
- Množství: 3 - 4 porce
- Čas vaření: 15 min.
Chřest podruhé, s česnekem a meat masala
Jak jsem slíbila, přidávám ještě jeden recept, je velmi jednoduchý, rychlý a přitom vynikající.
Tentokráte si pořídíme chřest zelený, který není třeba loupat a stačí ho jen chvilku povařit a lehce orestovat. Já jsem chřest dokonce ani nevařila ale na mírném ohni jsem ho restovala o 10 minut déle. Nemělo to chybu. Uvnitř zůstal lehounce syrový, což mi nevadí, a zachoval si na chuť příjemnou svěžest.
Doporučuju všem jen tak pro zajímavost chřest při přípravě ochutnat za syrova. Má úžasně sladkou chuť, připomíná mi jarní hrášek, je opravdu velmi chutný.
Vynikající by byl i salát ze syrového chřestu, stačilo by nakrájet ho na menší kousky, přidat k němu například natvrdo uvařené vejce a nebo si ho dopřát s různými druhy salátů nebo s avokádem. Těch možností je opravdu velká spousta.
Ingredience
- čerstvý zelený chřest - 1 kg
- česnek - 4 - 5 stroužků
- himalájská sůl
- koření meat masala - 2 lžičky
- máslo nebo olivový olej
- citronová šťáva - z 1/2 citronu
Postup
1./ Zelený chřest (svázaný v menších svazcích) nechám ve větším hrnci povařit v horké slané lázni s citronovou šťávou po dobu asi 4 minut. Čerstvý chřest neloupeme, jen odlomíme dřevnaté konce. Ale abych se neopakovala, kdo chce vědět více, jukne se na předešlý recept a to konkrétně na "Chřestové Aglio Olio" - ZDE, najdete tam vše co je třeba 🙂
2./ Ve velké pánvi pak na olivovém oleji (másle) restuji chřest rozkorojený na půl. Bude to trvat kolem 10 minut. V polovině restování přidám koření meat masala a 1/2 minuty před koncem přidám na tenké plátky nakrájené stroužky česneku.
Vzhledem k množství (1kg chřestu) doporučuji opravdu velkou pánev nebo připravovat chřest na dvakrát.
Dle situace udravování na SCD můžete tento recept doplnit nějakým vašim oblíbeným druhem dlouhozrajícího sýra.
Dobrou chuť! 🙂
P.S.: Koření meat masla - mírně ostrá směs koření indického typu se zřetelnou vůní cuminu, který dodává pokrmům „orientální“ chuť a vůni. Koření je vhodné pro rožnění, pečení a smažení různých druhů mas. Výborný je i na minutky a do masových náplní, můžete ho využít k přípravě zeleniny.
P.P.S.: škrabka na čištění chřestu je ta bílá, na dělání nudlí je oranžová. Dle mých zkušeností je ta oranžová vhodnější na mrkev nebo menší cuketu. Nudličky se v případě zeleného chřestu s oranžovou škrabkou udělat nedají.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dekuji
Tak ja už som vyskúšala šparglu a ochutila som ju medvedím cesnakom v olivovom olej. Normálny cesnak sa mi už minul,a ten čínsky nebudem kupovať,
Stále varím podľa vás a občasné névštevy- ako aj túto šparglu mi kamarátka pochvalovala.Ona totiž šparglu nikdy nejedla. Len sa mi čuduje,že sa už nenavraciam k mojim predchádzajúcim návykom.Držím sa Vás zubami – nechtami- ako sa u nás hovorí….Marky a Radek ďakujem.
Ahoj Neli, taky nemám ráda česnek z Číny, dokonce ani Španělský není ok, prostě už se těším na trhy a na naše pěstitele…naše české nebo vaše slovenské poctivé pěstitele je třeba podporovat :)…mimochodem i u nás se říká “držím se zuby – nehty”, a my se držíme vás a vašich komentářů, přejeme vše nej a děkujeme moc Neli <3
Špargľa je vynikajúca aj upravená len na pare cca 12-15 minút, môže sa ochutiť soľou, ale ja ju jedávam neochutenú s podusenými hríbmi, alebo s uvarenou červenou šošovicou, ktoré výraznejšie ochutím.
Zuzi, díky moc, houby milujeme! 🙂 díky za inspiraci!