
3 x Vánoční rohlíčky
Ingredience
- Těsto na kešu rohlíčky:
- vejce - 3 - 190 g
- olej (kokosový, olivový, slunečnice) - 70 ml
- med - 115 g
- celé kešu ořechy - 115 g
- kokosová mouka - 140 g
- vanilkové aroma - 1 lžička
- sůl - špetka
- soda - 1/4 čajové lžičky
- Těsto na pekanové rohlíčky:
- vejce - 4 - 220 g
- olej - 60 ml
- med - 165 g
- celé pekanové ořechy - 270 g
- kokosová mouka - 140 g
- sůl - špetka
- soda - 1/4 čajové lžičky
- Těsto na kokosové rohlíčky:
- vejce - 3 - 213 g
- olej - 60 ml
- med - 100 g
- kokosová mouka - 135 g
- sůl - špetka
- soda - 1/4 čajové lžičky
Postup
Postup vynechávám neboť to nejdůležitější uvidíte a uslyšíte ve videu. Komentář, mluvené slovo jsem napsala pod čarou jako vždy, dnes hlavně pro naše neslyšící přátele 🙂 Připsala jsem tam pár vět, které ve videu nezazněly, takže kdo rád čte, může si počíst, ale jen trošku, zas tolik toho není, skutečně 😉
Jak jsem psala, nejde o postup, který vám k receptu vždy píšu, je to komentář toho co se ve videu odehrává 🙂 Ingredience a jejich množství najdete pod videem. A ostatní bude následovat zde.
Náplně k rohlíčkům.
1./ Recept na "povidla" netřeba vypisovat, recept sice lze dohledat v mé kuchařce, ale pokud je nemáte hotová z pozdního léta, stejně se nedá nic dělat. Vlastně jakoukoli marmeládu, i tu hustou balzamikovou z rybízu, je třeba mít předem připravenou, v obchodě ani ve zdravé výživě bez cukrů a nevhodných látek koupit nelze. Nebo? 🙂
2./ Máslo z ořechů vytvoříte snadno. Buď si sami máslo připravíte (recept najdete kdekoli na netu a zapotřebí bude super výkonný mixér), a nebo si máslo z ořechů zakoupíte. Dají se pořídit másla i za velmi dobrou cenu, třeba ve zdravých výživách. No a pak do másla přidáte medík. Kolik? Podle svých chutí samozřejmě.
3./ Ještě je zde možnost náplň z datlového sirupu. Tahle náplň je také velice chutná, stačí rozpustit máslo, nechat ho v lednici chvilku ztuhnout a smíchat se sirupem. Kolik? Záleží na vás, přidávejte postupně, až pro vás bude chuťově dostatečně sladké.
4./ Na závěr mám ještě jeden tip na plnění rohlíčků. Všichni jej znáte z klasického pečení, je to máslo a med. Rozpustíte máslo, necháte trošku ztuhnout a vmícháte med. Můžete přidat skořici nebo vanilku z lusku. Pro plnění bych nechala máslo s medem více ztuhlé, aby se rohlíčky od sebe nerozjížděly. Vždy je dobré, aby vámi vybrané plnění - povidla, marmeláda, másla, atd., nebylo příliš měkké.
Poznámky a doplnění k receptu:
1./ Vanilkové aroma je třeba použít bez přidaného cukru a dalších nevhodných látek pro SCD, našla jsem od Dr. Oetker. Není to dokonale přírodní záležitost, ale použít se dá.
2./ Všechny druhy rohlíčků peču na 130 °C, jen časy se liší, je to od 25 - 35 minut, hlídejte si teplotu a svůj čas podle sebe.
3./ Jako první jsem zkoušela rohlíčky pouze z kokosové mouky, ale rohlíčky byly hodně suché a nešly do krku. Zastavily se v něm a bylo nutno je zapít, aby nedošlo k neštěstí :))))) Proto jsem se rozhodla je naplnit. A nakonec jsem to udělala i s ostatními. Stojí to za to, plněné rohlíčky jsou fakt lepší, bez náplně bych je už nedělala. Je to jako když upečete linecké a neslepíte marmeládou 🙂
4./ Cukroví uchovávejte nejlépe v suchu. Do krabičky přidejte ubrousky, přeci jen pracujeme s ořechy. Kdo už pekl linecké ví, že cukroví z ořechů má tendenci vlhnout a lepit.
5./ A všimli jste si, že máme nakonec 4 druhy rohlíčků? No přece z předloňska z banánové mouky! Takže, kdo má banánovku, může si připravit i tyhle. Jen buďte opatrní při zpracování těsta, ta sladká mouka se chová jinak než neutrální z Expres menu.
6./ Asi se budete ptát na přibližné množství rohlíčků. Ano, je to kolem 70 kusů z jedné dávky. Pokud rohlíčky spojíte, a já věřím, že ano, budete mít zhruba 30 kusů. Nebojte se o mou matematiku, počítat umím. Ale věřte mi, že budete ochutnávat hned jak upečete, a pak budete ochutnávat ještě jednou, ve chvíli, kdy je budete slepovat krémem 😀
_________________________________________
Moje osobní PS, schválně, kdo dočetl až do konce? 🙂
Užívejte si krásný vánoční čas. ZPOMALTE. Když zpomalíte sebe, ostatní to udělají taky, díky vám. Vánoční čas je hlavně o zpomalení, zklidnění, obrácení se do sebe, to nejsou jen fráze, vy to víte. Všechno co děláte a "musíte" dělat, omezte na nejnutnější. Proberte sami v sobě co je z těch nutných věcí opravdu tak nutné a potřebné. Sama na sobě jsem si ověřila, že většina mým nutností jsou zbytečnosti, kterým jsem "JÁ SAMA" dala nálepku "důležité". A ty nutnosti (které po mě většinou nikdo nechtěl a nechce), mě samotnou ničily, stresovaly, zaměstnávaly a odváděly od mého "skutečného" života. Ještě teď se těch nánosů zbytečností a nepořádků zbavuji. Místo toho balastu udělejte jen to důležité, a to "JEN" znovu vytřiďte na minimum. Raději "dělejte" NIC. Dělat nic je totiž daleko produktivnější než dělat všechno. Když děláte nic (a to minimum), zjistíte co vás ve skutečnosti baví, co je pro vás správné. Zůstane vám opravdu jen to co budete dělat s láskou a v klidu, třeba i to co jste dávno dělat chtěli a neměli čas (ale zase jste dělali ty "nutné a důležité" věci). Bude to probíhat v klidu a v pohodě, přesně v takovém tempu, ve kterém přichází nové myšlenky, nové lásky, nové nápady, nová přátelství, vaše splněné sny, přesně to, co je potřeba k uzdravení.
Raději než kupovat hromady dárků, péct tunu cukroví, mít dokonale uklizeno a vyzdobeno, obraťte to. Dejte dárek sami sobě - ukliďte v sobě, uvařte si cukroví z těch nejúžasnějších ingrediencí naší existence - z lásky, radosti, pokoje, štěstí, z klidu, veselí a vděčnosti, oblečte své tělo do pohodlnosti a obklopte se opravdovými přáteli v láskyplném prostředí. Tyhle ingredience nemusíte množstevně dodržovat, čím víc tím líp. Řekla bych, že tohle vánoční pečení má obrovské množství energie, kterou můžete dát sami sobě. Nic to nestojí, stačí si to dovolit. Možná si říkáte, že vás nutím myslet jen sami na sebe. Naopak, tímto uděláte nejvíc nejen pro sebe, ale i pro ostatní, pro ty, které milujete, i pro ty, které třeba vůbec neznáte. Nemusíte to uskutečnit všechno hned, stačí, když začnete, není třeba spěchat.
Toto moje osobní PS, "písmenkový recept" je dle mého srdce ten jediný a skutečný recept, jak s ním naložíte je ve hvězdách. Mějte se moc krásně, Vaše Marky
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Zdravím paní Marky, možná hloupý dotaz, ale namáčela jste předtím oříšky? Děkuji!
Zdravím též Gábi, žádný dotaz není hloupý 🙂 Oříšky, které se používají na tepelné zpracování se nenamáčí, to by jste ty enzymy pečením zničila, takže, na pečení normálně suché plody pomlet a na jídlo, pro zdraví (není to podmínka), pokud chcete z těch oříšků dostat víc, je můžete namočit 🙂
Rádo se děje!
Ahoj Marky.I já se musím podělit se svými dojmy.Recepty mě oslovily,suroviny jsem měla,formu jsem okamžitě objednala na internetu a voalá,rohlíčky jsou upečené.Prozatím jsem vyzkoušela z kešu.Jsou báječné jen tak,ale ještě je promažu.Díky Vám Marky.Zdravím i Radka.Jen se mi trošku drolilo těsto.Krásný adventní čas přeje Renda
Reny, tak v tom případě méně mouky. Dobré je kokosovku přidávat postupně, a jakmile vidím, že se to dá vzít pěkně mezi prsty a vtlačit do formičky aniž by těsto zůstávalo na rukách nebo rukavici, další mouku už nepřidávat. Také přejeme krásný adventní čas 🙂
Děkuji, Marky. To jsem nevěděla. Někde jsem i četla o tom, že někdo oříšky namočí a pak je vysuší v troubě na málo stupňů. A pak je znovu použije… A ještě se chci zeptat – je v pohodě používat klasický ruční mixér? Mám Sencor mixér 1000 w, předtím jsem měla jiný, ale podobný… Ale mám pocit, že ty oříšky moc nezvládá 🙁 Máte zkušenost? Děkuji..
Oříšky namočit a pak usušit? To mi nějak nedává smysl…proč? Tím namočením se probudí enzymy, ale proč zase vysušit? vysušené už jsou…??
To chce pořád udržovat bdělost a informace si ověřovat a musí nám dávat smysl, ať se vyhneme zbytečným akcím 🙂
Podívejte se do sekce Blog – Informace k receptům, tam je toho dost, i o přístrojích se kterými jsem pracovala – stěhovali jsme se a máme novou kuchyň a kompletně nové přístroje, ale pořád vlastně to co tam je platí, já jsem si s tím vystačila. 1000 W je celkem dost, nechci se nějak vyjadřovat o značkách, ale vy sama musíte vidět jak se vám s ním pracuje.
Marky, tak já to fakt nechápu. Vy to v tom videu máte tak rychle pomixované ty oříšky… Nebo tam je střih? Mně se mixér zahřívá a musím si dávat pauzy, ty oříšky to v misce mele docela složitě. A říkáte přitom, že 1000 w je dost. Sencor je dobrá značka. Tak nevím, jestli mám mixér reklamovat nebo co, je nový…
Co se týče namáčení a sušení oříšků, to se dělá právě proto, aby se vytáhly z ořechů enzymy a zároveň se pak mohly použít jako suché (pač jako mokré mají samozřejmě jiné vlastnosti a dřív se kazí).
Gábi, my jsme si psaly, že? 🙂 Já mám Bosch 750 W. Dobré je ořechy mixovat ze začátku pulsně, tedy 2 sec. a zastavit, to udělat 8 – 10 x a teprve pak bez přerušení do hladka…taky je dobré ořechy nasypat do směsi, nechat je natáhnout tekutinu, ony změknou a pak je teprve mixovat, tím se chrání motor, tohle mi vysvětlili v opravně, když jsem nechávala opravovat mixér, neměla jsem tušení, že se to tak má dělat. Od té doby mixér funguje jak hodinky. Když se zahřeje, nechám ho chvíli odpočnout, to je vše.
Ano, enzymy se namáčením AKTIVUJÍ, ale když pak zase ořechy necháte v troubě vysušit, tak o ty enzymy jaksi příjdete.
Tycak je nasvete a rohlicky upečené tak supr za recepty moc vas vsechny zdravim
Marky,děkuji za reakci.Příště budu chytřejší.Rohlíčky už jsou krásně rozleželé.Výborné.Už se těším na další recepty.R.
Marky moc dek ujini za supr rcept který jsem vybrala a to pekany robot je supr
Díky Alenko, jsem ráda, že ponorák funguje, že se ti s ním dobře pracuje, já jsem si ho oblíbila taky 🙂
Hmmmm…. mňam! Slintam jako vždy (chuťové pohárky se můžou zbláznit jenom po shlédnutí videa) 😀 😀 😀
Jste perfektní!!! 🙂 Děkujem za vás 🙂
Janičko, děkujem, doufám, že si nějaký upečeš 😉
AHoj Marky, super recepty. Můžu se zeptat jakou máte varnou desku? Moc mne zaujala.
Děkuju za odpověď
Mária
Děkuji, máme tuhle, akorát tu naši už nemají, mají ji vylepšenou 🙂 Dá se na ní vařit skvěle čatní 😉
https://www.ikea.com/cz/cs/p/blixtsnabb-indukcni-varna-deska-ikea-700-cerna-60467830/
Rohlíčky vypadají krásně a určitě jsou moc dobré, určitě vyzkouším…napadlo mě, že do pekanové varianty přidám koření, které se dává do pracen, ty byly mým oblíbeným cukrovím, tak proč si ho nedopřát ve zdravější variantě? 🙂
Určitě, to je bezva nápad Blani! 🙂
Super, díky Marky a Radku.
Rádo Jani 🙂
Marki, krásné myšlenky na zavěr!!! Přeji Vam klidný advent. Ja jsem nevidomá, ale mate moc příjemný hlas. Zdraví Gábina
Gábi, děkuji vám 🙂 Vidíte, nejen pro neslyšící jsem chybějící informace rozepisovala….jak to zařídit pro vás, nemám ponětí.
I já vás moc zdravím, Marky
Ahoj Marky, prosím, mohu místo kokosové mouky dát mandlovou mouku? Mám ji totiž doma, tak proto se ptám,
děkuji, Jana
Můžete Jani, berte ale v úvahu, že rohlíčky budou vlhnout a lepit, proto jsem kombinovala ořechy s kokosovou moukou (místo banánové), která vysušuje a pomáhá tomu. A váha bude také jiná.
Ahoj Marky,
díky za recepty už jsem pekla a nechtěla jsem všude mít kokosovou mouku tak jsem ji nahradila fazulovou a výsledek je super samozřejmě je to pro pokročilé scdčkaře fazole jsem namočila nechala uschnout a rozmixovala na mouku mějte se Jana
Jani, tady je vidět, že jsi SCD profík :)))) I ty se měj moc hezky!
Super,diky za recepty.
Rádo se děje! 🙂
Ja dekuji za báječně recepty na rohlíčky,jsou moc dobre zvlášť pekanove moc zdravim a preji pekne a zdravé vanoce
I Tobě Ali, zdravím celou rodinu! 🙂 Krásný čas zimní i Vánoční 🙂
Zdravím Marky, tak na tohle jsem čekala, určitě všechny recepty vyzkouším. Na FB do zprávy jsem posílala recept na rohlíčky, byl to pokus a zdařil se. Jen ta zpráva nedojetěla až k vám, Tak písnu receptík sem.
Vanilkové rohlíčky
110g ořechové mouky
65g másla
30-40g medu
35g SCD jogurtu
1 žloutek
Vanilkový lusk
Trošku soli
Trošku sody
Kokosová mouka na zpracování
Kromě kokosové mouky všechno zpracuji na těsto. (je trochu řídké) Nechám v lednici do druhého dne(nebo alespoň 2hod). Vpracuji na válu do těsta kokosovou mouku. Vytvořím 5 válečků poválených v koko. mouce a nakrájím každý na 6 dílků. Každý dílek vytvaruji do válečku a naplním formu na 30 rohlíčků. Peču na 160 asi 17min. Polehoučku rohlíčky vyklopím na plech s pečícím papírem a ještě asi 7 min peču. Nebo 25 min na 160 a je hotovo. Taky jsem jednou zapoměla na med a jsou výborné i tak.???
Paráááááda, to se budeme mít Miri! 🙂 Děkujeme za všechny!
Jinak, recepty posílat na můj e-mail, jinak to ti naši chlapi v technické poztrácejí, ale mlsat chtít budou :)))))
Dobrý večer Marky a Radek, teším sa na nový recept, ale prečo píšem. Ja banánovú múku už ani nezháňam. Načo, krásne sa dá nahradiť JABLKOVOU MÚKOU. Ja si všetko pečiem aj chlebík aj ostatné tak, že sušené jabĺčka, aj šupky z jabĺk suším v sušičke /v rúre na 50°C, alebo aj na radiátore- to je jedno na čom/. A všetko je fantastické, sladučké z jabĺčok. Tento koláčik som piekla obvykle ako banánový chlebík, len som nedala rascu, ale škoricu , málinko soli,pol lyžičky sóda bicarbony a málinko vanilkový extrakt/nemusí byť/ a ostatné takisto.Potom som dala do formy a navrch poukladala mesiačiky jabĺčok a poliala drobné ovocie /ribezle + josta + 1PL medu zkaramelizovala/a piekla 45 minút na 160°C. Výborne – odporúčam vyskúšať. Migrová Oľga
Olinko, zdravím, to musí být dobrota. My jen nemůžeme těm co se uzdravují doporučovat jakoukoli mouku na začátku v uzdravování, neboť základní pravidlo je, že o čem nevíme jak vzniklo, nepoužíváme, proto si meleme mouky sami, alespoň do té doby dokud nejsou střeva v pořádku. To napsat musím. Ale jinak děkujeme za zprávu, jablíčka máme moc rádi 🙂 A kdo je v pohodě a má sušičku, vyzkoušet může 🙂
Marky, jste Boží …
Hned zítra letím sehnat formu na rohlíčky! I můj čtyřleťáček je natěšený. Ptal se mě, a to je zdravé cukroví? Ano je, říkám a on jupí.
a … u videa jsem se bavila :D, málem počůrala smíchy:D.
Děkuji Yvon
Děkuju Yvon, to mám velikou radost! 🙂 I z toho, že se bavíte, to je pak uzdravováníčko! :))))
PS, zdravím čtyřleťáčka co ví 🙂
Ahoj moji zlatickove dekuji VÁM za splněné přání už se na to tesim akorat nemam takovy mixovy tycak ale ja, se s tim nejak poperu alca
Alenko, napiš Ježíškovi 🙂 To je nápad, co? 😉 Nebo řekni holkám, ať ti půjčí, škoda, že nejsme v Brně. Ale věřím, že si poradíš 🙂 Ahoooooj 🙂