
- Množství: 1 sklenička
- Čas přípravy: 2 min.
- Čas vaření: 15 min.
Domácí kojenecká výživa
Recept je stejně tak snadný jako kdybych šla do obchodu a vzala si "výživu" z regálu 🙂 Ovšem až na jeden detail a ten si můžete přečíst v našem blogu pod názvem Kojenecké výživy z fabriky versus domácí výživy od maminky.
Ingredience
- Na jednu skleničku:
- (pevný obsah podílu je 150 g)
- ovoce - jablka, hrušky,... (do 500 g)
- med - 1 - 2 lžíce
- koření - skořice (hřebíček, vanilka)
- citronová šťáva - 1 lžíce
Postup
Z ovoce odstraním slupku, jadřinec, nakrájím na kostky, dám do kastrůlku, podliji vodou, přidám citronovou šťávu a nechám vařit do změknutí. Pak ovoce rozmixuji, přidám med a skořici, horké naplním do skleničky, obrátím dnem vzhůru a je zavařeno.
V lednici vydrží hooooodně dlouho 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den, paní Markéto, mohu potvrdit, že správně vyrobené pyré vydrží v lednici hóóódně dlouho. Já jsem si uvařil 14. září 2023 hruškové pyré, ale protože mi toto pyré tolik nechutná, tak jsem se rozhodl už jej nevařit a jednu sklenici o objemu 0,7 litru jsem si schoval, až se odhodlám k upečení hruškového koláče. Včera jsem ho upekl a sklenici hruškového pyré jsem otevřel 60 dní (!) po uvaření. Takže opravdu záleží na kvalitě surovin, čistotě sklenic, a kuchyňských nástrojů.
Je to tak, díky za zprávu! 🙂
Zdravím Vás, Marky. Rozhodl jsem se napsat sem ještě jeden příspěvek ohledně ovocného pyré (nebo přesnídávky). Dělal jsem postupně 2x za sebou pyré z jablek, poté z hrušek, meruněk a broskví. Ani jedna sklenice se mi nezkazila, všechny „vydržely“, než jsem je snědl. Jen pro představu pyré plnim do sklenic se šroubovacím víčkem o objemu 700 ml ( jsem velký kluk a menší množství by mne nezasytilo 😀).
První jablečné jsem si s předstihem uvařil 18.6.23 ( začátek stravování podle SCD 19.6.23), bylo se skořicí a dojedl jsem ho 21.6.23. Druhé jablečné jsem vařil 22.6.23, bylo s hřebíčkem a dojedl jsem ho 27.6.23.
Poté jsem 28.6.23 dělal postupně pyré z hrušek, meruněk a broskví, vše se skořicí; hruškové a broskvové jsem dojedl 12.7.23 a meruňkové 17.7. 23.
Opravdu je nutné použít kvalitní ovoce a med nejlépe z včelí farmy, pochopitelně vše okolo vaření a plnění udržet v co největší čistotě.
Dobrý den Marky, kamarádka má úrodu osružin a tak jsem chtěla udělat marmeládu. Nemáte vyzkoušené ? Rozvařit a přidat citronovou šťávu nazahujštění? Napište prosím, díky.
Vyzkoušeno Dani nemám, ale vařila bych klasicky, s medem a kořením a trochou soli, do husta, pak rozmixovala a přepasírovala. Včera jsem vám psala, tak to máte i v majlu 🙂 Citronová šťáva je taky super, i citronová kůra, pokud máte bio citrony, nebo limetka! 🙂
Zdravím, Marki, mám otázku ohledně té „výdrže“. Už několikátá dávka mi chytila plíseň. Tak nevím, co dělám špatně. Jak dlouho taková výživa vydrží? Poslední „plesnivou“ várku jsem dělala tuším ve středu nebo v pondělí, nejsem si uplně jistá, a dnes je na všech výživách slušná kultúra. Zkoušela jsem sklenice mýt ručně i v myčce, obojí plesnivé. Ovoce uvařím, růzkůtruju, znovu přivedu k varu a naplním do skleniček. Vše stoprocentně čisté, plním přes nálevku, takže dokonce ani okraj skleničky nemám špinavý. Při otevírání výživa „lupne“, tzn. že víčka byla stoprocentně chycená. Už jsem z toho celkem slušně zoufalá, tolik práce a peněz, a všechno pořád k ničemu 🙁
Lucie, vůbec nemám tuchu co se děje, já jsem měla výživu v lednici ve velké sedmičce i 10 dnů a byla v pořádku…dívám se, že jsem v článk napsala hodně dlouho, ale tím jsem nemyslela měsíce, to je snad jasné. Ale že by po 3-5 dnech jste měla takovou „kulturu“, to je divné. Na zavaření má vliv i kvalita ovoce, žádné odřezávání shnilých částí a tak, to asi víte předpokládám. Určitě jste byla poctivá, to vám věřím, ale takhle neošetřená výživa je jen na pár dní v lednici akorát. Asi raději přepíšu tu výdrž „dlooouho“, to chápe každý trošku jinak. Doporučuju dělat si vyýživu jen na pár dní dopředu, jen to co jste schopni sníst. A mít ji samozřejmě v lednici. Možná bych přidala příště špetku soli, jednak je sůl prospěšná a druhak také konzervuje, špetka nebude v ovoci poznat, je to jako s pečením. Zkuste připravit menší dávku a uvidíte. A nebuďte zoufalá, kdybych já měla počítat, co už skončilo v koši při různých pokusech, to nestojí za to 🙂
Dobrý den,
podle SCD se stravuji od března. Je to úžasné, cítím se skvěle, rozbor krve v pořádku(a že nebyl) a mám dole také 6kg(to je takový bonus).
Do včerejšího dne jsem nemusela banánovou mouku, cítila jsem ji a nemohla nic z ní zkonzumovat. Včera jsem udělala letní bublaninu (dle Vašeho receptu) s na zahrádce natrhanými ostružinami. Musím říct, že to je nepředstavitelná pochoutka. Takových receptů více. Moc děkuji všem, kteří jsou schopni tyto recepty vymýšlet.
Dáša
Dášo, i vám krásný den, a moc děkujeme za koment, za čas strávený datlováním 🙂
Dobrý den, paní Lucie, jsem ve stravování podle SCD nováček, ale domnívám se, že mohu poradit, co může být příčinou té plísně. Na 500 g ovoce je potřeba čajová lžička skořice – je konzervant. Dalším problémem může být med, musí být opravdu kvalitní, nejlépe od včelaře. A v neposlední řadě – ovoce musí být čisté, bez znaků plísně nebo hniloby – takové kusy je třeba vyhodit celé, nevykrajovat špatné, protože plíseň nebo hniloba je v celém kusu, i když není vidět. O tom Vám psala i p. Marky.
Není co dodat, díky pane Petře! 🙂
Zdravím. Tak tato kojenecká výživa, pro dospěláky můžeme nazvat ovocným pyré je vynikající a velice variabilní. Kombinovala jsem různé dostupné ovoce, např. nektarinky, blumy, broskve, švestky, hrušky atd. Základ byly vždy jablíčka. A než jsem přidala skořici (na té vysloveně ujíždím :)), dala jsem do skleniček tak půlku směsi a rozdělila se tak se svou půlroční vnučkou. S banánem jí chutnala nejvíce. Mě ovšem chutnaly všechny. Výborný nápad na uspokojení chutí na něco sladkého….
Amen! :)))