Která fazole je legal  a která illegal, jinými slovy vhodná či nevhodná,  jsme řešili v jednom z našich webinářů, myslím, že to byla dvojka, padla i prosba, zda bychom nenapsali nějaký článek, ať máme v těch fazolích více jasno.
Je večer, já mám trošku volna, televizi nemáme, tak co už, pouštím se do článku pro vás, tak ať mi to pěkně odsýpá :))
P.S.: to jsem ještě netušila, že mi na to nepadne jeden večer, ale že ještě dnes dopoledne hledám rozdíl mezi ledvinovou fazolí a rudou, vždyť vypadají tááák stejně 😀
P.S.1: já vím, trošku se tu vypisuju, ale je to BLOG, ne? :)))

Musím se přiznat, že jsem se před druhým kolem webinářů znovu ujišťovala a vyhledávala přesné informace, protože se na dvou anglicky píšících webech o SCD poznámky k jednotlivým druhům fazolí lišily a já nechtěla udělat chybu. Držela jsem se v zásadě Elaine a pak jsem údaje upravovala podle toho, co se změnilo nebo co se objevilo nového.
P.S.2: tento blogový článek na téma „fazole“ jsem rozdělila na dvě části, bylo to opravdu moc dlouhé.

Shrnu v nich ty „nejznámější“ fazole (já sama znám jen jeden druh :p), dám k nim jednoduchý popis a fotografii. Řeknu vám, že jsem kolikrát musela vyhledávat v latinském názvosloví, protože jsem v tom sama měla místo fazolí guláš.
A navíc, já znám opravdu akorát ty nejobyčejnější zelené fazolky, které miluji a které doma celkem často připravuji, jen tak, na trošce oleje s bylinkama, česnekem a šalotkou. Ostatním druhům jsem se doteď záměrně a statečně vyhýbala neboť se mi do nich z nadýmavých důvodů moc nechtělo, znáte to 😀

A nakonec mám na vás na všechny prosbu. Pokud zjistíte nějakou nejasnost, chybu nebo najdete zajímavé, vědecky vylepšené informace, určitě pište, komentujte, nenechávejte si je pro sebe ;),
Pod článkem nebo ve fóru vše prodiskutujeme, ať jsou naše informace dokonalé. Předem díky za spolupráci 🙂

Přiznávám se bez mučení, fotografie nejsou moje, nedokázala jsem si představit, co bych s tolika nakoupenými fazolemi dělala, takže ano, stahovala jsem o život :))))))
P.S.3: jinak všechny fotografie na našich stránkách jsou naše originální tvoření, prostě rádi fotíme ;))

Na závěr této předmluvy pamatujte, že platí VŽDY zásada úpravy podle Elaine, o které se zmiňuje ve své knize, že fazole sušené musí být namočené až 12 hodin, slitou vodu nepoužívat!!!!

Lima – měsíční – phaseolus lunatus
ANO – sušené nebo čerstvé (živé)
Lima fazole jsou větší bílé, ploché (placaté)

a_lima_mesicni BOS FOOD Produktfoto


Mungo
– mungo – vigna radiata
NE – obsahují polysacharid amilopektin
Mungo, malinké, krásně zelené fazolky

c_mungo_life d_mungo

Canneliny – fazol obecný- phaseolus vulgaris
NE – obsahují polysacharid amilopektin
Canneliny fazole jsou bílé, delší

e_canneliny_fazolobec1 g_cannelliny_fazolobec3


Black eye
– černé oko – vigna unguiculata
NE – obsahují polysacharid amilopektin
Černé oko jsou barvy smetanové s černou skvrnkou, podobnou oku (tady se určitě nemůžeme splést :))

h_cerne_oko OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Black – černé – phaseolus vulgaris – vigna mungo
ANO – ovšem jsou doporučeny až po odeznění příznaků
Popis netřeba dodávat, tady je to jasné, malé černé fazolky 😉

i_cerna j_cerna2


A pokračovat můžete ve Fazole 2. část, přeji všem nádherné slunečné dny, plné zdraví, Marky 🙂

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty