
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: restování 30 minut, pečení 40 min.
Dýňové košíčky allá tortilla de patatas
Připravila jsem pro vás další recept, který se dá upravit pro SCD výživu. Nechala jsem se inspirovat španělskou kuchyní, konkrétně bramborovou omeletou, "tortilla de patatas" (tortyja de patatas).
Je to tradiční španělské jídlo, skládající se v základu z brambor, vajec, cibule, s případným přidáním zeleniny, obvykle o tloušťce 3 cm. Tuto bezmasou verzi můžete obměnit či vylepšit například šunkou Jamón nebo krevetami.
Mimochodem, "jamón" (chamón) je španělská šunka bez konzervantů, kterou můžete bez obav využít při SCD. Patří sem i klobása chorizo (čorízo), která je připravena stejným způsobem, vyzráváním na čerstvém vzduchu.
Španělská tortilla se české omeletě pouze podobá, velký rozdíl je ve způsobu přípravy, kdy se jako první připravují brambory smažením na pánvi v olivovém oleji, a až jsou měkké a částečně opečené, přidá se cibule a před dokončením rozmíchaná vejce.
Já jsem si recept upravila jako vždy po svém, věřím, že vám bude chutnat.
Dýňové košíčky se dají využít jako hlavní jídlo, přílohu k masu nebo jako svačinu do krabičky na cestu.
Ingredience
- dýně hokaidó - 800 g čistá váha
- kokosový olej na vaření
- červená cibule - 1 velká
- žampiony - 250 g
- himalájská sůl - dle chutě
- koření polibek slunce - 1 vrchovatá lžíce
- česnek - 2 stroužky
- dlouhozrající sýr (emmentaler, laktosefrei) - 200 g
- vejce - 4
- banánová mouka - 1 vrchovatá lžíce
Postup
1./ Dám vařit vodu do menšího hrnce (3 l).
2./ Dýni nakrájím na malilinkaté kostečky a vhodím je na 8 minut do vroucí osolené vody.
Přecedím je a nechám odkapat v sítu.
3./ Cibuli nakrájím na jemno a v pánvi restuji po dobu 10 minut do měkka, lehce do zlatova.
4./ Mezitím nakrájím na tenké plátky žampiony, které přidám k cibuli, stejně tak i koření, dosolím a ještě dalších nejméně 10 minut restuji do zlatova. K restování můžete přidat šunku či klobásu, o které jsem se zmiňovala v úvodu receptu. Na závěr přidám prolisovaný česnek a dám bokem zchladnout.
5./ Do větší mísy dám směs z pánve, dýni, na jemno nastrouhaný tvrdý sýr, vejce a banánovou mouku. Řádně promíchám a nechám zhruba 15 minut odpočívat.
6./ Takto připravenou směs plním do muffinových košíčků a peču v předehřáté horkovzdušné troubě 40 minut na 200°C.
Banánovou mouku můžete pořídit i v tzv. gastro balení 1,2 kg zde: EXPRES MENU
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Tyhle košíčky jsem nedávno ochutnala připravené již zkušeným SCD fandou a byly výborné…chystám se taky vyzkoušet, tak moc děkuji za recept!
Ali, rádo se děje, mám radost! 🙂
Krásný den, i když upršený ?, prosím když zatím vynechávám sýr, dá se něčím nahradit (předpokládám, že je to pojivo) nebo si ještě na tento recept počkám?Díky
Já bych to Katy zkusila bez sýru, stačí vám tam jako pojivo vejce. Když použijete muffinkovou formičku, tak to půjde snadno. Nemusí tam být ani mouka. Zeleninu s dýní spojíte vejcem, nějakou domácí slaninu přidejte, bylinku a je to 🙂
I vám krásný den! 😀
Dobry vecer Marky
Chci poděkovat za výborný recept
Jen místo kosicku používám formu na srnci hřbet vylozeny papírem. Vlažné nakrájím, nabídnu návštěvě a jdu připravit dalsi. Většinou na mě nic nezbyde. Ena
Eno, tak to mám velkou radost, taky díky 🙂
Marky chcela by som sa spýtať či vymenit hokaido za cuketu by bolo vhodne alebo nie, nemate s tým skusenost?
Dani, já myslím že jde všechno, jen cuketu bych pořádně odvodnila a ještě prsty vymačkala, ať s to nezředí, ale to vy určitě víte 🙂 To píšu jen tak pro připomenutí všem, krásný den!
Dýňové košíčky upekla moje kolegyně a jsou úžasnéééééééééé.Vřele doporučuji.
Dobry den ,dakujem za odpoved,ale neviem ci u nas na Slovensku take korenie mame,nikdy som o tom nepocula,dufam ze aj bez toho korenia bude to jedlo chutne ,Dakujem
Určitě to bude dobré jídlo, stačí ho vařit s láskou ? klidně použijte majoránku nebo bazalku nebo co máte doma ?
kde seženu banánovou mouku? Ve zdravé výživě například?
Ano, buď ve zdravé výživě nebo na internetu v e-shopu. Na našich stránkách v pravo nahoře máme odkaz na ověřený zdroj na firmu Expres menu.
Ahoj Marky, dnes poprvé zkouším tyhle košíčky, hodně mě lákají ? samozřejmě nemám doma Polibek slunce, ale zkusila jsem ho namíchat ( mám tam skoro všechny složky), no a zatím jsem ochutnala směs s houbami a cibulí a vypadá to, že tohle sluníčkové koření bude velkou konkurencí pro Koření Štěstí . Víš, je prostě úžasné!!! Díky za tip ?????
??? koření je úžasná záležitost…díky němu se z jídla stavá božský pokrm. Koření štěstí je zatím favorit, ale nejde ho dávat všude, to by bylo divné, i když, měla jsem kdysi období KARI, tuto mou žlutou lásku jsem dávala snad do všeho ?
Dobrý den,
hledala jsem v obchodě chorizo ale byla v něm dextroza nebo glukóza což je špatně jinak jsem vyměnila dýni za mrkev a taky dobrota
Zdravím Jani, to je určit možné…ne každá potravina je vyrobena správným způsobem..pořád platí nutnost sledovat etikety, a vy jste to udělala moc dobře ? mrkev je senzace, musela to být dobrota!
Dobrý den, čím případně koření nahradit, pokud ho momentálně nemám, resp. co je to přibližně za složení? Díky Jitka
Jity, to je úplně jedno, použijte takové, na které máte zrovna chuť, které máte po ruce…můžete použít i „obyčejnou“ majoránku ?
Dobrý večer Marky,
chtěla jsem se zeptat, kde se dá koupit dlouhozrající sýr emmentaler ?
Děkuji Soňa
Soni, zdravím vás, sýr kupujeme v Globusu, dá se koupit i v Bille. Možná v Testu. Vyplatí se koupit ho v bloku, 400g kolem 80,- kaček
Dobry den chcem sa opytat ake je to korenie bosk slnka,co to vlastne je? dakujem
Aničko, je to směs koření značky Sonnentor.