
Čočkový chléb – čočková sekaná
A je to tady! Slíbený recept od podzimního mega-kurzu je na světě, přímo na našich stránkách 🙂 A i když teď vypadám jako slibotechna, tak mi věřte, že i když to trvalo dlouho, že za to tak úplně nemůžu, vlastně vůbec! 🙂
Recept je vytvořen díky nápadu pana Petra Sogela z Expres menu, který mi řekl, že si z čočky po orientálsku peče chléb, a to jsem musela vyzkoušet! Já bych ho nazvala "Čočková sekaná", ale protože jsem v kurzu zmínila chléb a hodně z vás si o recept psalo a stále píše, ponechám jeho původní název, ale v popisu budu uvádět obě pojmenování.
Co budete potřebovat?
Tak především bude třeba balíček jídla od EM s názvem Čočka po orientálsku (dvouprocové jídlo).
Vzhledem k tomu, že v době, kdy jsem recept vytvářela (18. listopadu 2020) nebyla nikde ke koupi banánová mouka, připravila jsem 2 verze tohoto chleba (sekané). Jednu s banánovou moukou a druhou s ořechovou, aby nikdo nebyl smutný. A protože jsem množství (i když dvouporcové) rozpůlila, chleby pečené ve formě (jak vidíte na fotografii) jsou trochu nižší. Pokud budete chtít chléb (sekanou) vyšší, vyberete si formu takovou, aby se těsto vešlo tak akorát, nebojte, tento chléb nenakyne. Chléb si můžete dopřát samostatně nebo jako sekanou, například k dýňové kaši. Můžete ho dát na obložený talíř, protože vypadá moc hezky. Navrhuji vám upéct napoprvé obě varianty, jako jsem to udělala já, udělat si takovou ochutnávku, a pak si vybrat tu lepší a upéct ji z celého sáčku. Ovšem, množství ingrediencí pak navýšíte jednou tolik, to je asi jasné, ale napsat to musím, aby nedošlo k nedorozumění.
Takže ještě pro jistotu - každá z obou uvedených verzí obsahuje množství ingrediencí na polovinu sáčku. Jinými slovy, pro výrobu obou verzí vám stačí jeden jediný balíček. Tak, teď jsou informace kompletní 🙂
Ingredience
- verze s banánovou moukou
- vejce - 3 (162g)
- domácí kečup (nebo Biolevel) - 3 velké polévkové lžíce
- banánová mouka - 40g
- sůl - dle chutě
- verze s ořechovou moukou
- vejce - 2 (113g)
- domácí kečup (nebo Biolevel) - 3 velké polévkové lžíce
- mleté pekany (kešu, mandle, vlašáky) - 130g
- sůl - dle chutě
Postup
Postup je geniálně jednoduchý.
Délku pečení záměrně neuvedu, protože bude velmi záležet jaké množství zvolíte, v jaké formě budete péct. Pro takový příklad mohu napsat, že když jsem pekla z poloviční dávky (ve formě Lékué), trvalo mi pečení v troubě asi 45 minut, na druhou stranu ve formičkách na menší bagetky jsem za 15 minut neměla co dělat.
A postup?
Předpokládám, že si budete chtít vyzkoušet obě verze.
Připravím si 2 střední mísy, otevřu balíček Čočky po orientálsku, rozvážím na půl a přendám do připravených nádob. A pak už jen doplním ingrediencemi z popisu, verze 1 v jedné míse, verze 2 v druhé. Obé smíchám a umístím do forem. Pokud nemáte 2 menší formy, pečte na dvakrát, nic se neděje. Pokud zvolíte formu tak akorát, chléb (sekaná) bude větší, záleží na vás. Tak či tak to bude vypadat moc hezky.
Tento druh chleba není třeba nijak dochucovat, jedině solí, protože se nejedná o klasické pečivo, které je chuťově neutrální a něco si na něj mažeme nebo k něčemu přikusujeme. Prakticky už je vše vymyšleno a vy to jen smícháte 🙂
To je vše, budu se moc těšit na vaše reakce nebo doplňující otázky 🙂
Mějte se moc hezky, mlsejte a buďte zdrávi,
vaše Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím Markétka,
ďakujem za pružnosť a rýchlu odpoveď.😊
To znamená, že ak nemám čočku z Expresu, tak si ju môžem aj ja predvariť a potom použiť?🤔
Ďakujem, prajem krásny deň! Di.
Přesně tak! Udělat si svoji a pak ji použít 🙂
Prepáčte Markétka,
Neviem, či som správne pochopila. Namočenú šošovicu zmiešate s vajíčkom, banánovou múkou, kečupom, soľou a potom milujete všetko mixerom?🤔
Ďakujem. Di.
Nic nemixujete, smícháte ingredience a dáte péct ve formě.
PS, v tomto receptu nepoužívám namočenou čočku, ale již připravenou „čočku po orientálsku“, kterou za nás uvařila firma Expres menu. To je tip jak použít čočku z pytlíku a upéct si z ní „sekanou“. Pozor, je to pro pokročilé, tedy zdravé SCDčkaře 😉
Dobrý deň, pani Markétko,
Rada by som vyskúšala tento chlebík, ale dal by sa kečup nahradiť niečím iným? Keďže nemám momentálne vhodný kečup🙈
Ďakujem. Diana
Zdravím, Di, určitě si můžete poradit i jinak. Já bych to udělala tak, že bych si vzala 3 – 4 větší rajčata, 1 cibuli, nakrájela na čtvrtky a na oleji osmahla spolu s medem, přidala bych sůl a pepř. Množství neuvádím neb vařím z hlavy. Jakmile se voda odpaří, dala bych směs z pánve do vyšší nádoby, přidala bych ze 2 stroužky česneku, rozmixovala a přidala místo kečupu. Ještě bych tam šupla nějakou bylinku, ale to nechám na vás, může to zůstat i tak 🙂
Dobry den,
pece se tato sekana taky zhruba na 180 stupnu?
Dekuji
Vladka
Paní Vlaďko, vidíte, já tuto celkem důležitou informaci neuvedla!! 🙂 Moc se omlouvám, a ano, 180 °C je tak akorát 🙂 děkuji!
Marky
Marky, jde čočka pí orientalsku nahradit jinou čočkou ? Červenou, zelenou ? Vařenou ?
Určitě ano 🙂
Zdravím Marky. Abych řekl pravdu, očekával jsem spíše chléb z čočkové mouky, ale myslím si, že i tento chléb-sekaná může být velmi chutný. Vypadá moc dobře. Pro změnu by to určitě stálo.
Musím ale první sehnat Čočku po orientálsku.
V minulém příspěvku „jsme všichni na jedné lodi“ jsem slíbil, že napíši, jak já vyrábím chléb.
Neuvádím přesné váhy surovin, protože já při výrobě těsta „střílím od boku“.
Bananová mouka asi 150 g , mouka z červené čočky 100g, fazolová mouka 70g, hrachová mouka 50g,
Všechny luštěninové a ořechové mouky si vyrábím sám. Dále 100g mandlové mouky,a 100g slunečnicové mouky. ( vím že by neměla být). Do 8 vajec přidávám 1 banán )chléb má lehce rohlíkovou chuť), 1/2 šálku sádla, lžičku sody a drcenou sušenou celerovou nať kmín drcený. Pak vmíchám buď
300g strouhané mrkve,nebo máslové dyně, nebo nasekaný medvědí česnek. Peču v hlubokém plechu 30 min./180 st. Mějte se všichni moc krásně. Přejí příjemný den.
Mohu se zeptat, jaký mlýnek používáte, když si melete třeba fazole na mouku sám?
Eli, asi úplně nerozumím otázce, ale zkusím odpovědět jak jsem pochopila otázku. Luštěniny nemelu, mixuju je přímo, buď ponorákem nebo v mixeru. Luštěniny jsou vždy předem namočené, takže jsou měkké a mlít nepotřebují.
Eli, luštěniny nijak nemelu, protože se namáčí, tak jsou měkké a při zpracování je mixuju buď ponorákem nebo mixérem od Luvele.
PS, mouku si doma nepřipravujeme, nějak nemáme potřebu. Někdo to dělá, ovšem, ten proces je trošku časově náročnější, protože musíte luštěniny namočit, pak usušit a pak teprve pomlet. Ale kdo chce, mouku si takhle připraví.
Dobrý den, kde koupím Biolevel? Ve zdravé výživě jsem neuspěla….
Biolevel koupit nelze, je to e-shop 🙂
Ahoj Marky,
určitě vyzkouším, jenom nevím, jestli jsem teď v Express Menu čočku po orientálsku objednala.
Jana
Jani, však to nemusí být hned, však víš, všechno přichází v pravý moment, v ten nejlepší okamžik 😉
Mám otázku, či má „čočkový“ chlieb konzistenciu ako sekaná alebo sa dá urobiť aj trocha chrumkaví a čo tak aj s bublinkami ako chlieb. Vtedy sa spustí aj slinotvorba a vznikne zásaditá emulzia k prehltnutiu. Marky nech mi prepáči náročnosť, lebo moja profesionálna deformácia je pozostatok vývojára, aj z haraburdov som niečo zosmolil. Dokonca pre seba aj 2 HiFi magnetofóny lebo mám rád hudbu. Potom až prišly do predaja keď už ludia chceli kazeťáky.
🙂 hezký!
Jáne, vypadá to, že jsme na tom podobně, jen pracujeme každý s jiným materiálem 🙂
Takže, konzistencí je to sekaná, žádné chrumkanie to nebude 🙂 Omlouvám se!
Děkuji za recept vyzkouším to.Vlasta