
- Čas přípravy: několik min.
VIDEO-RECEPT Domácí majonéza
Receptů na majonézu najdete na internetu "mraky". Mě se jednou povedla a podruhé ne. Chtěla jsem mít jistotu a tak jsem při dalším pokusu postupovala podle rad "odborníků". Šlehala jsem ručně, bolestivě, dlouze a bez výsledku. A tak jsem začala sbírat informace od přátel a metodou pokusu a omylu jsem získala grif a dokonce se mi ji podařilo trošičku "vyšperkovat". Zde mám návod třeba pro ty z vás, kteří majonézu ještě nikdy nedělali a věřím, že se vám povede hned napoprvé.
Ingredience
- Ingredience na základní majonézu
- žloutky - 4
- jemný olivový olej - 200ml
- sůl, pepř
- šťáva z citronu - 1 lžíce
- med - lžička
- Ingredience navíc na pálivou majonézu
- česnek - 1 nebo 2
- chilli paprička
Postup
Majonéza, postup č. 1: žloutky pokojové teploty dám spolu s pepřem a solí do vysoké odměrné nádoby (šejkru) - ta bývá součástí příslušenství každého ponorného mixeru. Pokud ji nemáte, zkuste najít nějakou podobnou. Nádoba musí být úzká a vysoká. Ponorným mixerem s metlí šlehám na plné obrátky - to znamená stupeň č. 5 - 700 W (s bývalým tyčovým mixérem, který měl slabší výkon se mi majonéza nikdy nepovedla). Postupně přidávám olej až do zhoustnutí. Čas mixování záleží na tom, jakou hustotu od majonézy očekáváte. Nakonec přidám citronovou šťávu, med, ještě promixuji, a pokud je třeba, tak dosolím. Do základní majonézy můžete přidat jarní cibulku nebo svou oblíbenou bylinku, vše záleží, jaký pokrm bude doplňovat.
Pikantní pálivou majonézu vyrobím tak, že k základní majonéze přidám česnek, který prolisuji spolu s kouskem chilli papričky (první dám na dno lisu papričku a pak teprve česnek) a ještě jednou promixuji. Množství papričky záleží na tom, jaký druh máte k dispozici a samozřejmě kolik vydržíte ;)
Majonéza, postup č. 2: tento postup mi nedávno poradil kamarád ze Slovenska u skleničky lahodného vínka. Když mi ho popisoval, myslela jsem si, že si dělá legraci. Nedělal! :)
Do šejkru dám 4 žloutky, 200 ml oleje, osolím a opepřím. Tyč ponorného mixéru umístím na dno nádoby, zapnu ho a velmi pomalu ho vytahuji směrem nahoru. Pomalu, nespěchejte. Je to otázka 30 sekund. Pak už postupuji stejně jako v prvním postupu.
Co vy na to?
PS. Olivový olej použijte velmi jemný a málo aromatický, na chuť se dá zvyknout, majonéza má trošku jinou chuť. Dříve jsem používala olej slunečnicový, který obsahuje vysoké množství Omega 6, což vychyluje žádoucí poměr mezi Omega 6 a Omega 3 v těle.
Na to jak si připravit základní majonézu, která obsahuje pouze žloutky, olej a sůl, se můžete podívat ve videu.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Tak jsem zkoušela poprvé majonézu, hustota dobrá, ale je hořká. Tak nevím, kde jsem udělala chybu. dělala jsem ji z olivového oleje.
Olivový olej! To může být u někoho problém. Já používám na majonézu slunečnicový. Oliváč mi bohužel nedělá dobře a ani nechutná. U toho olivového oleje je velice důležité jak ho snášíte. Já třeba používám na vaření velmi jemný, jinak bych ho nedokázala polknout. Proto na majonézu vždy slunečnici a nebo zkuste hroznový, ten je bez těch silných aromat.
Martina
24.5.2019 at 13:08
Ahoj,
dělám si majonézu už roky pouze domácí, klasicky z obyčejného řepkového oleje.
Mi moc majonéza z oliváče nechutná, mohu použít i hroznový olej? V potravinách ano-ne je jako ano, je méně aromatický,
tak by to neměl být problém, že?
zdravím,
Martina
Martino, zdravím vás, domácí majonéza je super, plusové body pro vás, ovšem ten řepkový olej nepoužívejte, vybrala jste si vůbec ten nejhorší, který existuje. Oliváč mě osobně taky nejede, i když by byl nejlepší, takže pokud nemáte použít slunečnici, což taky není zrovna extra speciál (já ho jednou za čas v malém množství na tu majonézu použiju) tak ten hroznový je v pohodě. Já třeba ten hroznový používám hlavně při jaterní očistě, protože oleje jako takové mi na přímo do těla nesednou.
Ahoj Marky, ako je to so salmonelozou a domacky vyrobenou majonezou. Mam obavy, preto som doteraz vyrabala majonezu iba z vareneho vajicka. Ten recept nie je zrejme podla SCD lebo na jej pripravu sa pouziva aj mlieko (na 1 vajicko 100 ml mlieka). Ryzovy olej nie je povoleny v SCD? Chutove je bez aromy a udajne je staly pri vyssich teplotach.
Vopred dakujem za odpoved.
Marky, velmi dakujem za uzasne recepty a inspiraciu. Je mi luto, ze kucharky nie su v papierovej podobe, lebo e-forma mi nevyhovuje.
Krasne sviatky!
Ahoj Gabko, jak to myslíš, jak je to se salmonelózou? Mohu odpovědět tak, že důležité podle mě je, aby jsi věděla odkud vejce jsou, aby vejce byla čerstvá, aby jsi nepoužívala vejce s nakřáplou či jinak poškozenou skořápkou, protože tak se mohou dostanou bakterie z vajíčka dovnitř. Vejce před použitím bych řádně umyla, použila kapku octa a saponu. Myslím, že salmonela hrozí více v letním období a je hrozbou spíše pro ty, kteří konzumují bagety s majonézou, kuřetem či vejci. Chlazená čerstvě vyrobená majonéza není žádnou hrozbou, naopak, její vliv na doplnění B 12 je velký. Ale pokud se bojíš, nejez ji, protože tvůj strach je více nebezpečný než samotná nákaza salmonelou ;) Rýžový olej je v pořádku.
I tobě krásné svátky Gabko, ať jsi zdravá a plná energie :)
Majonéza z celého vajíčka mi chutná víc. Pocitově se mi zdá lehčí. Po přidání ingrediencí trochu zřídne, ale do salátů a pomazánek to nevadí. Obvykle dělám ze dvou vajec a olej přidávám dokud mixer mixuje – v určité hustotě už téměř stojí. Pomazánky a saláty na večeře si vymýšlím. Každý den trochu jinak – kousek nasekaného masa, ředkvička, paprika, pórek, avokádo, tvrdý sýr, olivy, červená řepa ……. a k tomu váš vynikající chlebík z banánové mouky. Zkusila jsem i z mandlové, ale ten nám tolik nechutnal. Vaše recepty jsou perfektní!!! Děkuji!
No to je nádhera! Mandlový chléb u nás byl taky jen chvíli, na mě moc hutný, ale v jisté době zaplať pánbůh za něj. Pak nás zachránil pekanový, no a jak přišla banánovka, tak ta je pro mě nej, mandlový jsem nepekla už přes 2 roky, možná už 3 :D
Moc zdravím!
Chtěla jsem se zeptat, zda bílky v majonéze mají nějaký špatný vliv na zdraví nebo jsou přijatelné. Majonéza z celých vajec v klasickém mixéru mi jde perfektně ( bílky mi je líto vyhazovat – samostatně už se mi nechce je zpracovávat). Děkuji
Jani, taky zdravím :)
Úplně v pohodě, pokud vám jde majonéza takhle vyrobit, tak je to ok, bílky jsou ok, všechno je ok :))) To vám i závidím, slyšela jsem, že se to takhle dá, já bych majonézu dělala okamžitě taky tak. A chuťově se liší jak?
Tak majoneza se konzistencne povedla ale ma divnou nahorklou chut,pouzila jsem slunecnicovy olej lisovany za studena znacky Natural ( jiny jsem u nas nesehnala) ze by to bylo tim? Nebo to tak ma byt?Fakt nevim kde soudruzi udelali chybu ?
Jooo, tak to nemám tušení, ale já jsme teď vyhazovala slunečnicový olej, který byl zkažený, a slibuju, že byl úplně poslední, který jsme kdy koupila, vlastně jsem ho používala jen na majonézu. Mě totiž na tu majonézu přijde nejneutrálnější, ale zase pro zdraví je na nic. Zkuste příště vybrat nějaký oliváč, aby byl co nejméně aromatický. Na chuť si časem zvyknete, ale bude pro zdraví daleko prospěšnější na vyvážení. Slunečnicový obsahuje omega-6, polynenasycený mastný kyseliny, a ty jsou ve všem a pak vzniká nerovnováha a lidi pak mají problémy. A jdu to přepsat i do příspěvku.
Zdravim,je mozne pouzivat ryzovy olej?
Taky zdravím, já bych do něj nešla.
Pro ty kterým se majonéza stále nedaří… musíte mít pořádně vychlazený olej ze kterého budete majonézu vyrábět, zvláště v létě když jsou vedra ale já používám vychlazený olej (tj.. má hustší konzistenci) pořád a již se mi nikdy nestalo že by mi majonéza zřídla. Než jsem na to přišel tak jsem vyzkoušel hromadu receptů a výsledy byly nic moc, pořád se mi majonéza zdrcávala, dneska už od oka, a výsledek super.
Michale, díky za nápad :) Já mám vždy suroviny pokojové teploty, olej i žloutky, a ještě se mi nestalo, že by se mi majonéza nepodařila. Já snad udělám live přenos :) Jo, mám na mysli majonézu vyrobenou za pomocí metlí, je točena na jeden zátah. Vím, že se majonéza, která se dělá jako píst pomocí ponoráku nedaří všem, proto jsme uvedli tu s metličkami.
Videla som video,bohuzial je uz nedostupne, kde s ponornym mixerom robili majonezu ale z celého vajicka a 2 dcl oleja,trochu horcice,citron a sol. Na jeden zata, ako je sposob 2 opisany Marky. Vynikajuce!
Povedla se,byla krasne husta ;)
Tleskám! :)
Da se na majonezu pouzit jiny olej nez slunecnicovy?
No, ono je to trošku těžší, slunečnicový olej sice není zrovna žádná extra třída, je to Omega 6, ale pro výrobu co jsem vyzkoušela ten nejlepší.
Olej se dá použít jakýkoliv, ale každý také jinak chutná, mám to vyzkoušené z naprosto veškerých panenských olejů, ale jako u jiných potravin lépe vždy chutnají ty více “škodlivé” oleje ;)
Takže, nejvhodnější je panenský olej slunečnicový.
je dôležité olej liať veľmi pomaly..
ano, na začátku po kapkách :)
ja odjakživa používam domácu majonézu, a tiež robím z celých vajec, a vždy sa podarí,,,,a šlahám len mixerom…:o)
Moje zkušenost…vždy se mi povedla, ale dělám z celých vajec, ze žloutků se občas nepovedla…
Zajímavé, zkusíme :)
A když se n á h o d o u nepovede, dát znovu vajíčko/ nové/ a tu nepovedenou znovu použít stejně jako olej. Je třeba lít pomalu i ten olej. Dávám všechny ingredience naráz vč. cibule.
Tak žádná majonéza se nekoná….. Nepovedla se. Pořád je to řídké…. :-(
Oli, zkoušela jste ještě šlehat elektrickou metlí? to je taky způsob…????
Jak dlouho se, prosím Vás, může majonéza skladovat??
…pár dní vám v lednici vydrží…my většinou majonézu děláme v takovém množství, které sníme při jednom jídle, máme ji na jedno použití a okamžitou spotřebu :)