
Dortík k 3. letému výročí spuštění stránek UZDRAVTE SE JÍDLEM
Dnes máme narozeniny! Konkrétně 3. výročí spuštění našich stránek www.uzdravtesejidlem.cz
A proto, že na oslavě nesmí chybět dort, řekla jsem si, že k této příležitosti zase nějaký vymyslím. Sladila jsem i datlemi ať nemáme přemedováno, a vůbec poprvé jsem použila ke zhoustnutí krému čirou želatinu.
Vytvořila jsem dortík jednopatrový se dvěma druhy krémů, hruškovým a tvarohovo-kokosovým. Nebojte, je to vyvážené a jde to pěkně dohromady 🙂 A ať máme změnu, banánovou mouku v korpusu jsem tentokrát zkombinovala s lískovými oříšky 😉
Ingredience
- tvarohovo-kokosový krém
- 24h SCD jogurt - 1
- kokosové mléko Alnatura (400ml) - 1
- želatina Labeta (20 g) - 1/2 (10 g)
- med domácí - 100 g
- voda - 100 ml
- hruškový krém
- hrušky - 1 kg
- datle - 200 g
- máslo - 10 plátků
- korpus
- vejce M - 3
- med - 150 g
- kokosový olej na vaření - 100 g
- soda - 1/4 čajové lžičky
- sůl - špetka
- lískové ořechy celé - 100 g
- banánová mouka (z gastro balení) - 50 g
Postup
1./ Úplně jako první si předem připravím 24h SCD jogurt. Jeden celý den se bude fermentovat a pak ho nechám v lednici tak půl dne v plátýnku přes cedník vykapat, abych z něj získala tvaroh.
2./ Do vlažné vody namočím datle a nechám je někde bokem pěkně změknout.
3./ Hrušky omyji v saponátu a octové vodě, osuším, rozkrájím na osminky, odkrojím jádřince, dám na pečící papír, přidám zhruba 10 tenkých plátků másla a dám péct do předehřáté trouby po dobu asi 90 minut do zlatova.
4./ Čas, kdy se hrušky pečou mohu využít k přípravě korpusu. Ale protože je to více jak hodinu, což je celkem dlouhá doba, dám si nohy nahoru a přečtu si pár stránek z mé oblíbené knížky. S přípravou korpusu začnu tak půl hodinky ke konci pečení hrušek, ve chvíli, kdy začnou díky máslu pěkně zlátnout. Upečené hrušky nechám bokem zchladnout.
5. Korpus. Do mísy dám vejce, med, kokosový olej, sůl, sodu a ponorným mixérem rozmixuji. Přidám lískové oříšky a opět do jemna rozmixuji. Nakonec vmíchám banánovou mouku a nechám 20 minut odležet. Připravím si pečící misku, opatřím pečícím papírem, v okrajích dosypu banánovou moukou a vliji připravené těsto. Dám péct místo hrušek do vyhřáté horkovzušné trouby na 180°C po dobu 35 minut. Po vytažení z trouby nechám volně vychladnout.
6./ Připravím si jogurtový krém. Úplně prvně v životě jsem použila čistou čirou želatinu. Proč? Když jsem si tento týden ve středu chystala dortík na zkoušku, tak mi tvaroh s kokosovým mlékem vůbec neztuhl. Ani do druhého dne, ani mrazák to nezachránil, nějak jsme si nevím proč myslela, že to kokosové mléko v tvarohu v chladnu zhoustne. Při focení jsem sundávala formu, krém se po okrajích svezl dolů a já věděla, že mě čeká další pečení a zkoušení, a že to bude chtít úplně jinou podporu. S Radkem jsme zajeli do obchodu a měli jsme štěstí, protože jsme "kápli" na perfektní "čistou" želatinu pro SCD uzdravování. Čistá píšu proto, že neobsahovala nic víc než vepříka, tedy žádná chemie, žádné zakázané přídavné suroviny. Při koupi si dejte s výběrem na čas, buďte bdělí, s cukrem, bramborovým škrobem a s karagenanem želatinu nekupujte!!!
A proč jsme měli štěstí? No, při představě, že mě čeká vyvařování prasečích nožek a já nevím čeho ještě, tak to bych se na to víte co 🙂
Tak a teď už ke krému. Dám uvařit vodu, přeliji do nádoby, a želatinu (10 g) do ní za stálého míchání vysypu. Jakmile je rozpuštěná, nechám ji chviličku bokem, otevřu plechovku s kokosovým mlékem, metlí ho v misce řádně rozmíchám, ihned přiliji k želatině a rozmíchám, je to otázka půl minuty. Nakonec vmíchám med a řádně vykapaný tvaroh. Celou tuto tvarohovo-kokosovou směs dám ztuhnout - želírovat do mrazáku. V lednici by to bylo možná lepší, ale mě se nechtělo dlouho čekat. Já jsem si krém pohlídala a po 30 minutách z mrazícího boxu vytáhla.
7./ Čas, kdy probíhá želírování, využiji k přípravě hruškového krému. Je to velmi jednoduché. Přes síto nechám odkapat datle. Hrušky, které jsem si po upečení odložila, dám do mísy, přidám datle, které jsme využila k doslazení místo medu a rozmixuji do hladka. Krémy jsou nachystané, zbývá už jen navrstvit a ozdobit korpus.
8. Na korpus rozetřu hruškový krém, a na něj tvarohovo-kokosový. Kdo chce, může posypat dortík oříšky. Já jsem je nasekala nahrubo v mixéru (mix lískáčů a pekanů, asi hrst), a ty jsem ještě v pánvi na chvilku opražila. A nejdůležitější na konec, dortík dám ztuhnout do druhého dne do lednice.
Tak všechno nejlepší přátelé, buďte zdrávi a hlavně, MLSEJTE! 🙂
Marky a Radek
Banánovou mouku můžete teď pořídit i v tzv. gastro balení 1,2 kg zde: EXPRES MENU
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Včera připraveno, dnes vyzkoušeno… Luxusní záležitost!! Mockrát děkuji za recept…!!! S SCD začínám a dort je velmi důležitý narozeninový artikl v naší rodině… tak jsem ráda, že už umím ?
Tak to moc gratulujeme a máme radost! 🙂
Ahojky,můžu se zeptat,kde kupujete želatinu Labeto?
Děkuji
V Globusu. Můžete Veru koupit jakoukoliv želatinu, splňuje-li vhodnost pro SCDéčko 😉
Ahoj Marky 🙂 prosiim na kolik stupnu mam pect ty hrusky?? dekuju za odpoved 🙂
Natty, čauky, já bych to viděla na 150°C, raději, vyzkoušej, dokud nezezlátnou. Dají se péct v troubě, ale i na pánvi, zrovna dnes jsem takhle na máslíčku upekla jablíčka, pak je dala do misky a s medem a se skořicí promíchala, a nacpala do muffinků.
Marky, dortík byl vynikající. Moc děkuji za úžasný recept, ty jsi tak šikvná. Chtěla bych také takto vymýšlet nové a nové recepty,ale nemám kapacity 🙁 Nejdřív jsem dělala dortík na zkoušku, abych si byla jistá, že se mi povede a hned na poprvé dopadl výborně, akorát jsem do tvarohu dala více želatiny a byl hustší. Pak jsem ho dělala do práce, protože jsem měla narozeniny a všem tak strašně chutnal, že čtyři kolegyně si řekly o recept. Navíc mi tu všichni závidí jak si kreativně umím pohrát s jídlem a nejím jen jednotnou stravu, jak mám vymazlené recepty a za to všechno mohu poděkovat tobě.
Ještě jsem se chtěla zeptat, na stránkách byl recept na piškoty (a ještě další nové recepty) a už tu neni, je to nějaká chyba nebo budeš recept znovu přidávat, případně mohla bys mi ho poslat na email nestčila jsem si ho opsat.
Děkuji
Ahoj Balni, děkuju mnohokrát za pochvalu, moc si ji vážím 🙂 Recepty bohužel unikly “náhodou” při rekonstrukci webu, díky tobě jsme na to přišli, když jsi komentovala čočkovou polévku v indickém kabátku 😉 Ta i některé další recepty, která se dostaly ven jsou součástí kuchařky, kurzu, webináře nebo průvodce. Omlouváme se předem, ale zase jsme je schovali, nebylo by to fér vůči těm co nás koupí kuchařek podporují. Díky za pochopení 🙂
Zdravim Vas Marky a Radku, dort byl uplne skvely! Udelala jsem hned 2 a vsechno bylo behem chvilky fuc 😀 a to se kolegove a rodina jeste dozadovali pridavku… fakt super, diky 😉
Hani, to, že hned všechno zmizne, je jediná nevýhoda na SCD 😀 díky za koment!
S tímto dortem jsem měla veliký úspěch při rodinné oslavě. Je skvělý!!! Děkujeme.
ccela by som sa opytat ked nebudem doma robit vlastny jogurt……napr. z casovych obmedzeni….da sa niekde resp. znacka ktory by vyhovoval aj kupit? dakujem za odpoved
Ahoj Lucie, neexistuje žádný takový vhodný jogurt, proto si ho vyrábíme doma 😉
Nevím nic o tom, že by např. příprava SCD jogurtu byla pro člověka nějak časově náročná, sám se připravuje, sám fermentuje, jen si dáte budík na druhý den, aby jste ho mohla odpojit ze zásuvky 🙂
Zdravím , už nějako dobou se stravujeme dle vašich receptů,něco obměníme , i chlebík se konečně daří upéct bez problémů, a opravdu nějaké výsledky ohledně zlepšeného zdravotního stavu a taky na váze už máme. Přejeme moc úspěchů a moc děkujeme….Iva a Standa.
Ivo a Stando, máme z vás radost, díky za zprávu! 🙂
Ahoj Marky,
Vcera jsem dortik pripravila a dnes rano jsme museli ochutnat ; -) je to uzasna dobrota, az se me drahe polovicce rozzarily oci nadsenim 😉 obdivujeme te!
Milá Aleno, ahoj, vy jste to vydrželi do rána? 😀
Taková pocta, děkuju převelice!!! 🙂
Dobrý den,
chci se zeptat na ten jogurt, trošku tomu nerozumím, co je to SCD jogurt??…..a hlavně jaké množství.??
Gituško, vy jste ještě nebyla na našich stránkách 🙂
Vše se dozvíte v receptu na 24h SCD jogurt, jukněte, najdete tam odpovědi na vaše otázky a spoustu dalších důležitých informací.
Zdravím Vás Marky,
mám dotaz ohledně množství jogurtu v Dortík k 3. letému výročí spuštění stránek.
Děkujeme za vaše úžasné recepty. Dneska jsem zkoušela upravenou verzi banán. chleba se sušenymi rajčaty bazalkou a organem a totéž v babetce. ????
Ahoj Ali, chcete znát množství? V receptu to uvádím, jeden 24h SCD jogurt. Ten je vyrobený fermentací, návod najdete u nás v BLOGU, a je z jednoho jogurtu a z jednoho mléka, tak jak uvedeno v receptu na “24H SCD jogurt”, najdete mezi recepty v sekci jogurty/zmrzliny. 24h SCD jogurt a všechny články o něm jsou prolinkované, takže snadno najdete. Mějte se krásně! M.
Ahoj Marky a Radek,
rozhodla som sa ze idem do toho, je to presne to co som uz dlho hladala ale doteraz mi ziadna specialna dieta nevyhovovala ako tato. Mam viacero zdravotnych problemov aj nadvahu ktorej sa uz dlhsie neviem zbavit. S paleo som to skusala ale ovocie mi tak velmi chybalo ze to neslo. Toto je super, presne podla mojej chuti. Zhanam si potrebne suroviny podla zoznamu a nasla som tam ze kakaove maslo ano ale kakao prasok nie. Kakaove maslo som si objednala u nas v bio predajni zdravej vyzivy ale mozete mi prosim prezradit aky je problem s kakaovym praskom? Kupovala som si velmi kvalitny bio kakaovy prasok tak teraz neviem ci je tam len nejake obmedzenie alebo vobec nie.
Dakujem krasne za vsetko co robite a ze ste si to nenechali len pre seba ale mnoho dalsich ludi sa s Vasou pomocou moze vratit do plnohodnotneho zivota v zdravi a spokojnosti.
Tesim sa na nasu spolupracu a zelam Vam vela inspiracie ktorou obohacujete tento uzasny program.
Anna
Zdravím Vás a vítám mezi námi 🙂
Mám jednu připomínku s omluvou… Kakaové máslo je nějaká šotek nebo vtip našich stránek… Je to samozřejmě nevhodné!
Vůbec nechápu, jak se to tam dostalo a hned opravuji 🙂
prosim,nerozumim tomu ,cim ze to umyjete hrusky?SAPON?Co je to?
Katko, my si přece tykáme, ne? Tak já ti to vysvětlím. Sapon, saponát je něco, čím se myje – třeba nádobí. Já nevím v čem která z našich hospodyněk myje nádobí a nechci nikomu vnucovat nebo propagovat nějakou značku. Já mám doma přírodní bio saponát, ve kterém mohu v klidu na duši umýt jak nádobí tak ovoce či zeleninu a vím, že se mi do jídla nedostane chemie. Snad to jako vysvětlení postačí 🙂
Marky a Radek ,posielam Vám srdečný pozdrav a teším sa s Vami z tretieho výročia Vašej úspešnej práce.
Opakovane Vám ďakujem,že s Vašimi receptami mi bolo oveľa lepšie, no trochu sa mi pohoršilo,tak mám donášku obedov,ale aj tak sa snažím a to úplne v pohode,,konzumovať to,čo ste ma naučili
Nech sa Vám darí i naďalej
Dúfam,že aj mne sa podarí dosiahnuť predsavzatie a osláviť moje vytúžené narodeniny.
Svedčí Vám to spolu. Držte sa !
Ahojky Marky
ty jsi prostě kulinářský bůh 🙂
Tento dort mi v receptech chyběl, miláček bude nadšen, potřebuje aby mu to klouzalo do krku.
Jsi mé kuchařské guru!!!!!!
Zdravím a už se těším až ho vyrobím
Zdravím Marky….Máslo u hruškového krému je nepřepuštěné?
Zdravím taky, ano, máslo se přepustí v procesu 🙂
Mám vás ráda