
Zmrzlina s rybízovým přelivem
Na wikipedii se dozvíte, že zmrzlina obsahuje mléko a smetanu. Vážně? Noooo, tak to mě pobavilo, protože až na výjimky jsou dnešní výrobky označené jako zmrzlina již pouhými mraženými krémy za doprovodu královen moderní rychlo-kuchyně. Jsou jimi například konzervanty, stabilizátory, emulgátory, éčka, umělá dochucovadla, škrob a rostlinné tuky. Proč se vlastně dává do zmrzliny škrob a tuk?? Jako proč se dává cukr asi vím, ale, proč jíst cukrovou zmrzlinu, když nemusím? Pokud chcete opravdovou zmrzlinu, u které se nemusíte ani trošičku bát, že přiberete, tak jste na správné adrese, tahle zmrzlina je jako sen! To není "zdravá" zmrzlina, která nechutná, to je dokonalá božská mana 🙂
Narazila jsem na zmrzku, která je lahodná, krémová, na jazyku se rozplývající, zkrátka zmrzlina přesně pro nás 🙂
Mohla bych ji označit i jako Raw Ice Creme - živou zmrzlinu, ale ne na 100%, pořádníčci by namítli, že díky tomu, že budeme používat mražené ingredience - v našem případě banány, tak tam už nejsme úplně RAW. To ale nás SCDéčkaře nemůže zastavit, protože my si svoje dobroty stále vaříme a být na raw nepotřebujeme. Zmrzlina neobsahuje ani mléko, ani cukr, žádné tajné ingredience.
Jedinou "nevýhodou" této zmrzliny je, že díky ní budete zdraví, a pravděpodobně po ní ani nepřiberete 😉
No, snad možná jen ti, kterým říkám "kyblisté", jedí všeho moc a hlavně v noci! 🙂
Opět mě inspirovala krásná Kristina Bucaram Carrillo, která připravuje zmrzlinu s jahodami, malinami, borůvkami, no se vším možným, a já jsem vám nachystala verzi základní, banánovou, a vy už si k ní pak můžete přidat na co budete mít chuť.
Ingredience
- banány - 4 velké
- čerstvý vanilkový lusk - 1
Postup
1./ Banány oloupu, nakrájím na menší kousky, dám do nádoby a strčím přes noc do mrazáku.
2./ Protože nemám super mixér se super výkonným motorem a noži, dělám to tak, že druhý den, asi 15 minut před přípravou, nechám banány malinko odpočinout při pokojové teplotě. Pak je v mixéru spolu s vanilkou z lusku rozmixuji do tuhého krému.
3./ Ihned servíruji, neboť tato ovocná zmrzlina nedrží teplotu a celkem rychle taje, je třeba ji okamžitě dostat do bříška 🙂
PS, na fotografii vidíte aranž s malinami a malinovým přelivem. Ve chvíli, kdy vytáhnu banány z mrazáku a nechám je trošku povolit, připravím malinový přeliv. Pár malin si schovám na ozdobu a zbytek, asi 150 g, dám do menšího hrnce s dvojitým dnem a nechám s kapkou medu rozvařit, to je vše. Jen je umístím do lednice ke zchladnutí.
Krásné letní dny a nejen ty letní, mlsejte a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
No, to áno, čo mu ide pod fúziky, to zmlsne, a nezabudne otázku „to je SCD?“:),ale pochutnávame si všetci,manžel sa stravuje so mnou:), už sme vyskúšali chlieb z banánovky, mňam,, letnú bublaninu, datľové guličky, tie sú mňamka, Janko(syn) na to povedal mami, to je lepšie ako rafaelo:), tak som mu povedala, že jasné, že je, lebo sa nemusíš báť, že ješ niečo nezdravé:)(ináč tu som neverila, tiež, že to môže byť sladké bez cukru, medu…aj keď ja som mohla zatial ,len vyskúšať na jazyk:), kokosové guličky, tie mi moc nevyšli, lebo som mala hrubší kokos:(, malinovo -jahodové košíčky, ale ja som si ich urobila s jablkami, aby som im nezávidela:), kuracie mini karbonátky zo štartu,tie sme použili aj na výlet, no a pyré z mrkvy to je ďalšia bomba:),cuketové placky, ale zatiaľ bez syra, aby som ich mohla aj ja:),robili sme jogurt z objednaných kultúr a domáceho mlieka, ale je redší a nie je taký biely, pridávate do neho ešte niečo?, takže naozaj maškrtíme ako sa len dá, ďakujem za Vašu prácu, recepty nápady a povzbudenia.
Tento týždeň končím druhú fázu, tak sa teším na ďalšie maškrty:)
Katarína, děkujeme za chválu, a když čtu ten seznam, tak mám co dělat, abych nešla právě teď, tak pozdě večer do lednice něco slupnout! 🙂 Ale mám kliku, nic v ní není, takže jsem zachráněná 😀 Ať se vám daří a ať rodince chutná 🙂
Zdravím, osobně dělám banánovou zmrzku ve výkonem mixeru, kdy zmrzlý banán mixuji přímo. Přidávám navíc asi 1 až dvě syrové vejce (domácí) na tři banány, což je porce pro dvě az tři osoby. Zmrzka by měla mit i tuk, tak s vejci to chutná lépe. Je taky možné použít i smetanu, ale ta neni pro SCD vhodná, tak místo vajec by dobře fungovalo i kokosové mléko, aby byla zachována vegan verze. Rád jsem taky dochucoval kakaovým práškem, makou, nebo karobem. Ty sice pro scd vhodné nejsou, ale dobře by snad fungovala i s matcha zeleným čajem. Tuto pochoutku už připravujeme mnoho let. Dá se vyrobit i v odšťavovači s homogenizačním pouzdrem.
Tak,zmrzlinová báseň,chcela som ju urobiť pre mojich dvoch chlapov, ale aj ja rada maškrtím:), kedže už môžem banány neodolala som zmrzline, robila som ju z kuchárky 05 a s jahodami(ja som si dala iba banány), neverili sme doma, že by to fakt mohlo byť také sladké bez kondenzovaného mlieka a čo to môže byť za chuť, mrazené banány bez ničoho, no opak bol pravdou, tá zmrzlina nám učarovala, je to pecka:)
Že jooooo :))) a vyzkoušejte tu oříškovou, do té jsem zamilovaná já 😉
Jakým mixérem přesně se mají banány rozmixovat ponorným např. ?
Ponorným ne, já bych doporučila mixér s noži, ten používám vždy na vytvoření banánové zmrzliny.
Keď orechy ešte nemôžem, ale určite ju hneď vyskúšame:) ako budem aj ja môcť, aby som im nezávidela:), ale môj syn sa zalizuje ešte stále:) a pýta sa, kedy zase bude zmrzlina:)
Hmmm, vidím, že váš syn má dobrý vkus na výživu 😉
Dobry den , presla som …co ano a co nie … Ostala som velmi zaskocena … Vsetky produkty o ktorych som si myslela ze su fajn u vas bolo ze nie napr:pohanka, spalda, pseno, alo,xylitol ???? Preco? Nie su zdrave ? Mam vnuka 6 rocneho diabetika nemam mu to davat ? Koniak muku som objednala ze je tiez faj pre diabetes mellitus ??? Mam v hlave zmetok na jednej strane je to uzane teraz u vas citam nue ako sa ma s toho clovek vyznat? Za odpoved dakujem Marta
Zdravím Vás
věřím, že na začátku mohou být naše informace překvapivé 🙂 Ale máte za sebou náš video-kurz, a tak už spoustu věcí znáte a doufám, že Vám dávají smysl stejně, jako nám… Souhrnná odpověď na Vaše dotazy je uvedena i přímo u seznamu co ANO – co NE, tak ji sem ocituji:
====================
ČTĚTE!!! 🙂
Neposílejte dotazy typu: A proč se nesmí čokoláda… A proč kedluben…
Je-li zde některá Vaše oblíbená potravina uvedena jako nevhodná pro SCD uzdravování,
pak je to proto, že obsahuje disacharidy, nebo polysacharidy, případně vyvolává imunitní
reakce, dráždí střeva, či jinak znemožňuje Vaše uzdravování pomocí SCD.
=====================
Z SCD profituje už i mnoho diabetiků, jednu z posledních reakcí najdete na našich stránkách v sekci „Zkušenosti“…
Takže, dejte si dvě a dvě dohromady a udělejte si nějaký závěr 🙂
Kdybyste se chtěla poradit, napište na email a můžete si domluvit konzultaci…
Marky, táto zmrzlina je božská! Och, ďakujeme pekne za recept :)))) Veľmi mám rada sladké a teraz som sa dostala k tomuto receptu no a nevedela som sa dojesť 😀 Super mňamka!
Ahoj Anetko, před pár dny jsem ji dělala s jahodami a balzamikovým přelivem z červeného rybízu…byla to bomba, já miluju zmrzky! 😀
Dalsi dobra sladkost je mrazene hroznove ktere zazene mlsnost. Videla jsem to nedavno pri jednom TV poradu. Libuse