
- Množství: 8 - 10 placek (tortill, palačinek, wrapů)
- Čas přípravy: namočení + 5 min.
- Čas vaření: 1h 30 min
Čočkové placky (tortilly, wrapy, palačinky)
Dnes, moji milí, vše potřebné uvidíte a uslyšíte ve videu. Vypsala jsem vám zde pouze ingredience, postup a naši speciální vychytávku. Kdo by rád viděl víc, třeba i toho, kdo bude vařit se mnou, pusťte si video :) Uvidíte náš vařící debut a doufám, že vás i pobaví :) Naše poprvé bylo i tom vyzkoušet si spoustu věcí kolem natáčení, protože natáčet povídací příspěvky do Blogu je jedna věc, takové to video co vám Radek posílá každou neděli, zatímco natáčení videa, kde se vaří, kde je potřeba spousta techniky a vybavení, místa, atd., tak to už se podobá hranému filmu :))) Je to fakt velká věda a spousta práce kolem. Já si říkala, že to budeme mít za 2 hodinky "sakumprásk" hotové, plus nějaká ta postprodukce, střih a tak. Jenže, ono se první 2 hodiny chystalo prostředí, technika, další 2 hodiny vzaly moji přípravu a taky plán a postup, jak to vůbec provedeme, což se stejně nedalo dodržet, protože samotné vaření si řeklo o svůj vlastní, individuální plán :) Dnes celý den Radek video stříhal a teď večer, je 17:47, sepisuji pár vět o tom všem, tak doufám, že zítra budeme mít hotovo a nachystáno k odeslání :) Příprava video-receptu nám zabrala 2 dny, ale to tak je. Nic se nedá uspěchat, protože spěch a tlak ničemu nepomáhá, zvlášť když se něco tvoří. A musí to i bavit. A nás baví dělat tyhle věci kolem SCD, baví nás, když to pomáhá ku zdraví a spokojenosti. Když si najdete čas, napište nám prosím, jak se vám video líbilo nebo nelíbilo, co říkáte na recept, jestli chcete nějaký další nebo nějaký konkrétní, protože pro nás je každá zpětná vazba moc důležitá, chceme dělat SCDčko co nejlépe :)
Marky a Radek
Ingredience
- čočka oranžová (např. Green Apotheke) - 500 g
- voda - 800 ml
- olej olivový - na opékání
- sůl - dle chutě
- česnek - 2 stroužky
- koření, bylinka - dle výběru
Postup
1./ Čočku namočím přes noc, po dobu 12 h.
2./ Druhý den po několikerém proprání dám čočku do mixéru spolu s vodou, solí, česnekem a rozmixuji. Výsledkem je tekuté těsto.
3./ Rozehřeji pánev, tu pak ztlumím na stupeň č. 4 (z 9) a těsto na ni rovnoměrně rozliji (můžete použít olej). Pak zvýším teplotu o 3 stupně a peču zlato-růžova, asi 4 - 5 minut. Pak placku obrátím a opět propeču po stejnou dobu.
My teď máme novou kuchyň, jinou plotnu, jiné nádobí, takže se tak trochu učíme vařit od začátku, recepty si musíme odzkoušet, pohlídat, kolikrát je třeba pracovat trošku jinak, takže každý z vás jede podle vlastní praxe, jasné? :)
S plackami se dá různě pracovat, vymýšlet různé varianty. Můžete je plnit například špenátem a vytvořit rolky, recept na Špenát masálá najdete ZDE. Můžete si udělat houbovou náplň, masovou, rajčatovou, můžete si nakrájet vaši oblíbenou syrovou zeleninu na tenké tyčinky a zabalit je do placky. Doporučila bych připravit si Domácí SCD majonézu, recept najdete ZDE a takto připravenou rolku si do ní namáčet, jak je libo, můžete namáčet i v Rajčatovém čatní - recept ZDE.
Ve videu nabízíme také naši vychytávku, chuťovou bombu, prostě něco po čem se vy a následně i ti co budou ochutnávat doslova utlučete :) Ještě musím dodat, že placky uchováváme v lednici. Ovšem, v lednici placky zvlhnou a je nutné dostat z nich vodu, takže pokud si je budeme dopřávat další den, je třeba je znovu a na sucho v pánvi ohřát. A ta vychytávka? Vychytávka spočívá v tom, že těm plackám v pánvi ještě trošku "přikouříme". Plotnu rozehřejeme na st. č. 8 a opékáme tak, aby se vytvořily takové ty tmavší skvrny, dělávaly to tak naše babičky na kamnových litinových plotnách. Jakmile je placka takhle opečená z obou stran, potřeme ji olejem s rozetřeným česnekem a přimázneme Feferonkovou salsu italskou. Radkovi to připomíná chuť langošů. Já placky posypávám ještě parmezánovou moukou. Je to fantazie. Když mě tohle napadlo s plackou udělat a poprvé jsem si kousla, myslela jsem, že to není možný, že je to tak moc dobrý!!! :) Že člověk může takhle jíst a přitom zdravě. Jako nebudu vám tady nic skrývat, polil mě pocit štěstí, že si takto ve zdraví labužíme. Byl to úžasnej, nepopsatelnej pocit. Já tuším, že v tuto chvíli bude spousta z vás vědět o čem to tu píšu...
Mějte se moc krásně, užívejte si život v přítomnosti, vařte si dobrůtky a radujte se společně se svými blízkými a milými, dělejte to, protože nikdo jiný to za vás neudělá,
Marky
KLIKNĚTE ZDE: pro recept od Joea z Luvele
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Prosím Vás,jak silnou vrstvu mam nalít na panev? Mě to nejde otočit,roztrhne se mi to. premyslim jestli nemam v těstě moc vody, ale jela jsem podle recepisu
potřebuji nějakou vychytávku🤔🙂
děkuji
Liduško, mělo by být co nejtenší, a to se vám povede, když dáte víc vody. Já dala méně a tím pádem byla placka hustší, vyšší. Jestli chcete, aby se to lilo na pánev, těsto musí být řidší. Mě se to ze začátku taky povedlo roztrhnout, proto je dobrý dělat to na menším ohni déle.
Moc zdravím, tento recept jsem už několikrát dělala, než jsem narazila na vaše stránky (to nejméně ingrediencí použít). Placky jsou výborné, zatím vyzkoušeno naslano a jako příloha. To samé chutná i s cizrnovou moukou, ale cizrna patří mezi NE potraviny. Dietu nedržím, nejím jen pšenici, abych ulehčila kloubům. V troubě je právě chlebík z banánové mouky, tak píšu děkuji.
Jana
Paráda! :) A když nejíte momentálně pšeničnou mouku, jak jsou na tom vaše klouby? Projevilo se zlepšení?
Krásný recept, super….děkuji také…
Tak to jsme moc rádi paní Jano, i my děkujeme :)
Ahoj, chcem pochváliť za ďalší super recept. Mal by som jednu poznámku k vylepšeniu receptu. Tejto šúpanej čočke stačí veľmi málo aby nabobtnala, takže by mohlo stačiť ju namáčať trebárs 2-4 hod. Potom ju poriadne poumývať a následne rozmixovať ale bez soli. A potom by som ju nechal stáť v kuchyni cez noc, ale pri teplote niekde okolo 25 stupňov, čím by mala trochu nafermentovať, jednak sa ešte viacej zlepší jej stráviteľnosť a podľa mňa bude ešte trochu viac chutnejšia. Potom sa pridá soľ a poprípade iné korenie a opečie sa na panvici. Čo vy na to? S pozdravom Jarek
Zajímavý postup, chce to vyzkoušet :-) Každopádně je třeba čočku „poumývať“ ještě i druhý den, přes noc určitě pustí další škrob a ten by SCDčkař konzumovat neměl… A to nevím jak půjde, když bude pomixovaná?
Tak potom by som to namočil v celku ráno, namáčal by som to až do večera, potom by sa to poriadne popreplachovalo, následne rozmixovalo a nechalo do rána fermentovat.
Takhle to dělám vlastně taky, jakmile čočku namočím, asi 5 x škrobovou vodu vypláchnu, pak nechám namočeno, a během toho namáčení přes den znovu čočku párkrát propláchnu.
A ešte ma napadlo ako z toho spraviť bramborák : keď do toho pridáme viacej cesnaku, Mletý kmín a majoranku. Ta vôňa bude určitě bramboráková. Jarek
Ahoj,
jelikož z čočkové mouky placky,už dělám delši dobu,protože banánovka je stále nedostupnána a můžu za sebe říct , že je tato varianta chutnější na sladko i slano jak z banánové mouky ,tak vaše varianta se mi líbí protože ten postup je s namočením jednoduší dříve jsem čočku namočila a usušila a pak rozemlela na mouku, ale to je vždycky nadlouho díky moc Jana
Janičko, ahoj, taky moc děkujeme! :)
Marky, díky za recept! Už jsem placky dělala třikrát, vždy s úspěchem, sice bez česneku, ale se špenátem na česneku a cibuli a bylo to skvělé, dá se v podstatě namazat čímkoli! Ještě chci zkusit v troubě bez oleje, aby to bylo křupavé.
Parááááda! Mám velikou radost, že vám všem chutná, to je super! :)))))))))
Ty brďooooo, tohle mi uteklo 😘😘😘 musím se Vám přiznat, že jsem se u videa pěkně řehtala, jste úžasní. Děkuji vesmíru za to, že Vás máme 😘 už se moooc těším, u vás to není nikdy ledajaký recept, ta famózní Radkova kuchařka to ještě vytuní 😁
Hanjulko moje milá :) děkuju ti za komentář, tvá slova, písmenka vždy vykouzlí dlouhodobý úsměv na rtech :*
Ahojky Marky a Radku, dnes uděláno z poloviční dávky a lituji toho 😄 Jsou fenomenální. Z poloviční dávky jsem měla 8 placek-delala jsem křupavé tudíž velmi tenké. Moc děkuji za super jednoduchý recept. 😊
Že jo! :D Jojo, my jsme byli trošku nešikovní a vlastně jsme ten recept teprve testovali. A bez oleje jsme to zkusili až při samotném natáčení, takže věřím, že když bychom je dělali bez oleje od začátku, taky bychom se dostali na vyšší počet taky :)
Díky Magdi za otestování a příště namočit čočky alespoň kilo! Do zásoby!! :D :D :D
Zdravím Vás Radek a Marky , vďaka za ˇužasny recept . Chcem sa spýtať či je možné použiť aj obyčajnu čočku alebo červenu .Dakujem za odpovd
Dani, zdravím vás, nemám zkušenost, takže buďte první, uvidíte. Oranžová čočka (červená) je měkká, beze slupky, rychleji uvařená, je lepší použít tento druh. Ale podle mě to klasická zvládne taky, jen tam budou asi nějaké odchylky při vaření co se času týká, ale možná taky ne, jak jsem psala, vyzkoušejte. Pokud jinou zrovna nemáte, tak bych zaexperimentovala :)
Krásné veselé video s úžasným receptem na čočkové placky 😊👍.
Právě jsem je doopékala. Video mi dalo návod 👌👍super 😊, no mě někerá placka vypadá jako trhanec 😁, ale věřím tomu že se budu lepšít 👌. To ovšem neznamená že nejsou prudce jedlé, naopak. Během mého snažení jsem hnedle dvě pozřela, no ehm… sežrala🤨😊. Nutno dodat že jsou sité. To jen aby jste věděli, že opravdu to pro mnohé může být hlavní jídlo. Pro mne určitě. Super, moc děkuji za recept. Jste skvělí a skvělá práce. 👏
Děkuju Ivi, to je milý :) My jsem placky taky neměli „výstavní“, a mě se dokonce líbí, když jsou takový nepovedený, je to tvůrčí proces, takže všechno je v pořádku! :) Až je budeme dělat po třetí, budou zase o něco hezčí, děkujeme!
Díky za recept Marky a Radku. Určite, vyzkouším ..
Dobře, ať chutná :)
Ahojte Marky a Radek. Pri pohľade na Vás som slintala, ako bernardín :) Úžasný recept :) Už sa teším, keď ho vyskúšam., len nemám taký veľký mixér, budem bojovať s ponorným, ale snáď to pôjde. Mimochodom, kuchyňa je nááádhernááááá :):):) Nech sa Vám darí.
Ivana
Určitě to půjde i s ponorákem! :) Děkujuuuu, i vám ať se daří! :)
Já jsem na to dostal chuť, tak jsem si to vyrobil bez namáčení a překvapilo mě to. Ale do 200 g čočky jsem dal 6 česneků, kostku iberského špeku a ještě jsem to smažil na másle. Budu to dělat častěji. Bez vejce to bylo lepší.
6 česneků? No teda! :) To nebyly placky s česnekem, ale česnek s plackama :))))) Díky moc, ať vám chutnají.
PS, miluju česnek :)
Mila Marky, hned zitra zkusim. Urcite to bude uzasny :-) uz dlouho premyslim, jak udelat „langose“ a zatim se mi nevedlo. Moc jsem si prala vytvorit i „vetrniky“ to uz se zacina rysovat, ale uz to asi nedoladim, protoze bananovky mam jen zbytek :-( a jiny napad, cim nahradit, nemam.
Dekuji za uzasne recepty :-)
Ahoj Ali, vyzkoušej, určitě budou chutnat :) Ale pozor, jako langoše Radkovi chutnají, ovšem se tak nenafouknou, no prostě placatý langoše, je to tím olejem s česnekem, který se dostane na opečenou placku :) Já jsem si je natrhala na kousky a jedla jako chipsy k vínu, paráda :)
Děkuju taky :)
Marky