Ahoj, tady je Marky, a dnes mám pro vás kratší video, za to ale velmi důležitou informaci.
Máte rádi koření kari? Já ho miluju!
Určitě víte, že kari je směs různých jednodruhových koření. Víte ale jaké koření směs obsahuje? Víte jaké kari je pro uzdravování pomocí SCD to nejvhodnější?
V pátek jsme si byli s Radkem dokoupit nějaké zásoby v místním supermarketu. Výjimečně jsme se zastavili i v regálech s kořením. Normálně totiž koření nakupujeme na internetu nebo ve zdravé výživě, pečlivě si ho vybíráme.
(ukázka z obchodu při nákupu)
Sami vidíte, že firmy například Kotányi, Avokádo, další firmou je také Orient, dávají pravděpodobně jako poděkování za nákup do koření dáreček, pro mě ve formě naprosto nepotřebných suroviny, které by tam neměly být – cukr, kukuřičný škrob, glutamáty. Proč?
Jak jsem na začátku říkala, koření kari je směs, známé je například indické, thajské, javánské, dokonce i anglické, to je přizpůsobeno západnímu jazýčku, který si příliš nepotrpí na pálivé. Ovšem to je velká je škoda, protože pálivé nás ochraňuje před brouky, po kterých zrovna netoužíme. Hlavními složkami koření kari by měly být – koriandr, kurkuma, chilli, římský kmín, fenykl, černý pepř, listy kari. Jsou zde ještě dvě složky, které je třeba zmínit – pískavice řecké seno a sůl. Pískavice je nedílnou součástí kari, není sice vhodná pro SCD, ale jako jediná se dá v tomto množství tolerovat. Když se ve směsi objeví sůl, dá se přimhouřit očko, pokud jí je méně než 5%. Kari koření, které obsahuje „JEN” 30% soli nechte v klidu v regálu pro ty co ještě spí, protože tohle není kari, ale ochucená sůl.
Já jsem v obchoďáku nakonec přeci jen jeden pytlíček kari vhodný pro SCD našla. Je to tohle, koření od firmy Mida’s. Přečetla jsem si, že toto kari je složeno z 95% z mletého koriandru, kurkumy, hořčice, chilli, římského kmínu, pískavice řeckého sena, fenyklu, černého pepře a listů kari. Navíc je tam pouze 5% soli, což je ještě optimální.
Pokud chcete mít jistotu, že vaše kari bude to nejlepší, můžete si ho namíchat sami. Stačí si nakoupit kvalitní čerstvé jednodruhové koření a je to. Žádná nevhodná složka nehrozí. Hned pod přepisem videa najdete recept na svoji kari směs.
Jestli máte někdo s mícháním vlastních kořenících směsí nějakou zkušenost nebo máte k tomuto tématu nějaký zajímavý tip, neváhejte nám napsat do komentáře.
Mějte se krásně, s láskou kořeňte své pokrmy, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Ahoj, chtěl bych se zeptat na dvě přísady v kari od Samuela.
Koupil jsem si více druhů koření,jak jste Marky zmiňovala v receptech.
Indické kari obsahuje pískavici řecké seno a já ho používám již 2 měsíce.
Thajské kari zase obsahuje galangal-siamský zázvor,citronovou trávu a nevím jestli je to vhodné podle SCD.
Zajímavé je že u indického kari není na stránkách zveřejněno složení,takže to zjistíte až doma…..
Děkuji za případnou radu.
Ahoj Petře (nebo Davide?, snad se nemýlím), vím o pískavici, ale je to maličké množství, použít ho můžete. Zázvor je v pohodě, i citronová tráva, je to v pořádku. Horší by byl přidaný cukr nebo glutamán.
Výborné koření, které taky hodně používám je Tandoori Masala Curry Powder (Mida’s), je čisté úplně.
dlho som sa neozvala. Takže prajem pekný deň. Spomína sa tu aj indická kuchyňa.Ja som ju ochutnala u susedov indov.To kari korenie bolo aj na kešu neviem v akej omáčke,ale chutilo to výborne. Ja pridávam kari ,ale tak chutná jedlo, akým ma ponúkli susedia ,som si nevedela vynachváliť.A to kešu bolo suché po namáčaní v omáčke – vynikajúce. Susedia chodia nakupovať do Bratislavy.Podľa vašej rady už budem čítať,,čo všetko obsahuje kari korenie.Ďakujem a pozdravujem.
Nelinka, taky moc zdravíme! Kari jako jídlo je výborné. A dá se udělat i po SCDéčkovsku, už jsem si udělala i omáčku. Jen to bude muset chvilku počkat než dodělám 6. kuchařku. Zrovna ji zpracovávám, do konce listopadu mám co dělat :))) Mějte se moc krásně, ať zdravíčko slouží 🙂
Zdravím Marky a Radku, přesně Kari mě nedávno vytrestalo. Po skoro roce na SCD jsem si dovolila zlenivět a nakupuji už osvědčené zboží. A až doma při uklízení nákupu jsem si uvědomila, že jsem si vzala i pár novinek. A mezi nimi bylo i Kari a byl v něm škrob. Jeho význam při kořenění mi zůstane asi navždy záhadou 🙂
Takže jsem Kari věnovala sousedce a koupila si “čistou” směs. A tak opět bedlivě pročítám složení i u známých produktů…ale jeden nikdy neví, kdy se může změnit způsob výroby.
Mějte se krásně a děkuji za užitečné rady!
Anna
Aničko, musíme se držet bdělí, stále 🙂 Ale i mě to dostalo, a vyhazovala jsem, i moje kamarádka Jan vyhazovala, řekly jsme si, že nám to za to nestojí.
Takže i já pročítám, ať nemám doma zase nějaké škrobo-překvápko 🙂
Ze by napad na dalsi kucharku – SCD a svetova kuchyne 🙂
Teda nejakou indii bych si dal, ale navstevu restaurace nehodlam riskovat, tak pockam s cim prijdes 🙂
aj, to melo byt pod ten muj puvodni komentar, tu delam bordel 🙂
:))))
To by šlo, že? třeba takové pita placky, ty bych chtěla, ty mi schází, dělám si je z banánovky, ale nevím, jestli by okouzlily 😉
Ta indická kuchyně, to je jak když jsem dělala pizzu, taky ti není pizza. Nikdy asi nebudeme mít na SCD “pravou” indickou kuchyni, ale můžeme se jí přiblížit a zalaškovat si s ní, alespoň okrajově 🙂
Kari jsem nikdy nekontrolovala, ale už budu. Dík za upozornění.
Jitko, já dřív taky ne. Kari je nejlepší, pokud si jej dovezete nebo necháte přivézt nebo koupíte přímo ze země kde se vyrábí, z Indie, Srí Lanky, Thajska, atd. Ale i tak je třeba použít přísloví “důvěřuj, ale prověřuj” především pokud jde o jídlo 😉
Ahoj, indicka kuchyne je skvela, kombinace koreni dava jidlum uplne novy chutovy zazitek, akorat pro SCD je IMO naprosta vetsina jidel nevhodna – ryze, placky, lusteniny (namaceji je?), mleko/smetana v omackach, brambory ve vegetarianskych jidel…nebo mate nejaky tip na bezpecne indicke jidlo v restauraci? sam si uvarim cervenou cocku, kvetak nebo dynovou polevku s kari, ale tim to s indii u mne konci 🙂
dalsi zakerne jidlo, kde se muze od vyrobce schovavat cukr a na cem jsem se spalil, jsou fiky obalovane v ryzove mouce, skvarky s mlekem (pro vetsi jemnost) a jiz zminovane koreni ve smesich
Přesně tak jak píšeš Libore. Ale byli jsme na Srí Lance měsíc a zvládli jsme to bezpečně. Bydleli jsem v hotelu, kde jsme se s místními spřátelili a každý den kolem 16 hodiny se nás, teď už náš přítel Percy, chodil ptát, co si dáme na večeři a jak to chceme připravit. Vybírali jsme si maso, a zeleninu, nějaké jídlo jsme měli z domu. A na snídani jsme se krmili ovocem a vajíčky na různé způsoby. Sladké jsme měli z domu také. Měli jsme štěstí. V jejich kuchyni jsem byla, dokonce jsme v ní natáčeli.
Jinak je dobré ještě znát rozdíl mezi kari a karí – zelené, žluté, červené, a vědět už jen to, že karí je druh jídla, omáčka, a ta už je bohužel pro SCD je nevhodná. Sice někde opustili od glutamátů, ale pořád tam cpou zase jiné dobroty – smetana, škroby, zahušťovadla.
A máš pravdu s těmi škvarky a mlékem, já se pořád nepřestávám divit co se vymyslí, “vylepší”, proč to nemůže zůstat původní, přirozené?
Tím pádem mě napadá, že si vymyslíme nějaké své SCD Karí, co říkáš? 🙂