Člověk by řekl – co se na tom dá pokazit? Ale… Není kari jako kari a Marky vám to vysvětlí 🙂
Pro případ, že byste chtěli míchat sami, v příspěvku najdete pár receptur.

PŘEPIS VIDEA ZDE

Ahoj, tady je Marky, a dnes mám pro vás kratší video, za to ale velmi důležitou informaci.
Máte rádi koření kari? Já ho miluju!
Určitě víte, že kari je směs různých jednodruhových koření. Víte ale jaké koření směs obsahuje? Víte jaké kari je pro uzdravování pomocí SCD to nejvhodnější?

V pátek jsme si byli s Radkem dokoupit nějaké zásoby v místním supermarketu. Výjimečně jsme se zastavili i v regálech s kořením. Normálně totiž koření nakupujeme na internetu nebo ve zdravé výživě, pečlivě si ho vybíráme.
(ukázka z obchodu při nákupu)
Sami vidíte, že firmy například Kotányi, Avokádo, další firmou je také Orient, dávají pravděpodobně jako poděkování za nákup do koření dáreček, pro mě ve formě naprosto nepotřebných suroviny, které by tam neměly být – cukr, kukuřičný škrob, glutamáty. Proč?

Jak jsem na začátku říkala, koření kari je směs, známé je například indické, thajské, javánské, dokonce i anglické, to je přizpůsobeno západnímu jazýčku, který si příliš nepotrpí na pálivé. Ovšem to je velká je škoda, protože pálivé nás ochraňuje před brouky, po kterých zrovna netoužíme. Hlavními složkami koření kari by měly být – koriandr, kurkuma, chilli, římský kmín, fenykl, černý pepř, listy kari. Jsou zde ještě dvě složky, které je třeba zmínit – pískavice řecké seno a sůl. Pískavice je nedílnou součástí kari, není sice vhodná pro SCD, ale jako jediná se dá v tomto množství tolerovat. Když se ve směsi objeví sůl, dá se přimhouřit očko, pokud jí je méně než 5%. Kari koření, které obsahuje „JEN” 30% soli nechte v klidu v regálu pro ty co ještě spí, protože tohle není kari, ale ochucená sůl.

Já jsem v obchoďáku nakonec přeci jen jeden pytlíček kari vhodný pro SCD našla. Je to tohle, koření od firmy Mida’s. Přečetla jsem si, že toto kari je složeno z 95% z mletého koriandru, kurkumy, hořčice, chilli, římského kmínu, pískavice řeckého sena, fenyklu, černého pepře a listů kari. Navíc je tam pouze 5% soli, což je ještě optimální.
Pokud chcete mít jistotu, že vaše kari bude to nejlepší, můžete si ho namíchat sami. Stačí si nakoupit kvalitní čerstvé jednodruhové koření a je to. Žádná nevhodná složka nehrozí. Hned pod přepisem videa najdete recept na svoji kari směs.
Jestli máte někdo s mícháním vlastních kořenících směsí nějakou zkušenost nebo máte k tomuto tématu nějaký zajímavý tip, neváhejte nám napsat do komentáře.
Mějte se krásně, s láskou kořeňte své pokrmy, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky

První směs:
1/2  lžičky muškátového květu, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky chilli, (1 lžička pískavice řeckého sena), 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička kardamomu, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého bílého pepře, 2 lžičky mletého římského kmínu, 4 lžičky mletého koriandru, 8 lžiček mleté kurkumy

Druhá směs:
80 g kurkumy, 60 g koriandru, 50 g kardamomu, 30 g římského kmínu, (30 g pískavice řecké seno), 10 g bílého pepře, 2,5 g mleté papriky, 2,5 g mletého chilli

Třetí směs:
2 lžíce římského kmínu, 1/2 lžičky mletého červeného pepře, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 1/2 lžíce mletého zázvoru, 2 lžíce mletého koriandru, 2 lžičky kurkumy

Další spousta užitečných informací a možnosti míchání koření najdete také na stránkách Miluji vaření v přímém odkazu ZDE:
„Jak si namíchat vlastní směs koření“


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty