
- Čas přípravy: 10 - 15 min.
Bezinková limonáda
Je čas na bezinky!
Pro ty co milují přírodní recepty, mám pro vás jeden velmi aktuální.
Na prima šťávičku, lahodnou bezinkovou limonádičku 🙂
Ingredience
- Na 1 pětilitrovou skleněnou láhev potřebujeme:
- velké bezinkové květy - 15 kusů
- med - asi 1/4 sklenice (300 g)
- citron (bio) - 2 - 3 kusy
- skořice kůra - 1 kus
- hřebíček - 10 kusů
- čerstvý zázvor - 10 plátků
Postup
1./ Sklenici naplním do 3/4 převařenou, ale již vychladlou vodou. Pak přidám med a řádně promíchám - med tímto postupem neztratí žádný ze svých blahodárných léčivých účinků.
2./ Přidám skořici, hřebíček, na plátky nakrájený citron (buď bio nebo bez kůry), na plátky nakrájený zázvor (2 mm plátky), vložím květy černého bezu a doliji vodu.
3./ Přikryji netěsnícím víčkem nebo plátýnkem s gumičkou a umístím na 2 - 3 dny nejlépe do chladu - doporučuji občas zkontrolovat, mohlo by dojít ke plesnivění nebo zkvašení.
4./ Nakonec pomocí trychtýře přeliji šťávičku do lahví a šup s ní do lednice.
Takto vyrobená limonáda je ultra speciál zdravá a hlavně lahodnááááá 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Veľmi dobrá limonáda. Tiež ju robievam. Ale bez zázvoru. Je to mnamka👍
Dokonalá limča, už si na ni brousím zoubky 🙂
Jak je velká sklenice?
“Na 1 pětilitrovou skleněnou láhev potřebujeme:”
Škoda, že u vašich receptů nemáte spočítány sacharidy, pro diabetiky na inzulinu by to byla super pomoc.
Zlepšení DM pomocí SCD nespočívá v počítání sacharidů 🙂
Zdravím Vás Marky,chtěla bych se zeptat,zda jste zkoušela udělat i sirup. Jak píšete,limonáda je opravdu skvěla,tak zvažuji,zda by letos šlo udělat sirup na “horší časy”:D až už nebudou květy. Díky H.
Hani, ještě nezkoušela, ale není problém, všechno jde. Asi vyrobíme 😉
Žiadnu sladenú vodu, teda ani bazovú vodu nechcem piť. Som rada, že som sa zbavila tejto závislosti na sladkom. Zdá sa, že takéto použitie bazy je pre mňa bezpredmetné. Alebo ? Má niekto niečo múdre bez cukru. Teda aj bez medu, ktorý je rovnako sladidlo. Ďakujem za prípadnú odpoveď už vopred.
Marta
Já bych pro vás měla “něco” moudrého a bez medu. Dejte si vodu Marto, ta je dokonalá, a když jí vypijete denně nejméně 2 litry, uděláte pro sebe to nejlepší 🙂
Ahoj Marta,
ja mam uplne jednoduchy sposob a to je destilacia byliniek. Da sa to aj v domacich podmienkach a ziskas osviezujuce bylinkove vody ktore mozes schladit a pit len tak bez sladidla. Do kastrola nalejes vodu, pridas umyte bylinky a do stredu vlozis sklenenu misku aby voda v kastroli bola nizsie ako kraj misky. Sklenenu pokrievku das naopak-uchytom dole a zacnes zahrievat kastrol na max. 80 stupnov.Ked para zacne kondenzovat na pokrievke polozis zvrchu blok ladu alebo zamrazene naplne do autochladnicky a destilat bude stekat priamo do sklenenej misky. Potom uz len schladime a bylinkova voda je hotova. Vyborna je mata, medovka aj baza ale moznosti vyuzitia su neobmedzene. Pre dlhsie uchovanie mozeme tuto vodu zamrazit vo forme ladovych kociek.
Limonádu jsem letos nestihla, ale vloni jsem dělala med,likér a marmeládu z bezinek. Vše výborné. Recepty jsem našla na internetu. Vlasta
Doplnila bych k té bezinkové limonádě, že se musí každý den alespoň 2x promíchat – pak květy neplesniví. Já ji nechávám kvasit asi 5 až 6 dní a vodu nepřevařuji. Po této době přecedím a stáčím do litrových lahví s uzávěrem. Ty uložím do sklepa asi na 14 dní. Tam limonáda dokvasí a nádherně pění.
Ano, ano, promíchávat, to také pro jistotu dělám, tak 3 x denně…díky za doplňující informace Majko! 🙂
Bazová limonáda úžastný nástup leta! Je skvelá!
Doporučujem zberať čo najrýchlejšie, kým ju nenapadnú mšice.
Marky, máte na jeseň recepty na likéry z plodu?
Budem sa tešiť až si na ních pochutnám v zime!
Srdečne Vás zdravím.
Magda
Magdi zdravím, mšice jsou potvůrky, letos jsme ale měly kliku, asi jsme sbíraly včas 🙂
Tím receptem myslíte konkrétně recept na likér z bezinky – plodu?
Pred 46 rokmi som to robila, ale bež prísad zázvoru,len citrony a miesto medu cukor. Za oknom na slnku to stálo aspon10 dní.Váš recept je samozrejme zdravší.Len škoda,že moja baza v záhrade bola vlani vyrezaná susedmi,ktorým vadila a v noci ju zlikbvidovali.T. roku mala len 2 kvety.Na Slovensku sa aj smaží namočená v cestíčku -2 krát. Skúste.
Posielam pekný pozdrav. Nela
Ahoj Neli, tak ten zázvor tam být nemusí, stačí citrónek…škoda, že majitelé nevěděli, co za skvost jim to rostl na zahradě 😉
Vystavení na slunci se trošku bojím, ale proč ne, kdo chce zkusit, může…ale všechny ingredience se nesmí dostat nad hladinu, aby to nechytlo…
Zdravíme tiež! 😀