Jedna z vašich častých otázek zní: “Jak je to s těmi balzamikovými octy? Jak to, že je používáte? V seznamu coANO /coNE jsou označeny jako nevhodné?” Tady je odpověď :)


Přepis videa

Ahoj, tady je Marky a mám pro vás pár základních informací na téma balzamikové octy.Často se ptáte jak je možné, že v receptech tyto octy sama používám a přitom jsou v seznamu co ANO/co NE označeny jako nevhodné. Hned vám to vysvětlím. Když si vezmeme například jablko, jablko vhodné je, v seznamu je zapsáno jako ANO, když se podíváme v seznamu na ječmen, tak vidíme, že je pro uzdravování pomocí SCD nevhodný, tedy zapsán jako NE. Ovšem ocet jako takový je výrobek, který je složen z více ingrediencí, octy vyrábějí různé firmy, každý jednotlivý ocet má složení trochu jiné, tudíž je dobré dávat si pozor.
Není ocet jako ocet. Liší se například svojí hustotou, která je dána způsobem zpracování, délkou zrání a od toho se odvíjí samozřejmě i cena. Můžeme si pořídit takovýto ocet třeba za 80 korun, ale taky za 3000. Ocet může být tekutý nebo naopak krásně husťoučký. A tady je třeba dát si pozor, protože pokud je ocet vyroben tradiční metodou, zraje a houstne několik let v sudu přirozenou cestou, nepodaří se nám ho pořídit za pár kaček, bude nás to nějakou tu korunku stát navíc, za práci a trpělivost ;) Já jsem kdysi naprosto zbožňovala balzamikový ocet, který byl nádherně hustý (značku si už nepamatuju), přidávala jsem ho do salátů, ke zmrzlině, k pečené zelenině. Stál něco kolem 100 korun.  Během uzdravování pomocí SCD jsem se začala věnovat etiketám a tak jsem prověřila etiketu i tohoto mého favorita. Okamžitě jsem zjistila příčinu božské hustoty a tudíž i důvod proč je octík tak příjemně levný. Obsahoval kukuřičný škrob, tedy pro nás na SCD naprosto nevhodný, navíc byl vyroben z kukuřice modifikované. Je dobré si uvědomit, k čemu že to budeme ocet používat. Je dobré si uvědomit, že ocet budeme ochutnávat, jídlo jím budeme dochucovat, vyzdvihovat, že ho nebudeme konzumovat ve vysokých dávkách :))) Ocet není na pití jako kečup. Tím pádem si nepotřebujeme kupovat balzamikový ocet nejlevnější a nekvalitní. Samozřejmě že se dají koupit octy bez cukrů a škrobů a nemusíme za ně vypláznout tisícovku. Víte, při výběru octu záleží také na tom, chcete-li zažít nějaký gurmánský zážitek a nebo s ním chcete dochutit svůj letní zeleninový salát .
A teď k octům za pár kaček všeobecně. Praxe je taková, že aby bylo něco levné, dostupné, husté, navoněné, tak se to někde musí ošulit, přidat nějakou tu chemickou bombičku, jinak to prostě nejde. V případě octů zvláště těch pěkně hustých se to šulí nejčastěji, a čím? Ano to víme,  škrobem, a nejlépe modifikovaným. Nebudeme ztrácet čas vyjmenováváním vhodných značek, které kupovat či ne, ono jich ani moc není, spíše vám doporučím můj oblíbený ocet, který je vhodný pro SCD uzdravování. V každém případě stále platí “než něco koupím čtu etiketu”. Takový balzamikový ocet třeba od Alnatury je super.  Ta si říkám, že by nám tato firma mohla něco přispět, já ji propaguju horem-dolem :))))

Ještě jsem si vzpomněla na octy, které jsme si dovezli z nedávné dovolené, které jsou tradičním produktem, jsou chuťově fantastické a bez cukru. Jsou třeba s příchutí manga, černého rybízu, pomeranče, medu a nebo ořechů. Během přípravy tohoto příspěvku jsem hledala další možnosti nákupu octů vhodných pro SCD, ale bohužel musím konstatovat, že všude nějaká nevhodná ne-dobrota. Jakmile je někdo napsáno, že je ocet vyroben ze zahuštěného moštu z vinných hroznů, tak je celkem jasné čím se asi tak zahušťuje ;) Ale pozor i některé dražší balzamikové octy jsem objevila  s cukrem, takže čtěte etikety! Já sama si zatím budu kupovat ocet od Alnatury a časem se třeba objeví nějaký jiný, možná i lepší. Možná někdo z vás o nějakém kvalitním octu ví, tak se budu těšit dole v komentářích :) Přece nebudeme všichni jezdit pro ocet na Mallorcu, to je trošku z ruky, ne? I když ;) No, svoje tipy nám můžete napsat pod tohle video, na naše stránky www.uzdravtesejidlem.cz

Mějte se krásně! :)

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty