Člověk by řekl – co se na tom dá pokazit? Ale… Není kari jako kari a Marky vám to vysvětlí :-)
Pro případ, že byste chtěli míchat sami, v příspěvku najdete pár receptur.
První směs:
1/2 lžičky muškátového květu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky chilli, (1 lžička pískavice řeckého sena), 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička kardamomu, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého bílého pepře, 2 lžičky mletého římského kmínu, 4 lžičky mletého koriandru, 8 lžiček mleté kurkumy
Druhá směs:
80 g kurkumy, 60 g koriandru, 50 g kardamomu, 30 g římského kmínu, (30 g pískavice řecké seno), 10 g bílého pepře, 2,5 g mleté papriky, 2,5 g mletého chilli
Třetí směs:
2 lžíce římského kmínu, 1/2 lžičky mletého červeného pepře, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 1/2 lžíce mletého zázvoru, 2 lžíce mletého koriandru, 2 lžičky kurkumy
Další spousta užitečných informací a možnosti míchání koření najdete také na stránkách Moje Trendy v přímém odkazu ZDE:
“Jak si namíchat vlastní směs koření”

KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS



JEDNORÁZOVĚ
MĚSÍČNĚ



MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI :-)

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
dlho som sa neozvala. Takže prajem pekný deň. Spomína sa tu aj indická kuchyňa.Ja som ju ochutnala u susedov indov.To kari korenie bolo aj na kešu neviem v akej omáčke,ale chutilo to výborne. Ja pridávam kari ,ale tak chutná jedlo, akým ma ponúkli susedia ,som si nevedela vynachváliť.A to kešu bolo suché po namáčaní v omáčke – vynikajúce. Susedia chodia nakupovať do Bratislavy.Podľa vašej rady už budem čítať,,čo všetko obsahuje kari korenie.Ďakujem a pozdravujem.
Nelinka, taky moc zdravíme! Kari jako jídlo je výborné. A dá se udělat i po SCDéčkovsku, už jsem si udělala i omáčku. Jen to bude muset chvilku počkat než dodělám 6. kuchařku. Zrovna ji zpracovávám, do konce listopadu mám co dělat :))) Mějte se moc krásně, ať zdravíčko slouží :)
Zdravím Marky a Radku, přesně Kari mě nedávno vytrestalo. Po skoro roce na SCD jsem si dovolila zlenivět a nakupuji už osvědčené zboží. A až doma při uklízení nákupu jsem si uvědomila, že jsem si vzala i pár novinek. A mezi nimi bylo i Kari a byl v něm škrob. Jeho význam při kořenění mi zůstane asi navždy záhadou :)
Takže jsem Kari věnovala sousedce a koupila si “čistou” směs. A tak opět bedlivě pročítám složení i u známých produktů…ale jeden nikdy neví, kdy se může změnit způsob výroby.
Mějte se krásně a děkuji za užitečné rady!
Anna
Aničko, musíme se držet bdělí, stále :) Ale i mě to dostalo, a vyhazovala jsem, i moje kamarádka Jan vyhazovala, řekly jsme si, že nám to za to nestojí.
Takže i já pročítám, ať nemám doma zase nějaké škrobo-překvápko :)
Ze by napad na dalsi kucharku – SCD a svetova kuchyne :)
Teda nejakou indii bych si dal, ale navstevu restaurace nehodlam riskovat, tak pockam s cim prijdes :)
aj, to melo byt pod ten muj puvodni komentar, tu delam bordel :)
:))))
To by šlo, že? třeba takové pita placky, ty bych chtěla, ty mi schází, dělám si je z banánovky, ale nevím, jestli by okouzlily ;)
Ta indická kuchyně, to je jak když jsem dělala pizzu, taky ti není pizza. Nikdy asi nebudeme mít na SCD “pravou” indickou kuchyni, ale můžeme se jí přiblížit a zalaškovat si s ní, alespoň okrajově :)
Kari jsem nikdy nekontrolovala, ale už budu. Dík za upozornění.
Jitko, já dřív taky ne. Kari je nejlepší, pokud si jej dovezete nebo necháte přivézt nebo koupíte přímo ze země kde se vyrábí, z Indie, Srí Lanky, Thajska, atd. Ale i tak je třeba použít přísloví “důvěřuj, ale prověřuj” především pokud jde o jídlo ;)
Ahoj, indicka kuchyne je skvela, kombinace koreni dava jidlum uplne novy chutovy zazitek, akorat pro SCD je IMO naprosta vetsina jidel nevhodna – ryze, placky, lusteniny (namaceji je?), mleko/smetana v omackach, brambory ve vegetarianskych jidel…nebo mate nejaky tip na bezpecne indicke jidlo v restauraci? sam si uvarim cervenou cocku, kvetak nebo dynovou polevku s kari, ale tim to s indii u mne konci :)
dalsi zakerne jidlo, kde se muze od vyrobce schovavat cukr a na cem jsem se spalil, jsou fiky obalovane v ryzove mouce, skvarky s mlekem (pro vetsi jemnost) a jiz zminovane koreni ve smesich
Přesně tak jak píšeš Libore. Ale byli jsme na Srí Lance měsíc a zvládli jsme to bezpečně. Bydleli jsem v hotelu, kde jsme se s místními spřátelili a každý den kolem 16 hodiny se nás, teď už náš přítel Percy, chodil ptát, co si dáme na večeři a jak to chceme připravit. Vybírali jsme si maso, a zeleninu, nějaké jídlo jsme měli z domu. A na snídani jsme se krmili ovocem a vajíčky na různé způsoby. Sladké jsme měli z domu také. Měli jsme štěstí. V jejich kuchyni jsem byla, dokonce jsme v ní natáčeli.
Jinak je dobré ještě znát rozdíl mezi kari a karí – zelené, žluté, červené, a vědět už jen to, že karí je druh jídla, omáčka, a ta už je bohužel pro SCD je nevhodná. Sice někde opustili od glutamátů, ale pořád tam cpou zase jiné dobroty – smetana, škroby, zahušťovadla.
A máš pravdu s těmi škvarky a mlékem, já se pořád nepřestávám divit co se vymyslí, “vylepší”, proč to nemůže zůstat původní, přirozené?
Tím pádem mě napadá, že si vymyslíme nějaké své SCD Karí, co říkáš? :)