
Dřínkovice
Na strom, který je podobný divoké višni, jehož plody vypadají jako malé soudečky, jsme s Radkem poprvé narazili asi před 2 roky v Moravském Krumlově v zámeckém parku. Okamžitě jsme zjišťovali druh a jestli se to dá jíst a nebo spálit :))
Zjistili jsme, že jsme objevili Dřín. Brrrr, plody byly tehdy hodně kyselé a pecky velké skoro jako samotný plod. Nechali jsme dřín dřínem, ovšem až do letošního konce srpna, kdy u nás ve vesnici probíhalo loučení s létem.
Soused, Radkův velmi dobrý kamarád z dětství, nabízel k ochutnání jakýsi růžový nápoj, který „chlapi” brali spíš jako dámskou cucandu. Zas ale taková slaďárna to nebyla! Byly to plody dřínu naložené v pořádné domácí moravské slivovici. A protože mu plody na zahrádce samy od sebe z větviček seskakovaly, nabídl nám, ať si přijdeme nasbírat. A tak jsme jeho pozvání přijali 🙂
Dočetla jsem se, že plody dřínu, které dozrávají koncem září, jsou doslova všelékem na žaludeční potíže, zastavují průjem a pomáhají snižovat horečku. Dřínky se mohou sklízet od konce srpna do poloviny září. Mají značnou nutriční hodnotu a velké množství vitamínu C, téměř dvojnásobné než například citróny. Píše se, že při kompotování se obsah vitamínu C výrazně nesníží. Je tedy nasnadě, že právě kompotování je hlavním způsobem konzervace. No, ale pak je tu ta dobrota, kterou nám nechal ochutnat náš milý soused a o té bude řeč v dnešním příspěvku. Dřínkovice!
Je třeba upozornit, že dřín je ohrožený druh, zákonem chráněná rostlina, tudíž vás na něj nemohu poslat do lesa, kde volně roste. Vím ale, že je čím dál více pěstován na zahradách a tak pokud budete mít příležitost, nasbírejte si.
Já si dnes objednala pár jedlých keřů, protože podzim je k výsadbě nejlepší. Mezi nimi je samozřejmě i dřín, ať nemusím k sousedům 🙂
Ingredience
- plody dřínu - 1,5 kg
- med - 1 sedmička a půl
- slivovice - 1,5 l
- extrakt z vanilky - několik kapek
Postup
1./ Nasbírané dřínky opláchnu a nechám v sítu okapat.
Praxe bývá taková, že nasypete část plodů do velké sklenice, zasypete cukrem, přidáte další plody a zase zasypete cukrem. A to se opakuje stále dokola, vrstvíte. Já to dělám jinak.
2./ Pracuji ve 2 sklenicích, každá je o objemu 3l. Budu tedy půlit množství všech vypsaných surovin.
3./ Dřínky rozdělím do sklenic.
4./ Zaliji tekutým medem a řádně promíchám. Přidám pár kapek extraktu z vanilky, přikryji víčky a nechám ty malé červené kuličky přes noc v medu pěkně vykoupat.
5./ Ráno dřínky zaliji alkoholem. Já jsem použila meruňkovici, a řeknu vám, že už dlouho jsem neměla tak dobrou. Ještě že má člověk kamarády, ti ji buď mají nebo někde seženou 😉 Díky Jani a Martine! 🙂
6./ Sklenice zavřu víčky, poznačím si datum a nechám v teple pracovat. Týden jsem nosila láhve ven na sluníčko, ale posledních pár dnů, kdy se teplota pohybovala kolem 12 °C, zůstaly doma. Při macerování by mělo být hezky teplo.
Občas, ne úplně pravidelně, se sklenicemi zatočím a promíchám.
A co bude dál? No budeme čekat. Já mám v plánu nakládat 1 měsíc, někde zmiňují měsíce 3. To znamená, že v mém případě budeme ochutnávat přesně 5. října, na svátek mé maminky. Bude oslava Elišky! 🙂
7./ Po měsíci tedy obsah scedím a doplním med, bude-li třeba. Dřínkovice se dá použít jako aperitiv nebo dát do čajového punče. Myslím, že po procházce sychravým podzimním počasím se nám bude velice hodit 🙂
PS. Velmi podobně můžete postupovat při přípravě likéru z černého bezu, no a nebo příští rok se můžete pustit do višní. Víc jsem toho ještě nezkoušela, ale třeba i vy máte nějaké zkušenosti 🙂
Mějte se krásně, nakládejte, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den, díky své spolubydlící Oleně z Ukrajiny, která mě upozornila, že v našem okolí roste dřín, ktery je bohatý na vitamín C, jsem jej letos poprvé poznala a ochutnala formou marmelády, příští rok zkusím dřínkovici.
Určitě zkuste, stojí to za to. Já už jí mám jen trošku a tak si ji schovávám, a bojím se, ne aby mi ji někdo nevypil, ale abych si ji nevypila já sama 😀 Dokonce jsem si rostlinu objednala na internetu a za 2 dny mi přijdou jedlé keře, mezi nimiž je i dřínka, tak bude růst i u nás doma na zahradě 🙂