Jak je to s těmi vejci? Často slyšíme, že jich na SCD používáme moc…
Je to tedy problém? Nebo je to jen mýtus?
Co o tom říká Dr. Ekberg?
KLIKNĚTE ZDE: pro příspěvek původní Dr. Ekberga
KLIKNĚTE ZDE: pro příspěvek o cholesterolu a CZ titulcích
Takže, přebral jsem, řekněme ten název původního videa. Co se stane? Když budete jíst pět vajec denně po dobu třiceti dní. Nic. Nic zvláštního. Naopak. Můžete si dokonce pomoci. Pojďme se na to podívat. Takže co je docela rozhodující právě při té konzumaci vajec, tak je jejich kvalita. Protože ty slepice, které nám poskytují tuto úžasnou potravinu, tak jsou chovány různým způsobem. Když se budete divit, že se dívám trošku bokem chvílemi, tak je to protože mám poznámky. Je toho trošku víc, tak abych na něco nezapomněl. Takže slepice se chovají buď v kleci bez klece, ve volném chovu, mohou se pást venku, nebo záleží také na tom, čím jsou krmeny, jestli organickým nebo nebo ne organickým krmivem. Potom jsou vejce certifikované nebo ne certifikované. No a pasterizované to znamená, že jsou ta vejce, než se dají dostat do distribuce lehce zahřátá, samozřejmě aby se neuvařila, ale lehce zahřátá teplou vodou, umytá, aby se vlastně zničily nějaké ty zárodky salmonely apod. a. Je v tom velký rozdíl. Samozřejmě nejlepší je vždycky, když máme ta domácí vajíčka od slepiček, které se někde volně pasou a požírají. Ty brouky a travičku si sem tam dají prostě to, co na co mají chuť. A samozřejmě záleží také na tom, čím jsou krmeny. Takže nejlepší možnost je volně se pasoucích slepiček, které jsou navíc krmeny organickým krmivem. Samozřejmě všichni k tomu těmto vejcím nemáme přístup, ale to není úplně tak ztraceno, jak se zmíním později.
Potom takovým ukazatelem, na který jsme si už asi všichni zvykli. Před nějakým časem si vzpomínám, že. Že se to tak jako hodně tradovalo mezi lidmi, tak je barva žloutku, protože pokud je takový bílý, nevýrazný, tak i ta vejce mají tak, neboť ten žloutek má takovou nevýraznou chuť. A samozřejmě podle toho se poznávala vejce, která byla, která vznikla právě nebo která jsou od těch slepiček, které jsou v klecích anebo jsou někde zavřeny. Protože ani ten volný chov ještě neznamená, že ty slepičky jsou na tom bůhvíjak dobře, protože jsou pořád v té hale a nemají tam sice klece, ale pořád jakoby jsou prostě v obrovském množství v jedné hale. A ten volný chov spočívá v tom, že tedy nemají tu klec a že tam mají takové okno někde, kde mají možnost snad vystrčit hlavu prostě na denní světlo. Ale většina z nich to za celý život neudělá a v podstatě v tom není až tak velký rozdíl. Co se týče toho žloutku, tak samozřejmě podle toho se to dá poznat nebo spíš dalo poznat, protože zas na druhé straně, když se zjistilo, že lidé tady to takhle nějak hodnotí, tak samozřejmě zas nějaký chytrák vymyslel, jak to udělat, aby se ty lidi podvedli. Opět to znamená, že se začala používat syntetická barva, která se přidávala do toho anorganického krmiva, aby prostě ten žloutek zežloutnul. Takže to už taky není moc velká pomoc a tím pádem je potřeba, abychom se na SCDčku už to znáte samozřejmě, abychom se postarali o to, abychom věděli, jak naše jídlo vzniklo a tím pádem do toho řadíme i to, odkud máme ty vejce. Takže pokud máte sebemenší možnost pořídit si vajíčka někde jinde než v tom supermarketu s tím označením klecového chovu, tak to udělejte samozřejmě. Ale jak jsem už před chvilkou řekl, nic není ztraceno. Co získáváme z vajec nebo také co získáme z pěti vajec denně? Abych byl přesnější, budeme se teď bavit o mikroživinách. A pokud jsou to průmyslová vejce, tak dávejte pozor. Z pěti vajec za den získáme 30 procent DHA, což je mastná kyselina, esenciální mastná kyselina, která je potřeba pro mozek 30 % denní potřeby vitamínu D, čtyřicet procent vápníku, dvacet procent železa, čtyřicet procent vitaminu A, dvacet procent vitaminu E.
Co se týká makroživin, tak získáte 350 kalorií, kilo, kilo kalorií. Není to moc? Samozřejmě je to nějakých 17 procent toho, co jakoby řekněme podle nějakých tabulek potřebujeme získat, Ale v tomto poměrně nízké množství získáte obrovské množství živin. Je tam pětadvacet gramů tuku, což je třicet procent denní potřeby. Sedm a půl gramu nasycených tuků. Potom je tam devět set dvacet pět miligramů cholesterolu. To je právě ta položka, o které se budeme ještě bavit, což je tři sta deset procent denní spotřeby podle nějakých tabulek 62 procent na jedno vejce z celkového povoleného příjmu, protože celkový povolený příjem se pohybuje. Někde by měl být, by měl být pod tři sta miligramů. Ale jak říkám, je to trošku všechno jinak. Potom je tam 30 gramů bílkovin, což je 60 procent naší denní potřeby, ale mnohem kvalitnějších, než které můžeme získat z čehokoliv jiného. Dr. Ekberg ovšem pardon, ovšem za předpokladu, že sníme celé vejce, nikoliv pouze bílek. A je to trošku mýtus, že vlastně hlavně ten bílek je bílkovina, ale není to pravda, protože nebo je to pravda? Samozřejmě, že je to bílkovina, ale pokud jíme pouze ten bílek, tak ta využitelnost té bílkoviny z těch třiceti gramů pro naše tělo, pro tvorbu látek, ze kterých stavíme třeba svalové buňky a další věci, tak je pouze pět gramů. Zbytek uložíme nebo zbytek použijeme jako energii, kterou když nespotřebujeme, tak samozřejmě zase uložíme. To znamená, že zásadní je jíst celá vejce, žloutek i bílek, abychom dokázali využít víc. A v tom případě ze třiceti gramů jsme schopni jít na půl na půl. To znamená 15 gramů využít pro stavbu pro vytvoření materiálu stavebního a 15 gramů využijeme jako energii.
Jak říkám, dr. Ekberg to tam rozebírá podrobněji, porovnává to s masem, sojovou bílkovinou a dalšími. Takže určitě stojí za to se na to videjko kouknout. A my budeme pokračovat dál. K tomu cholesterolu. Takže tři sta deset procent denní potřeby, kterou někdo určil z nějakého důvodu. Jenomže to je řekněme nějaká hranice, která vychází z nějakých vědeckých poznatků. A víme, že s tou vědou dneska je trošku i potíž. A těch devět nebo těch pět vajec v podstatě znamená těch devět set dvacet pět gramů nebo miligramů cholesterolu. Jenomže to, že nám to škodí, je v podstatě nesmysl. Vysvětlím dál. Tělo totiž samo tvoří a spotřebuje mezi tisícem a třemi tisíci miligramů za den. A pokud tedy ho sníme méně toho cholesterolu, tak tělo ho vytvoří více. A obráceně. Jestliže sníme těch pět vajec, tak tělo prostě vytvoří o to méně cholesterolu, které který potřebuje a tělo nevytvoří víc toho, cholesterolu, jen když nemůže. To znamená, pokud nefungují játra, nebo pokud třeba bereme statiny, které blokují právě tu tvorbu toho cholesterolu. Ovšem není to dobře, protože cholesterol je v podstatě stavební látka, je potřeba při spoustě věcí v našem těle, při opravách různých v podstatě každá buňka. Našeho těla tvoří cholesterol a potřebuje cholesterol. Takže je to takový mýtus, že se dokonce došlo až k tomu, že ta hranice toho cholesterolu, což který jako je ještě dobře, tak se neustále snižuje. Ten důvod samozřejmě si můžete dosadit sami. Je potřeba. Ten cholesterol pro nervovou tkáň je potřeba pro membránu buněk a je to i prekurzor hormonů. A kromě toho je to prekurzorem, tedy materiálem, ze kterého se vyrábí ty hormony v těle a je prekurzor i pro vitamín D a pro žluč. Bez žluči zase nemůžeme trávit a jsme zase v průšvihu. Takže jako považovat cholesterol za za něco, co je špatně v tom těle, primárně tak, jak je nám to vlastně jakože podsouváno, není dobrý nápad.
Je prokázáno, že DHA v této formě v podstatě zklidňuje. Působí jako antidepresivum, ale na rozdíl od chemikálií nepůsobí takovým tím utlumovacím způsobem. Když si vezmete antidepresiva, tak vás to celkově utlumí, ale naopak tady působí posílením funkce toho mozku oproti té chemii. A potom dodáme vlastně tělu cholin, což je zase prekurzor acetylcholinu, který potřebujeme proto, abychom se mohli lépe soustředit, učit, aby fungovala neuro plasticita mozku, což znamená to je ta obnova těch spojení nebo vytváření nových spojení. A funguje tam i podpora REM spánku, což je takový ten hluboký spánek, který naše tělo potřebuje. Prostě aby mohlo regenerovat a opravovat spoustu věcí, které my jsme naším neuváženým chováním poškodili. Takže cholin jako prekurzor acetylcholinu fungující na soustředění, učení, neuro plasticitu a podporuje ten hluboký spánek, který potřebujeme k regeneraci. No a mám tady ještě poslední položku, která je zajímavá. Jak říkám, Dr. Ekberg tam toho popisuje víc. Proto vřele doporučuju ještě jednou to video. A nezapomeňte, že i když je v angličtině, tak se u něho dají zapnout české titulky automatické, které jsou ve velmi dobré kvalitě, ale nejde to na telefonu. Jde to pouze na tabletu nebo na počítači. V tom předešlém videu o cholesterolu máte i malé video s návodem, jak si ty titulky zapnout. Takže jestli budete chtít vidět něco od dr. Ekberga, koukněte se na video o cholesterolu a tam je i ten návod. Takže poslední věc, která je značně ovlivněná, je homocystein. Homocysteinu jste možná mnozí slyšeli. Propagoval ho nebo nebo a hodně o této věci hovořil doktor Erben, který už bohužel není mezi námi. A je to skutečně ukazatel, který který nám může hodně napovědět. Dá se vytestovat celkem za rozumnou cenu v jakékoliv laboratoři a na jeho úpravu se doporučuje kombinace tří vitamínů B, B6, B9 a B12, které jsou opět hojně zastoupeny právě v těch vejcích. Takže vejce nám nemohou škodit prakticky. Pokud máme kvalitní vejce, i pokud máme ta průmyslová, mohou nám prakticky jenom prospět. A abych zmínil ještě jednu drobnost z videa dr. Ekberga. Jakým způsobem si vejce upravit, aby to bylo co nejlepší pro nás z hlediska právě získání těch živin? Je to naše volské oko, je potřeba ho rozklepnout na lžičce másla na pánvi, lehce s ním pohnout, aby se ten bílek pěkně chytil a žloutek by neměl být úplně uvařen. Měl by být ještě takový takový pohyblivý, trošku naměkko a na malém ohni naopak takové ty, co dostáváme třeba na hotelu k snídani. Takové ty tekutý míchaná, taková ta míchaná vejce, kde je to úplně gumové, že když tam vám spadne třeba cherry rajčátko, tak se odrazí a kutálí se po stole, to není úplně ono.
Těch vajec jsme jedli hodně, jedli jsme jich víc a nepamatuju si, že bychom s tím měli nějaký problém. Zásadní, že by se něco něco opravdu nějak výrazně změnilo. Naopak. Myslím si, že právě jsme a získali spoustu benefitů, spoustu vitamínů a spoustu látek, které potřebujeme každý den. Přátelé, nebudu to už natahovat. To je ode mě zhruba takový výtah z toho příspěvku dr. Ekberga. Jak říkám, kdo budete chtít znát podrobnosti, ještě tam rozebírá právě ten rozdíl mezi těmi bílkovinami. A další ještě věci se tam objevují v jeho videu, která jsem, které jsem zde nezmínil. Koukněte na to. Zapněte si češtinu České titulky. Kdo nevíte jak, podívejte se na naše video tady na blogu nebo nebo tady na nebo na kanále youtube. Tam to vlastně nenajdete. Jo, taky to tam je, pardon. Podívejte se buď na kanály odtud nebo na naše stránky do blogu. Prostě na krátké videjko, jak si ty titulky zapnout. Připomínám, že to bohužel nefunguje na mobilu nebo mě se to alespoň nepodařilo rozfungovat. Takže tablet nebo počítač a podívejte se na ty informace, stojí to za to. Není to od Dr. Ekberga, ještě všechno ještě bude. Ještě budu připravovat jeden příspěvek, který je o játrech, o možnosti čištění jater z pohledu právě zase dr. Ekberga. Takže budeme mít takovou trilogií cholesterol, vejce a játra. Bude to snad příští týden o těch játrech. Pokud bych to nestíhal, připravím to na další na další neděli a tím se s vámi, přátelé loučím. Nebojte se vajec v mlsejte i vajíčka nebo je používejte pro výrobu laskomin pro. Pro vytváření laskomin z SCDčka. No a mlsejte a buďte zdrávi!

KLIKNĚTE ZDE A PODPOŘTE NÁS



JEDNORÁZOVĚ
MĚSÍČNĚ



MLSEJTE S NÁMI A BUĎTE ZDRÁVI 🙂

Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Díky za video Radku.
Miluji vejce, mám je každý den!
Mimochodem, na svůj věk vypadáš docela slušně, taky bych takhle vitálně chtěla vypadat, vypadáš jak můj děda cca 85let, ale tipuji, že ti bude ve skutečnosti minimálně o 10 let více 95let? ůplný kouzelný dědeček, byť ses úplně vyholil jak hlavu, respektive pleš okolo, tak vousy, abys vypadal mladší, sluší ti to! Jsi jak roztomilý dědeček z nějaké ezosekty, nic ve zlém 😀
Akorát škoda, máš dost zapadlé oči, takové jakoby Vitariánské, ti mají dost oči zapadlé, to jsi je měl tak hluboko v hlavě i před dietou?, nerada bych, abych vypadala co se očí týká stejně, děkuji.
Krásný sluníčkový den, Katka
Zdravím Vás paní Katko
Co Vás takhle zranilo?
Ahoj Radku, na toho mystického léčitele musím reagovat.
Měla jsem úplně stejné poci při čtení darovaných knih od mé dcery. Koupila mi je všechny, kvůli mé pomalé funkci štítné žlázy. Za vše může prý virus Epsteina-Barrové. Ale fakt to není pro mne pít po dobu 90 dnů denně šťávu z celerových stonků a jíst jen ovoce a zeleninu. Jsem velice při chuti a jídlo mám moc ráda. Jak správně píšeš, asi ještě na to nemám. Bohužel.
A když se k tomu přidají informace o virech obecně, které v současnosti vyplouvají na povrch, je s tím ještě větší problém 🙂
Perfektní příspěvek, Radku! Moc děkuji. Mejte se krásně 🍀🍀🍀
Rádo se děje 🙂
Nejím maso a chybějící bílkoviny si nahrazuji lušteninami a vejci . Cca 1 – 2 ráno, na hniličku nebo na měkko .jinak se stravují s omezením tuků, mimo olivový olej a vepřové sádlo ( výjimečně ) zásadně se vyhýbám přepalovaným tukům ! Jsem přesvědčena, že žiji správně.???
Jj, máte to celkem dobře, jen myslím není důvod nějak zvlášť honit ty bílkoviny. Výživové tabulky se značně přeceňují, obzvlášť co se týká bílkoviny. V lidském mateřském mléce téměř nejsou a přesto narosteme v prvních 18 měsících až 3x 🙂
Proč bychom jich tedy později měli konzumovat 10x víc???
Dobrý den.
Poslouchám vás s úžasem a vzpomínám na svoji paní doktorku, která mne před dvěma lety vyřadila z evidence svých pacientů jen proto, že jsem odmítla brát léky na snížení cholesterolu. S nimi i bez nich mám stále kolem 7.
Ale vzpomněla jsem si při tom ještě na příběh, který vyprávěl jeden farář v kostele při kázání (je to už dávno, asi 55 let), že ho volali, aby dal poslední pomazání těžce nemocné mladé ženě. Tehdy jim řekl, že bude-li tato žena jíst po určitou dobu jen ořechy a vejce, že se uzdraví. A opravdu se uzdravila.
Za sebe mohu říci, že jsem na sobě vyzkušela již všelijaké dobré rady, ale zřejmě jsem nebyla natolik trpělivá, abych to dotáhla do vítězného konce. Přesto jsem odhodlaná zkusit i ta vejce,,,,,,,,,,,,,.
Děkuji za Vaši zprávu 🙂 Faktem je, že zdravá žena může mít cholesterol 6 – 7.
Dnes je prostě třeba si informace ověřovat a nejlépe tam, kde není přímý prospěch 🙂
Ahoj Radku,
díky za video o vejcích a o jejich příznivých vlastnostech.
Zajímalo by mě zda znáš práci Anthonyho Williama. Pokud ano, chtěl bych znát Tvůj názor.
Anthony zmiňuje vejce ve svých knihách na jednom z předních míst co nejíst, když se potýkáme s určitými zdravotními komplikacemi. Také je nedoporučuje jíst obecně.
Případně můžu nafotit a poslat info z jeho knih, pokud bys měl zájem.
Mám určité zdravotní komplikace a spolupracoval jsem delší dobu s celostní lékařskou žijící nyní v Německu a ta zase doporučuje jen žloutek a bílek vůbec (důvody si už nepamatuji).
100 lidí 100 názorů.
To je dobře, že si může každý vybrat co se mu hodí a mít to i podloženo z různých zdrojů.
Ale kde je skutečná pravda toho je často těžké se dobrat.
Mějte se fajn a přeji mnoho úspěchů s SCD.
Mystického léčitele znám 🙂
A mám-li napsat pouze osobní názor, tak při čtení jeho knihy jsem neměl celkově dobrý pocit. Nevím, podání, slovník, některé vývody… A protože se svým pocitem řídím, odložil jsem ji. U Ekberga mám naopak pocit příjemný a mnoho jeho informací se shoduje s mojí osobní zkušeností.
Určitě to ale souvisí i s mou vlastní myšlenkovou hladinou. Třeba ještě na Anthonyho nemám 🙂
Je faktem, že názorů je mnoho, diet také, ale my na naše stránky dáváme jen to, s čím máme vlastní dobrou zkušenost.
Ať se pořád daří 🙂
Ahojte Radku,
příspěvek je nahuštěný konkrétními informacemi o vejcích, pro mě velmi zajímavé.
Vypozorovala jsem, že jde hodně o kombinace potravin. Vajíčka jsou také prospěšná díky SCD, kombinacím potravin, ale když se konzumují například s rohlíkem, tak prostě tak prospěšná nemohou být.
Radek bude asi na komentář odpovídat ještě sám, ale dovolím si dopsat jednu skutečnost. Příroda je mocná a to jídlo, ovoce, zelenina a další „nějak“ vymyslela, vytvořila komplexně. A komplexně funguje i pro nás. Uvedu příklad. Ořech. Ořech má slupku. Ta slupka obsahuje spoustu výživy, ale také enzymy, pomáhá i nám v lepší stravitelnosti. Na zdraví je lepší jíst ořechy se slupkami, v čerstvém stavu. Tedy, pokud si chci dát zdraví komplexně, jím ořechy tak jak jsou, ovoce, třeba jablko, hrozen jím s peckami (výjimkou jsou jádroviny, aby mě tu někdo nechytal za slovo). Kupovat si bezpeckový meloun nebo hrozen je lidská otupělost. To stejné je u obilí.
PS, A ano, nejhorší je rohlík namazanej máslem 😀 Ale to už jsme trošku dál.
Jj, na SCD ale konzumace rohlíků naštěstí nehrozí 🙂
Ahoj Radku,
Děkuji za super informace. Můj manžel jí denně 2 vajíčka ke snídani ve formě volské oko a tablety na vysoký cholesterol nepotřebuje. Tvrdilo se, že 1 vejce za den neuškodí, ale 2 už ano. Ha, ha, ha. Hned si volská oka navýším na 3. Srdečně zdravím z Holandska.
No jo, tvrdí se toho hodně… Ale doba přináší příležitosti, až skoro nutnost, se na ta tvrzení pozorněji podívat, neb spousta věcí je úplně jinak, než se právě tvrdí 🙂