
- Čas přípravy: do 15 min.
- Čas vaření: 45 min.
Mrkvová bábovka
Velké nadšení upéct bábovku mě popadlo po té, co jsem na babinci zjistila, že mé kamarádky pečou ty nejlepší bábovky na světě. Byla to pro mne výzva, poprosila jsem o recepty pro inspiraci a pustila se do ní. Vyšla jsem z receptu na medový piškot, který je velmi jednoduchý a pečeme ho doma celkem často. Tak jako některé bábovky je ale i tento piškot malinko sušší a tak jsem začala hledat informace o vhodných surovinách, díky kterým by byla i moje bábovka takhle nádherně vláčná. Navíc kvůli SCD používám i takové ingredience, které se chovají jinak než ty, které jsem používala doposud. Pak jsem se dočetla, že třeba taková mrkvička má tu moc udělat pečivo přesně takhle vláčné, takže už zbylo jen doladit poměry přísad a upéct moji vlastní "superbábovku". A povedlo se, tahle jemně oranžová kráska splňuje vše co jsem od ní očekávala a věřím, že bude chutnat i vám 🙂
Ingredience
- vejce - 4 L (255 g)
- kokosový olej/rozpuštěné máslo - 1/2 šálku (66 g)
- med - 1/2 - 3/4 šálku (200 g)
- skořice a vanilkový lusk - 1/2 lžičky a 1 ks
- ořechy kešu (mandle, pekany) - 2 šálky (330 g)
- mrkev - 2 šálky nastrouhané mrkve (200 g)
- soda - na špičku nože
- sůl - špetka
Postup
Do mísy rozklepnu vejce, přidám rozpuštěné máslo (kokosový olej), med, vanilku z lusku, skořici, sodu a sůl, a ponorným mixérem rozmixuji. Místo vanilky a skořice můžete použít perníkové koření. Nebo jen vanilku, nebo jen skořici.
Dále přidám kešu ořechy (mandle nebo pekany) a opět za použití tyčového mixéru mixuji do hladka. Naposledy do těsta vmíchám nastrouhanou mrkev, naliji do silikonové formy a dám péct do předehřáté horkovzdušné trouby na 170 °C po dobu 45 minut.
Poznámky pod čarou
Pokud pracujete se silikonovou formou, netřeba ji vymazávat, vysypávat. Vytažení bábovky bude hračka, jen chvilku počkejte než bábovka zchladne. Dále, místo mrkve můžete použít cuketu a nebo jablíčka, díky nim bude bábovka krásně vonět. Je nutné oboje, cuketu i jablka odvodnit, jinak pustí šťávu do těsta a to ještě více zřídne, což nebude pro dobrý výsledek ideální.
PS. Ingredience, gramáže, doba pečení, postup, to vše je nyní (od března 2020) nově upraveno, aby se vám lépe peklo. Jak jsem slíbila, konám 🙂 A já mám radost, protože se zase dostanu k pečení mých starých receptů 🙂
Mlsejte s námi a buďte zdrávi,
Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Teda, já peču normální bábovky z mouky. Ale zkusila jsem dnes tuhle (pro známou bezlepkarku) a úplně koukám. Nepoznala bych, že jsou tam ořechy místo mouky. Vyšlehala jsem akorát sníh zvlášť. Jinak jsem vše dodržela dle receptu a je vážně výborná. Díky moc za tip na zdravější mlsání pro mě, děti i bezlepkare.
Máme velikou radost! 🙂 Ať se Vám a Vaší rodině daří 🙂
Já peču různé bábovky, ala biskupský chlebíček z přezrálých banánů, ořechů, rozinek, trochu nastrouhané mrkve, kokosů, skoro nesladím – jen 2-3 lžíce medu .. podle množství banánů a tento typ chutná skoro všem, když někdo přijde ke kafičku.. tady se se mě zdá 200g medu hodně ( i finančně pro někoho), ale tuto nezkoušela jsem ještě..
Taky mám problém vyklopit, trhá se.. pokud to není silikonová
Zdravím
Mňam, mňamka to je 🙂 Urobila som z cesta muffiny, na vrch dala čučoriedku / borůvku 🙂
Je akurát sladká, ani málo, ani moc. Robila som z mandlí, pridala som škoricu. Krásne mi to tu voňalo pri pečení. Najprv som chcela piecť iba obyčajne, nepoužívam horkovzduch, lebo tá moja trúba je nejaká hlučná, ale pre istotu som ho pustila a muffinky pekne vybehli. Piekla som asi 10 min na 170, niektoré muffiny začali moc hnednúť, tak som znížila na 150 a sledovala som to. Nakoniec som skončila asi na 130. Celkovo som piekla cca. 23 min. a muffinky su perfektne prepečené. Výborný recept, ďakujem 😉
Jani, moc děkuju. Ono je to hodně individuální vzhledem k technické výbavě každého z nás. Já vždycky peču u něčeho nového raději na méně a taky upravuju. Recepty sladké, tam kde je med a kokos, tak to chce nízkou teplotu a delší čas, tedy trpělivost 🙂 Ještě jednou, díky!
Ta babovka je neskutocna a vonava kedze som dal kokosovy olej 🙂
Idem poskusat dalsie vase recepty, neskor ju skusim v jablkovej variacii.
Jaj , chcel som sa spytat , cim vysypavate nadobu ked je keramicka ,ja som dal len olej ale co ja viem niekde sa prilepila niekde nie, tipujem ze tiez mandl. mukou?
dakujem moc a drzte sa 🙂 !
Andrej, zdravím a moc děkuju za slova chvály, to mě těší! 🙂
Určitě máslo, tuk a vysypat mandlovou mouku nebo banánovou. Ale tím ta bábovka trošku po povrchu ztmavne, tak se nelekejte. Stačí jí dát malinko. Já raději v keramice nepeču, abych se vyhla těmto možným přílepům na formu 🙂
I vy se držte! :)))) Buďte zdráv! 🙂
Já vysypávám skleněnou formu kokosovou moukou a super ?
Anooo, no jasně! Úplně jsem na ni zapomněla 🙂 Díky Katy za připomenutí!
? Právě se ji chystám péct ? už se mi dokonce i dvakrát povedlo jí uchránit do mrazáku, i po vydání je skvělá. Jo a dávám jeden hrnek mrkve a jeden hrnek jablicek a jeden hrnek smesi orechu a jeden hrnek bananovky a pridávám susene visne a brusinky…to,ze oddeluji vajicka jsem uz psala ? Je to prostě skvělý recept, jste úžasná vynálezkyně Marky
Katy!! Teď se lehce červenám. Děkuju moc za vás a za vaše inspirace a hlavně, že díky vám (a Radkovi, že to dal do pořádku) nám začala fungovat komunikace tady v komentářích. Ty jo, doufám, že si lidé celou tu dobu nemyslí, že jsme se na ně vykašlali, a my tady přitom s Radkem odpovídáme na všechny otázky. No nic, snad je to za námi a hezky se to zase rozjede 🙂 Ještě jednou díky <3
Teda že tady to perníkové koření je inovace 2020? Hned to jdu vyzkoušet ??? Díky Marky ?
Hani, perníkový koření už používáme dlooouho 🙂 Rádo se děje! 🙂 Já už tuhle bábovku nepekla ani nepamatuju, musím říct, že je fakt dobrá 🙂
Zdravím všechny mlsouny a mlsounky. Babovka je opravdu skvělá, ale jestli se můžu odvážit říct – “povýšila” jsem ji na LUXUSNÍ bábovku. A to úplně lehce – oddělila jsem žloutky od bílků, ze kterých jsem se špetkou sody vyšlehala sníh a ten pak nakonec vpravila (doslova,páč těsto je tím pádem trochu hutnější) do těsta. Zkuste a uvidíte, jak najednou zlehkne. To je teda slovo ? Buďte zdrávi.
Ahojky Marky buchta je luxusní-jako vše co jsem zatím dělala.
Mám radost Veru! 🙂 Děkuju, ale luxusní je proto, že to umíš v kuchyni 😉
Dobrý den Marky, zrovna dnes jsem pekla a je luxusní. Všichni ji moc chválili a mamka chtěla i recept. Chci se zeptat, zda je možné použít i mouku z vlašských ořechů, na pečení těchto dobrot. Máme doma k dispozici a je to taky ořech 🙂 Děkuji za odpověď. Přeji krásný den. Jitka
Zdravím Jitko, jasně že to jde, ořech za ořech je v pohodě, jen bych vlašák namixovala, protože je příliš aromatický. Jedna dáma zkusila měnit místo pekanů taky vlašáky, jednalo se o pekanový chlebík, a byla hodně zklamaná, ale já jsem jí to psala, že to pravděpodobně nebude dobré. Pozor na to, stává se v případě zájmu ušetřit, to není váš případ vím to, ale píšu to zde i pro ostatní, spíš to, že proděláme. Prostě pekany, kešu nebo mandle jsou takové neutrální, lískáče a vlašáky už jsou daleko více aromatické a pokrm výrazně mění svoji chuť 🙂
Marky, děkuji moc za odpověď. Vyzkouším a uvidím. Sice žádné zdravotní problémy nemám, ale Vaše recepty a nejen ony, celý systém pojetí stravování, mě zaujaly a jak se říká: “V jednoduchosti je krása.” Budu dál zkoušet Vaše recepty. Děkuji a přeji krásné dny. Jitka
Rádo se děje Jitko, a ať se vám daří 🙂
Ahojky kuchařky, já tuhle mňamku dělám často, dříve z banánové mouky, minule jsem zkusila vlašské a kešu 1:1 a taky to je dobrota, se samotnými vlassskymi to je takové dost ostré, a tahle kombinace docela jde, ještě jsem dnes přidala trošku BAM aby to drželo lépe pohromadě, mám dojem že minule můj výtvor nevydržel ani 24 H ??? Takže musel být dobrý… Babička taky chtěla recept ?
Zdravim. Mrkvu ste nakrajali nahrubo ci na tenko? Vdaka.
Ivi, na jemno, na tenko 😉
Ahoj Marky, mohu se zeptat, kde nakupujete ořechové mouky? Nebo si je děláte doma? Jaký má mít obsah šálek, 1 dcl?
Děkuji 🙂
Ahoj Barboro, na vaše dotazy najdete odpovědi na našich stránkách, buď v sekci nejčastější dotazy nebo v BLOGU, informace k receptům.
Rádo se děje 🙂
dnes jsem upekla první svou bábovku podle vašeho receptu. Byla mastnější,příště uberu tuku,ale něco tak dobrého jsem snad ještě nejedla. Moc děkuji a těším se na další pečení 🙂
Tak to mám radost! 🙂
Marky, můžu se zeptat, když píšete, že do bábovky lze použít rozpuštěné máslo, myslíte tím “klasické” máslo koupené v obchodě nebo ghí? Pokud máslo klasické, jaké nejčastěji používáte?
Děkuji 🙂
Lucko, ahoj, myslím tím klasické máslo, nemusíte připravovat speciálně ghí. Ale rozpustit máslo musíte, kvůli přeměně laktózy na galaktózu 🙂
Ráda kupuju máslo od farmářů nebo v Gran Moravia, takové to máslo co chutná jako smetanový sýr 😉 a z něj si pak dělám ghí, je daleko lepší než klasika, (ale není to nutné), je lepší na vaření a pro zdraví si myslím taky. Ráda si na něm připravuju zeleninku, nejdřív rozpustím ghí, přidám kurkumu a pak zeleninu, koření, sůl, česnek, je to lahoda pokud máte ráda zelené 🙂
Marky, zkouším některé recepty (pekanový chléb, jablečný koláč a tato bábovka), ale zatím mi těsto vůbec nevyběhlo, konzistence je jako sekaná. Chápu, že z ořechů je těsto hutnější, ale i tak jsem myslela, že to bude alespoň trochu nadýchané. Nebo je to tak správně? Sodu přidávám, postupuji přesně podle receptu. Děkuji
Ahoj Alžběto, pošlete mi fotku do mailu, nevím co je podle vás konzistence jako sekaná. Zrovna včera mi posílala paní fotku mrkvové bábovky a ta vypadala moc pěkně.Těsto na bábovku musí být hutnější zvlášť když je z pekanů tak i mastnější. Nadýchanou jako z mouky ji mít 100% nebudete, to díky surovinám ani nejde, zkuste vyzkoušet upéct ji z banánové mouky.
Bábovka je výborná, jen ji mám trochu blemcavou, tak jsem ji asi pekla na moc (180C),rychle mi zhnědla zvenčí. Ale musím pochválit možnost komentářů, protože mi to hodně pomohlo, abych nezačala “plašit”, že to mám v troubě moc dlouho. A hlavně- tip na vysypání formy (mám skleněnou) kokosem (já použila kokosovou mouku) K NEZAPLACENÍ.Děkuju jak Marky za skvělé recepty, tak ostatním spolumlsounům za dobré připomínky a poznámky.
Ahojte, robili ste uz babovku s bananovej muky? Je to mozne? Dakujem.
Ahoj, dnes jsem upekla bábovku z jednoho šálku ořechové (pekany) a jednoho banánové a byla SUPER! Bylo málo ořechů, tak jsem zkusila trošku zaimprovizovat 🙂
Ahoj Di, mixování je nejlepší, já ji dělala před pár dny také, receptík budu brzy dávat k dispozici 🙂
Zdravím, dělala jsem bábovku z banánové mouky a byla výborná.
Ano, taky už jsem ji dělala, mnjam ! 🙂
Zdravím zdravé strávníky. Tož lidičky tento recept je dar, pochoutka! Já jen neměla po ruce vanilkový lusk a tak jsem si tam nakrájela pár sušených švestek.
Páji, já si snad budu muset udělat bábovku, já ji nepekla snad 100 let!!!!! 😀
Ahojte, skusali ste piect babovku aj s bananovej muky? Je to mozne?
Zdravím Marky chcela by som sa spýtať či by som mohla nahradiť orechovu muku kokosovou , zatial nemam s ňou skusenosti a nerada by som pokazila recept . Ďakujem za odpoved Dana
Dani, zdravím, nemám zdání jak to dopadne, nezbývá nic jiného než to vyzkoušet, buď se nepovede a nebo to bude úžasná mnjamka ? V jednom receptu jsem použila jen kokos (kokosová kokosovina), ale drobí se to. Jestli to budete zkoušet, budu ráda, když mi napíšte jak jste dopadla ?
No ja to prave robim s kokosovou mukou a ked som ju vmiesala do cesta, zostalo to huste ako beton! Musela som tam este pridat roztopene maslo a dalsie 2 vajcia a deci ryzoveho mlieka, takze vobec netusim ako to dopadne. Teraz je to v rure.
Ahojky, pekla jsem v silikonové formě a protoze to vypadalo tekute, pekla jsem asi o 20 minut dele a byla uplne tekuta.. chjo, musela jsem vyhodit. Nejsem rozhodne zadna zacinajici pekarka. Tak jsem se na ni tesila.. mrzí mě to. Je to možné, že je to mandlemi, které jsem nedostatečne rozmixovala? Mixovala jsem celé mandle na “mouku” v zepter mixíku. Může to tak být? Děkuji za odpověď.:-)
Kačko, myslím, že jste měla bábovku upéct, myslím počkat až se ve vaší troubě dopeče. Já jsem tenkrát pekla ještě v mikrovlnce a čas stačil opravdu kratší než v troubě plynové například. S ořechy jste tu udělala dobře, tam problém nebude, a těsto má být tekutější, to je v pořádku.
Dobrý deň Marky, prosím Vás, silikonovu formu niečím vymastíme alebo netreba?
Na Vašich fotkách to vyzerá že nie je ničím, no radšej sa chcem uistiť.
A ešte otázka klasické maslo v SCD si človek nemôže natrieť napr.na banánový chlieb.. Ako získam to ghí? :))
Ďakujem pekne
1./ Silikon není třeba vysypávat Veru.
2./ Klasické máslo rozpustíte na ohni v kastrůlku a je hotovo, pro SCD to stačí. Chcete-li si ho namazat na chléb, tak to rozpuštěné máslo vrátíte zpět do lednice na ztuhnutí. Ghí není třeba pro SCD vyživování, ale pokud si ho chcete připravit, podívejte se k nám na stránky, máme tam o něm video povídání a recept 🙂
Od ktorej fázy na SCD je možné zaradiť pečené dezerty?
To vám takhle konkrétně nemůžu odpovědět…záleží dost na tom, co která dobrota obsahuje za potraviny…
Marky, tak včera jsem pekla tuhle mňamózku a to je zase něco. Přišla kolegyně na návštěvu a byla nadšena, a když odcházela a viděla jsem ten výraz tak jsem jí nabalila ještě domu. stihla jsem pár kousků odložit pro přítele. Děkuji za inspirace. Jdu právě zkusit muffinky z banánovky. Krásné dny.
Zuzana
Zuzi, díky za komentář, mám radost, že se vám daří a doufám, že bábovka chutnala i partnerovi 🙂
Mějte se krásně 🙂
Dámy, byla by prosím rada, kde např.ořechové mouky dobře nakoupit na netu? Je to takové stéblo pro nákupy,kdy je člověk v práci denně víc , než dvanáct hodin a na malém městě navíc po obchůdku se zdravou výživou zatím ani slechu…
Děkuji za zpětnou vazbu, moc.se těším na zdravé pečení.
Párkrát jsem nakoupila na http://www.zdraveorechy.cz a vžycky jsem byla spokojená 🙂
Dnesjsem ji zkusila a celá rodina z ní padla na pozadí. Smekám a jestli chutná všechno tak jako tohle tak píšu obrovskou jedničku s hvězdičkou.
:)))))) zažili jsme to samé…když jsem recept vymýšlela, neměla jsem tušení, že se zrodí zázrak :))))
Děkuju mnohokrát Martino, zdravím rodinku 🙂
Zdravím Marky a Radka, minulý týden jsem začala sledovat videa, vyzkoušela jsem mrkvovou bábovku, pekla jsem ji déle, ale byla skvělá!!! Vydržela 3 dny a všem, kdo ji zkoušeli, chutnala. I po třech dnech byla vláčná, nevysušená….Dnes se chystám na banánový chléb, tak snad se povede.
Zdravíme Hanku! Gratulace, jsme rádi, že se daří, a že bábovka chutnala! 🙂 A chléb? určitě také 🙂
I já peču v nové úplně jiné troubě bábovku o něco déle, chce to pohlídat.
Marky moc díky za inspiraci, včera u webináře jsem upekla svoji první SCD bábovku 🙂 jen jsem nikde nenašla recept s banánovou moukou. Použila jsem tento a vyměnila ořechovou za banánovou mouku s tím, že jsem tam přidala vodu a nechala uležet 15 minut (tak jak se píše na obalu Expres Menu). Zatím jsem neměla od začátku SCD žádné “SCD pečivo” tak mi docela přišlo k chuti. Těším se na další recepty, které vyzkoušíme, zatím byly všechny vynikající!! Přítel se občas vyptává co tam ještě jako mám v těch “nových” receptech, co zase dobrého ochutnáme 🙂 Možná se ke mně na SCD přidá 🙂
Hani, u webináře? No totoooo! Ale jo, chápu, my ženy umíme většinou pracovat s “více krabičkami najednou”, muži jsou vždy jen v té jedné krabičce, buď koukají na webinář nebo pečou, ovšem obojí má svá jistá pozitiva 😉
Bábovku z banánovky jsem nezkoušela, ale právě se mi peče voňavý dýňový koláč, původně podle Emanuela Ridiho, ovšem zůstalo pouze u inspirace – z jeho receptu nezůstalo téměř nic (jen špetka soli :)), tedy obměněné ingredience a úplně odlišné gramáže, neb se mi jeho “pan di zucca” jako v jeho videu vůbec nepovedla. Jeho výsledek ve videu je nadýchaný dýňový piškot, můj výsledek byla nízká mokrá buchta, ale chuťově úžasná!! Kdo ví v čem to bylo, stejně jsem to nakonec musela připravit “po našem” :)) Ovšem nesmutním, protože když jsem jukla na jiné dámy na netu, které pekly podle video receptu, viděla jsem velmi podobné výsledky tomu mému, jedna slečna tento recept pojmenovala dýňovou buchtou :))) A bylo!
Zdravím přítele, to je dobře že jí s vámi, vypadá to, že SCD opravdu chutná a že vy sama jste šikovná kuchtička 🙂
P.S.: i já jsem v přípravě koláče přidala vodu, těsto se stalo tekutější a lépe zpracovatelné pro tento druh sladkého pečení. Mějte se!
ahojky Marky a všichni, tak také začínám, a bábovka vynikající! Jen mi praskla-ale to nevadí ,dala jsem místo mrkve žlutou malou cuketku, a mouku mandlovou. Celkem sytá po dvou kouscích , a fakt výborná! Ještě chci zkusit něco slaného- chleba nebo bagetku. Děkuji a dobrou chuť všem!
Jojo, bábovka, to je sen, taky ji máme rádi, i tobě dobrou chuť a ať se ti daří dělat samé dobroty 🙂
Ahojky, bábovička výborná a dokonce šla i dobře vyklopit zkuste formu vymazat máslem a vysypat kokosem – kdo nemáte silikon jako já 😀
Kačko, díky za návod, také vymazávám máslem a vysypávám kokosem, dá se i vysypat na jemno namletými oříšky 🙂 když se chce, jde všechno, silikon, plech, keramika, to je jedno :))))
Zdravim vsechny, Babovku jsem pekla taky poprve ale za 20 min.byla tez neupecena.Pridala jsem to na 160 a babovka se dopekla a byla opravdu moc dobra. Mam elektr.troubu a muzu prepinat na horkovzd. Pekla jsem to 50 min. Drive to hotove nebylo. Vydrzela pouze 2 hod.Super chut..
Jarko, často píšu, že každý se řídí svoují troubou! 😀
My si koupili před časem novou, horkovdušnou, a všechny časy, na které jsem byla zvyklá neplatí!!!! :)))) peču jednou tak déle 😉
Jsem ráda, že se bábovka povedla, zdravím, Marky
Ahoj. Zkusila jsem tuto bábovku, jako můj první recept z ořechové mouky, konkrétně z pekanů. Měla mi vydržet týden, vydržela 2 dny. Fakt výborná. Nebylo mi blbý jí hned 2. den vytánnout z mrazáku. Do mrazáku jsem jí dala proto, abych jí hned nesnědla 🙂 Chutnala i 2-leté dceři. Dnes jdu zkoušet základní slaný koláč, tak snad se povede i bez tvrarohu, který zatím nemůžu…
Katka
Katko, já se chechtám…ne vám, nebojte!!! 😀 jen si vzpomínám na sebe a na Radka, jak jsme poprvé zkoušely nové recepty :))))) dopadlo to většinou úplně stejně…nemělo smysl něco v mrazáku uschovávat…teď už mi občas v mrazáku něco vydrží, výjimečně…ale např. koláče s ovocem dávám do lednice, tam v klidu kolem 4 – 5 dnů vydrží…Radek si je šetří 😉 slaný koláč půjde i bez tvarohu, jen bude jiná konzistence…můžete přidat nastrouhanou mrkev, aby jste ho měla mokřejší, on je dost suchý, zvlášť z mandlí…udělejte jej raději z pekanů, a bez mrkve..mějte se a ať se daří! Marky
Marky díky za receptík, bábovka je úúúžaszná, no prostě mňamka :). Ještě musím vypilovat chlebík.
Díky za to, že jste :).
No tak to mám radost, taky ji doma děláme a dost často, protože prostě JE! úžasnáááá :))) díky moc!
Mila Marky, diky za uzasne recepty. Babovka byla uzasna. Pekla jsem ji na 170C asi 40min. Take jsem pekla rybizovy kolac s malinama. Cerveny rybiz neni u nas k dostani. Jeste jednou diky.
Rádo se stalo Libi, jsem ráda, že se recepty líbí, dodává mi to energii tvořit další a dalšííí :))
Dobrý den,
kde seženu mandlovou mouku?
Zdravím, vše najdete na našich stránkách, v blogu 🙂
Ďakujem za promptnú odpoveď, Marky 🙂 .. idem ďalej študovať a piecť 🙂
Jani, rádo se děje 😉 Marky
Zdravím, Marky. Chystám sa piecť Vaše dobrotky, no neviem nájsť, aké veľké šálky používate 🙂 Stravujem sa zdravo ( myslela som si ) a Vaša stránka ma “dostala”. Kamarátka mi poslala na ňu odkaz len pred pár dňami a veľmi sa teším aj na kurz 🙂 Držím Vám aj Radkovi päste a ďakujem 🙂
Taky zdravím Jani, na stránkách info je v článku v sekci BLOG…můj hrníček na pečení má až po okraj 220 ml.
Taky se těšíme! Děkujem, děkujem, děkujem! 🙂 Marky
Dobrý den, ráda bych se zeptala na stupně pečení. Dneska jsem pekla bábovku v předehřáté troubě v kovové nádobě a v obyčejné elektrické troubě bez horkovzduchu a po 20 min. byla zcela tekutá. Nakonec jsem ji vytahovala po zhruba 55 minutách. Prosím, měla jsem přidat více stupňů nebo to je tou formou? Dodržení 125 stupňů je kvůli mandlové mouky? (běžně jsem pekla na 180 stupňů). Děkuju za odpověď. Renáta
Zdravím vás Renáto, určitě musíte péct déle pokud nemáte elektrickou, kde je i horký vzduch…nevím jak moc ovlivňuje pečení forma…ale určitě je nutné brát ohled na vaše pečící přístroje, každá kuchařka zná své království a podle toho si recept přizpůsobí…pokud jste ji neměla po 20 minutách hotovou, tekutou, tak jste udělala moc dobře, že jste ji tam ještě dalších 35 minut nechala a hlídala 😉 U každého nového receptu je žádoucí si to pohlídat podle sebe, a vy jste to zvládla, doufám, že se povedla a chutná…myslím, že by to mohlo být troubou, a asi bych buď dodržela stupně a nebo bych zkusila přidat na 150 °C, ale zase ubrat minutáž samozřejmě…ale to už si musíte “vyšolichat” sama 😀
Dodržení stupňů není kvůli mouce, ale Elaine v receptech ve své knize uvádí tuhle teplotu, a já začala vařit podle ní, a vyhovovalo mi to tak, a už jsem to tak nechala…je to dobré i proto, že se dává do pečených sladkých dobrot med, a ten by se mohl připalovat při vyšší teplotě…to je můj dojem..třeba u takového piškotu, tam bych zvýšení teploty neriskla 🙂 Marky
Holky pecu,tak uvidime za pul hodky.Prosim poradte,kde nakupujete na netu?Diky
Zrovna jsem ji vytahla z trouby. Dala jsem tam vanilku podle vaseho receptu . Nadherne voni a chutna proste uzasne. Moc dekuji!!
Ou, dankešéééén 😀 Rito, jsi úžasná! dobrou chuť! 😀
UZ JSEM JI PEKLA HLAVNE VANILKOVYM LUSKEM KRASNE VONI JE VYBORNA
Díky díky, ještě že jsme společně objednaly vanilkové lusky za super cenu, že? to se to pak peče 😀