
Dort s pomeranči
Recept a pár slov k němu jsem začala psát před 10 dny (12. března). Celková situace tady na planetě Zemi ale ovlivnila jeho vydání, které jsem slibovala na neděli 15. března. Všechny ty informace a opatření v našem posledním společném blogu pod videem Jak se chovat právě teď se nám zdála daleko důležitější. A protože se mi recept a povídání nechce předělávat a upravovat, přeci jen je to fuška a spousta času, také bych ho velmi nerada nakazila vkládáním informací ze současného dění, nechám ho napsán tak jak byl. Byla bych vesmírně potěšena, kdyby si i tento můj recept zachoval důležitost svého vzniku. Pojďme se společně dozvědět o co jde 🙂
Tak, je tu měsíc březen a spolu s ním naše další SCDéčkové narozeniny!!! Hurá, sláva!! 🙂 Slyšíte ty salvy? Vidíte jak všude ve vzduchu létají konfety? Pufff, bublinkyyyy 😉 A něco sladkého s vůní pomerančů k tomu 🙂
12. března 2020 slavíme už ŠESTÉ narozeniny! A já se nějakou tu chvíli ptám sama sebe, a teď vlastně i vás, je to vůbec možné? To ten čas tak rychle letí? 🙂 Představte si, je to 6 let co jsem vydala svůj úplně 1. recept! Víte někdo nebo tipnul by si někdo, která dobrota to byla? 🙂 Tak schválně!
Před těmi 6 lety o nás věděla hrstka lidí. Bylo to kolem tří stovek sesbíraných kontaktů mezi mými a Radkovými přáteli, z rodiny a FB. A já si přála tak moc, aby tuhle naši stránku, kterou jsem chystala (s Radkovou pomocí) téměř rok, objevili všichni s přáním uzdravit se sami. Svojí vůlí, péčí a láskou o sebe, o své tělo, o své jediné vozítko v tomto životě, pamatujete? 😉 Prostě, přála jsem si, aby se o nás dozvěděli všichni, kteří jsou ochotni a připraveni změnit svůj způsob myšlení, chování a také výživy a péče o své tělo.
Nějakou dobu jsme hledali možnosti jak všechny naše zkušenosti, informace a recepty poslat dál. A pak se to stalo. Jeden večer, byl listopad, poslala Lousia L. Hay (určitě budete znát její nádhernou knihu „Miluj svůj život) všem svým sledujícím na FB odkaz na muže jménem Jeff Walker, abychom se mohli seznámit s jeho projektem. Radek si ho nastudoval, sledoval videa (tak jako vy teď sledujete ta naše), učil se a pak mi o všem s nadšením vyprávěl. Řekl, "Myslím si, že tohle je ten nejlepší způsob, jak SCDéčko od Elaine Gottshall a náš projekt dostat mezi lidi, jdeme do toho!".
Oba jsme moc šťastní, že je s námi čím dál víc lidí, kteří jsou si vědomi, že jejich život, zdraví, emoce nemá nikdo jiný ve své moci než oni sami. Že sami rozhodují o tom co udělají, kam půjdou, s kým se potkají, jakou práci dělají, jakými přáteli se obklopují, jakého partnera si vybírají, jaký vzduch dýchají a vodu pijí, jak se vyživují, dokonce, že si vybírají, jak se každý den budou cítit a jaký den budou mít. To vše je v naší moci, sami to řídíme.
Děkujeme Elaine Gottshall, Dr. Hasse, Louisa L. Hay, Jeff Walker za inspirace, za informace, za všechno z čeho dodnes čerpáme, rozvíjíme se a sdílíme s ostatními <3
Ingredience
- na korpus:
- vejce - 2 (102 g)
- rozpuštěné kakaové máslo - 28 g
- kešu oříšky - 80 g
- med - 78 g
- soda - 1/4 čajové lžičky
- sůl - špetka
- tvarohová vrstva:
- odkapaný tvaroh z 24h SCD jogurtu - 250 g
- pastový med - 50 g
- želatina - 7,5 g
- voda - 120 ml
- pomerančová vrstva:
- malé oloupané pomeranče - 6 ks (950 g)
- kokosový olej - 1 velká polévková lžíce
- pastový med - 2 velké polévkové lžíce
- želatina Labeta - 12,5 g
- voda - 120 ml
Postup
1./ Dopředu si připravím 24h SCD jogurt, který nechám několik hodin odkapat. Návod na něj najdete ZDE v odkazu.
2./ Rozmixuji všechny uvedené suroviny na korpus dohladka, dám péct v malé formě (průměr 18 cm, výška 7 cm) opatřené pečícím papírem, ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 160 °C, kolem 35 minut.
Pečení ve zmenšené formě bylo hodně zvláštní, protože když peču v nádobě určené pro horkovzdušnou kombinovanou troubu, mám vždy upečeno v krátké chvíli. Ovšem v této plechové formě se tenký, dokonce menší korpus pekl déle něž bych předpokládala. No nevadí, je to jen taková má zkušenost, která se vás třeba nebude týkat.
3./ Tvaroh smíchám ve skleněné míse s medem. Ohřeji vodu, přidám želatinu a velmi dobře rozmíchám. Ihned ji naliji do tvarohu a nechám v lednici za mého dohledu pomalu houstnout. Jakmile tento proces započne, nesmíte to nechat ale úplně ztuhnout, naliji tvaroh na korpus a nechám společně v lednici ztuhnout úplně.
4./ Mezitím připravím pomerančovou vrstvu. Pomeranče sloupnu a odstraním co nejvíce té bílé kůžičky. Nakrájím je na malé kousky a spolu s medem a kokosovým olejem je nechám v pánvi restovat na vyšším stupni, dokud se neodpaří větší množství šťávy. Potrvá to asi 10 minut. Pak je pečlivě rozmixuji ponorným mixérem v mixovací nádobě a dosladím je-li třeba. Při ochutnání si všimnete takové lehce nahořklé chuti pomerančů, ale nebojte se, v konečném výsledku to bude ku prospěchu dortíku.
5./ Jakmile je vrstva tvarohu tuhá, udělám to samé s pomeranči. Ohřeji vodu, přidám želatinu, rozmíchám a přidám k pomerančům. V tomto případě už na nic nečekám, rozmixované pomeranče přidám na tvarohovou vrstvu a umístím do nejchladnější části lednice ke ztuhnutí.
Domnívám se, že upéct dort za současné situace nebude tak složité. Pomeranče se dají nakoupit z domova a určitě stojí za to udělat si svoji malou rodinnou oslavičku. Narozeniny ani svátky rušit nemusíme a oslavit se dá cokoliv 🙂
Mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
PS, napadlo mě, že můžete připravit jen tvarohovou a pomerančovou vrstvu, nemusíte péct korpus, a pak to nacpat na střídačku do skleniček a udělat si dezert 😉 chápete jak to myslím 😉
PS1, opatření por současnou situaci: pomeranče, i když mají slupku, postříkejte nejprve desinfekcí a nechte pár dnů někde při teplotě 20 °C, pro jistotu, pak sloupněte a použijte jak jste zvyklí 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Milá Marky,
tenhle recept naprosto zbožňuji. Úplně si pamatuji jak jsem ho dělala poprvé a moje chuťové buňky to naprosto nechápaly. A co teprve ten udivený výraz mého milovaného 🙂 Musím ho dělat stále dokola. Dělám ho dokonce i do skleniček jako chuťovky během dne 😀 Prostě nás tato dobrota naprosto pohltila. Nahořklá chuť pomerančů v kombinaci s tvarohem a medem, to prostě nemá konkurenci!
Děkujeme a těšíme se na další mlsání 🙂
Katka
Milá Kateřinko, nemáte tušení jakou jste mi udělala radost, takhle v sobotu ráno, tímto krásným komentářem :)))))) Děkuji převelice!
Ahoj Marky, tá torta je úúúžasnááá.
Trošku som si prispôsobila recept podľa aktuálnych zásob v kuchyni. Do korpusu miesto kakaového masla olivový olej-bez vône a lyžička škorice, to sa mi ku pomarančom hodí.
Tvarohová vrstva dodržaná.
Pomarančovú vrstvu – lebo som mala len 1/2kg, som spravila tak, že som ich očistila, nakrájala na drobno, dala med, kokosák a zmiešala s rozpustenou želatínou, nedusila,
A piekla som v klasickej tortovej forme-tuším 23cm a je to Ok, vrstvy sú pekné a dobrééé.
Super, Mám velkou radost, jste šikovná Evi! 🙂
Ahoj Marky kde kupujete kakaové máslo..
Ahoj Leni, naposledy někde přes internet. Dá se koupit kdekoli, i ve zdravé výživě 🙂
Já ho koupila v lékárně na netu ?
Už jsem si vzpomněla, ve Fichemě ho koupil Radek posledně, jeden malej kyblíček 🙂 My tam kupujeme i kokosáky, na vaření i na přímou spotřebu a spoustu dalších věcí, třeba na očistu jater nebo hořčík se tam dá koupit. Zní to sice chemicky, ale mají tam i organické věci a bio.
Marky, sice s Radkem tvrdíte, že na SCD si tělo najde svojí ideální váhu (přeložila jsem si to tak, že se po SCD receptech netloustne ?), ale období “útlumu společenského života” trávím v kuchyni a dost mě to baví ? Ale už se cítím trochu těžkopádněji, takže dneska jsem vaším dortíkem oslavila začátek odlehčovacího období ? Jen na vrch jsem dala místo pomerančů vrstvu z mraženého lesního ovoce (pomeranče si dávám obden k snídani podle vašeho receptu na medový pomeranč, ale do pečení mi nějak extra nejedou) a je naprosto báááječný. Ten korpus vonící po kakaovém másle no…prostě bájo! díky a vše nejlepší k výročí!
Katko, vy jste neuvěřitelně rychláááá! A tak pracovitá 🙂 I já se cítím těžkopádněji, prostě málo pohybu, ale snažím se chodit. Z pokoje do pokoje, chodbou a zpět, abych udělala aspoň 3500 kroků, což je něco přes 2 km. Vím, že to není moc, ale aspoň něco. Těším se ven, na sluníčko, do lesa, chybí mi to 🙂 Mám obsenci zvuků přírody, ptáčky, včelky…trošku o to jaro přijdeme, ale to nevadí, ono zase přijde, a my si ho zase užijeme a daleko intenzivněji než letos…
Děkujeme! za všechno 😉
No o mojí pracovitosti by se dalo polemizovat, jestli to spíš není mlsnota ?
Jo, je určitě lepší se k té situaci stavět pozitivně, mě k tomu naštěstí pomáhá zahrada na vesnici ?A když mám svůj čas pro sebe (teď jedem s manželem obden, takže vlastně jsem na tom mnohem líp, než za normálního režimu ?) a když se mi nechce pod rouškou dusit během, pustím si Majkla nebo Madonnu a to svýma tanečníma kreacema spálim všechno ? Vřele doporučuji, je to osvobozující ?
Katy, to taky dělám, chodím, tančím a nebo s Radkem hrajeme a zpíváme, je to osvobozující 🙂
Sorry za tak pozdní odpověď, dnes mě na to upozornil Radek, prý proč tě nechávám tak dlouho čekat? Na co já myslím!!! Asi na Majkla 😉
Jé, to když se na nic neptám, tak odpověď ani neočekávám ? To abyste se pak necítila moc svázána povinností odpovídat na každou reakci ? Tak klíďo myslete na Majkla dál ? Ale když už vás mám na “vlákně”, tak dneska jsem dělala ke kuřecímu vývaru váš syrový koláč (mě teda vyšla spíš placka) – no to je teda labůžo ?
To má být placka! :)))) a já odpovídám na každý koment, je-li co odpovídat 🙂
Nebudeme si tykat? Mám pocit, že by nám to slušelo! 🙂
Juj, teda…písemnou veřejnou nabídku na tykání jsem ještě nedostala ? mám docela ráda “vykací” rozhovory, ale už jsme si toho napsaly tolik, že asi můžem změnit ladění ? tak ahooooj Marky ?
Myslím to vážně, tak veřejně! 🙂 A ještě na to máme svědky 😀 😀 Ahoj 🙂
Pani Marky, veľmi si vážim co robíte a moc mi pomáha, ako promptne reagujete na súčasnú situáciu a ľudsky podávate nové aktuálne informácie. Som zatiaľ v III. fáze SCD a Vaše návody, manuál mi veľmi pomáha. Veľmi Vám ďakujem za to, že ste a k 6. narodeninám Vám prajem zo srdca hlavne zdravie, aby ste nám mohli ďalej pomáhať pri dosahovaní našich predsavzatí k uzdraveniu. Viera
Děkujeme Vierka, velmi moc, z celého srdce 🙂
Vypadá úžasně 🙂 Jako většina receptů, které děláte. Moc děkuji a jdu sehnat pomeranče 😉 Mňam a držte se :-*
Díky moc! Teď jsem dostala nápad, jdu to dopsat do receptu 😉 Jinak pomeranče jsou bezpečné, stačí je postříkat desinfekcí a nejlépe nechat pár dnů při teplotě 20 stupňů, pro jistotu 🙂
Děkuji moc za všechna povzbudivá slova a inspiraci a za recept na dort. Udělám ho pro rodinu dodatečně jako oslavu mých narozenin, které jsou taky 12. března. Dcera mi upekla kokosovou kokosovinu ve formě na dort. 🙂 Na SCD s vámi jsem od 2. května 2018, moc vám děkuji za to, co děláte a vše dobré, co díky vám přišlo do mého života
Děkujeme Jani, moc si toho vážíme 🙂