
- Množství: 6 porcí
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: do 45 min.
Dýňová kaše s klouzky
A máme tu čas dýní, kdy 1 kg stojí pěkných 20 kaček (možná i méně). Na začátku léta to bylo horší, na trhu chtěli kaček 90, což je rozdíl, a nemalý. Ovšem i na to se dá v pohodě vyzrát, když si uděláme zásobu na zimu. Protože kdo jednou ochutná dýni třeba pečenou s bylinkami, zapomene na brambory 🙂 Dočetla jsem se, že základem úspěšného skladování je samotný výběr dýně. Dýně by měla být samozřejmě zralá, ale zaměřit bychom se měli hlavně na stopku, která musí být zaschlá a neměli bychom ji pak v žádném případě zastřihovat. Nejlépe ji uskladníme na nějakém suchém místě, kde se jí bude dařit a vydrží až do jara. Dýně by se neměly vzájemně dotýkat, aby se nezkazily a nechytily plíseň. V žádném případě dýně nepatří do lednice.
Ingredience
- dýně hokaido - 2 kg
- máslo - 30 g
- sůl, pepř - podle chuti
- klouzci - 8 větších kousků
- cibule červená - 2 ks
- česnek - 1 stroužek
- olivový olej na vaření
- bylinky - tymián (bazalka, rozmarýn)
Postup
1. Dýni zpracuji stejně jak už jsem psala třeba u šťouchaček. Omyji ji, rozkrojím na půl, odstraním semínka a nakrájím na kostky (používám rukavice). Postupujeme stejně jako když bychom připravovali kaši bramborovou. Dýni dám vařit, osolím a jakmile je měkká, sliji přebytečnou vodu. Dosolím je-li třeba, přidám přepuštěné máslo a ponorným mixérem mixuji dohladka.
2. Zatímco se dýně vaří, nakrájím na jemno cibuli a nechám ji na oleji restovat do polozlatova. Mezitím nakrájím klouzky (můžete místo nich použít i jiné lesní houby), přidám je k cibuli a dále restuji, trvá to celkem tak 15 - 20 minutek. Ke konci dochutím solí, pepřem a přidám buď na plátky nakrájený nebo prolisovaný česnek.
Kaši dám na talíř, ozdobím restovanými klouzky a posypu čerstvými bylinkami podle chuti.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Tohle jídlo je prostě boží! Neuvěřitelně dobré a když si vezmu, že pro klouzky jsem si skočila za barák do lesa a pro dýni na zahrádku, kde navíc ještě vyrostla omylem na kompostě z vyhozeného semínka… Díky za nápad!
Rádo se děje, a jak jednoduché to je, že? Mám radost! 🙂 Ty jo, to musela být dobrota. Teď by to šlo i s pečenými bedlami 😉 Stačí zajít do lesa!
Dobrý deň.
Mohol by mi niekto vysvetliť a preložiť do slovenčiny čo sú klouzky a lišky? Ďakujem
Odkazy na wikipedii, alespoň takto, pro více info zkuste zagooglit 🙂
Klouzek (Suillus)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Klouzek
Liška obecná
liška obecná https://cs.wikipedia.org/wiki/Liška_obecná_(houba)
Jinak si můžete udělat houby jakékoliv jedlé, v receptu jsou uvedeny tyto houby z důvody, že jsem je právě našla a také proto, že mají tyto houby úžasnou chuť na rozdíl od žampionů 😉
Je možné použíti i jinou dýni? Mám doma obří žlutou dýni a nerada ji zavařuji.
Evi, vůbec nevím, neznám ji, ale určitě bych ji zkusila zpracovat nějak jinak než zavařováním 🙂 i my ostatní budeme rádi, když se dozvíme něco nového ze světa dýní…zkuste ji nějak rozporcovat a z každé čísti udělat něco jiného a uvidíte…a nebo jukněte někde po netu co s ní…
Ďakujem Marky, už som v obraze ja som si myslela že sú to nejaké bylinky a oni sú to huby my ich voláme suchohríby.
Ivetko, rádo se stalo, také máme suchohřiby, ale je to jiný druh než klouzci nebo kuřátka.
zdravím,dnes po dlouhé době jsem opět se vrhnul na dýně a místo klouzků použil lišky a recept a jídlo vysoce mňamózní 😀 dííky
Ahoj Pedro, taky se mi sbíhají sliny, když vidím jen obrázek :)) Dnes jsem z půdy donesla jednu menší dýni a zítra bude pečená, s bylinkami. Snad už bude brzy ráno a pak hned oběd 😉