
- Čas přípravy: do 15 min.
- Čas vaření: kolem 70 min.
Citronový chlebíček s mandličkami
Tento recept jsem připravovala někdy na jaře, ukrutánsky mě honila mlsná. A tak jsem se schovala do své kuchyňky a kula slaďoučké pikle. Měla jsem tehdy citronové období a proto se citron stal hlavní chuťovou linkou. Byli jsme s Radkem velmi mile překvapeni výslednou chutí, připomínala nám mazanec. Ten kdysi pekla moje babička a někdy i moje maminka, vždy na Vánoce. U nás byl mazanec oblíbenější než vánočka. No a tak jsem si říkala, že by se vám recept mohl hodit jako flastřík za tu chybějící pleteninu, myslím vánočku. Ne, že by chlebíček vánočku nahradil, to se nám nepovede, ale může zaplnit to místečko něčím novým.
Přátelé moji, užijte si letos krásné Vánoce. Šetřete co nejvíce svůj čas, ukliďte jen trošičku, buďte co nejméně v kuchyni. Nepečte zbytečně spoustu druhů cukroví, zvolte si raději jen jeden nebo dva druhy, to úplně stačí. Raději si orazte, dejte nožky nahoru, zavřete oči, fantazírujte. Hrejte si se svými dětmi, buďte se svým mužem, se svojí ženou, s rodinou. Já vím, že na SCD se vaří víc, skoro pořád, ale na Vánoce se vaří i v normálních rodinách strašně moc, málo kdo je stráví v pohodě a v klidu. Udělejte to letos jinak, změňte to, dejte svému tělu dárek největší, ODPOČÍVEJTE! 🙂
Ingredience
- vejce M - 8
- kokosový olej nebo přepuštěné máslo - 70 ml
- med - 180 g
- soda - 1/4 čaj lžičky
- sůl - špetka
- bio citron - 1
- kešu ořechy - 320 g
- kokosová mouka - 60 g
- sekané mandličky na ozdobu
Postup
1./ Ve větší míse na jemno nastrouhám kůru a vymačkám šťávu z citronu. Citron pro jistotu, i přes to, že je označen bio, řádně spláchnu horkou vodou a umyji bio přípravkem.
2./ Přidám vejce, olej, med, sůl, sodu, kešu ořechy a na jemno rozmixuji v tekuté těsto.
3./ Vmíchám kokosovou mouku, kterou dávám úplně naposledy, protože ta potvůrka hodně saje.
4./ Horkovzdušnou troubu rozehřeji na 140 °C.
5./ Těsto přeliji do formy opatřené pečícím papírem, posypu mandlovými lupínky a dám péct. Trvá to kolem 70 minut.
Když jsem citronový chlebíček pekla v mé troubě na vyšší teplotu (150, 160 °C), začal se shora připékat a uvnitř byl stále tekutý. Přeci jen je vysoký a potřebuje nějakou tu dobu k propečení. Při dalším pokusu jsem teplotu raději snížila a výsledek byl perfektní.
Můžete přidat i sušené rozinky, ale pozor na ty co se koupou v cukru a slunečnicovém oleji. S ohledem na své zdraví je raději nekupujte.
PS: Napište mi jak vám chutnalo 🙂
Jo, možná budete chtít znát rozměry formy, ve které jsme chlebíček pekla, že? 🙂
Pečící forma je určená na chléb, forma se rozšiřuje, obsah je 1 l.
Délka dna je 19 cm, u okraje 21 cm.
Šířka dna je 9 cm, u okraje 11 cm.
Výška je 6, 5 cm.
Mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím 🙂
chci se zeptat mohla bych na chléb použít pekárnu na chleby?
Zdravím též, někde v komentářích pod chlebem z banánovky jsem četla, že to někdo zkoušel a že to šlo. Ale ne tento sladký. Já sama nevím, neb nemám zkušenosti s pekárnou 🙂
Ahoj Marky ,tento chlebíček jsem dělala včera,akorát z vlašských ořechů- a musím říci,je sice hnědé konzistence,ale chutná jak vanilkové rohlíčky./z ořechů/. Ze začátku jsem měla strach, a výsledek famozní. Akorát se chci zeptat je to vevnitř taky takové lepkavé?Anička
Aničko, ahoj, lepkavé? To nevím 🙂 Spíš vlhké. Musí se dobře propéct, lepkavost jsem nezaznamenala 🙂
Veľmi chutný a zdravý koláč, ako každý od Vás, Marky 🙂 Pripomína mi tak trochu citrónovú babetu. Ďakujem Vám za tento recept.
Jéééé, Radek mi řekl přesně to samé, děkuju :))))))
Dobrý večer, kde sháníte kokosovou a banánovou mouku. Děkuji za odpověď. Věra
I vám dobrý večer, většinou nakupujeme na internetu kvůli ceně. Banánovku konkrétně u Expres Menu, někdo ji nakupuje také na adrese mouky.cz. Kokosovou mouku jsem si já osvědčila nejvíce od firmy Adveni, a tu se super cenou kupuju u biolevel.cz, jsou to Brňáci a fajn lidi, stejně jako u Expres Menu 🙂
dobrý povánoční čas,zabrousila jsem k receptíku citronový chlebíček, asi ho udělálm,zatím vždy peču/asi jako vaše baabička/ kynuté mazance a vánočky/teď už mini/,které se lépe upečou díky těm kvasnicím,a taky vydrží,plné rozinek a ořechů a s trochou rumu. Ale tohle je pro novou dobu spíš veganskou/sic je tam moc vajec,ale ty když má někdo štěstí,může mít aspoň od šťastnějších slepiček/.Tak hodně štěstí a díky.
Zdravím vás. Nemám informace, že bychom žili v době veganské :), ale každý si naštěstí pro sebe může vybrat co si uvaří a co sní, jestli půjde sledovat telku nebo radši na procházku. Citronový chlebíček je pro lidi, co se chtějí uzdravit a přitom si chtěj zamlsat. 2 v 1 (dva v jednom). Děkujeme, i vám přejeme hodně štěstí 🙂
Zdravím, mužu si mouku umlet sama ze strouhaného kokosu? Děkuji 🙂 hezký den všem
Myslím, že to po domácky nepůjde, ale možná má někdo jinou zkušenost. Já jsem kdysi mlela a vyrobila jsem si máslo a olej.
Dobrý den,
chci se zeptat,jak dlouho dopředu chlebíčk péct?Je hned měkký nebo potřebuje nějaký čas “na dojití” ?
Jinak chci moc poděkovat,skvělé recepty i báječné kuchařky 🙂 Zatím všechny recepty se mi povedly.Pěkný adventní čas.Iva
Ivi, zdravím, nepotřebuje vůbec nic, dá se jíst ihned po upečení, je to vlastně taková buchta 🙂 Připravovala jsem ho minulý týden ve čtvrtek, dnes Radek dojídal k snídani poslední kus, šetřil s ním, ale nebyli jsme lakomí, rozdělili jsme se s mamkou. Po 5 dnech chutnal ještě velmi dobře, ani bych to do něj neřekla! 😀 Víc jak těch 5 dnů bych ho ale raději neschovávala. Měli jsme ho při pokojové teplotě v sáčku s otvorem pro vzduch. Krásné Vánoce!
Výborná buchta, moc děkuji 🙂
Děkuju 🙂
Markétko, díky moc za báječný receptík na citronový chlebíček a skvělou radu na odpočinek. Vy víte jak lidičky potěšit.
A já to tak vážně letos mám, peču jen tři druhy v menším množstvím a bohatě to stačí. Po přečtení vašeho článečku ,
budu víc odpočívat a víc chodit na procházky s rodinou a naší psí slečinkou Jiskrou . Nějak jsem si vzala váš článeček k srdci.
VÍCE ODPOČINKU I TROCHU TOHO LENOŠENÍČKA U POHÁDEK A ČERSTVÍ VZDOUŠEK. Děkujeme že jste tady pro nás Markétko a Radku přeji Vám krásné svátky a ať se Vám v Novém roce daří. Ps: mlsejte s námi ještě hooooodně mnoho let :)) Míla Černá
To je krása! Děkuju mnohokrát Mili za tak krásnej komentář, udělal mi radost. Teď půjdu péct linecké s úsměvem na rtech. Já jsem ještě letos nepekla, tedy kromě receptů pro naše SCDéčkaře 😉 Já sama sebe letos musela zabrzdit, uvědomila jsem si ten vytvářený tlak, který si děláme, nestojí to za to.
Chci, aby se mi ten vánoční čas pěkně táhl, téměř se zastavil, chci si užít pozorně každou chvilku co jen dokážu. A to se stane jedině, když zpomalím. Toužím být v jedné krabičce jako to mají muži, jen tak si koukat, s kávou, se sklenkou vína nebo s kouskem toho lineckého, jen tak si být, pozorovat lidi koukat na ptáky a vědět, že nemusím nic, vůbec nic.
Prosím eshop už není k dispozici?Děkuji za odpověď Eva Plaširybová.Případně kde si můžu objednat kvalitní mouky a jiné ingredience.
Co máte na mysli? Jaký e-shop? O jaké mouky, ingredience vám konkrétně jde?