Pro uzdravování pomocí SCD a všeobecně pro zdraví je velmi důležité v jaké fázi zrání banány konzumujeme.
Věděli jste, že banány, kromě spousty prospěšných látek, minerálů a vitamínů, obsahují látku zvanou etylen, díky které dokáží dozrát, bez slunce, vody, bez svého rostlinného základu? Asi bych měla doplnit, že i když banánovník připomíná strom, nejedná se o dřevinu, ale o největší bylinu světa. „Kmenem“ banánovníku není zdřevnatělý stonek, jak tomu bývá u stromů, ale strukturu podobnou kmeni tvoří řapíky mohutných listů. Z „kmene“ pak vyraší obrovské květenství. Hnědé listy připomínající okvětní plátky jsou jednotlivými listeny, tedy přeměněnými listy podpírajícími květenství.

Abychom si banány mohli dopřát i u nás, probíhá to tak, že se sklízejí v tzv. technologické zralosti, tedy zeleno-zelené, k transportu se používají speciální lodě s klimatizovanými prostorami, kde je řízená atmosféra, sleduje se obsah oxidu uhličitého, přidávají se oxidy dusíku a posléze i etylen, který reguluje dozrávání.

V banánech jsou nejvíce zastoupeny sacharidy, které se v nezralých plodech vyskytují převážně ve formě škrobu. Během zrání se postupně mění na monosacharidy – informace o Sacharidech a jejich dělení ZDE. Vysoký obsahu škrobu v nezralých banánech může způsobit nadýmání nebo poruchu trávení. Škrob, jak už víme, neprosívá správnému fungování střev a jejich regeneraci, a proto je opravdu nutné se nezralým banánům, byť jen se stopou zelené barvy na stopce, zcela vyhnout.
Oproti tomu ve zralých banánech zůstává pouze 1 % škrobu, což je množství opravu velmi nízké, takový banán je pro uzdravování naprosto dokonalý.

FÁZE ZRALOSTI BANÁNŮ

1./ zelená barva
2./ barva se slabým náznakem žluté
3./ žlutá barva se zelenou stopkou
4./ žlutá barva s drobnými hnědými flíčky
5./ žlutá barva z výraznějšími flíčky a lehce nahnědlou stopkou
6./ žlutá barva s hnědou stopkou a výrazně hnědými flíčky
7./ z poloviny hnědá barva se zbytky žluté barvy, hnědá stopka

Jaké banány jsou nejvhodnější pro přímou konzumaci?
Je to velmi jednoduché, slupka nám pomůže velmi snadno rozeznat fáze zrání banánu. Dozráváním se mění barva slupky od zelené ke žluté, škroby se transformují na monosacharidy a výrazně se mění chuť banánu, od velmi trpké chutě trávové vůně až po sladce medovou. To byste teprve koukali, jak chutná čerstvý banán, utržený ze stromu, tedy z byliny přesněji řečeno. S Radkem jsme měli možnost navštívit Srí Lanku, oblast jižní Asie, kde si zralé banány můžete dopřát díky přirozenému vlivu prostředí. Přátelé, to vám byl nepopsatelný chuťový zážitek, na to nikdy nezapomenu.

Banány vhodné k přímé konzumaci (na obrázku  č. 4 až 7) jsou ty se žlutou slupkou, se žlutou stopkou, nejlépe s nějakým tím hnědým flíčkem. Čím zralejší, tím sladší. Může se stát, že na banán zapomenete a on úplně zhnědne. Stačí ho oloupat, kouknout dovnitř a přičichnout. Banán už může být tak trochu alkoholický, ten už bych si já sama nedopřála, ale proti gustu… Zakázané nejsou. Kdo banány dává do lednice, dělá chybu. Při nižších teplotách banány nezrají, ztrácí vůni, chuť, konzistenci i barvu. Zešednou, zčernají, zkazí se a stanou se nejedlými, fujtajblovými, absolutně nevhodnými pro jakoukoliv konzumaci.
Nedělejte jim to! 🙂

Nákup banánů přizpůsobte tomu, kdy si na nich chcete pochutnat. Pro okamžitou spotřebu si vyberte zcela žluté banány (č. 4 – 7), pro spotřebu pozdější si vyberte ty částečně žluté (č. 2 – 3), které si necháte doma při pokojové teplotě na parapetu okna, či na stole dozrát. Jo, a víte co se mi na banánech moc líbí? Ta jejich praktičnost 😉 Hodíte si je do tašky a ve správné chvíli sloupnete a ihned jíte. Žádné mytí, žádné krájení, žádná úprava, úžasné ovoce 🙂
Na závěr přidávám odkaz na náš oblíbený Banánový koktejl – ZDE.
A abych nezpomněla, v naší kuchařce číslo 03 jsem pro vás připravila recept na Sladký banánový chlebíček s datlovým dipem.
Mějte se moc hezky, mlsejte jen ty správně zralé banány a buďte zdrávi 🙂
Marky

Zdroje:
Informace o banánovníku jsem čerpala na stránkách ústavu experimentální botaniky.
Fotografie: tabulka zralosti banánů – davidwolfe.com,  šimpanz – communitytable.parade.com
PS, šimpanz na fotografii si nevybral úplně správný SCD banán, všimli jste si? 😉

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty