátů, mě oslovily ty jemnější chutě, které mi dovolí dále lehce improvizovat s dalšími ingrediencemi.
Ale je to sranda, když jsem sem chtěla vložit nějaký odkaz na oleje, vyhazovalo mi to články různých výživových „expertů“, kteří bohužel ještě neví, takže se budeme muset obejít bez nich, protože polovina jejich článku je ok, a pak tam napíšou že nejlepší olej je řepkový a palmový a já jdu do kolen. Takže to necháme tak jak to je 🙂 Musím přiznat, že mě vyškolil Radek, který to dlouho zjišťoval a načítal, a dále probíhaly konzultace s panem Zajíčkem, který má portál AZ zdraví, člověk, který se velmi dobře vyzná. A co se týká způsobů lisování, tak to je na článek, který si necháme na dlouhé zimní večery 🙂