Pro uzdravování pomocí SCD a všeobecně pro zdraví je velmi důležité v jaké fázi zrání banány konzumujeme.
Věděli jste, že banány, kromě spousty prospěšných látek, minerálů a vitamínů, obsahují látku zvanou etylen, díky které dokáží dozrát, bez slunce, vody, bez svého rostlinného základu? Asi bych měla doplnit, že i když banánovník připomíná strom, nejedná se o dřevinu, ale o největší bylinu světa. „Kmenem“ banánovníku není zdřevnatělý stonek, jak tomu bývá u stromů, ale strukturu podobnou kmeni tvoří řapíky mohutných listů. Z „kmene“ pak vyraší obrovské květenství. Hnědé listy připomínající okvětní plátky jsou jednotlivými listeny, tedy přeměněnými listy podpírajícími květenství.
Abychom si banány mohli dopřát i u nás, probíhá to tak, že se sklízejí v tzv. technologické zralosti, tedy zeleno-zelené, k transportu se používají speciální lodě s klimatizovanými prostorami, kde je řízená atmosféra, sleduje se obsah oxidu uhličitého, přidávají se oxidy dusíku a posléze i etylen, který reguluje dozrávání.
V banánech jsou nejvíce zastoupeny sacharidy, které se v nezralých plodech vyskytují převážně ve formě škrobu. Během zrání se postupně mění na monosacharidy – informace o Sacharidech a jejich dělení ZDE. Vysoký obsahu škrobu v nezralých banánech může způsobit nadýmání nebo poruchu trávení. Škrob, jak už víme, neprosívá správnému fungování střev a jejich regeneraci, a proto je opravdu nutné se nezralým banánům, byť jen se stopou zelené barvy na stopce, zcela vyhnout.
Oproti tomu ve zralých banánech zůstává pouze 1 % škrobu, což je množství opravu velmi nízké, takový banán je pro uzdravování naprosto dokonalý.
FÁZE ZRALOSTI BANÁNŮ
1./ zelená barva
2./ barva se slabým náznakem žluté
3./ žlutá barva se zelenou stopkou
4./ žlutá barva s drobnými hnědými flíčky
5./ žlutá barva z výraznějšími flíčky a lehce nahnědlou stopkou
6./ žlutá barva s hnědou stopkou a výrazně hnědými flíčky
7./ z poloviny hnědá barva se zbytky žluté barvy, hnědá stopka
Jaké banány jsou nejvhodnější pro přímou konzumaci?
Je to velmi jednoduché, slupka nám pomůže velmi snadno rozeznat fáze zrání banánu. Dozráváním se mění barva slupky od zelené ke žluté, škroby se transformují na monosacharidy a výrazně se mění chuť banánu, od velmi trpké chutě trávové vůně až po sladce medovou. To byste teprve koukali, jak chutná čerstvý banán, utržený ze stromu, tedy z byliny přesněji řečeno. S Radkem jsme měli možnost navštívit Srí Lanku, oblast jižní Asie, kde si zralé banány můžete dopřát díky přirozenému vlivu prostředí. Přátelé, to vám byl nepopsatelný chuťový zážitek, na to nikdy nezapomenu.
Banány vhodné k přímé konzumaci (na obrázku č. 4 až 7) jsou ty se žlutou slupkou, se žlutou stopkou, nejlépe s nějakým tím hnědým flíčkem. Čím zralejší, tím sladší. Může se stát, že na banán zapomenete a on úplně zhnědne. Stačí ho oloupat, kouknout dovnitř a přičichnout. Banán už může být tak trochu alkoholický, ten už bych si já sama nedopřála, ale proti gustu… Zakázané nejsou. Kdo banány dává do lednice, dělá chybu. Při nižších teplotách banány nezrají, ztrácí vůni, chuť, konzistenci i barvu. Zešednou, zčernají, zkazí se a stanou se nejedlými, fujtajblovými, absolutně nevhodnými pro jakoukoliv konzumaci.
Nedělejte jim to! 🙂
Nákup banánů přizpůsobte tomu, kdy si na nich chcete pochutnat. Pro okamžitou spotřebu si vyberte zcela žluté banány (č. 4 – 7), pro spotřebu pozdější si vyberte ty částečně žluté (č. 2 – 3), které si necháte doma při pokojové teplotě na parapetu okna, či na stole dozrát. Jo, a víte co se mi na banánech moc líbí? Ta jejich praktičnost 😉 Hodíte si je do tašky a ve správné chvíli sloupnete a ihned jíte. Žádné mytí, žádné krájení, žádná úprava, úžasné ovoce 🙂
Na závěr přidávám odkaz na náš oblíbený Banánový koktejl – ZDE.
A abych nezpomněla, v naší kuchařce číslo 03 jsem pro vás připravila recept na Sladký banánový chlebíček s datlovým dipem.
Mějte se moc hezky, mlsejte jen ty správně zralé banány a buďte zdrávi 🙂
Marky
Zdroje:
Informace o banánovníku jsem čerpala na stránkách ústavu experimentální botaniky.
Fotografie: tabulka zralosti banánů – davidwolfe.com, šimpanz – communitytable.parade.com
PS, šimpanz na fotografii si nevybral úplně správný SCD banán, všimli jste si? 😉
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý den,
jaký máte názor na tento příspěvek ? Už nevím odkud, snah ze Signálu nebo Telegramu.
….Bacha na brouky ! ☝️ Přátelé, pokud řešíte šelak, košenilu a karmín, resp. E120 a E904, zbystřete a buďte na POZORU❗ ☝️ Jedná se o logo s žabičkou 🐸, na které mě upozornil jeden člen naší rodiny a kterému za to ze srdce upřímně děkuji…a jsem nesmírně vděčná..
(Mimochodem, je Arab a věřte mi, oni ví a vědí!..vím o čem mluvím.)
☝️ Výrobky označené tímto logem ( podotýkám zdánlivě klamavým dojmem, zdravým životním stylem, v souladu s přírodou působícím znakem) mají právě naopak opět a zas nově co do činění s našimi starými známými 🐜🦗🪲🦟🪳🪰 a o to to celé považuji za ještě zákeřnější❗
☝️Zavádějící na tom celém je, že nikde nemáte nic napsáno, ani číslo Éčka, pouze to logo 🤔
Z výrobků bacha třeba na Lídl čokoládu (zrovna jsme si jednu nevědomky koupili🙈)a jinak mnohé kávy na trhu…Arabica atd. – podle všeho to perou do kakaa🤷♀️
Vyhněte se tomu 🙂
Dobrý den,
s banánovou moukou je to tedy jako s banány? Při SCD používat pouze se zralých banánů? Na trhu je banánová plantejnová mouka se zeleninových banánů, tu tedy nepoužívat? Pak lze sehnat banánovou ovocnou mouku sladkou, která asi nebude vhodná na slané pečení, že? Která je tedy neutrální a v hodná na vše?
Předem děkuji za odpověď!
S pozdravem Jana
Ano, přesně tak, zralé banány a mouka ze zralých banánů jsou nejlepší. To na co se ptáte je napsáno v tomto článku. Plantejn vůbec nepoužíváme, a to právě pro vysoký obsah škrobu, který je nevhodný pro uzdravování pomocí SCD.
Pokud nemáte jistotu, podívejte se na etiketu, kde snadno dohledáte množství cukrů, čím vyšší tím lepší. Banánová mouka na pečivo je dobrá neutrální, ze zralých banánů, nabízela ji pro nás firma Expres menu, nebo ještě byla dobrá na mouky.cz. Ta sladká vhodná je, ovšem pracuje se s ní jinak, ovlivňuje množství mouky v receptu, tak jen na to pozor. Pokud nebudete vědět, napište mi e-mail a pošlete fotku s etiketou, koukneme na to 🙂
To je fakt ? šimpanz na obrázku má určitě banán ve stupni zralosti 3, chtělo by to ještě “chvilku” počkat ???
😀
Jsou tedy vhodné všechny druhy banánů? Já mám nejraději Kanárské banány, ale ve Španělsku se jménem liší: ´plátano´. Mám za to, že je to odlišná odrůda této byliny, ale na pohled je těžko rozeznáte. Akorát, že ty z Canarias bývají menší, dražší a chuťově mnohem lepší…
Paní Renato, nejde o druh, ale o zralost banánu. Jde nám o konzumaci zralých, dobře uzrálých banánů. Jestli si tedy dáte banán ze Španělska, Kuby nebo ze Srí Lanky je na vašem rozhodnutí 😉
Banany jsou super, mam je moc rada. Obcas si pripadam, jak opicak, kdyz jdu z obchodu i kdyz se podivam na sbirku dozravajicich bananu za oknem ?
Mnozstvi musim nakupovat vzdycky vetsi, protoze nez stihnou dozrat do medova, tak mi je nekdo uzira ??? Taky mate doma takovy tajny skritky?! ???
Jani, tak to máš vedle sebe dalšího opičáka! 😀
Banány mám moc ráda, ale bohužel mám po nich plynatost. Ať je jím jakkoliv zralé, samotné nebo třeba s bílým jogurtem. Je to dost nepříjemné.
Tak je prozatím vynechte… To je také součást SCD, poznat co nám vyhovuje a co ne a vrátit se k tomu později, až budou střeva zregenerovaná 🙂
Banány mám veľmi rada a jem ich veľmi často, najčastejšie s Pre a probiotickým jogurtom s colostrom.
To lze ale pouze pokud nejste na SCD…
jojojo banán v Indii taky chutnal trochu lépe, bylo to taky jediné co si člověk mohl koupit, sníst a nebát se, že se po 🙂
Radi, proto Indové do všeho cpou pálivé, místo aby si uklidili 😀 No, a kdo je citlivka a nejí feferonky, chilli papričky ani v těchto oblastech, tak se hold musí bát, že se po :)) Pálivé je základ, přírodní desinfekce 😉 Já si dávám každý den do čeho to jen jde, malou lžičku feferonkové salsy, paraziti jsou v rovnováze 🙂
banány nejím vůbec mám po nich silné zažívací potíže
Tak to ještě asi nejste na SCD 🙂