
- Množství: 2 menší bagetky
- Čas přípravy: 10 min.
- Čas vaření: 10 - 12 min.
Bagetky alá Marky
Ok, bagetky nebudou pouze v kuchařce jak jsme měli původně v plánu. Rozhodli jsme se, že vám recept pošleme v tomto novém newsletteru jako "dárek". Jeho vydání nám trvalo trošku déle, ale stojí i díky bagetkám za to! Aby jste pochopili, tento recept nenajdete nikde na intrenetu, je "zatím" pouze náš a váš 🙂
Tajně doufám, že až si budete dávat čerstvou bagetku s něčím moc dobrým, třeba s rajčatovým pestem, bruschettou nebo s dlouhozrajícím sýrem, že si na nás s láskou vzpomenete. Doporučuji bagetku po upečení ihned sníst. Stejně vím, že si ji na druhý den určitě nenecháte :))
Ingredience
- vejce - 3 M
- máslo - 1/4 šálku
- tvaroh - 1/2
- mandl. mouka - 1 a 1/2 nebo 2 a 1/2 šálku
- sůl - 1 čaj. lžička
- soda - 1/4 čaj. lžičky
- koření dle chuti - mix
Postup
1. Rozmixuji dohromady vejce, máslo a tvaroh, osolím dle chuti.
2. Postupně přidávám mouku z mandlí - první šálek rozmixuji ponorným mixerem a pak přidám další a opět rozmixuji, poslední šálek pouze vmíchám, ten kvůli hustotě hmoty umixovat moc dobře nejde 🙂
3. Nakonec řádně vmíchám sodu, nechám těsto chvilku odstát a připravím si pečící papír.
Mám tu pro vás 2 varianty pro pečení. Pokud chcete bagetky nadýchané, přidejte pouze 1 a 1/2 šálku mandlové mouky (pokud máte bagetovou formu, máte vyhráno, pokud jste na tom jako já, musíte si vystačit s pečícím papírem - ale i tak jsem pyšná, že mi to tak krásně šlo 🙂 Připravte se na to, že se vám bagetka bude hůře tvarovat neboť těsto bude lepícího se charakteru, ale nebojte, půjde to. Když budete dělat bagetky ze 3 šálků, bude to hračka, bagetku krásně uválíte. Ale! bude hutnější. Doporučuji vyzkoušet obě varianty 🙂
4. Těsto dám na připravený papír a s jeho pomocí vytvořím váleček (tady by to možná chtělo video, ale i to časem přibude, zatím si musíte vystačit s fotografiemi v galerii :)), přidám nějaké koření pro chuť - mám koupenou krásně voňavou směs bez soli, předehřeji troubu a dám péct. Pečení je uvedeno pro jeden kus. Pokud máte troubu elektrickou, musíte bagetku pohlídat podle svých možností. Stačí opravdu jen chvilka.
Čas pečení: 1 bagetka 125°C/650W/ 10 - 12min
Proč bagetku balím do pečícího papíru?
Jak jsem již psala, je to proto, že nemám k dispozici formu. Bez ní se bagetka rozjede do všech světových stran, a to platí obzvlášť pro variantu na nadýchanou bagetku - 1 a 1/2 šálku 🙂 Do papíru ji balím trošku volněji, jinak bude mít tvar válečku - ale i ten je hezký. Pokud papír trošku povolíte, necháte tak bagetce prostor, aby povolila jemně do stran. Bude pak dokonalá 🙂
Obě varianty připravuji tak, že bagetku nechám zapéct na prvních 5 minut v troubě v papíru. Pak ji vytáhnu, odstraním papír a dopeču dalších 5 minutek.
P.S. Na poslední fotografii je bagetka z 1 a 1/2 šálku, tedy ta nadýchanější :))))
Ať se vám daří 🙂
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Tyto bagetky miluji, jsou sice energeticky vydatne, ale Ja je uchovávám v pecicim papiru v lednici, vydrzi mi bez problemu 4 dny. Takze tak po 3 či 4 platcich ujidám kazdy den.
Dekuji!
A jak já děkuji 🙂 Už jsem je dlouho nedělala, zkusím je a udělám jim nové fotky, předělám časy, gramáže 🙂 Děkuju za připomenutí Kájo, recepty postupně předělávám jak mám čas 🙂
Dobrý deň, skúšame Vaše recepty jeden po druhom, každý nám zatiaľ veľmi chutí aj keď sa nám tvarovo nepodarí ale chuťovo sú vynikajúce, bagetky z mandľovej múky sú topka, banánový chlebík je výborný ale tieto bagetky strašne dobré, my sme ich robili ako koláč krásne do ružova pripečený z obidvoch strán, som sa musela ovládať, nakoľko si strážim váhu. Ďakujeme za dravé mňamky, konečne sme sa vzdali chleba.
Ahoj, mám opravdu velkou radost, děkuju 🙂
Výborné bagetky, Marky! Dala som 1 a pol šálky múky, z toho mandľovú a banánovú pol na pol. A chutily skvele! I bez tvarohu.
Dobrý den,
Recept je z tvrdého nebo měkkého tvarohu.
Těším se až upeču.
S pozdravem Eva
Na SCD vždy z tvrdého, kupovaného, to ani jinak nejde. Ale, pokud si vyrobíte z 24h SCD jogurtu svůj domácí tvaroh, je dobrý i ten.
Tento recept je vypracován pouze pro tvaroh tvrdý, z tím SCDéčkovým jsem ještě nezkoušela. Krásný den!
Tvaroh který v receptu uvádíte neobsahuje složené cukry?
Je v pořádku 🙂 Ovšem nejlepší je ten, který si připravíte doma, z 24h SCD jogurtu, ten je 100% dokonalý 🙂
Krasne sa podarili tesim sa… ?,konecne skvela nahrada peciva ktoru som dlho hladala
Neviem ako pridat fotku cez mt,ale su take ako Vase iba tensie.Dakujem ze pridate skvele tecepty a hlavne zdrave ?
Pošlete mi fotku do mailu, šupnu ji sem 🙂
Mějte se hezky!
Chcem sa spýtať na ten tvaroh v recepte. Je to Lučina s SCD jogurtu, alebo klasický kupovaný tvaroh?
V tomto receptu jsem použila tvrdý tvaroh, jaromeřický, v té době jsme ještě jogurt nevyráběli, ale můžete určitě zkusiti z SCD jogurtu 🙂
Prosím čím možem nahradiť tvaroh, ked mám intoleranciu na mlieko? dakujem za odpoved
Zuzi, víte o tom, že vaše intolerance na mléko je vlastně dobře? že vaše tělo je v pořádku? protože člověk tu není proto aby sál mléko donekonečna, pouze v určitém období ;)…to jen k zamyšlení…pokud to tak máte, nedávejte ho a zkuste ho nahradit buď troškou vody a přidejte více mouky, můžete i namixovat s banánovou moukou, ono je to vždy lepší, když se peče z více druhů surovin.
Všetky vaše recepty sú z pekanových orechov, alebo mandlí. Prečo sa nepoužívajú domáce vlašské orechy?
Moniko, na našich stránkách, v kuchařkách a v SCD průvodci mám některé recepty z pekanových ořechů, některé recepty jsou z mandlových ořechů, některé z kešu oříšků, z lískových ořechů a některé jsou z mandlové mouky. Určitě nejsou všechny mé recepty jen z pekanů a mandlí, to nemohu souhlasit. V receptech používám i mix ořechů. Kde je psáno, že se nepoužívají vlašské ořechy? Nic takového na stránkách napsáno není.
Je pravda, že já vlašáky moc nepoužívám, na chuť mám raději pekany, mě se vlašáky zdají na chuť trošku hořké. K tomu přidávám fakt, že loni a předloni u nás v Česku byly vlašáky trošku nedostatkovým zbožím, a když už se prodávaly, tak nebyly valné kvality a celkem drahé. Pokud máte vlašské ořechy k dispozici, můžete je v pohodě využít v nějakém mém receptu 🙂
Pečený dobrůtky vypadají skvěle, zajímalo by mě, v které fázi se smějí konzumovat, jestli ve 3.fázi, kde je napsaná prvně ořechová mouka, děkuji za odpověď.
Pokud je napsaná ve 3. fázi, tak až ve 3. fázi :)…v této fázi se doporučují výrobky z pekanových ořechů..zkuste si upéct pekanový chléb a bagetky si udělejte také z nich..později si budete moci mouky – ořechy kombinovat podle svých chutí…a pak tam jsou lískové ořechy…v kuchařce jsou další recepty, třeba na borůvkové muffiny, žaludové sušenky, zemlbábu, chlebánky, atd.. 🙂