
- Čas přípravy: 15 min.
- Čas vaření: 40 min.
Chléb z mandlové mouky
A je to tady! Chléééb! Chlebíček z mandliček. Kdykoliv jsem se zmínila, že peču chléb bez mouky, nastala panika a následovala otázka: "A z čeho pečeš, když ne z mouky?" Když jsem odpověděla, že ho peču z ořechů, tedy konkrétně z mandlí, přišel další šok.
A pak už jen: "Máš recept? Sem s ním!"
Tento recept je z knihy Elaine Gottshall "Breaking The Vicious Cycle" s podtitulkem "Uzdravte se jídlem", kterou jsme si objednali ze zahraničí, protože u nás ji prozatím nelze zakoupit. Musím se přiznat, že jsem si říkala: "Pane Bože, jak já upeču chleba z ořechů?!!" Ale touha po uzdravení byla tak velká, že jsme se do pečení chleba pustili společně. Netvrdím, že napoprvé byl náš chleba dokonalý, je zde potřeba určité zkušenosti a praxe. Já osobně bych tenkrát v knize s recepty uvítala více podrobností. Pokusím se to napravit a být v popisu co nejkonkrétnější.
Dole pod receptem je diskuze, prosím neváhejte nám napsat, rádi vám odpovíme nebo poradíme.
Chléb se dá upéct i s menším množstvím mandlové mouky, dá se místo ní využít zelenina, ale musí se pak dát do formy. Recept na další variantu chleba je třeba pekanový chléb, který je v našem SCD Průvodci. Je pečený z menší dávky ořechů a je doplněn mrkvičkou. Není tak moc hutný jako tento klasický mandlový, zase je daleko měkčí. Díky pekanům se dá upéct již ve třetí fázi uzdravování pomocí SCD.
Ingredience
- mandlová mouka - 4 - 5 šálků
- vejce - 4L nebo 5M
- máslo (kokosový olej) - 1/2 šálku
- tvrdý tvaroh - 2 kusy (400 g)
- sůl - 2 lžičky
- kmín - 3 lžičky
- soda - 1/2 lžičky
Postup
1./ Ve větší míse rozmixuji ponorným mixérem - vejce, rozpuštěné máslo (kokosový olej), tvrdý tvaroh (v rukách ho rozmělním než ho dám k vejcím a máslu), sůl, kmín a sodu.
2./ Pak postupně vmíchám 4 - 5 šálků (ne vrchovatých, mouky dávám asi půl centimetru pod okraj) mandlové mouky - tahle část přípravy před pečením je celkem náročná na fyzičku, chce to prostě bicepsy 🙂
Nepoužívám domácí pekárnu, ale je fakt, že jeden čas jsem o ní uvažovala. Mám dojem, že někdo z vás mi ale psal, že chlebík v pekárně zkusil a šlo to. Je na vás, zda to vyzkoušíte.
Vytvořím těsto, které by se mělo snadno odlepovat od stěn, držet pohromadě a vzít do ruky. Pokud to tak není, přidám ještě mandlovou mouku a do těsta ji zapracuji. Za pomocí zvlhčených rukou vytvaruji z těsta na pečícím papíru nižší bochánek - kvůli snadnějšímu propečení, pěkně ho vyhladím, přenesu na crisp talíř a dám ho do předehřáté kombinované trouby péct na 125 stupňů, 650W po dobu asi 40 minut.
Chléb si můžete upéct v několika chuťových variantách:
1. varianta - "na sladko" - je to výše popsaný postup. Na takový chléb pak můžete jednoduše namazat máslo a domácí marmeládu. Jen bych místo 2 lžiček soli dala pouze jednu.
2. varianta - "cibulový" - nakrájejte 3 červené cibule najemno, na oleji orestujte a vmíchejte do hotového těsta.
3. varianta - "bylinkový" - do těsta vmícháte bylinku, kterou máte rádi. Já používám třeba čerstvou bazalku, kterou nakrájím nadrobno a ještě přidám na plátky nakrájené 3 stroužky česneku.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Nemám totiž ešte jogurtovač🙈
Milá Marketko,
pisali ste že maminkin chlieb bol z mrkvy a mandlove mouky. Môžete napísať čo ešte? A si koľko? Ďakujem!!!🙏🙏🙏
Nemůžu, je to několik let, pekla ho od oka. Zeptám se, jestli to někde nemá náhodou zapsané, připomeňte se mi v e-mailu, prosím 🙂
Dobrý den,
moc ráda bych zkusila upéct tento chlebík. Vypadá moc dobře a určitě i chutná. Můžete mi prosím poradit, jak velké šálky použít?
Moc děkuji. =)
Odpověď najdete v sekci BLOG, https://www.uzdravtesejidlem.cz/informace-k-receptum/
Prosím nezkoušel někdo vyměnit tu banánovou mouku třeba za kaštanovou? Zvedá se mi žaludek jen při představě banánů …ještě čerstvé ok, ale jakákoli jiná úprava nee ?. Nebo někdo větší zkušenosti jak se chová kaštanová mouka? Ještě jsem s ní nedělala a dělát vše jen z ořechů se mi nechce ?.
Kdyby jste svůj dotaz napsala pod nějaký recept s banánovou moukou, možná by vám někdo i zareagoval, ale tady pod receptem z ořechů s tím nikdo nebude počítat. V každém případě co já vím, tak kaštanová mouka je ve větším množství hořké chutě, spíše se používá v kombinaci s jinou moukou, ale můžete ji sama vyzkoušet jak se bude chovat a možná vám bude chutnat.
Chleba jsem udělal podle návodu, ale ingredience teda hodně od oka. Ještě jsem přidal trochu smažené sušené cibule – takové té
z pytlíku, protože se mě nechtělo s ničím restovat. Těsto jsem ale nějak neodhadnul, bylo řídké a mouku už jsem neměl, tak jsem to nastavil psylliem. V troubě jsem to trochu přetáhnul do hodně tmavé barvy a tvrdé krusty. Vypadalo to nepěkně a strašně to křoupalo v zubech. No ale pak jsem si řekl nechám to odležet, dal do pytlíku a druhý den ta krusta změkla – a kupodivu to bylo poživatelné. Dnes už to jím čtvrtý den místo pečiva a je to fakt dobrý – sice žádná nadýchaná houstička, spíš to připomíná dalamámek, ale fakt dobrý. Takže děkuju za recept.
Rádo se děje 🙂 Pokud by jste chtěl aby se vám recept povedl, je třeba ho připravit jak je, myslím napoprvé bez vlastních invencí. To jak jste dopadl tomu odpovídá 🙂 Vzhledem k tomu, že nejste na SCD (psyllium), tak se asi nic neděje, a důležitý je, že vám chutnal 🙂
Čím prosím nahradit tvrdý tvaroh, když nemám jíst (prý) mléčné výrobky? Děkuji…
Kdo vám to řekl? Co je vám?
Dobrý den Marky a Radku, dnes jsem objevila Vaši filozofii a hodiny se nemohu odtrhnout od Vašich stránek. Pustila jsem se do objednávky muk. Mám dotaz konkrétně na mandlovou, která je v receptu třeba právě ta tento chléb, který budu zkoušet jako první 🙂 . K sehnání je buď „plnotučná“ (cca 52 % tuku) nebo „odtučněná“. Která je ta správná, kterou používáte v receptech? A je lepší používat mouky z loupaných nebo neloupaných ořechů. Moc děkuji za případnou odpověď. Jsem natěšená pustit se do života se SCD.
Vůbec nevím nic o odtučněné mouce! 😀 Opravdu, my ořechové mouky nepoužíváme, jsou zbytečně předražené, meleme si sami v mixéru nebo přímo v receptu. Mandlový chléb se dá vyrobit i s menším množstvím mandlí než je uveden v receptu, ale pak je třeba dát ho do formy, tohle je originální recept Elaien G.
S každým druhem mouky se pracuje jinak, když budete pracovat s banánovou například, tak je třeba taky zohlednit všechny aspekty suroviny. Jukněte na recepty a také jsou k mání kuchařky, speciálně banánová, takovou nikde nenajdete 🙂 Jestli použijete loupané nebo neloupané mandle, lískáče, atd., záleží na tom co budete vyrábět a taky co preferujete. Těšíme se s vámi! 🙂 Marky
Zdravím Marky, mám dotaz našla jsem si i podstatně levnější mouky, např. zde je banánové hodně druhu a je za poloviční cenu než-li z expres menu… https://www.mouky.cz/mouky/eshop/48-1-BANANOVA-MOUKA…….budete mi prosím moct říct zda je vhodná pro SCD? Velice děkují za váš čas i vaší odpověď. Mějte se hezky 🙂
Bohužel Vám nemůžeme říci jestli je 100% vhodná. Určitě se vyhněte plantainové, obsahuje velké množství škrobu. Pro SCD je vhodná mouka pouze ze žlutých banánů, takže jediná možnost je vyzkoušet 🙂
Podle uvedených údajů se na těch stránkách jako nejvhodnější jeví Banánová mouka z Bio banánů…
Dobrý den, zkoušela jsem dnes péct poprvé a měla jsem málo mandlové mouky, s bídou to vyšlo na 3 hrníčky. Ale to jsem zjistila až ve chvíli, kdy jsem mouku přidávala. Nakonec jsem to nechala tak, dala jsem do hranaté chlebové formy a pekla mírně asi 50 min. A výsledek – parádní 🙂 Předpokládám, že podle původního receptu bude chlebík hutnější. Já ho mám vláčný, měkký, obávám se, že dneska padne 😀
Ano, tohle je origoš recept. Udělala jste to moc dobře, takhle se dají udělat i bagetky 🙂 Padne za vlast!!! A to je dobře 🙂
Vôbec sa mi chlieb nepodaril. Zostalo to veľmi mokré. Som sklamaná, pretože sú to zbytočne vyhodené suroviny.
Chce to prostě trénink, držet se receptu a vzít v úvahu, že máte doma asi jiného troubu 🙂
Já myslím, že skutečně je potřeba vydržet to nechat v té troubě delší dobu. Peču v normální troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Vždycky to bude mastnější, jiná struktura než normální chleba, ale je to jedlé a mně to chutná.
Myslíte to správně, v mé současné horkovzdušné troubě bych to pekla i hodinku. Je to jen odhad, protože mandlový chléb už nějaký ten rok nepeču, ale prvním rokem jsem ho párkrát upekla a pak jsem se začala věnovat výrobě jiného pečiva, abychom měli změnu. Ale to je snad jasné, že pokud něco není hotové, tak peču dál a jídlo si hlídám. Ještě se mi nestalo, že bych pekla stejnou dobu jak je uvedeno někde v receptu. Je to hodně individuální záležitost. Díky moc za komentář, Marky
Marky, můžu se zeptat, proč už nejíte tento mandlový chléb? Děláte pouze z banánové mouky? Anebo „pečivo“ už vůbec nejíte :-)? Díky. L.
Můžete. Upřímně? je to otázka usnadnění práce v kuchyni, a taky, docela dost se navařím 😉 Další věc, že je na mě i na Radka mandlový chléb hutný. Proto jsem i hledala různé varianty pečiva. Nejčastěji dělám koláče na slano, z kešu ořechů, s rajčaty a proscciuttem a bazalkou a s jinou zeleninkou zapečené se sýrem, recepty právě připravuji do nové kuchařky. Banánový chléb skoro nedělám, spíše placky z banánové mouky, jako fritátové nudle, a hodně dělám špekové placky z kešu ořechů. Vytvářím co nejrychlejší akce, protože jsem jinak stále zavřená v kuchyni, a upřímně, není to úplně podle mého gusta, chce to rovnováhu a o to jde především 🙂 Taky zábava je nutná 🙂
Musím říct, že chléb z mandlové mouky je vynikající. Já jsem recept však obměnila, protože jsem alergická na mléko. Nepoužívám tam tvaroh, ale jednu malou mrkev (na šálek mouky ) nastrouhám a už nepřidávám žádný tuk. Mandle jsou už tak dost mastné. Chleba si díky mrkvi udrží i vláčnost. ?PS: jde to i s cuketou ?
Řekla jsem si, že se také podělím o zkušenost 🙂 … chlebíček se povedl hned na poprvé, bez chybičky. Krásně voněl. Bohužel se ho člověk strašně rychle přejí, alespoň tak to bylo u nás. Je to hodně syté, tučné, pro mě to určitě není pro denní konzumaci. Když si pak člověk upeče ještě něco sladkého z oříšků, tak za chvíli oříšky nemůže ani vidět. 🙂
Pro sladké pečení používám banánovku, to je fakt pecka! Za tu moc děkuju.
Taky to tak máme, já peču pečivo už jedině z banánovky, proto ji pořád tak vyvolávám do nebes! 🙂
Omlouvám se,
zapomněla jsem uvést stránky. Jsou to http://www.mouky.cz
Děkuji za odpověď
Dobrý de,
chtěla bych se vás, paní Marky, zeptat na názor těchto webových stránek. Prodávají se tam mouky všeho druhu. Zajímalo by mě, které mouky, krom banánové – jsou tam dva druhy, kokosové..atd.,se dají v SCD použít. Děkuji za odpověď.
Z hlediska principů SCD je přijatelná s opatrností kokosová, neboť na té se dá relativně nejméně pokazit. U ostatních platí, že jíte, co nevíte jak vzniklo. Snažíme se vyhnout průmyslově zpracovaným produktům vůbec, protože u nich skutečně člověk nemá jistotu, co tam všechno je. Ze stejného důvodu zatím doporučujeme banánovku pouze z Expres Menu, protože úzce spolupracujeme a víme, co je v sáčku.
Ahoj všichni, jsem tu nová a tato strava mi dělá velice dobře zdravotně. Dnes jsem pekla svůj první chléb, podle tohoto receptu, místo mandlové mouky, kterou doma zatím nemám jsem použila mouku z červené čočky a místo tvarohu jsem dala strouhanou mrkev. Prostě jsem improvizovala a zatím to tedy vypadá nadějně a krásně voní. Přidám foto. A za všechny recepty díky 🙂
chcela som sa este spytat…na inernete som si pozerala muky ..bananovu, mandlovu atd…a vyhodilo mi ze je na vyber napr. bananova a bananova bezlepkova….to iste s mandlovou….atd. viem ze pri vyrobe sa moze dostat lepok do potravin….ale takto vela aby to odlisovali a ten isty vyrobca??
Nevím, co jste kde viděla, ale banánovku pořídíte u Expres Menu, jak Marky všude píše… Odkaz máte všude na našich stránkách a hlavně v pravém sloupci nahoře 🙂
Marky, prosim da sa tento chlieb urobit z bananovej muky? alebo kombinacia s kokosovou? Ja mam od Radka naordinovanu bud bananovu alebo kokosovu, inu nemozem, dakujem 🙂
Zuzi, zdravím, co kdyby jste zkusila chléb z banánové mouky?
Při použití uvedených surovin mi to přišlo extrémně slané (dodával jsem sušené bylinky, ale ty byly bez soli). Není v receptu chyba? Opravdu dvě lžičky soli?
Jirko, není v receptu chyba, tedy pokud nebudete dávat vrchovaté lžičky, ale 2 čajové lžičky soli jsou ok. Však jí můžete dát méně když se vám to nezdá. Ono také záleží jak budete chléb používat, ale každý jsme jiný, někdo bude rád, když bude chléb chutnat jako chléb a ne jako buchta například, uvidíte, vyzkoušejte. Recept je jako jediný připravovaný přesně podle Elaine G., autorky knihy.
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či si môžem vyrobiť sama banánovú múku z usušených zrelých banánov a tie pomlieť na múku? Ďakujem
Zdravím Iveto, nemám zkušenost, ale proč ne? Sama uvidíte jak vám to půjde 🙂
Dělali jsme chleb z poloviční dávky v thermomixu. Je výborný.
Super! 🙂
Kde kupim mandlovu muku-_
Ve zdravé výživě…a nebo si ji pomelete Olgo…
Ahoj Marky a ostatní, mám dotaz na vás všechny. Nemůžu si pomoct, ale chleby z mandlové či kešu mouky mi po upečení divně zapáchají. Vypadají krásně, mají i super strukturu, ale nevím, čím to je, ta vůně mi vadí. Připomíná mi to vůni hub… A ani mi nechutnají. Jak jste na tom vy? Chléb z mandlového másla byl ok, z kokosové mouky byl taky super. Nevím, jestli dělám něco špatně. Nedávám tam tvaroh, do dnešního mandlového jsem dala krém z kokosového mléka místo tvarohu. Může to být tím, že tvaroh nějak stáhne pachuť a tu divnou vůni? Protože nikde v komentářích se o tom nikdo nezmiňuje. Přitom cokoli sladkého, co z mandlí a ostatních ořechů peču, je moc dobré. Čím to může být, že na slano se to takto změní? Díky za odpověď.
Ahoj Vendulko…já ten klasický chléb podle Elaine ani už nepeču…upekla jsem ho na začátku asi 3x a pak jsem si vymyslela slané muffinky, s různými bylinkami, s česnekem s cibulkou…pak dělám placky nebo minichlebíky, většinou z kešu nebo nejlépe z pekanových ořechů…nasucho si je opékám na pánvi, aby trošku křupaly..moje maminka peče mrkvový mandlový chléb…méně ořechů, náhrada je z mrkve..zkoušela jsem na radu přátel upéct chleba z části z mandlí a z části z čočkové mouky (domácí) a to zase nedostalo úplně mě, ale je pravda, že to musím ještě vyšolichat..ale je to dobrá věc pro ty, co chtějí ušetřit na ořeších…mě chlebík nijak nezapáchá, je jasné, že chléb nechutná jako klasický, ale…asi 2x mi někdo napsal, že mu pečivo moc nechutná, ale to je těžké nějak hodnotit nebo z toho něco vyvodit..jsme každý jiný, jiných chutí, jiných možností pečení nebo zkušeností..to si musí každý sám za sebe rozhodnout…tak třeba nám někdo ještě napíše svoji zkušenost nebo radu 🙂
Díky Marky, než bych jedla něco co mi nechutná, raději se bez pečiva obejdu. Kešu mi na slano asi chutná nejmíň ve srovnání s mandlemi a pekany. Budu teď zkoušet z kešu másla, z mandlového je chlebík luxusní, tam se přidá jen 50g mouky. Ještě jsem nezkoušela s mrkví, taky se na to chystám. Díky za odpověď 🙂
Rádo, já sama pečivo nejím, nepotřebuju ho..i dřív jsem se bez něj obešla, myslím bez klasického…raději si naberu hrst oříšků a dám si je jen tak…a nebo pak formou sladkého 🙂 Počkat, jak to myslíš že „budeš zkoušet z kešu másla…mandlový je luxusní, tam se přidá jen 50g mouky“, to mě zajímá, můžeš mi napsat receptík, stačí přibližnej? do mailu prosím, díky 🙂
máš to v mailu .-)
už jsem se dívala, seš nejlepší, hned jak to půjde vyzkouším :))
Ahoj Marky, mohla by si prosím prezradiť ten recept od Vendulky – mandľový z mandľového masla a len 50 g múky, som veľmi zvedavá, hlavne keď je podľa SCD princípu a dal by sa použiť!
Mária, ahoj, já vůbec netuším, který chléb to je, já sama recept od Vendulky nemám, dívala jsem se i do receptů od všech co dostávám, ale není mezi nimi. Třeba se ozve sama Vendulka. Ale co si pamatuju, tak se mi Vendulčin nápad líbil a sama jsem chléb zkusila upéct ve formě s menším množstvím ořechů a vyšlo to. Je moc dobrý, řekla bych o hodně lepší než od Elaine G., je lehčí, chutnější a úspora ořechů je znát. Najdeš ho v přílohové kuchařce č. 6. jako Chléb z mandlové mouky podle Marky.
Zdravím, rád bych se zeptal, jak je to s používáním mouky z jiných ořechů než jsou tady nejčastěji zmiňované mandle a pekany. Já jsem pekl chleba půl na půl z mandlové mouky a z mouky z vlašských ořechů – nebylo to špatné, ale s těmi vlašáky si nejsem docela jistý, nenašel jsem tady žádný recept, ve kterém by se vyskytovaly. Chystám se teď na mouky.cz nakoupit další várku, uvažuji o tom, že kromě mandlové a z vlašských ořechů koupím taky z lískových ořechů a žaludovou (je tam i banánová, ale s tou už si nejsem vůbec jistý). Nemusím mít obavu z jejich používání? Děkuji za odpověď.
Ahoj Adame, mouky z jiných ořechů můžete kombinovat podle své chuti jak je libo, teda, záleží jste-li zdráv nebo v 5. fázi, má to více aspektů, ale budu brát, že nemáte žádné střevní problémy, ano?
Já osobně bych vlašáky v tak velkém množství nepoužívala při pečení na slano, jsou příliš aromatické, raději bych se pustila do ořechů pekanových, s těmi mám velmi dobrou zkušenost a kombinuju je nejčastěji s mandlemi ….
Žaludovou mouku nepoužívejte ve velkém množství, je celkem hořká a také co se SCD týká malinko sporná – vyšší obsah cukru…banánová mouka je také skvělá, stejně jako jablečná, ale upozorňujeme, pokud si ji koupíte pomletou, tak nevíte co vše je v ní pomleto, navíc z banánů v jakém stavu? U SCD je nutné, aby byla mouka mleta ze zralých banánů..kdo vám to zaručí??…nejlepší by bylo, udělat si ji sám…před nějakou dobou se k nám dostala informace o banánové mouce nejvyšší kvality, právě ze zralých banánů ze Španělska, ale to musíme ověřit…dáme vědět 🙂
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či by sa dali použiť aj múky napr. zo slnečnicových a tekvicových jadierok, sú u nás dostupnejšie, majú zaujímavý výživový profil, hlavne tie tekvicové a aj cenovo sú dostupné. Bio nešľachtené mandle sú dosť drahé (bývajú často medzi nimi aj horké, čo je potom problém pri výrobe múky) a tie lacné nebývajú v najlepšej kvalite a čo som čítala na pestovanie mandlí sa používajú dosť pesticídy. V podstate mandle, pekanové orechy sú najviac ošetrované pesticídmi, herbicídmi z tých bežných orechov. Na rozdiel od vlašských, ktoré u nás rastú väčšinou „nadivoko“ bez akéhokoľvek ošetrovania.
Odpovíme v mailu 🙂
Ahoj Marky, děkuji za rychlou odpověď, chleba se povedl a chutná 🙂 Uvidíme jak dlouho vydrží čerstvý, jen příště začnu rovnou na 180…. zkusím přidat tedy i ořechy a mrkev…..
To mám radost, čím častěji budete péct, tím bude chleba lepší a lepší!! 🙂
Zbytek máte ode mne ve vašem mailu 😉
Dobrý den, tak zatím je v elektrické troubě a pekl jsem prvních 30 minut na 125 a nezabarvoval se, zkusím tedy přidat na 170.
JInak jsem se chtěl zeptat, udělal jsem poloviční porci, použil jsem 300g mandlové mouky, 2X vejce, 1 tvaroh = cca. 140,- kaček za jeden malý bochánek. Je i jiná možnost, jak upéct levněji a kvalitně? Děkuji za případné informace…. Hezký den Jiří Pek
Ahoj Jirko, určitě budete péct déle, hlídejte! možná by bylo dobré na první půl hodiny přikrýt chléb peč. papírem…určitě teplota 180 je vhodná s přikrytím…Jirko, určitě lze upéct chléb levněji, můžete dát místo tvarohu nastrouhanou mrkev, dál už se moc nahrazovat jaksi nedá…musíte si pak dorovnat ingredience.
No, víte, ráda bych vám poradila ohledně snížení ceny za chléb, ale spojení slov LEVNĚ – KVALITNĚ, natož samotná realizace něčeho, co bude levné a kvalitní mi nějak nejde v tomto případě dohromady, chápete? :)) Až na výjimky jde většina věcí kde se šetří, na úkor KVALITY.
Jen malá poznámka, myslím, že chléb z ořechů nespotřebujete tak rychle jako klasický, ořechy jsou hodně hutné a tučné, bude vám stačit kousek, sám uvidíte na sobě a budete mít možnost to porovnat 🙂 I vám krásný den! Marky
Ahoj Marky.
U nas nedostat tvrdy tvaroh. Co by som mohla pouzit do tohto receptu miesto neho?
Sona
Ahoj Soni, zkus ho tam prostě nedat 🙂 Dokonce se dá dát i méně mandlové mouky a nahradit ji nebo zjemnit nastrouhanou mrkví. Teď jsem mimo domov, takže přesné proporce neznám, ale dělá ho moje maminka pro mou babičku…připravuje ho ve formě na pečení 🙂
Dobry den
rada by som sa spytala kde si kupujete mandlovu muku,pripadne mandle ktore si potom doma spracujete?
Moja druha otazka znie : ako zaviest takuto stravu u skolopovinneho dietata,ako najlepsie zvladnut prechod na toto stravovanie, skola, atd? diky
Zdravím Mon, mandle kupujeme ve velkoobchodě, orisek.cz…nakupujeme tam nejen mandle, ale i kešu ořechy (jsou i levnější) nebo pekany…
Jak zavést stravu pro dítě? úplně stejně jako u dospělého člověka, nevím úplně přesně co máte konkrétně na mysli? ale pokud budete chtít toto téma probrat konkrétně, můžeme se domluvit mailem na nějakou konzultaci, ale pod recepty tyto otázky neřešíme, Marky
Pri 125st mi to osobne nevyslo, dal som este raz na 180st a uz to bolo upecene v elektrickej rure, pecenie zhora a zospod.
Dobrý večer, čtu si Vaše recepty, vypadají moc hezky, ale trošku se obávám té nízké teploty, kterou uvádíte např. zde u mandlového chleba, opravdu mám péct na 125 °C? Chápu to správně? Děkuji za odpověď 🙂
Halino, orientujte se podle své trouby 🙂 nemohu takto posoudit, nemám informace :)))
Čerpám aj z anglických a talianskych zdrojov, len potom mením niektoré prísady, vlastne ich prispôsobujem nášmu trhu. Tiež tam často narazím namiesto sódy na vínny kameň. Ako je to s týmto druhom kypriaceho prášku? Ďakujem za skvelú stránku 🙂
Jaroslavo, zdravím, je to vše o hledání jak píšete, ale hlavně je to o SCD!
Já osobně tento kypřící prášek neznám a tak jsem si ho musela vygooglit. Myslím, že hledat nové informace je jedna věc a pak je dobré vědět to nejdůležitější, že u SCD přijímám pouze jednoduché cukry.
Vinný kámen sám o sobě bude asi neškodný, ale on je vždy součástí „nějakého“ kypřícího prášku, a tam je zádrhel. Jestliže je na etiketě napsáno, že kypřící prášek kromě vinného kamene obsahuje také škrob, kukuřičný škrob, tak je naprosto fuk, jestli je BIO a ze zdravé výživy. Navíc takové prášky obsahují velmi malé procento sody. Už jen slovo „kypřící“ je alarmující, takže NEBRAT! Stačí vám úplně obyčejná a účinná jedlá soda 🙂
Radila bych vám, aby jste se nepřizpůsobovala trhu, ale principu SCD, v tom tkví veškerá alchymie, krásný den, Marky
Ďakujem 🙂 Prispôsobovaním trhu som mala na mysli to, že povedzme niektoré prísady u nás nedostať alebo sú od iného výrobcu, či pod iným názvom. Inak sa pred prípravou snažím, aby bol recept cakum-prásk košér 🙂 Preto občas otravujem nekonečnými otázkami.
Vůbec neotravujete, to je dobře že se ptáte, když budu umět, ráda vám odpověď najdu. Víte, nelíbí se mi, když na stránkách o SCD jsou informace nepřesné – a pak „něco“ nefunguje…našla jsem weby, kde jsou SCD recepty, ale jsou v nich ingredience, které dělají střevu ne dobře, zakázané potraviny, takže stále radíme, „hlídejte si etikety, ať víte co jíte, a když nevíte jak bylo připraveno konkrétní jídlo, nejezte ho, ptejte se!“ tak jako vy, takže vše je v pořádku 🙂
Ahoj, ja som si na chlebík vyhradila jeden babičkin historický 🙂 konopný ručník a chlieb balím doňho. Nemusím ho ani dávať do chladničky, ale možno v lete to bude potrebné.
Pri tej príležitosti sa opýtam – v rôznych receptoch v zahraničných scd kuchárkach sledujem, že do cesta na chlebík pridávajú aj psyllium – prírodnú rozpustnú vlákninu z okvetných lístkov (lupeňov) skorocelu indického kvôli vláknine. Čo vy na to?
🙂 čo ja na to? psyllium nedoporučujeme, je pro SCD illegal – psyllium obsahuje i celulózu a lignin, což je pastva pro bakterie ve střevě a to nepotřebujeme…celulóza v ovoci nebo v zelenině je v pořádku, to se akceptuje, ale právě psyllium – doplněk stravy, je v koncentrované podobě (jsou to vyčištěné obaly semen, slupek)
Ďakujem za reakciu, to som potrebovala vedieť. Zaujímavé je, že to bežne vídam v receptoch SCD kuchárok.
No, to jich je tolik? 😉 na jeden web jsem psala adminům i já, protože měli spoustu chyb v receptech, odpověď mi od nich ani nepřišla…ale to s Radkem asi nijak neovlivníme ani nezachráníme…snažíme se lidi vést k tomu, aby si info stále hlídali a v případě pochybnosti se nás zeptali…přicházející informace je nutné vždy filtrovat 🙂 takže je dobré, že jste napsala….SCD je o cukrech, pouze o těch jednoduchých, a pak se dá krásně odvozovat 🙂
Díky za pochvalu to já čtu i ty nejmenší písmenka.Mám dotaz ohledně skladování chleba, vím že se tady píše že se může i zamrazit nicméně jestli se dá zabalit do igelitového pytliků nebo ne? (protože klasický chleba chytá plíseň hned po zabalení do igeliťáku.)aby popř. hned nezvrdnul? a jak dlouho vydrží bez zamrzaní? děkuji moc
No, nejlepší je chléb zamrazit ihned…do pytlíku, sáčku bych ho moc nedávala…nejlepší ke konzumaci je ještě teplý 😉 nechám vždy pár kousků, ostatní po 2 krajících balím a mrazím…:))
Dobrý den nemůžu vůbec nikde sehnat olešnický tvaroh mám na mysli v obchodě na internetu je. Koupil jsem jaroměřický tvrdý nicméně mě zarazilo že ve složení je: sacharidy 1,3 g z toho cukry 1,3g přitom do SDC| diety cukr nepatři prosím o vysvětlení díky
Zdravím Pavle, Jarměřický je taky ok 🙂
Ano, jste všímavý a to vás velmi chválím, je nutné neustále sledovat etikety, přesně jak to děláte vy…je tam minimální množství cukru, mluvíme o tom na webinářích..proto mléčné výrobky doporučujeme 3 – 5 měsíců po uzdravení a to občas, to znamená, že ne denně..i Elaine G. o tom píše ve své knize 🙂 Markz
Chcela by som sa opýtať, pretože som nikde nenašla odpoveď. Ako treba skladovať upečený mandľový chlieb? Idem sa doňho pustiť prvýkrát, tak hádam sa mi podarí.
Ďakujem.
Jaroslavo, úplně jako jiné pečivo, napečte si chlebík a co nespotřebujete, dejte zamrazit 🙂 ať se daří!
Děkuji vám za tento chleba, už půl roku držím bezlepkovou dietu a pořád pátrám, jak nahradit chleba, jím jen, co si uvařím sama a bezlepkové směsi na chleba mi to kazily, ani tělo je nechtělo přijmout. Jen vidím, že musím udělat další krok, vyřadit rýži,brambory…Děkuji, že se ke mne vaše stránky dostaly.
🙂 tak to nás taky těší Adélo 🙂 Bezlepková dieta totiž problém neřeší, pouze udržuje ve stavu, lidé jsou léčeni…scd výživa má také nějaká omezení, která dají se ovšem velmi snadno příjemně zalternovat, a pak je zde bonus, SCD umí uzdravit 🙂
Dobrý den, chleba jsem dělala poprvé před týdnem a už není, je výbornýýý. Peču v el.troubě a teplotu jsem upravila na 180st. Pekla hodinu, možná o něco víc, nevím přesně, ale do podoby, jako máte na obrázku. Akorát ho jdu opět péct, jen vyzkouším napůl mandle a lískové ořechy. Dám vědět jak se povedl. Jana.
Skvělé Jani, blahopřeju! :))) myslím, že v té elekt. troubě bude teplota co píšete úplně ideální…pak se dá ještě upéct chlebík ve formě, s menší spotřebou oříšků, dá se přidat i mrkvička nebo cuketa na zjemnění 😉 Určitě dejte vědět, těším se!na výsledek! Marky
chci se zeptat,jestli se může jíst batáty,mám vnuka ten má potravinovou alergii,nemůže,žádnou kořenovou zeleninu jenom tu batátu,ani nesmí citrusy,banány,mléko,máslo ,sýry,bonbony čokolády sušenky a jenom žloutky takže mu dáváme domácí povidla med na pečivo bez mléka,speciální olej na jídlo,je na svůj věk4,5 malí a dcera mu musí vařit každý den večer jídlo do školky má něco se střevama,když tak se osype má alergii pomohlo by to SCD DĚKUJI
Paní Součková, tohle je místo na komentování receptů..napište nám na podporu radek@uzdravtesejidlem.cz, díky Marky
Prosím vás, jsem momentálně alergická na kravské mléko, tutiž nesmím máslo ani tvaroh. Jedné paní jste poradila, že ho může nahradit rostlinným olejem a tvaroh může vynechat. ty náhrady dát v mírách jako u másla a tvarohu?
Michaelo, zkuste stejnou míru oleje jako másla, tvaroh můžete vynechat úplně..uvidíte, ještě jsem to takhle nedělala, protože používáme máslo přepuštěné a to je bez laktózy, na kterou jste „zatím“ alergická :), no, ale to nechám na vás…uvidíte sama jak bude těsto vypadat…můžete použít i formu na těsto, a dát méně ořechové mouky a chléb si tak udělat více nadýchaný…více receptů jak péct pečivo podle SCD, více druhů budeme probírat v našem webináři a pak je zde možnost připojit se do členské sekce, která bude spuštěna během pár dnů na našich stránkách, hezký den 🙂 Marky
Ako dlho zotrvat pri tepelnej uprave ovocia a zeleniny pri traviacich problemoch?
Zdravím Soni, ale moc jste mi toho neřekla -„trávící problémy“, to je trochu složitější téma na komentář pod receptem…co se týká one-mocnění je dobré se buď přihlásit na náš webinář, tam se o všem bude po dobu 6 týdnů bude hovořit a nebo je zde možnost komunikace v členské sekci, která se právě připravuje..také děkujeme za váš komentář 🙂
Ahojky, je vidieť že mi vajíčka nekupujeme, máme sliepočky. Ďakujem Danka
No jasně, my vajíčka kupovat musíme, ale třeba jednou… :)))
Ahojky.
čo znamená prosím :vajíčka 4L alebo 5M ?
Ďakujem.Danka
Ahojky Danko, L nebo M znamená velikost vajec 😉 Marky
Dobry vecer, mohu se zeptat, jak velky je salek, co pouzivate? Je to klasicky 250 ml? Dekuji J.K.
Jani, 220 ml 🙂
jinak infomace o pečení atd. najdete v článcích v blogu 🙂
A nelze u přípravy toho chleba nějak využít domácí pekárnu ?
Možná ano, ale nezkoušela jsem pekárnu 🙂 možná by to bylo dobré v receptu na chleba s nižším obsahem ořechů, který je určen do formy…
Dobrý den, jsem na vašich stránkách poprvé, ale moc se mi líbí. Chtěla bych se zeptat na kefír z kozího mléka, který si dělám doma z tibetské houby. Kefír máte uvedený že ne, platí to i pro tento?
A ještě dotaz, ráno si dělám už asi 2 roky čerstvé šťávy z ovoce-jablka, pomeranče, jahody, ananas, mrkev, je to z hlediska SCD v pořádku?
Ahoj Hanko, kefír vedeme momentálně pro SCD jako nevhodný, protože se na jeho fermentaci podílí kromě bakterií i kvasnice…nedochází k úplné přeměně laktózy..proto raději používejte 24h SCD jogurt…
Šťávy jsou ok, pokud SCD používáte jako prevenci…pokud máte nějaký problém, zařazují se šťávy z čerstvého ovoce v určitou dobu…jak začít s SCD se můžete dozvědět na našich webinářích…jinak ano, šťávy z ovoce jsou v naprostém pořádku 🙂 Marky
Zdravím, šlo by péct chleba z bezlepkové mouky ? Ivana
Ivano, šlo, ale NE u SCD…bezlepek nic neřeší…pořád je zde disacharid, tedy dvojitý cukr, který vyživuje bakterie ve střevě…
Bezlepková dieta neuzdravuje, bezlepková dieta pouze udržuje pacienta v jeho stavu, kdežto SCD bezlepkáře uzdraví, no není to fajn? 🙂 Marky
Můj poslední dotaz dnes: prosím, Marky, proč nedoporučujete Chlorellu? Chtěla jsem s ní začít na pročištění, teď vidím, že ji máte v zakázaných potravinách. Děkuji za odpověď.
Co se týká chlorelly a ječmene, je to jedna z nejčastějších otázek. Pravdou ale je, že z hlediska SCD a tedy i uzdravení se, jsou tyto módní produkty zcela nevhodné. Chlorella proto, že se jedná o řasu a řasy všeobecné dráždí střevní stěnu a vyvolávají imunitní reakce. No a ječmen je disacharid, ať je zelený nebo ne… V dnešní době se objevuje mnoho zajímavých plodin a produktů, které mohou přinášet zajímavé benefity. Bohužel většina z nich také obsahuje mnoho dvojitých cukrů, škrobů a dalších látek, pro tělo jen velmi těžko stravitelných. Mě osobně chlorellu kdysi vnutil dokonce můj ošetřující lékař 🙂 Nepoznal jsem rozdíl, byl jsem na prášcích. U SCD jsem rozdíl poznal po pár týdnech a rozeznávám ho dodnes 🙂
A ještě jeden dotaz k tomu: používáte mandle loupané nebo i s tou (ne-tvdrodu) slupkou? Děkuji moc.
mandle s nebo bez slupky se používají podle vašeho zdravotního stavu…??? nevím co vám je…
Moc děkuji za úžasné recepty, opravdu je to velká pomoc. Já s touto stravou začínám, proto bych měla otázku, kde sehnat co největší množství mandlí a třeba i kešu za rozumnou cenu. Jezdíte do Makra nebo máte jiný tip, třeba přes nějaký intenetový obchod? Děkuji moc za odpověď. A. Krejčí
Alžběto, zdravím vás, ráda bych vám odpověděla a dala vám co nejvíce informací, takže jukněte na náš videokurz zdarma, kde se dozvíte více 🙂
http://kurz2.uzdravtesejidlem.cz/chci-videokurz-zdarma/
A co taková melta?
Co taková melta?
Základní surovinou pro kávovinovou směs bylo vždy žito. Jeden druh melty se jmenuje přímo žitovka a je pouze z praženého žita. Melta jako taková je směsí žita, čekanky, ječmene a cukrové řepy. A celkem zásadním prvkem směsi je právě čekanka obecná, která obsahuje velké množství inulinu, což je potvora, která u určitých čeledí nahrazuje škrob jako zásobní látku…všechny látky jsou pro SCD illegal…stačí? :))))
Marky, asi pred 15 lety jsme take jedli 75% raw a 25% varene. Delali jsme hodne stav z mrkve, jablek. Take delam stavu z cervene repy, mrkve a jablek. Rika se tomu „Miracle Drink“. Je to od Cinskeho herbalisty. Recept mi nekdo pred rokem poslal emailem.
Ano, i ten máme nachystaný, a děláme si ho :)))
Přidávám fotku od Petra, který mi včera poslal mailem svůj mandlový chléb, co na něj říkáte? 😉
Ahoj Marky, chtěla jsem zeptat na ten dlouho zrající tvaroh. Jak se liší od jiného tvarohu? Nevíme jestli používáme ten správný 🙂 Děkuji Dian
Ahoj Dianko, jasně že se liší, tvaroh musí být tvrdý, my používáme Olešnický – tvrdý, chutná nám víc než Jaroměřický a je i levnější 🙂 Marky
Moc dekuji za odpoved. Dneska jsem chleba upekla a na to rajcatove pesto! Uzasne!!
Joooo, tak to taky miluju! a pesto se dá nakombinovat s najemno nakrájenou kapiíí, je to daleko šťavňatější!!! :))))
Zdravím, dnes jsem musela chléb vyzkoušet, jen jsem půl mandlové mouky nahradila mletými ovesnými otrubami, které neobsahují moc sacharidů. Je to levnější a chlebík je famózní. Držím sacharidovou dietu podle Dr. Johannes Coy ale vaše recepty mi přijdou lehčí a suroviny dostupnější. Díky.
Také vás zdravím Moniko! 🙂
Díky, jsme rádi, že se vám recepty zdají lehčí a dostupnější, to nás těší.
Jen si nemohu dovolit neříct pro ty co budou náš příspěvek číst, že použití OTRUB v receptu místo mandlí je jaksi mimo „pravidla“ SCD, to znamená, že jste použila sacharidy, a ty neumí naše těla zpracovat bezezbytku a tak se neustále bakterie ve střevě množí, vznikají záněty a nedojde k uzdravení.
Marky
Úžasné stránky a recepty. Gratuluji. Některé potraviny zde vůbec nevidím např. jako je mák, vlašské ořechy. Takže když miluji domácí jogurt, vlašské ořechy a med spolu smíchané…je skvělá potravina SCD, že?
Zdravím, mák obsahuje sacharózu, což je dvojitý cukr, a proto není pro SCD doporučen..ostatní – med, domácí jogurt podle receptu Elaine, a vlašské ořechy jsou OK 🙂 Marky
Dobry den Radku a Marky. jsem nadsena z vasich stranek. musime jit hned nakupovat povyhazovat veci ktere tu nejsou schvaleny a jdu na to. jsem na to moc zvedava. ale recepty a obrazky vypadaji skvele. mam jednu velkou prosbu. mam problem ze miluji mleko. kupuji si kozi nebo ovci. mam moznost i syroveho ( nepasterizovane). mam se pokusit to uplne odbourat nebo syrove kozi nebo ovci nevadi? moc dekuji za odpoved. Rita
Zdravím Rito! 🙂 pokud se chcete uzdravit a dostat do formy, tak odteď pro vás bude „mléko“ (kravské, kozí, ovčí,…) ILLEGAL. Přestaňte milovat mléko, začněte milovat sama sebe 😉 Můžete si zkusit vyrobit domácí mléko, třeba z loupaných mandlí. Ve třetím videu se dozvíte jak s SCD začít.
Já jsem to udělala se spížkou stejně jako vy. Zůstalo mě v ní akorát koření 😀 a pak jsem šla nakoupit. Z SCDečka jsme byli tak nadšení, že jsme neměli s ničím problém, bylo to jako kdybychom dostali něco nového a začali si to užívat…Marky
P.S.: v mléku je laktóza!!!
P.S.S.: mám v zásobě dalších asi 50 receptů, které jsou pro všechny nachystané…
Dobrý den,jsem na podobně cestě, rad bych se inspirovala vaši SCD dietou pro sebe i svou rodinu. Už nejime nějakou dobu lepek,maso mame jednou tydne,snídaně jsou ovocné smoothie se semínka,ořechy. Ale syn ma alergii na bilkovinu kravského mléka a už přes rok mame vysazeni mléčné výrobky všichni. Neverime ze jsou zdravé. A jelikož pokukuji po raw stravě ,jednou bych na ni chtěla byt. Tak dost nechápu v receptech vaše vajíčka,másla a tvaroh a k tomu maso které střeva zatěžují hodně. Dá se přejít na tuto stravu bez použití těchto potravin?
Zdravíme! S mléčnými výrobky děláte velmi dobře,jsou skutečně určeny pro telátka. SCD není raw!!! Pokud se podíváte na naši stránku, základ SCD je vysvětlen. Pokud by jste to chtěla vzít skutečně vážně, je nejlepší si nechat poslat knihu Ellaine Gottshall. Tam naleznete vědecké vysvětlení principu fungování. Toto pojednání je poměrně obsáhlé, proto jsme je na stránky výrazně zredukovali. SCD dieta nevylučuje ani maso, ani vejce a máslo – pokud ho přepustíte, již neobsahuje laktózu. My sami maso nekonzumujeme již delší dobu, zhruba rok a půl, ale není to pouze otázka etiky nebo módní výstřelek. Vedlejší detoxikační účinek SCD mnoho lidí k vynechání masa přivede úplně přirozenou cestou. SCD můžete začít klidně bez masa, není v tom problém, právě naopak. Mimochodem, já osobně (Marky) jsem na syrové stravě z 80%, a miluju ji, dokonce i recepty s ní vydávám. Díky za komentář a otázky 🙂 Radek a Marky
Předem Marky moc děkuji za odpověď. RS jsem myslela roztroušenou sklerózu. Jinak si myslím, že nebude problém se takto stravovat jsem totiž zastáncem zdravé výživy. Proto mě tato nemoc velmi zaskočila.Přičítám to spálovému streptokoku, kterého jsem chytla od syna a lékaři na něj přišli až po měsíci. Pečlivě jsem studovala co ano a co ne. Píšete, že luštěniny ano proto bych se chtěla zeptat jak je to třeba s čočkovou moukou, hrachovou a také lupinovou moukou ? Jinak už třetím dnem držím vaši dietu a pozoruji velké změny. Jediné na co musí stále myslet je ranní káva 🙂 a moje milovaná rýže, která tvořila největší součást mého jídelníčku. Až budu moci dobře chodit, tak bych se velmi ráda zůčastnila vašeho semináře. Jsem velmi ráda, že jsem našla váš blog síla přitažlivosti funguje 🙂
Předem děkuji za odpověď Lucka
Ahoj Lucko, přímo RS jsem ještě konkrétně neřešila, ale dostala se ke mě přes FB jedna žena s tím samým problémem, přesně stejná situace jak popisujete, ví o SCD, zatím mě osobně nekontaktovala, ale sleduje nás. Možná ji budu kontaktovat já sama, ať máme odezvu, ale pokud bude ona sama chtít. Píšete o tom, že jste streptokoka chytla od syna. Slyšela jste někdy, že ne-moci dětí jsou vlastně problémy rodičů? Zní to možná šíleně, ale je to tak, děti nejsou ne-mocní jen tak. Jsou to zpětné vazby, komunikace mezi rodiči a dětmi, situace v rodině a pak také ve škole, školce. Je to otázka psychiky. Velmi často se stává, že když se vyřeší problém, ne-moc je pryč, ale o tom bych s vámi raději na adrese markyw@seznam.cz pokud budete mít zájem vědět víc 😉
Na mouku luštěninovou se juknu zítra, zkusím vám poslat PDF podrobné ohledně potravin…
Jinak ranní káva..ano, chápu…moje oblíbená, nejlépe 3/4l hrnek s mlékem hned z rána! yes! Tak podle scd kávu můžete, ale bez mléka…já osobně jsem ji přestala pít, i když jsem si říkala, jak to budu mít těžké..nic takového nepřišlo, začala jsem pít čaje, různé bylinkové, žádný problém…kávu nepiji z jediného důvodu – překyselení organismu…to je velký problém dnešního „stravování“…důvod je uzásadit se, a pomoci tělu, a to maximálně!!! Můžete pít kávu, ale proč by jste to dělala, když nemusíte?? ale to je taky na delší povídání, proč nepít? sama za sebe bych doporučila, zbavte se kávy!!! :)))
A rýže? mnjam! a brambory? mnjam! všechno jsem milovala a měla ve svém jídelníčku. Přesně si pamatuji chuť pečených žeber s medovo-pikantní omáčkou, pečených brambor s mandarinkami a rozmarýnem, rýže a zeleninka…je to dobré, chutná nám to, ale co zažívá tělo? Věřte mi, peklo! Časem jsem přišla na to, že existují potraviny, které jsem díky konzumnímu stravování nikdy nejedla, a teď s nimi zažívám blaho, a říkám si proč jsem je neznala dřív?? Úplně cítím, jak mi SCD a raw food dělá hezky a tělo mi říká „Děkuju tiiiiii!“..
Je mi fajn, cítím se lehce, už bych se nevrátila k tomu, co jsem jedla dřív. Díky zkušenosti s SCD poznám ten rozdíl. Je to nepopsatelné, však uvidíte sama…nebudete potřebovat ani rýži, a ani brambory, budete vědět proč to děláte :)))
A káva? to je sranda! to je to nejmenší 😀
Jinak semináře máme v plánu, jen to rozjet! Díky moc, zákon přitažlivosti je největší hybná síla! Moc vás zdravím Lucko a mám z vás velkou radost! 🙂
Marky
Jsme i na FB! https://www.facebook.com/MarkySCD?ref=hl
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli by šel chléb upravit.Syn má velmi silnou alergii na laktózu a klasické Máslo nesmí. Zkoušeli jsme to v pečivu a neprošlo to a taky mám strach z tvarohu. Hledám novou cestu stravování a vaše metoda mi dává smysl. Taky bych měla otázku zda tato strava může mít pozitivní vliv na RS, která u mě sice nebyla úplně potvrzena,ale ani vyvrácena. Na doktory je spoleh 🙂 a navíc nemám zájem se léčit chci se uzdravit . Mám dvě děti, hodnýho chlapa a docela ráda bych po půl roce doma začala normálně fungovat.
Zdravím vás Lucko! 🙂 Přemýšlela jsem nad tím a myslím, že by se to dalo vyřešit následovně. Máslo bych nahradila rostlinným olejem, třeba slunečnicovým, a tvaroh pokud máte strach bych tam prostě nedala. Moje maminka peče tento chléb bez tvarohu naší babičce (91 let), která má alzheimera a hlavně umělý chrup, aby se jí lépe jedl kvůli oříškům :). Někdy do chleba zapracuje i nastrouhanou mrkev. Chlebíček je měkčí. Má kamarádka Mirka, paní doktorka, ho peče také bez tvarohu 🙂
Pokud RS znamená roztroušenou sklerózu, šla bych do SCD :D. Tato SCD výživa má téměř okamžitý vliv na mozek (do 14 dní to poznáte).Jakmile přestanete střevo zatěžovat, přestanou se tvořit nežádoucí bakterie ve střevě produkující toxiny, které ovlivňují fungování mozku. Elaine G. tvrdí, že onemocnění spojená s hlavou se uzdravují daleko rychleji než se střevem, právě kvůli těm toxinům. Zkuste to, nic se vám nestane, jen můžete získat.A navíc budete mít krásnou postavu;), protože se při SCD hubne. Přestanete zkrátka jíst špatné věci.Když to podpoříte živou stravou, zvlášť v tomto období – salátky, ovocné, zeleninové, nebo jen tak, uvidíte, jak to krásně funguje. Hlavně se nezapomeňte držet pokynů co ANO – co NE. Pokud zhřešíte, jen jednou nebo sem tam, jako že se nemůže nic stát, nedočkáte se výsledků. Buď vše a nebo nic 🙂
Takže vrhněte se do toho, i vaše děti vám jednou poděkují. A pokud vás manžel podpoří, tak není na co čekat.
A nezapomeňte nám napsat, jak se daří, Marky 🙂
Díky za přání,,,no se zdravím,je to tak,že čím je člověk starší tím se musí víc hlídat,,,zatím musím napsat,že vše co jsem dle Vás „ukuchtil“mi chutná,super je mandlový chléb s červenou cibulkou,,,a je to znát určitě i na zdraví,,cítím se líp a i nějaké to přebytečné kilo šlo dolů :)no a na co se momentálně těším,je nedělní zmrzlina!:D
Ahoj, musím se přiznat, že to co je na stránkách mě taky chutná 😉 máme velké ohlasy na recepty a moc nás to těší… a největší úspěch slaví raw koule z datlí. Jinak zmrzlina mi udělala veeelkou radost, protože mám na zmrzlinku „návyk“ 😉 a asi rok jsem byla bez ní, což bylo traumatické :D…dnes jsem ji dělala i pro kamarádku z malin..ovšem ne klasiku horké maliny, ale chtěla jsem udržet linii skoro raw, a tak jsem maliny spolu s balsamicovým octem – bez cukru a škrobu, tedy ten řídký, ale kvalitní, trochou medu a skořice rozmixovala v ponoráku a smíchala s banánovým mraženým krémem a bylo! naprostá boňba, jak říkáme u nás doma…měj se krásně Pedro!
Dnes jsem přidala nové obrázky do galerie – do chleba jsem akorát vmíchala sušená rajčátka naložená v oleji 😉 A jako bonus přidávám odkaz na novou galerii, pro ty, kteří se „bojí“, že budou strádat :)takové obavy mě vždy pobaví 😀
http://www.uzdravtesejidlem.cz/?p=2620&preview=true
Příspěvek si můžete prohlédnout na našich FB stránkách
https://www.facebook.com/MarkySCD
Mějte krásný den! Marky 🙂
No to byla konkrétní reakce na položky l upečení chleba:)celkově je to o něčem jiném a myslím,že ohledně zdraví se na prachy koukat nemá,,,nicméně jdu do toho ,,uvidíme jak se to časem projeví,,,jinak Vám držím palce a dík,,,
Přesně tak, pokud jde o zdraví, tak se není o čem bavit 😉 Jestli do toho jdeš Pedro, tak já osobně ti fandím. A pokud se budeš držet legal – ilegal, tedy co ANO – co NE, dopadne vše ok. Jinak nevím, jak je na tom tvoje zdravíčko, ale budeme rádi, když napíšeš, jak se ti daří, a pokud budeš mít nějakou otázku, rádi odpovíme 🙂 Marky
Vypadá to zajímavě a zdravě,,ač určitě dost drahé)Otázka je zda zrovna tady je dobrý šetřit:)
Není to drahé… Jak píšeme na stránkách, chcete-li se uzdravit pomocí SCD, je nutné se pevně rozhodnout, že to pro sebe a své tělo uděláte. Tím pádem dojde k výměně položek na vašem nákupním seznamu. Zmizí z něj vše, o čem nevíte jak vzniklo a objeví se suroviny pro přípravu SCD dobrůtek. Ve finále zjistíte, že výdaje se téměř nezmění… A nesmím zapomenout na doplatky za léky, kterých jsem se zbavil… A nebylo to málo, to mi věřte 🙂
Dobrý den,mohu se prosím zeptat jakou roli „hraje“v mandlovém chlebu tvaroh? Je možné ho popř.vynechat? Zkoušela jsem upéct špenátový koláč,je moc dobrý..mám akorát trochu problém s kombinací ořechů a vajec. Bylo mi po tom divně. Děkuji za odpověď a přeji příjemné dny 🙂
Jani, nevím jakou roli hraje tvaroh, tento chléb je přesně podle Elaine G. … možná aby byl kypřejší, víc držel pohromadě, obsah a hodnoty tvarohu…???…můžete ho vynechat, ale musíte upravit gramáž chleba…jinak doporučuji přečíst ostatní komentáře pod receptem, je možné se dozvědět víc, také krásné dny, Marky 🙂