
- Množství: 5 x 400 ml
- Čas přípravy: 45 min.
- Čas vaření: 3 h 00 min.
Cibulové chutney
Chutney (čatní) jsem poprvé ochutnala u své kamarádky Fiorelly. Ona je, zvlášť na tyto "marmelády", expert.
Když jsme u ní byli úplně poprvé, v jejím krásném podkrovním bytě, na stole se kromě úžasných italských dobrůtek objevila spousta malých skleniček, ve kterých se skrývaly různé varianty jejích domácích marmeládek - chutney. Nám nezbylo, než je všechny, jedno po druhém ochutnat. Mnjám 🙂 Do té doby jsem neměla tušení, že taková božská záležitost jako je chutney existuje, že nejsou marmeládky pouze na rohlík s máslem 😉
Tenkrát mé chuťové pohárky nejvíce ze všech druhů oslovilo chutney cibulové a tak jsem se rozhodla si ho také uvařit, vůbec jako první. Povedlo se. Nemohla jsem odolat, tento domácí způsob "marmeládování" mě naprosto dostal. Začala jsem hledat nové recepty na další zpracování ovoce a zeleniny v tomto stylu. A navíc, chtěla jsem si udělat zásoby na zimu a ještě víc navíc, chtěla jsem si čatníčka udělat s ohledem na SCD.
U své dvorní farmářky, doma jí říkáme "paní Rajčátková", jsem nakoupila na Slovanském náměstí v Brně krásně zralá rajčátka, a rajčatové chutney bylo jako druhé, které jsem vyzkoušela.
A pak přibyla pikantní tomatová italská omáčka - fuocco d'Amore a v neposlední řadě raw feferonkové pesto, které podle mne dělá i můj tatínek, sportovec, rybář a milovník pálivých specialit. Všechny dobroty, které jsem vypsala budou na našem webu nebo v kuchařkách brzy postupně k mání.
Co je to vlastně chutney?
Je to hustá omáčka připravována z ovoce nebo zeleniny spolu s dalšími přísadami. Používá se k masům, sýrům nebo s pečivem. Chutě jsou opravdu velmi různé, sladké jako marmeláda, pikantní nebo ostré, a nebo vše dohromady.
Co budete kromě ingrediencí a surovin potřebovat? Opravdu velký hrnec se silným dnem a dlouhou vařeku!
Ingredience
- slunečnicový / olivový olej - 300 ml
- cibule (bílá nebo červená) - 4 kg
- česnek - 20 stroužků
- med - 1/2 sklenice zavařovačky (sedmičky)
- sůl - 3 vrchovaté lžíce
- pepř
- čerstvý tymián - 20 větviček
- čerstvý rozmarýn - 8 větviček
- chilli - 3 lusky
- víno (bílé nebo červené) - 200 ml (sladší druh)
- vinný ocet (bílý nebo červený) - 350 ml (vinný, kvasný)
Postup
1./ Nejdříve si nakrájím cibuli na jemno. Vzhledem k tomu, že cibule je celkem hodně a já si při krájení vždy dost pobrečím, dám si klapku na nos a na oči potápěčské brýle 😀
Když je léto, chodím s cibulí na zahrádku a krájím až se ze mě kouří.
Požáru zabráním jednoznačně nějakým dobrým sušším vínkem, které při této akci popíjím pro zpříjemnění chvil 😉
2./ Na elektrickém vařiči rozehřeji v hrnci (15 l) olej a vsypu do něj cibuli.
Dobře smíchám a za občasného promíchání dusím asi 50 minut. Pokud ke konci dušení zjistíte, že se cibule připaluje, buďte v míchání intenzivnější. Ale!, hrnec se i tak během vaření malinko připálí, tomu se nedá moc dobře zabránit.
Nebojte, určitě to půjde dolů 🙂
Celkový čas výroby chutney záleží na vybavení vaší kuchyně, takže dobu vaření uvádím pouze orientační, tak jak to mám já. Jsem stále na pozoru, tedy u hrnce, každý další krok se odvíjí podle to, co se odehrává v hrnci.
Platí pravidlo "stále míchat, ať se cibule nepřipálí!"
3./ Ihned po vložení cibule do hrnce začnu zpracovávat česnek. Očistím ho a nakrájím buď na plátky a nebo pak ještě na menší kousíčky a ihned přidám k cibuli.
4./ Zhruba po těch 50 minutách, kdy cibule zmenší svůj objem zhruba o polovinu, ztlumím o stupeň plotýnku, osolím, opepřím, přidám čerstvý tymián a rozmarýn - rozkrájený bylinkovým nožem na jemno (bez větviček, jen lístky), pak med, čímž se obsah trochu rozředí, a opět za občasného míchání nechám celé zkaramelizovat.
Tento proces bude trvat přibližně 1 hodinu.
5./ Pak přiliji víno a ocet, na plátky nakrájené chilli papričky, ztlumím vařič o další jeden stupeň a dál vařím asi 1 hodinu - pěkně na mírném ohni, pomaloučku, promíchávám daleko častěji, nikam moc neodcházím, hlídám.
Na konci vaření odeberu z hrnce přebytečný olej, asi 2 naběračky, já ho v chutney nechci mít.
Hotové horké chutney plním ihned do skleniček, dávám dnem vzhůru a nechám zchládnout. Pokud to uděláte, nemusíte sterilizovat.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Ahoj Marky, s cibulových chutney jsem posadila „na zadek“ rodinku na návštěvě, zmizela okamžitě a já zalitovala, že jsem testovací várku udělala jen z poloviční dávky. Nevěřila jsem , že to bude až tak dobré!!! Krásné léto přeji oběma a děkuji za recepty. Baví mě objevovat nové a nové možnosti SCD.
Jojo, cibulačka je div 🙂 Když jsem viděla jak si ji známý maže na chleba jako pomazánku, celkem silnou vrstvu, tak jsem myslela, že na něj skočím 😀 Tolik práce a půl skleničky bylo pryč. Od té doby si moc dobře rozmýšlím, komu cibulačku nabízím 😉
Dobrý deň Marky,
dnes som varila chutney, je výborné, ale až teraz som si pozrela vaše video o octoch, že ten správny by nemal obsahovať zahustený mušt. Môj kúpený vinný ocot obsahuje kvasný ocot 70%, koncentrát z hroznového muštu 30% a teraz neviem, či obsahuje škroby, alebo nie? Vôbec tomu nerozumiem. Vopred ďakujem za odpoveď.
Nebojte se, je v pohodě .-)
Zdravìm Vás ,veľmi ste ma pobavila a z chuti som sa zasmiala ,keď som si predstavila ako krájste toľko cibuli v potápačských brìlach :))) mne to tiež nerobí dobre a ešte mi aj brnì pri krájaní v ušiach ,ale idem na to a veľmi sa na tento recept teším ,srdečne vás pozdravujem a obom Vám prajem krásne Vianoce 😉
Andrejko, já díky taky, a moc! 😀 A když už jsme u toho trpeníčka, tak co mě ještě dostává do kolen je, když mixuju feferonkovou salsu, to kašlu do všech stran, na všechno a na všechny, no šílený 🙂 Jediný co mě zachrání a jak z toho ven je…jít ven!! Otevřu okno, dám si ingredince na stůl venku a jedéééém :)))) Krásné Vánoce i Vám,
Marky
Dobrý den. Na zahrádce pěstuji cibuli a chutney dělám často ze své úrody. Ovšem přidat med mě ještě nenapadlo. Určitě to vyzkouším, musí to být dobrůtka 🙂
No jasně! Jedině medík <3
A to jako opravdu ,,Na elektrickém vařiči rozehřeji v hrnci (15 l) olej „na 4 kg cibule??? a kam přijde těch 300ml??
??? a co jako konkrétně nechápete? buďte konkrétní prosím…
15 litrů objem hrnce!
ahoj, musí být to víno? a ještě jedna věc…nemůžu najít ten správný ocet. můžu Vás poprosit o spravne složení? z toho pak vylučování metodou snad koupím správný…:-)
a za třetí…recept je asi pro plnou dietu, že? ve které fázi je OK?
Moc diky, moc…Eva
Ahoj Evi, odpovím vám otázkou, „Vařím kuře na paprice, musí tam být ta paprika?“ 🙂 Chápeme se? Já tento recept připravuji takhle. Víno se při vaření postupně, stejně jako ocet odpařuje, je to otázka chutě a jakési „chemie“.
Neznám složení octa který jsem použila, vynechte ocet na úklid za 10 kaček, a při výběru se řiďte seznamem co ANO/ co NE. Prostě běžte do obchodu, prohlédněte si octy, které nabízí, a čtěte etikety, jedině tak si můžete být jistá. Pokud je na etiketě něco nevhodné, nechejte to v regálu, je to snadné 🙂
Ve které fázi, zase, je to individuální, záleží jak jste na tom? 🙂 Víte, já vám mohu napsat, že v té fázi, kdy je povolená cibule, tak v té fázi si chutney můžete dopřát, ale co když vám nebude dělat cibule dobře? Nevím v jakém stavu je vaše střevo. Podle těchto aspektů je dobré se řídit. Vyhledat potravinu, a je-li vhodná zařadit ji s ohledem na fázování, pokud tedy fázujete, a s ohledem na váš zdravotní stav právě v tuto chvíli.
A zapomeňte na slovo dieta, to vás Evi nechytám za slovíčko, dieta se musí dodržovat v nemocnici, často nebývá prospěšná a navíc není moc chutná 😉
Vy nejste na dietě, ale na výživě 😉 Mějte se pěkně!
Dobrý den,
kdy do cibulového chutney přidávám med?
I vám přeji dobrý den. Med přidám tak, jak je popsáno v postupu, konkrétně bod č. 4
Krásná a milá Marky,
velké poděkování.Díky Vám si papám samé dobroty
o kterých se mi ani nesnilo.O to více je to příjemnější.
S cibule udělat tak dokonalou chuť,klobouk dolu. Smekám
před Váma a velmi si toho vážím.Jste skvělý člověk.
Dáváte nám recepty, co nám vracejí zdraví,energií
a s láskou na dlani.
Sylvie
Sylvie, velmi si vážím vašich komentářů, usmívám se a tetelím blahem, moc vám děkuji 🙂 Marky
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, zda nějak využíváte ty 2 naběračky „přebytečného“ oleje? Dá se to slít do skleničky a použít třeba na dresink?
Děkuju. Lada
:))) zbyl vám olej? tak ho určitě nenechávejte ve skleničce, byla by ho škoda, můžete ho použít na cokoliv v kuchyni. Takže i na dresink 🙂
Pekny deň prajem ,robila som prvy krat chlieb z vašho receptu,a chcem sa opytať ako dlho vydrži,aby nestvrdol,alebo neskysol,a či sa môže dať aj do mrazničky a postupne vyberať,ďakujem za radu Anna
My praktikujeme mrazák 🙂
Ahoj!Marky, chcem sa spýtať:môžem dať do chutney aj olivový olej? Alebo tam ide špeciálne slnečnicový? Za odpoveď ďakujem 🙂
Anetko, raději a lepší je ten olivový 🙂
Včera jsem uvařila toto zajimave chuthey, ale jeho barva ve sklenickach je priserna. Jak jste dosahla tak krasnou nacervenalo barvu ?
No, když se tak koukám na fotku, tak možná jsem měla cibuli půl napůl..ono je vaření chytney dost variabilní..můžete si s tím pohrát…může se dělat jak z bílé tak z červené cibule, tím pádem se barví octy a vínem a také hodně přidávám feferonky, jsou tam vidět, i ty nepálivé..myslíte že vaše barva je příšerná?, jestli tak trošku nepřeháníte! 😀 Chutney by mělo být hnědé jako restovaná cibulka do zlatova 😉 ale ještě záleží jak bude chutnat, ne? 😉
Marky moc Vám děkuji za odpověď,a jestli to chápu dobře,že když začínam…uzdravte se jídlem…tak asi nejprve jen vývary a maso a zeleninu nebo ovoce,ale jak dlouho než budu moct si upéct,chléb dle vašeho receptu?
Omlouvám se, otázky, které se netýkají receptů samotných nám pošlete znovu na mail formulářem v sekci KONTAKTY, díky 🙂
Dobrý podvečer Marky,chtěla jsem se zeptat jestli můžu mouku se slunečnicových semínek.Děkuji
Můžete Vlaďko, ale až 3 měsíce po odeznění příznaků onemocnění 🙂
Ahoj.
Určitě zkusím cibulové,ale nelíbí se mi u všech receptů vaření medu ,med nesmí přesáhnout teploty 50 st .C
pak už je nejen znehodnocen,ale co se píše ve včelařském časopise už je to jed, zkusím med přidat,až nakonec.
Už teď mám na to chuť.
Marie, s medem je to tak. V SCD se med používá místo cukru ke slazení, splňuje to svůj přesně jasný účel, pokud chceme medík použít pro zdraví, samozřejmě ho konzumujeme v surovém stavu, pro jeho prospěšnost. Klidně můžete dát med na konci, ale nevím, co z toho budete mít, ta dobrota, ta chuť chutney vzniká právě tím, že med při vaření karamelizuje.
Tak ještě jednou odpovídám na otázku medu. Pročetla jsem několik článků na internetu, žádnou takovou informaci o medu jsem nenašla, dokonce jsem zavolala svému dvornímu dodavateli medu panu Kořínkovi, a ten mě ujistil, že nic takového se s mede neděje. Docela by mě zajímal ten článek v časopisu Včelař. Ten med by se musel dlouhodobě zahřívat na více než 80°C dlouhodobě (víc jak měsíc, dva), ne při vaření jednoho čatní…
Rajcatove som este neskusal, ale chystam sa 🙂
Uz som po tom recepte pokukaval….
Mozna niekedy tento tyzden cez vecer spraivm…
dakujem.
Ok, majte sa! 🙂
Ahojte,
tak robil som tento recept uz 2hy raz, prvy raz som to dusil podla navodu – chapem dusenie pod pokryvkou, nevypadalo to ako na obrazkoch ale chutilo to fajne,
tak som si to spravil druhy raz a uz bez pokrievky
a teraz uz to ma aj spravnu farbu 🙂 tesim sa nez sa mi to dovari….
chili tiez nebudem pridavat….
i ked mi to prvy raz nepodarilo bola to mnamka, teraz to bude iste este lepsie….
Dakujem.
Ahoj, jsem moc ráda, že jste se ozval Peter, protože se mi ztratil váš komentář. Chtěla jsem vám sama napsat. Jak jste si určitě všiml, připravovali jsme nové stránky, Radek mě upozornil na možnou ztrátu komentů při jejich převádění, říkal, že se to může stát 🙁
Mám velkou radost, že se to povedlo!, ale opatrně, je to mnjamka nadýmavá, prďavá 😀
Joooo, a už jste zkoušel rajčatové?? 😉
Dnes jsem předělala recept na toto chutney. Ne že bych vyměnila ingredience jako takové nebo množství. Jen jsem celkově cibulovou marmošku upravila na dvojitou dávku, ze 2 kg na 4, změní se i doba vaření.
Udělala jsem to záměrně (i kvůli dotazu v komentáři), protože výsledek by vás asi moc nepotěšil. Cibule se prostě „smrskne“. Ze 4 kg vyrobíte zhruba 5 a půl skleničky.
Chutney jsem podle receptu uvařila, abych měla jistotu, vše sedí, a zpětně malinko doladila 🙂
MARKY DIKY ZA RECEPTY KTERE MATE ZVEREJNENE CIBULOVE PESETO SE ME POVEDLO ASPON NAM CHUTNA A RAJCATOVE MASLO JE VYTECNE DIKY RADKOVI A MARKY
Alenko, tys hvězda šikovná!!! dobrá práce, cibulové chutney je skvělé! a dá se na rozdíl od rajčatového dělat i v zimě 🙂 my děkujeme tobě!