
- Čas přípravy: 20 min.
- Čas vaření: 50 min.
Chipsy z řepy s řeckými bylinkami
Jak jsem mohla zapomenout na chipsy?
Taková dobrůtka naprosto nezbytná, tedy kromě kapesníčků, při sledování nějaké nádherného romantického filmu.
Samozřejmě za doprovodu džbánu s dobrou čistou vodou a třeba se sklenkou suchého vína z nějaké jižní oblasti, kde víno zraje dlouho a do sladka. Zas mám na ně chuť! 😉 I na víno! 😀
Má tahle další SCD laskominka nějaký zádrhel? MÁ! Okamžitě je sežrána! 😀 Připravte si jí hodně. Proto také neuvádím množství řepy, ale doporučuji si zakoupit alespoň 1 kg téhle suroviny na vyzkoušení. Kromě toho, že vám řepa zabarví kde co, však víte, ale to sami poznáte i druhý den, tak zjistíte, že jste jí měli koupit daleko víc :)))))
Mimochodem, normálně to nedělám, ale dám vám tip na film, chcete? Chceteeee 🙂 Jmenuje se "Stážista" v hlavní roli s Robertem de Niro, i pánům se bude líbit, uvidíte 😉
Ingredience
- červená řepa - hodně červené řepy 😉
- olivový olej jemný na vaření / slunečnicový
- himalájská sůl
- řecké bylinky CreTasty - směs bylin
Postup
Řepu pomocí škrabky zbavím slupky a nakrájím na tenoučké plátky. Pokuste se, aby byly stejně tenké, má to vliv na rovnoměrné propečení. Jo, a pořiďte si rukavice, řepa opravdu velmi kvalitně barví, i kuchyňskou desku 😉
Pak použiji mikrotenový sáček, vložím do něj řepu, osolím, přidám trošku oleje (s olejem to opravdu nepřehánějte), zavážu a protřepáváním promísím.
Pak už na plech opatřený pečícím papírem skládám plátky řepy. Nemusíte přesně jeden vedle druhého (i když se to v receptech uvádí), já mám zkušenost, že i když je skládám lehce přes sebe, tak je to v pohodě. Řepa ztratí při pečení většinu své šťávy, zkrátka se pěkně smrskne 🙂 Nakonec plátky posypu svou oblíbenou směsí bylinek dovezených z Kréty (oregáno, petržel, pepř, tymián, chilli) a dám do předem vyhřáté horkovzdušné trouby péct. Mě to trvalo kolem 50 minut na 200°C. Zhruba v polovině pečení jsem plátky otočila a ke konci jsem plátky hlídala, některé z nich byly rychleji upečené a tak jsem je dávala ven z trouby dříve. Bylinky můžete použít jaké chcete, klidně stačí majoránka, moje další bylinková favoritka 😉
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Máte někdo zkušenost se sušením řepy v sušičce?
dostala jsem ji od ježíška a řepy je ve sklepě dost
moc děkuji
Dobrý den dámy ( a pánové),
tento recept znám a dělám velmi dlouho a doporučuji vyzkoušet i další druhy zeleniny, které můžete
– mrkev, petržel i celer je výborný. Pokud máte problém s vychytáním doby pečení, můžete po přepečení použít i sušičku pro efekt křupavosti,lze i jenom sušit, ale ta chuť není tak výrazná a kompaktní A už jsem zkoušela takové anglické chucení octem ( dresinkem ocet-med-sůl-pepř a umím si představit i hořčici). Mňamky….
Dobrý tip… Děkujeme 🙂
MARKY CHYPSY JSOU VYBORNE JEŠTE
MUSIM POMALU ABY BYLY DUKLADNE DIKY MOC
dají se dělat i bez oleje na sucho…já mám doma díky kamarádce Martině přeřepováno….dnes se pekla, zítra bude čerstvá strouhaná s křenem…to je fantastický :))) díky Alenko, doufám, že se brzy uvidíme :)))
srdečne zdravím Marky.Som rada tomuto receptu,pretože z nedávnej doby ma večer ešte prenasledujú myšlienky na niečo dobré…. Ale odolávam,nanajvýš si dám nejaký oriešok,maximum tak 4-5. Cviklové čipsy- budem radšej nahrádzať tie oriešky. Vnučka mi to už doporučovala. Ona si ich dáva piecť v alobale,,ale nepresvedčila ma. No Vy máte dar aj zarytého “ nepriateľa “ presvedčiť.Takže ste ma presvedčili .Ďakujem
:)))))) Neli, ať vám chutnají!
někdy zkusím,ale radši si ji uvařím ve vodě oloupu ,nastrouhám, zaleju nálevem z domácích okurek a to mi chutná nejvíce jako příloha
Tak u nás jíme jako salát uvařenou řepu smíchanou s kysaným zelím…zelí není potom tak kyselé a řepa tak sladká.. díky tomuto salátu jsme s manželem nebyli už přes rok nemocní…ani rýmu jsme neměli.. tak mohu jen vřele doporučit!!
Můžete blíže specifikovat řecké bylinky, nikde jsem nic podobného v obchodě neviděla.
Děkuji za zprávu
Můžu, samozřejmě, složení je oregáno, petržel, pepř, tymián, chilli…jsou konkrétně na nakládání sýrů, koupila jsem je na stánku před Vánoci v Brně…ale dám vám stránku jejich e.shopu – http://www.olivovyobchod.cz/koreni-feta-syr-40g
Můžete si bylinky namíchat nebo dát takové jaké máte ráda, nebo podobné…
K receptu to dopíšu 🙂