
- Množství: 2
- Čas přípravy: pár min.
Banánový koktejl
Banánový koktejl si můžete udělat kdykoliv, na oběd, na svačinu, ale u nás doma se stal snídaňovým rituálem. Mixuje se z dobře vyzrálých banánů a mléko můžete nahradit mandlovým mlékem nebo vodou. Nemusíte se bát, koktejl bude i tak moc dobrý 🙂
Je to rychlovka, zvlášť pro ty co stále někam pospíchají 😉
Ingredience
Postup
Banány oloupu a do litrové šejkové nádoby je vhodím rozlámané na menší kousky. Ponorným mixérem je mixuji, přičemž pohybuji nádstavcem ze strany na stranu na maximální otáčky, čímž se snadno a rychle dostanu na dno nádoby. Pak přiliji vodu, přisypu skořici, stáhnu otáčky na polovinu a domixuji. Banány jsou natolik sladké, že nepotřebují ani med. Stačí vypít a jít.
Radek si v poslední době přidává k banánům ještě hrst oříšků kešu nebo pekany.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím, banánový koktejl s vodou a oříšky mi chutná, ale z hlediska výživy obsahuje pouze sacharidy a tuky. Žádné bílkoviny, což je chyba. Domnívám se, že vyloučit ze stravy bezlaktózové mléko je chyba, navíc se dnes může v ČR koupit mléko A2, které je mnohem stravitelnější Nehledě na to, že mléko nezahleňuje, jak se i na Vašich stránkách lze dočíst 😠.
Na našich stránkách se lze dočíst pouze že mléko „zahleňuje“ a chybou je věřit průmyslově zpracovaným potravinám.
Potřeba bílkovin je značně nadnesená.
Tééééda… kedysi som si robila celkom často banánový kokteil s mliekom a cukrom a nejak som začala priberať. Tak som s tým prestala… A vôbec mi nenapadlo, že ho môžem urobiť s vodou a dosladiť medom ak treba!!! Objav roku 😀 … A úplne to stačí, je aj tak výborný, dokonca ma aj nasýtil… Dikas 😉
Jednoduché věci jsou nejlepší 🙂 Díky moc za komentáře, Jani! 🙂
Dobrý večer,tak jsem si udělala Banánový koktejl. Protože jsem měla
fíky,tak jsem si je podle paní Jany večer namočila a ráno jsem koktejl
dělala dle Vašeho receptu a přidala jsem ty fíky. Koktejl byl výborný
ale příště si fíky nebudu přidávat. Banány jsou dost sladké a s těmi
fíky pro mě to bylo dost sladké. Já málo sladím. Jinak koktejl byl
výborný. Moc děkuji.
Krásný večer i vám. No jasně, banány jsou už takhle dokonalé 🙂 A právě se s nimi dá velmi dobře sladit sladké pečení 🙂 Před pár dny jsem zrovna upekla koláč z pekanových ořechů a dovnitř jsem nakládala plátky banánů. Banány se dají i namačkat do koláče. Mějte se moc hezky, rádo se děje 🙂
Mám malinkej „zlepsovacek“,
večer si dam namacet 2susene fíky s hrstickou mandlí tak 10 ks a ráno to rozmixuju se 2banany trochou skořice a sklenkou vody. Jednou jsem přidala hrušku a mela jsem z toho výživu 🙂
Někdy přidán zas kokos nebo i rapikaty celer. Nebo vymenim mandle za nejake orechy. Snažím se si to obměňovat.
Děláte to skvěle Jani. To mě baví taky, když se ty recepty dají obměňovat a dělat si každý den trošku jinou snídani nebo svačinu. Mě baví taky oříšky, dají se přidat i datle 🙂 Život je super! 🙂 Mnjám 🙂
Dobrý deň Radek a Marky,
vyskúšala som tento banánový koktejl s vodou a je vynikajúci a osviežujúci. Včera som si ho pripravila s mandľovým mliekom. Mám preto porovnanie. A musím povedať, že mandľové mlieko stlmilo intenzitu chuti banánov, ale zato ma nasýtilo na dlhú dobu 🙂
Ako sa stravovať cez deň, prosím typ na denné stravovanie jesť trikrát denne, alebo viac a čo napr.
Podívejte se na naše stránky a nechte se jimi inspirovat.
Dobry vecer ja mam cukrovku banany nejsou vhodne tak nevim
Jmenujte toho, kdo to řekl 🙂
Med také není vhodný, že?
DM2
Zkušenosti zde:
https://www.uzdravtesejidlem.cz/vase-zkusenosti/
https://www.youtube.com/watch?v=PhDeXOVEqvg
(v případě potřeby si pusťte automatické titulky)
O medu zde:
Tato studie zahrnovala následující experimenty: (1) účinky roztoku dextrózy (250 ml vody obsahující 75 g dextrózy)f nebo medového roztoku (250 ml vody obsahující 75 g přírodního medu) na hladinu glukózy v plazmě (PGL), inzulín v plazmě a plazmatický C-peptid (osm subjektů); (2) účinky dextrózy, medu nebo umělého medu (250 ml vody obsahující 35 g dextrózy a 40 g fruktózy) na cholesterol a triglyceridy (TG) (devět subjektů); (3) účinky medového roztoku podávaného po dobu 15 dnů na PGL, krevní lipidy, C-reaktivní protein (CRP) a homocystein (osm subjektů); (4) účinky medu nebo umělého medu na cholesterol a TG u šesti pacientů s hypercholesterolemií a pěti pacientů s hypertriglyceridemií; (5) účinky medu po dobu 15 dnů na lipidy v krvi a CRP u pěti pacientů se zvýšeným cholesterolem a CRP; (6) účinky 70 g dextrózy nebo 90 g medu na PGL u sedmi pacientů s diabetes mellitus 2. typu; a (7) účinky 30 g sacharózy nebo 30 g medu na PGL, plazmatický inzulín a plazmatický C-peptid u pěti diabetických pacientů. U zdravých subjektů dextróza zvýšila PGL po 1 (53%) a 2 (3%) hodinách a snížila PGL po 3 hodinách (20%). Med zvýšil PGL po 1 hodině (14%) a snížil jej po 3 hodinách (10%). Hladina inzulínu a C-peptidu byla významně vyšší po dextróze než po medu. Dextróza po 1 hodině a významně po 2 hodinách mírně snížila hladinu cholesterolu a lipoprotein-cholesterolu s nízkou hustotou (LDL-C) a po 1, 2 a 3 hodinách zvýšila TG. Umělý med mírně snížil cholesterol a LDL-C a zvýšený TG. Med snížil cholesterol, LDL-C a TG a mírně zvýšený lipoproteinový cholesterol o vysoké hustotě (HDL-C). Med konzumovaný po dobu 15 dnů snížil cholesterol (7%), LDL-C (1%), TG (2%), CRP (7%), homocystein (6%) a PGL (6%) a zvýšil HDL-C (2%). U pacientů s hypertriglyceridemií umělý med zvýšil TG, zatímco med snížil TG. U pacientů s hyperlipidemií umělý med zvýšil LDL-C, zatímco med snížil LDL-C. Med snížil hladinu cholesterolu (8%), LDL-C (11%) a CRP (75%) po 15 dnech. U diabetických pacientů způsobil med ve srovnání s dextrózou významně nižší vzestup PGL. Zvýšení PGL bylo po medu vyšší než po sacharóze po 30 minutách a po medu bylo nižší než po sacharóze po 60, 120 a 180 minutách. Po 30, 120 a 180 minutách způsobil med větší zvýšení inzulínu než sacharóza. Med redukuje krevní lipidy, homocystein a CRP u normálních a hyperlipidemických jedinců. Med ve srovnání s dextrózou a sacharózou způsobil u diabetiků nižší zvýšení PGL.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15117561/
A zde:
Cíle: Zkoumali jsme vliv přírodního medu na tělesnou hmotnost a některé krevní biochemické indexy diabetických subjektů.
Metody: Čtyřicet osm pacientů s diabetem 2. typu bylo náhodně rozděleno do dvou skupin: medová skupina dostala perorální přírodní med po dobu 8 týdnů a kontrolní skupina neužívala med. Před zahájením studie (týden 0) a po 8 týdnech byla provedena měření hmotnosti a byly odebrány vzorky krve nalačno.
Výsledky: Po úpravě výchozích hodnot nebyly mezi oběma skupinami žádné významné rozdíly v hladinách cukru v krvi nalačno. Tělesná hmotnost, celkový cholesterol, lipoprotein-cholesterol s nízkou hustotou a triglyceridy poklesly (P = 0,000) a lipoprotein-cholesterol s vysokou hustotou se významně zvýšil (P <0,01) ve skupině medu. Hladiny hemoglobinu A (1C) se v této skupině významně zvýšily (P <0,01).
Závěr: Výsledky této studie ukazují, že 8týdenní konzumace medu může mít příznivé účinky na tělesnou hmotnost a krevní lipidy diabetických pacientů. Protože však bylo pozorováno zvýšení hladin hemoglobinu A (1C), doporučuje se u diabetických pacientů opatrná konzumace této potravy.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19817641/
Další odkazy (AJ – použijte případně překladač)
https://www.alliedacademies.org/articles/the-role-of-pure-honey-in-the-treatment-of-diabetes-mellitus.html
https://www.intechopen.com/books/type-1-diabetes-complications-pathogenesis-and-alternative-treatments/honey-and-type-1-diabetes-mellitus
Dobrý deň, dnes som si urobila kokosové lievanečky……takú dobrotu som ešte nejedla,snažím sa zapájať všetky suroviny podľa vašich receptov, chystám sa upiecť pekanový chlebík…:)
Ešte sa chcem spýtať je vhodná surovina zemiaky? … v akejkoľvek podobe?…milujem ich a neviem si život bez nich predstaviť…a ešte čím mám nahradiť kávu…keď ju nepijem mám absťák…:)..čo by ste mi doporučili?..Ďakujem moc krát
A tak jednoduché to je, viďte?
Brambory bohužel, také to tak mám, brambory byly nej, ale bohužel nezapadají do SCD. Zkuste místo nich stejným způsobem zpracovávat dýni, recepty na našich stránkách jsou, i v kuchařkách. Dýně na všechny způsoby! 😀
Nevím co máte za ne-moc, v jaké fázi jste, co pomocí SCD řešíte, takhle vám moc neporadím. Mimochodem, jakákoliv závislost je na nic, svazuje vám ruce 😉
Marky ráda bych začla s SCD , Poraď te mi prosím ,kde sehnat základní suroviny . Děkuji Ilona
Které suroviny máte na mysli?
Doma dělaná mandlová mouka se dělá z mandlí neloupaných? Nebo je mám předem namočit na chvíli do horké vody, aby se slupka sloupla.
Ahoj Jano, mandlová mouka se dá připravit z loupaných i z neloupaných mandlí, nic nenamáčejte, to není třeba. Kupte si takové jaké se vám hodí a pomelte je.
ja som na mandle alergicka mozemnahradit trebars mandlove mleko nahradit aj kokosovym
Určitě! ?
Mandlovou mouku kupuji na https://www.grizly.cz/mandlova-mouka-3349_detail/.
Zkouším již druhý den a je vynikající – začínám – snažím se – je to skvělé, nemám ještě všechny suroviny, hlavně nemám mandlovou mouku, můžete mi dát kontakt, kde ji objednat ?
Jani, mandlovou mouku si udělejte sama, pomelte mandle na jemno, koupená v obchodě vás přijde celkem draho 😉
Zkusila jsem misto vody pouzit 24h SCD jogurt (vysel mi tekutejsi) a vysledek byl taky uzasny 🙂
Leni, tak to věřím, určitě byl úžasný! 🙂 a tekutější by měl být, aby se dal vypít, že? :))
Skvela snidane, to mate pravdu Marky! Moc dekuji! Taky, proste skvele!