
- Množství: 8 kusů
- Čas přípravy: dýně 30 minut + těsto 15 min.
- Čas vaření: pečení 60 min.
Dýňový koláč „Pan di zucca“ podle SCD
Do receptu na dýňový koláč, podle italského kuchaře, kterého jistě budete znát pod jménem Emanuele Ridi, jsem se pustila kvůli mé mamce. Prý "uprav ho po našem!" 🙂 "Proč ne?!" řekla jsem si, a nechala jsem se vést jeho video-receptem, protože na Emanuela se prostě krásně kouká a moc hezky se poslouchá ;), že jooooo 🙂
Jak to dopadlo?
Nepovedl se mi! Ridiho koláč ve videu na mě působil jako nadýchaný piškotek, za to ten můj koláč vypadal jako mokrá buchta - možná to bylo tím větším množstvím dýně, v jeho receptu se jedná o 600g čisté váhy. Musela jsem udělat opět drobné změny, místo cukru jsem použila med a místo mouky "00" jsem přidala samozřejmě mouku banánovou. A tady se to zadrhlo. Při mé přípravě stačilo banánové mouky přidat pouze 1 šálek (150 g), protože těsto okamžitě zhoustlo (v Emanuelově receptu se přidává 350 g mouky 00). I tak jsem těsto ředila vodou, abych ho do formy mohla pěkně nalít tak, jako ve videu. Dokonce ani časově jsem se nevešla, 60 minut se u mě v troubě natáhlo na 120.
Ale! chuťově přátelé, to byla mnjamka veliká a tak jsem se dala do příprav ještě jednou a koláč jsem upravila podle mého gusta a pravidel SCD. Konečný výsledek ovlivňují samozřejmě suroviny, které na SCD používáme. Jsou těžší a vlhčí pro získání nadýchaného piškotu. Ale garantuji vám, že dýňový koláč, který si upečete podle našeho receptu si zamilujete 🙂
P.S. Dívala jsem se na web jedné slečny, která tento recept pekla také a na rozdíl ode mne se držela přesně receptury. Pekla ze stejných surovin jako pan Emanuele a koláč se jí "povedl" stejně jako mě!!!
Myslím, že proto svůj výsledek pojmenovala místo koláče "dýňovou buchtou" 🙂
Což takhle vyzkoušet SCD variantu "pan di zucca?" Mohu vás předem nalákat s ujištěním, že náš recept je jednodušší na přípravu a neušpiníte při něm tolik nádobí, to se vyplatí, ne?! 😉 Ve zbylém čase se můžete věnovat bohulibějším nebo pro vás příjemnějším záležitostem, než práci v kuchyni, co říkáte? I když, i takové mytí nádobí a čas navíc strávený u kuchyňské linky může být pro někoho velmi příjemnou meditací 🙂
Ingredience
- očištěná dýně (čistá váha) - 300 g
- vejce - 4
- med - 1/2 šálku
- kokosový olej - 1/2 šálku
- vanilkový lusk - 1 ks
- skořice mletá - 1 lžička
- sušené rozinky nebo švetsky - 150 g
- banánová mouka - 1 šálek zarovnaný
Postup
1./ Zde se naskýtá možnost výběru v postupu.
A. varianta Emanuela - dýni nakrájím na tenčí plátky a dám péct na pečícím papíru s kouskem másla v horkovzdušné troubě do změknutí, asi 30 minut při 200°C, a nebo...
B. varianta Marky - dýni nakrájím na kostky a dám vařit ve vodě na středním ohni po dobu asi 25 minut do změknutí, pak ji scedím přes síto a nechám bokem.
2./ V míse ponorným mixerem rozmixuji vejce, olej, med, skořici a vanilkový lusk, který můžete použít celý, máte-li ho čerstvý. "Celý" znamená, že nemusíte vydlabávat semínka, lusk do těsta nůžkami rozstříhejte na malé kousíčky. Pak přidám uvařenou (nebo upečenou) dýni a znovu řádně rozmixuji.
Med lze nahradit syrovým, zralým banánem nebo datlemi - množství zatím neuvádím, nemám recept takhle odzkoušený.
3./ Nakonec vmíchám banánovou mouku a předem namočené rozinky.
Dejte si pozor při výběru sušeného ovoce, nesmí být nijak doslazováno (ano, dělá se to) a při jeho zpracování nesmí být použit palmový či řepkový olej, obzvlášť u rozinek to bývá zvykem. Já jsem namísto rozinek použila sušené švestky, které jsem nenamáčela (měkké byly dostatečně), ale nakrájela na malé kousky, velikostí podobné rozinkám. Rozinky nejsou zrovna moje favoritky, zatímco švestky naprosto zbožňuji.
4./ Takto připravené těsto naliji do kovové kulaté pečící formy opatřené zespodu pečícím papírem. Boky formy vymažu máslem, vysypu banánovou moukou. Těsto pak nechám 15 minu odpočinout.
Rozehřeji horkovzdušnou troubu na 180°C a dám péct po dobu asi 60 minut.
Napoprvé doporučuji péct klidně i na méně, tak na 160°C, pečení bude trvat o to déle, ale je nutné, aby se koláč dobře propekl uvnitř. Při servírování jsem koláč posypala moukou z pekanových oříšků.
P.S.: příště upeču koláč slazený banány nebo datlemi, informace o gramážích vám sem dopíši. Kdo je šikovný a troufne si, doplní si sám a může nám i poslat jak to dopadlo 🙂
Dobrou chuť, mlsejte a buďte zdrávi!
Marky
Banánovou mouku můžete teď pořídit i v tzv. gastro balení 1,2 kg zde: EXPRES MENU
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Moje první sladké SCD pečení! Dýni jsem vařila, vyšla mi mokrá buchta, což jsem čekala, když se nepřidávala soda (mouku mám z expres menu)… Vrch jsem mázla medem, aby držely vlašské ořechy a kokos jako ozdoba. Všem chutnalo, příprava jednoduchá, suroviny mívám už běžně po ruce, s radostí zařadím do svého stálého repertoáru 🙂 Mockrát děkuji za recept!!
rádo se děje! 🙂
Ahojky,
prvně jsem udělala přesně podle receptu a vysla mi takova tlusta palacinka 🙂 ale proze palacinky ja rada tak mi to az tak nevadilo a navic to bylo dobre i tak.
Na druhy pokus uz jsem nemela dyni tak jsem pouzila 2 velmi zrale hrusky co mi jeste zbyvaly, pridala jsem lzicku sody, z koreni jsem dala lzicku skorice a pul lzicky kardamonu. Jo a misto rozinek jsem dala susene nakrajene merunky. Vysla mi z toho moc dobra a nadychana buchticka.
Dobrutka 🙂
Dobrý den,
kde se prosím dá najít recept na ten skvělý medovník, o kterém se v různých příspěvcích zmiňujete?
Děkuji.
Anežko, najdete ho na našich stránkách, je jedním z prvních příspěvků, sekce koláče-sladké :)jedná se o medový piškot 🙂
Dobrý den, Marky,
je možné tento recept použít i v 1 fázi? Je potřeba dýni loupat?
Děkuji a prima den 🙂
Bára
Je, bez rozinek, hokaido loupat nemusíte, rozmixovat stačí.
ahoj Marky, tak až teď, když je těsto na plechu, jsem si uvědomila, že tam vlastně není žádná soda. V komentářích píšeš, že je to tím, že už soda v mouce je. Prosím, piš to přímo do receptů, snad jsem se nepřehlédla, ale nikde to tam nevidím.
Já totiž nemám mouku z Express menu, ale odjinud. A tam ta soda není. Mouka je prověřená, z kvalitního zdroje, je opravdu ze zralých banánů, a o dost levnější. 🙂
Děkuji za úžasné recepty.
Žaneta
Ahoj Žanetko, chtělo by to se spíš zorientovat v tom, „co a kde se to píše“, tedy pod kterým receptem, a hlavně v pojmech. Takže – „V komentářích píšeš, že je to tím, že už soda v mouce je“, ve kterých komentářích? Pod tímto receptem? Určitě ne, v receptu soda není potřeba, nepřidávala jsem ji tam. Mám pocit, že to je napsáno v komentáři pod chlebem z banánové mouky.
V receptech uvádím buď „banánová mouka“ a množství( tu používám z gastro balení) + soda v případě potřeby, a nebo „směs na pečení“ a množství (bez sody), a to je také uvedeno. Je-li sody třeba, píšu to. Banánová kuchařka je celá popsaná a vysvětlená.Takže nevím jak víc bych to do receptů měla ještě psát. Máš-li mouku odjinud osobně prověřenou, věříš tomu, tak je to v pořádku, jen mysli na to, že sodu zkrátka přidáš do každého pečení. Já nepoužívám jinou mouku než od Expres menu, uvádím to a přidávám odkazy. Každý musí číst co je na etiketě napsáno a podle toho se zařídit ve svém pečení, to je mimo moji kontrolu. PS, na stránkách jsou jen 4 recepty z banánové mouky a vše je uvedeno jak má.
Jsem ráda, že se recepty líbí a že ten dýňový koláč bude dobrý i bez sody 😉
Naprosto úžasná buchtička, vláčná a krásně nadýchaná a švestky v ní nemají chybu.Děkuji:-)
Tak to máme velkou radost, taky děkujeme 🙂
Dnes jsem těsto udělala na slano ,přidala koření na chléb a hrst vlašských ořechů, vzniknul nadýchaný chlebíček, je skvělé jak jsou recepty variabilní, jupíí mám radost:-)
i já mám radost! 🙂 taky si ho uděláme! 🙂
Dobrý deň, chcem sa opýtať či sa mandľová múka môže nahradiť kokosovou? Ak áno či treba pridať aj jedlú sódu? Ďakujem
I vám dobrý den, myslíte tuto otázku všeobecně nebo máte na mysli nějaký konkrétní recept? Kokos se dá použít jako doplněk k jiné mouce, např. k mandlové, pekanové, mouce z kešu, atd, ale úplně nahradit, to by jste mi musel říct v jakém receptu. Kokos jako takový je hodně specifický, voňavý, máme z kokosové moučky jeden recept na našich stránkách, jmenuje se „kokosová kokosovina“, můžete se podívat jak se peče a co je potřeba. Ořechy jsou oproti kokosu neutrální chutě, lépe se s nimi pracuje, kokos se hodně sype (musíte vynaložit více úsilí jak ho spojit) a když ho začnete více mlít, stane se z něj rychle olej, daleko dříve než z ořechů.
Chcete-li vědět víc, napište mi více 🙂
Dobry den v Novem roce :), mohu se zeptat, jakou dyni doporucujete pouzit? Asi klacicka hokaido nebo i jina treba maslova?
Já jsem koláč pekla z dýně hokaidó. Ale půjde určitě použít i máslovou. Z jiné jsem to nezkoušela.
I vám krásný Nový rok 🙂
Dobrý den, mám banánovou mouku od jiné firmy, tudíž bez jedlé sody, kolik jí asi mám přidat do těsta v tomto receptu a kolik, když peču váš chleba (to jsem asi posledně neodhadla :-()? Děkuji a přeji krásné dny.
Dobrý den, použijte tak 1/4 čaj. lžičky, raději méně než více. To stejné platí pro chléb. Pokud máte mouku od jinud, ujistěte se, že mouka je nativní ne plantejnová, i vám přeji krásné dny 🙂
Děkuji, mouka je v pořádku, ale příště si objednám tu „Vaši“.
:))) tu „naši“…ale jo, já bych si jinde sama za sebe už mouku neobjednala, jednak je tu jistota o kvalitě mouky, známe zdroj odkud se mouka dováží a také známe pana majitele, který si zakládá na vysoké kvalitě surovin, ze kterých se jídlo pro SCD a další připravuje. Hezký den, Marky
Ahoj Marky, mňam, další pochoutka. Já jsem právě dodělala kokosové kuličky z mandlí a švestek s medem obalené v kokosu. Beru zítra kolegům do práce, xi. Prosím Tě měla by si typ jak udělat makronky dle CSD? Děkuji. Hezký den
Zuzi, mám radost 🙂 Makronky jsem nedělala, dokonce jsem se musela jít juknout jak vypadají, ale ano, mohla by to být výzva! 🙂
V receptu na ně je hodně sladkého sypkého – moučkový cukr, krupicový cukr, medová náhrada těsto rozředí…dalo by se nakombinovat se sušeným ovocem a udělat jako kokosové pusinky, prostě 2 těsta dohromady…už mi to v hlavě běží, no, můžeme s tím něco udělat 🙂
Dobry den,
mam otazku ohľadom banánovej múky. Čítala som, že banánová múka sa vyrába zo zelených banánov, teda je zdrojom škrobov, ktoré su nežiadúce pre stravovanie SCD.
Dakujem, s pozdravom Janka ♡
Ahoj Jani, to jste četla správně, je to pravda, ovšem ne úplná. Mouka z banánů se vyrábí jednak ze zelených banánů (plantejnová) a druhak ze zralých banánů (ovocná), ale je neutrální chutě. Doporučuji si přečíst další a obsáhlejší informace na našich stránkách, kde se dozvíte více o banánech a banánové mouce. Jaké banány se jí, jaké jsou vhodné pro uzdravování s SCD, jakou banánovou mouku si pořídit a z jakých banánů musí být vyrobena. Na stránkách máme také zdroj ke koupi, firmu, u které si můžete pořídit mouku z těch správných, zralých banánů. U každého receptu z banánovky uvádíme tento zdroj, i u videích v BLOGU, kde se mluví o mouce.
Doporučujeme firmu EXPRES MENU, za kterou se můžeme s Radkem zaručit, že mouka je opravdu vyrobena ze zralých banánů 🙂
ZDROJ: http://www.expresmenu.cz/e-shop/scd+c23/?a_box=dhs6n8je podívejte se tam 🙂
Jestli koupíte tady nebo jinde je na vás 🙂
Mějte se krásně!
Marky no právě, že je v těch makronkach množství cukru, ale jak píšeš. zkusit to sušené ovoce, hmm. No já nikdy nebyla moc na sladké, ale od přechodu na SCD se cpu pořád.mňam.
:))))))) no, já se od určité doby hlídám, ale jen po večerech 😉 jinak si taky zamlsám 🙂
Mohla bych prosit o přibližnou váhu banánové mouky? Dívala jsem se na videorecept, tuším na chlebík, kde jej používáte, ale MOJE představa o šálku byla ale úúúpně jiná, než Vámi používaný šálek 🙂 🙂 asi i proto taky bylo možné MOJE těsto na linecké (podle Vašeho receptu) téměř nalít na plech, ale krájet se z něj teda FAKT nedalo 🙂 , na plechu to bylo taky fajn, ale přeci jen, bylo by prosím možné buď napsat velikost VAŠEHO šálku, nebo zvážit, kolik to té mouky cca je 🙂 MOC děkuji 🙂
Lucie
Luci, i když máme informace na které se ptáte uvedeny na stránkách v blogu, tak speciálně pro vás je sem napíšu, kromě jiného proto, že bych byla moc ráda, aby se vám pečení dařilo a byla jste spokojená 🙂
Váha banánové mouky je 150 g, je uvedena i v tomto receptu hned v úvodu, a šálek, který používám má 270 ml.
Ať se vám daří a pošlete mi fotku, ať vím jak se vám to podařilo 🙂
Krásný den!
Zdravím Vás Marky , už sa aj ja chystám na taketo maškrty , lebo aj keď nie som velmi na sladke , začinam pociťovať deficit 😀 na nejaky koláčik . Chcem sa ale spýtať , či ,,rozpustene maslo,, sa mysli vždy zásadne prepustene maslo a či je možne nahradit vo vašich receptoch mandle alebo ine orechy vlašskymi orechami ktoré su pre mňA podstne dostupnejšie . Ďakujem za Vašu odpoveď a držim palce vo Vašej užasnej práci . Dana
Zdravím Dani, máslo přepuštěné znamená pouze teplem rozpuštěné, tedy uvedené ze stavu tuhého do stavu tekutého. Ano, ořechy můžete i nahrazovat, ovšem záleží na tom v jaké fázi uzdravování se nacházíte, tam je nutné dodržet postup zavádění jednotlivých druhů ořechů.
Mějte se krásně! 🙂
Ahoj Marky, určite sa nechám inšpirovať týmto receptom. Na oplátku Ti posielam recept podľa našej babičky – prababičky, ktorá našla správny pomer medzi vajíčkami a množstvom hrachovej múky tak, aby v piškótovom koláči jej chuť príliš neprerážala.
Ovocná piškóta „pre dvoch“ (lebo sa najlepšie pripravuje vo dvojici :-)).
Ingrediencie: 7 vajec, 7 lyžíc medu, 7 – lyžíc horúcej vody, 7-8 lyžíc hrachovej múky, zavárané ovocie s medom alebo malé kúsky nejakého čerstvého ovocia.
Spôsob prípravy: rúru dať zohriať na 150 °C, väčší plech vystlať papierom na pečenie, ovocie dať odkvapkať a nakrájať na malé kúsky, napr. marhule. Hrachovú múku preosiať cez sito do taniera, aby bola nadýchanejšia. Oddeliť žĺtky od bielkov. Do väčšej misy dať žĺtky a pridať k nim 7 lyžíc horúcej vody a 4 lyžice medu – pekne vyšľahať mixérom do peny – aspoň 15 minút. V druhej mise vyšľahať do tuha sneh zo 7 bielkov a 3 lyžíc medu. Najlepšie je, keď počas šľahania bielkov, niekto pokračuje v šľahaní žĺtkov, tak hmota potom nemá čas sa usadiť. Potom habarkou vmiešame sneh do žĺtkovej časti a postupne pridávame múku. Hneď vylejeme cesto na plech a na vrch poukladáme kúsky ovocia a dáme do rúry. Vôbec netreba pridávať ani sódu bikarbónu. Pečieme asi 20 minút pri 150°C, potom môžme znížiť teplotu na 100 °C a nechať ešte 5 – 10 minút dopiecť. Skontrolujeme špáradlom, či sa cesto nelepí a vyberieme z rúry. Necháme vychladnúť, nakrájame a máme hostinu.
PS: Už dávno som Vám chcela poďakovať za vašu stránku, lebo to bol posledný impulz, ktorý som potrebovala, aby som dokázala prejsť na úplnú GAPS diétu pre moju dcéru – veď vychádza predsa z SCD. Veľmi to jej i nám pomohlo. Má totiž autizmus. Takže ĎAKUJEM.
Julka, děkuju moc za recept, je další inspirací pro ostatní. Jen připomenu těm co ho budou připravovat, že hrachová mouka musí být po domácku připravená, to znamená že se musí hrách namočit na 12 hodin (zásada na SCD) a pak usušit a teprve pomlet. Hrachové mouky, které se prodávají v obchodech namáčeny nejsou, a to je bohužel pro ty co jsou nemocní dost důležité.
P.S.: jsme rádi, že se vám daří a že jste spokojení, a že SCD pomáhá dceři na její cestě 🙂
Dobrý den Marki a Radku, myslím, že jste nám kdysi slíbili, že ti, co máme Průvodce, tak budeme mít možnost kupovat v Expres menu výhodněji. Jak můžeme výhodu uplatnit? Děkuji za odpověď.
S pozdravem krásných dnů přeje Ľudka
Ahoj, ano, uvažovali jsme o tom, ale technicky to bohužel možné není, museli jsme to udělat jinak. Slevu mají všichni co nakupují v SCD sekci, a na banánovou mouku ve větším balení jsme domluvili další slevu.
Dobrý den, můžete mne navést, jak mám uplatnit slevu na banánovou mouku v SCD sekci? Děkuji.
Sleva na banánovou mouku je provedena formou slevy Gastro balení, tak jsme se domluvili s majitelem firmy.
Děkuji za další výborný tip na zpracování dýně. Určitě vyzkouším 🙂
Ať se vám povede Zdeňku 🙂