
- Množství: 4 osoby
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 1h 20 min
Bylinkové kuře se zeleninou
Recept na zeleninové kuře jsem si opsala od své maminky Elišky, která ho peče většinou klasickým způsobem - sůl, máslo, kmín, pepř a paprika. Tentokrát však přišla se změnou, která se mi líbí daleko víc a pro SCD výživu je jak stvořená. Žádné dlouhé zdržovačky, pojďme na to 🙂
Ingredience
- bio kuře - 1,5 kg
- čerstvé bylinky dle výběru - tymián, petržel, pažitka, šalvěj
- máslo - 100 g
- řapíkatý celer - 1 list
- mrkev - 200 g
- česnek - 5 stroužků
- jarní cibulka - 1 svazek
- rajčata střední velikosti - 4 - 5 kusů
- sůl, pepř - dle chuti
- slanina domácí - asi 200 g
- zeleninový vývar na podlití
Postup
1./ Kuře omyjeme, osušíme a osolíme.
Místo celého kuřete si můžete takto připravit prsa nebo jen stehna, ale s přihlédnutím na dobu pečení.
2./ Bylinky nasekám na jemno (od každého druhu alespoň 1 hrst). Jednu třetinu směsi přidám do rozpuštěného másla a vetřu do celého kuřete. Nakonec kuře zasypu zbylými bylinkami. Kdo má domácí slaninu nebo sušenou šunku (bez dextrózy, atd.,) může kuře do ní zabalit. Takto připravené kuře umístíme do pečící skleněné nádoby nebo pekáčku.
3./ Zeleninu (řapíkatý celer, mrkev, česnek, jarní cibulka, rajčata) očistím, nakrájím na menší kousky, přidám ke kuřeti a podliji troškou zeleninového vývaru, kdo nemá, podlije vodou.
4./ Dám péci do předem vyhřáté trouby na 180°C po dobu asi 80 minut. Kdo bude péct jen stehna nebo prsa, peče samozřejmě o nějakou tu chvilku méně.
Jako přílohu jsem podávala dýňové pyré.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím. Dnes jsem objevila Vaše stránky, nacházím obrovský potenciál. Mám jednu otázku k tomuto receptu a prosím o radu – je tam uvedena slanina, která je ale nevyhovující. A jak je to se škvarky? Díky
Mirko, taky zdravím, slanina je v pořádku, ALE! záleží na jejím způsobu výroby, tedy co obsahuje. Pokud máte zdroj, kamaráda, který vyrábí slaninu čistou, bez dextrózy a dalších chemií, tak je slanina naprosto v pořádku. Škvarky jsou na tom stejně. Nejlépe domácí výroba 🙂
Som veľmi rada, že som “našla” Vaše stránky….mám 76 rokov… stravujem sa podobne už viac rokov. Žijem v prostredí, kde nie je jednoduché kupovať bio potraviny rovnako, ako mandlovú múku a podobné zdravé produkty. Darí sa mi to i s tým, čo je v mojom okolí dostupné. Vaše recepty sú úžasné !!! Som presvedčená, že i pre zdravých, ktorí si môžu bez výčitiek ozvláštniť jedálniček. Myslím, že je veľmi dôležité naučiť sa počúvať svoje telo, ktoré si samo povie, čo potrebuje. Zložené cukry, škrob a pod. to určite nie je.
Evi, tak to jsme rádi, děkujeme a ať se vám daří 🙂
Mam podobny recept na pecene kura ,ale nedavam piect zeleninu zaroven s masom, necham kura zapiect a asi v polcase pripravy pridam na kruzky nakrajanu cibulu, papriku a paradajky a par neosupanych struckov cesnaku.
Ďakujem Vám za receptíky,sú výborné ?,dnes som robila kuriatko a lilkovu polievočku,je to neskutočná chuť a tá vôňa ?,.Len nemala som dyňove pyré tak som skúsila gaštanové,chutilo tiež??… Ďakujem ešte raz…???
Mária, když čtu vaše řádky, dostala jsem na tu mnjamku chuť, nezbylo vám ještě? ? ?
Zdravím Vás. Ďakujem za recept,ktorý sa mi veľmi páči,lebo kuriatko na rôzny spôsob je moje najmiľšie jedlo.Za pár dní si ho urobím a budem na Vás spomínať.Tieto dni mám odľahčujúce- zelenina , ovocie, ale na to kuriatko sa už teším
Dnes jsem si chtela koupit lilek stal kilo 126kc,musim pockat pro me moc drahe ale tesim se az uvarim