
- Množství: 4
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: 45 - 50 min.
Dýňové šťouchačky - třepačky
Když jsme si s Radkem v knize Elaine přečetli, že brambory jsou pro SCD výživu nevhodné, tedy zakázané, doslova - "illegal", trošku nás to zaskočilo. Hlavně mě. Já třeba nemusím těstoviny, ale brambory přímo zbožňuji a to na všechny způsoby co jenom existují!! Když jsme ale dýni poprvé ochutnali, uvařili jsem si dýňovou polévku, tak to byla láska na první ochutnání. Na řadu přišlo dýňové pyré, dýňové šťouchačky - třepačky, pak jsem dýni upekla na plechu s bylinkami, pak s ovocem, a před měsícem jsem z ní udělala dýňové placičky - "dýňáčky". Dnes tu mám pro vás dýňové šťouchačky neboť sklidily opravdu obrovský úspěch nejen u nás v rodině, ale i u spousty kamarádů jedlíků normální stravy. A když ochutnali, olizovali se a chtěli "nášup", přidat. Tady se mi potvrdilo, že stačí vědět, jak na ně! Na kamarády i na šťouchačky! 🙂
Ingredience
- dýně - asi 1,5 - 2 kg (hokaido nebo máslová)
- vývar - hovězí, kuřecí, zeleninový nebo voda
- máslo - asi 20 g
- olivový olej na restování - 6 lžic
- česnek - 3 stroužky
- střední červená cibule - 2 -3 kusy
- čerstvá bazalka - 15 lístků
- sůl, pepř, nové koření - dle chuti
Postup
Pro dýni jsem zašla do sklepa a nachystala své bicepsové svaly (a další jiné svaly, které se zapojují a já o nich ani nevím), protože na začátku je třeba se s touto oranžovou krasavicí tak trošku "poprat". Ne, nebojte se, je jen trošku tvrdší, takže doporučuji pořádný ostrý nůž. A rukavice! 🙂
1./ Dýni omyji a osuším. Natáhnu rukavice, protože při zpracování zanechává na rukách takový oranžový, tenoučký povlak, lehce kluzký, který jde hůře smýt. Rozkrájím ji na čtvrtky, vydlabu lžící semínka a vlákna, a nakrájím na menší kostky. Dýně hokaido se neloupe, vaří se spolu se slupkou, která varem krásně změkne. Budete-li pracovat s dýní máslovou, tak tu oloupat naopak musíte, škrabkou to jde "jedna dvě", "raz-dva", "einz-zwei", "uno-due 🙂
2./ Nakrájené kostky dýně dám vařit na středním ohni ve větším hrnci, zalité vývarem nebo vodou, popřípadě obojím. Výběr je na vás. Je to jako když vaříte brambory, nic složitého. Pokud budete vařit dýni pouze ve vodě, přidejte sůl, pár kuliček nového koření, barevný pepř nebo kmín, prostě okořeňte je.
A zapomeňte jednou pro vždy na bujóny v kostkách. Pro uzdravování pomocí SCD jsou nevhodné, a jestli se máte rádi (jinak by jste tu ani nebyli), tak už tyhle malé kostečky nikdy nepoužívejte, jsou velmi škodlivé. Musela jsem to zde zmínit, nedá se nic dělat.
Dýně by měla být po uvaření měkčí, ovšem ne měkká či rozvařené konzistence. Dobu varu odhaduji kolem 20 minut, záleží na velikosti dýňových kostek. Postupujte jako s bramborami, ochutnávejte, píchněte vidličkou.
A dělejte to častěji, alespoň na poprvé, protože dýně se vaří rychleji, mrška jedna.
3./ Během vaření dýně orestuji v pánvi na oleji cibulku, dozlatova. Červený druh jsem zvolila kvůli kontrastu. Odložím bokem.
4./ Jakmile dýni odstavím, vodu ihned sliji. Dle potřeby v hrnci dosolím, přidám prolisovaný česnek, přepuštěné máslo, lístky nakrájené čerstvé bazalky a orestovanou cibulku.
5./ Hrnec přiklopím pokličkou, utěrkou, a celou tu oranžovou dobrotu protřepu, až se suroviny pěkně propojí.
A je to. Ti z vás, kteří fázujete, jste na Startu, vynecháte cibulku a česnek, ponecháte si bylinky a koření. Řiďte se instinktem, vašimi potřebami, tím jak se cítíte, jak máte SCDdéčko pro sebe nastavené.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Musím Vám napísať, čo som si pripravila ku tekvici – šťouchačky . To bolo hlavné jedlo a ku tomu som nechcela mäso, ale uhorku /okurku/. Lenže v surovú ešte nemôžem, keďže som len v 2. fáze. Tak som ju očistila a škrabkou na zemiaky som nastrúhala tenké pásiky /slíže/ aj vnútro som použila, lebo semiačka boli mladučké a mäkké. Na panvici som zohriala olivový olej a krátko orestovala roztlačený 1strúčik cesnaku osolila a pridala pripravené uhorky. Dvoma vidličkami som prevracala a keď boli tzv. sklovité posypala sušeným tymiánom a zakryla tanierom. Po dvoch minutách som dala na tanier, ale tekutú šťavu nie a ponorným som krátko zmixovala. Bolo to veľmi chutné. Nič som neporušila a keďže bola uhorka varená a pyré je dovolené. Za iných okolností by ma v živote nenapadlo uhorku variť , až teraz v SCDečku. A ešte ku tomu nezaťaží ani žalúdok, lebo je varená. Ďakujem Vám .
Oli, no mě by to taky nenapadlo, ale když to takhle píšete, tak proč ne!! 🙂 Díky moc za sdílení!
Díky moc za tip. Uvařeno a je to velmi jedlé:-)
Že jo!! 😀 Když si vzpomenu na naši první ochutnávku, taky nás ta chuť mile překvapila, říkali jsme si, že tahle „DIETA“ je jako hoooodně chutná, a tak jednoduchá 🙂
taky nedám na dýni dopustit. Peču ji jako hranolky. Postup je téměř stejný, jak je připravuje Radek. Pokud je třeba oloupu, očistím, nakrájím na hranolky, v míse promíchám s provensálským kořením. přidám bobkový list, někdy plátky česneku, zakápnu olivovým (nebo jiným povoleným) olejem, promíchám a šoupnu na plech vyložený pečícím papírem. Solit by se měly až hotové, aby nepustily moc šťávy a nezkašovatěly. Peču v troubě při 180 st. C cca 20 – 30 minut. Pokud dělám „šťouchačky“, tak do povařené dýně párkrát šťouchnu šťouchadlem na brambory.
Jak jste přišla na to, že je připravuje Radek? 🙂 🙂 🙂
je to v příspěvku k tomuto receptu z 24.10.2014 -:)
A ja som to vymenila za karfiol asi 2 hrnky duseneho na pare ,1 avokado a to som zmixovala so stručikom cesnaku a kôprom a solou,chutí ako zemiakova kaša vrelo doporučujem.
Marky,
vymenila som dyňu(tekvicu) za obyčajnú,chutilo úžasne,ďakujem za recept 🙂
:))))
Tož toto je naprosto luxusní jídlo :-)!!! Olizuju se až za ušima. A ten pocit z jídla uvařeného z vlastnoručně vypěstované dýně, hmm. Dodnes jsem z dýně vařila polévku, ale tady to jídlo je naprosto jiná kategorie.
:)))))))))))))))) tož to je! tak v tom případě mě zbývá vypěstovat si sama tu dýni 😉 ale věřím, že i to se mi povede, díky za koment Míšo a držte mi pěsti!
Malý tip: Dýně Hokaido se i přes zimu a jaro sem tam objevují v brněnských řetězcích Sklizeno a jsou výborné.
jééé, tak to je bezva! děkujeme!
Ráda bych znala recept i na vaše placičky z dýně. Nikdy jsem dýni nevařila, babička dělávala z ní zelí ke kachně, chutnalo jako kedlubnové, ale jinak jsme ji doma nikdy nevařili, tak si s tím trochu nevím rady. V kterém období dýně nakupujete a jak dlouho vydrží?
Jani, recept bude v kuchařce nebo v členské sekci…dýně nakupujeme v září a v říjnu, skladujeme je jako brambory, tedy místo brambor…a jak se uskladní, aby dlouho vydržely najdete v receptech :))
http://www.uzdravtesejidlem.cz/dynova-kase-s-klouzky/
Včera jsem zrovna také poprvé připravoval dýni Hokaido. Rozpůlil jsem jí a vydlabal semínka a vlákna. Položil na rozkrojenou půlku a udělal měsíčky, cca. centimetr a půl silné. Měsičky jsem nakrájel ještě na menší kousky. Na pánev jsem nalil trochu víc olivového oleje. Dle Metabolických typů mám mít tučnější jídla, abych zpomalil trávení. Každý tedy dle svého gusta. Dal dýni a posypal kořením – oregáno, tymián, bazalku – vše dle vůně, jak jsem měl chuť na koření. Ke konci jsem ještě přidal na drobno nakrájený stroužek česneku.
Dýni jsem zahřál a za mírného ohně pod poklicí nechal „smažit“ cca. půl hodiny. Výborné jako příloha k méně výraznému masu, jako je třeba kuřecí.
Otázka: Dá se ještě nějak zpracovat vnitřek dýně? Tedy semínka a vlásečnicová dužina. Někde jsem četl, že semínka praží a pak jedí, ale nevím, jak na to.
Děláte to dobře, já dýni připravuji podobně, jen ji nedusím. Opékám ji jako brambory na pánvi nebo na plechu v troubě, s bylinkami a s česnekem. Používám olej slunečnicový.
Jinak vnitřek, konkrétně semínka se dají použít určitě jako zobání k vínu, smažená se solí, zkoušela jsem, je to celkem fajn, ale raději si semínka nasuším, rozemelu na prášek a přidávám do koktejlů – je tam daleko větší využití daru matičky přírody v syrovém stavu – vitamín B, zinek, železo, mangan, hořčík, draslík, bílkoviny, proti chřipce, atd 🙂