Jedna z vašich častých otázek zní: „Jak je to s těmi balzamikovými octy? Jak to, že je používáte? V seznamu coANO /coNE jsou označeny jako nevhodné?“ Tady je odpověď 🙂
Přepis videa
Ahoj, tady je Marky a mám pro vás pár základních informací na téma balzamikové octy.Často se ptáte jak je možné, že v receptech tyto octy sama používám a přitom jsou v seznamu co ANO/co NE označeny jako nevhodné. Hned vám to vysvětlím. Když si vezmeme například jablko, jablko vhodné je, v seznamu je zapsáno jako ANO, když se podíváme v seznamu na ječmen, tak vidíme, že je pro uzdravování pomocí SCD nevhodný, tedy zapsán jako NE. Ovšem ocet jako takový je výrobek, který je složen z více ingrediencí, octy vyrábějí různé firmy, každý jednotlivý ocet má složení trochu jiné, tudíž je dobré dávat si pozor.
Není ocet jako ocet. Liší se například svojí hustotou, která je dána způsobem zpracování, délkou zrání a od toho se odvíjí samozřejmě i cena. Můžeme si pořídit takovýto ocet třeba za 80 korun, ale taky za 3000. Ocet může být tekutý nebo naopak krásně husťoučký. A tady je třeba dát si pozor, protože pokud je ocet vyroben tradiční metodou, zraje a houstne několik let v sudu přirozenou cestou, nepodaří se nám ho pořídit za pár kaček, bude nás to nějakou tu korunku stát navíc, za práci a trpělivost 😉 Já jsem kdysi naprosto zbožňovala balzamikový ocet, který byl nádherně hustý (značku si už nepamatuju), přidávala jsem ho do salátů, ke zmrzlině, k pečené zelenině. Stál něco kolem 100 korun. Během uzdravování pomocí SCD jsem se začala věnovat etiketám a tak jsem prověřila etiketu i tohoto mého favorita. Okamžitě jsem zjistila příčinu božské hustoty a tudíž i důvod proč je octík tak příjemně levný. Obsahoval kukuřičný škrob, tedy pro nás na SCD naprosto nevhodný, navíc byl vyroben z kukuřice modifikované. Je dobré si uvědomit, k čemu že to budeme ocet používat. Je dobré si uvědomit, že ocet budeme ochutnávat, jídlo jím budeme dochucovat, vyzdvihovat, že ho nebudeme konzumovat ve vysokých dávkách :))) Ocet není na pití jako kečup. Tím pádem si nepotřebujeme kupovat balzamikový ocet nejlevnější a nekvalitní. Samozřejmě že se dají koupit octy bez cukrů a škrobů a nemusíme za ně vypláznout tisícovku. Víte, při výběru octu záleží také na tom, chcete-li zažít nějaký gurmánský zážitek a nebo s ním chcete dochutit svůj letní zeleninový salát .
A teď k octům za pár kaček všeobecně. Praxe je taková, že aby bylo něco levné, dostupné, husté, navoněné, tak se to někde musí ošulit, přidat nějakou tu chemickou bombičku, jinak to prostě nejde. V případě octů zvláště těch pěkně hustých se to šulí nejčastěji, a čím? Ano to víme, škrobem, a nejlépe modifikovaným. Nebudeme ztrácet čas vyjmenováváním vhodných značek, které kupovat či ne, ono jich ani moc není, spíše vám doporučím můj oblíbený ocet, který je vhodný pro SCD uzdravování. V každém případě stále platí „než něco koupím čtu etiketu”. Takový balzamikový ocet třeba od Alnatury je super. Ta si říkám, že by nám tato firma mohla něco přispět, já ji propaguju horem-dolem :))))
Ještě jsem si vzpomněla na octy, které jsme si dovezli z nedávné dovolené, které jsou tradičním produktem, jsou chuťově fantastické a bez cukru. Jsou třeba s příchutí manga, černého rybízu, pomeranče, medu a nebo ořechů. Během přípravy tohoto příspěvku jsem hledala další možnosti nákupu octů vhodných pro SCD, ale bohužel musím konstatovat, že všude nějaká nevhodná ne-dobrota. Jakmile je někdo napsáno, že je ocet vyroben ze zahuštěného moštu z vinných hroznů, tak je celkem jasné čím se asi tak zahušťuje 😉 Ale pozor i některé dražší balzamikové octy jsem objevila s cukrem, takže čtěte etikety! Já sama si zatím budu kupovat ocet od Alnatury a časem se třeba objeví nějaký jiný, možná i lepší. Možná někdo z vás o nějakém kvalitním octu ví, tak se budu těšit dole v komentářích 🙂 Přece nebudeme všichni jezdit pro ocet na Mallorcu, to je trošku z ruky, ne? I když 😉 No, svoje tipy nám můžete napsat pod tohle video, na naše stránky www.uzdravtesejidlem.cz
Mějte se krásně! 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Dobrý deň, dnes som kúpila v DM ocot v zložení – ocot z červeného vína 69%, koncentrovaný vinný mušt 31%. Je to v poriadku, prosím Vás?
Ano, je 🙂
Ještě jednou . Tady je odkaz na ten co jsem viděla já
http://www.dm-drogeriemarkt.cz/cz_homepage/defaultcontext/671770/ocet_balzamico.html
Děkuji za odpověď, já to brala podle obrázku a zdál se mi stejný a ten byl z karamelu a cukru. Zítra jdu do Globusu tak se na nej mrknu Děkuji L.
Ano, mají ho v Globusu i v DM drogerii 🙂 není hustý, je to tím nepřidaným cukrem a karamel, jinak všechna hustá balzamika jsou plná škrobů, jak jinak…výjimkou mohou být balzamikové octy zrající desítky let v sudech, ty houstnou přirozenou cestou 🙂 Ovšem ta cena pak!!! :)) měla jsem však možnost ochutnat od italských přátel přesně ty pravé, domácí a to je panečku sen! 🙂
Zdravím Marky, tak si to tu pročítám a chtěla bych si koupit balzamikový ocet. Byla jsem ráda,že jste ve videu ukázala jaký používáte vy, Na internetu jsem si našla složení a moc mi to do SCD nejde. Uvádí se, že se vyrábí z vinného octu, cukru a karamelu , Tak já opravdu nevím…….
Ahoj Ludmilo, ten co používáme my a o kterém jsme mluvili, tedy i doporučili, se nevyrábí z cukru ani z karamelu, takový bychom nejedli a nikdy nedoporučovali…nevím jaký jste si našla, ale ten, který jsme doporučili od firmy Alanutra se vyrábí z červeného vinného octa a šťávy z hroznů, vody, je z bio pěstitelství….co je na tom špatně??? a co opravdu teda nevíte?
Marky,
mám k dispozici ocet kvasný Balsamico (z Portugalska) s kyselostí 6%. Složení: vinný ocet červený, koncentrovaný vinný mošt, karamelové barvivo, konzervant. Bylo by to pro Vás přijatelné??
Dáši, dívala jsem se na to karamelové barvivo. Dočetla jsem se, že se značí jako E 150a, a dále tyto informace: karamelové barvivo je tekuté barvivo pro potraviny, surovinou k výrobě je rafinovaný cukr krystal!!!!!
Vyrábí se řízenou tepelnou karamelizací krystalového cukru…
Používá se k barvení lihovin od světle žluté po tmavě hnědou barvu, může se použít i k barvení jiných potravinářských výrobků (např. medoviny a pečiva)
Ještě jeden odkaz http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E150….tady je moc zajímavé počtení…člověk si musí sám za sebe udělat závěr..možná, že je tato látka povolena, ale je dobré mít na paměti, kdo měl v úmyslu povolit ji, kdo to platí, jestli chápete 😉
Na otázku „Bylo by to pro vás přijatelné?“ já bych odpověděla, že bych do toho raději nešla 🙂
Víte, že se dá udělat super balzamikový ocet z rybízu? jen pozor, místo té tuny cukru co dává pán, brrrrr, dáme med! 😉 Cooooooo? 😀
https://www.youtube.com/watch?v=PBSNFiCzPAs
Dobrý den, kde je možné sehnat sehnat alnatura balsamiko v ceske republice
dekuji J.
Jani, krásný den, balzamiko od Alnatury kupujeme v Globusu, ale myslím, že by se dal sehnat i v DM drogeriích…
Já bych ti poslala klidně foto složení, ale asi to tady nejde. Ano jak píšeš musí se koupit ocet a né krém.
přesně, ale chtěla jsem to raději rozvést 😉 můžeš mi to dát do mailu, máš-li chuť a čas…já jsem chtěla mít jistotu, než ho doporučíme na stránkách 🙂
Balzamikový ocet Kalamata
Bez konzervačních látek, bez umělých barviv či jakýchkoli jiných přídavných látek – pro řecké spotřebitele zůstává volbou číslo 1.
Složení: Balzamikový ocet vyrobený ze sušených hroznů
Nutriční informace
Neobsahuje konzervační látky
Neobsahuje umělá barviva ani jiné přídavné látky
Neobsahuje lepek
Bohatý zdroj antioxidantů
15 kalorií na jednu polévkovou lžíci
Nulový obsah tuku
Díky Mileno, právě se na ně dívám…jen doplním pár informací…
Objevila jsem na internetu Balzamikové octy Kalamata, jsou 2 druhy…při výběru rozlišujte, je v nabídce buď balzamikový ocet a nebo balzamikový krém!
Balzamikový ocet vypadá dobře, informací jsem našla pár, nenašla jsem tedy ofocenou etiketu složení, podívám se v obchodě, ale zdá se v pořádku.
Balzamikový ocet Kalamata – tak tady to je krém, vyrábí se s více příchutěmi, obsahuje – Pitná voda, Ocet balsamico (fíky, pomeranč, hrozen) condiment (35%) (ocet balsamico s extraktem z ovoce, konzervant: disiřičitan draselný), Cukr, Barvivo: amoniak – sulfitový karamel, Stabilizátor: xanthan, Konzervant: sorban draselný…
Tak v těchto krémech je toho docela dost na to se balzamikovým krémům vyhýbat velkým obloukem :))
Víte, někdy se píše že výrobky (teď mám na mysli různé výrobky všeobecně) neobsahují žádné tuky nebo minimum…nám tak ale nejde o tuky, u SCD potřebujeme znát hlavně cukry, zajímá nás jakého jsou složení…pokud to nezjistíme, nekupujeme..dvojité a složené cukry nebrat!
zdravim chtěla bych vedet něco o umeocet muze se nebo ne
Zdravím Naďo, sám o sobě je umeo ocet v pořádku, ale nelze zaručit jeho nezávadnost z hlediska SCD, neboť tento ocet je zpracováván v továrnách na pásech, linkách, kde se zpracovávají i jiné potraviny, pro SCD nevhodné..tedy z důvodu kontaminace…pokud chcete mít jistotu, použijte raději octy naše, vyrobené u nás, třeba jablečný ocet kvasný, nebo z hroznů, bílý, červený, a nebo pak ocet balzamikový, o kterém jsme mluvili nebo jsou informace v komentářích…