Na Instagramu jsem slíbila, že si uděláme levandulovou neděli, tak tady je.
A protože měsíc červenec je doba, kdy levandule kvete a zároveň je období její sklizeně, je ten nejlepší čas tuhle nádherně vonící léčivku pro sebe plně využít a zavčas zpracovat. Mám pro vás 3 způsoby, tipy, návody nebo recepty, jak chcete, jak si levandulku zakonzervovat na delší dobu, třeba i na rok a víc, když to uděláte správně.

Levandule je nádherný, silně vonící a jak sami vidíte na fotce, až 150 cm vysoký bohatě větvený vytrvalý keř. Lidově se u nás levanduli říká dulenka, devandule, špikanard nebo špikrnát. To ne že bych byla tak erudovaná, tohle jsem si načetla na wikipedii. Moje babička, když jsem levanduli na zahrádce vysadila a později, když jsem ji sklízela, zpívávala písničku „Když jsem šel od Anduli, voněl jsem levandulí.” Moc ráda na to vzpomínám.

Druhů levandule je mnoho. Existuje obrovská škála barev listů v odstínech od zelené po šedivou a nádherných květů v odstínech fialových. Díky těmto rozmanitostem budou i výsledky vašich domácích výluhů, macerátů, sirupů vypadat odlišně. Myslete na to, nic se neděje. Důležitá je účinnost látek obsažených v rostlině, těmi jsou třísloviny, silice a terpeny. Na podmínkách pěstování velmi záleží. Pokud roste levandule ve svém přirozeném prostředí, její hodnota se navyšuje a spolu s ní i výrobky z ní připravené.

Na internetu se toho o levanduli píše spousta, tudíž o informace není nouze. Já zde uvedu to, co je zajímavé pro mne a mohlo by se hodit i vám. Třeba pro podporu uzdravování, k relaxaci, pro vytvoření pohody a dobré nálady.
Květy levandule se používají při výrobě tradičního levandulového oleje, vyrábí se buď destilací nebo macerováním. V kosmetice se přidává do krémů, masek, koupelových solí, při výrobě parfémů a mýdel. V kuchyni se levandule vyskytuje v provensálském koření, přidává se do sladkostí – sušenek a koláčů, do džemů či balzamikových octů, připravují se z ní čaje pro zklidnění a pro zdraví, také nápoje v letním čase.
Sběr levandule v západním středozemí probíhá pomocí speciálních kombajnů. Děje se tak v polovině července a v jejich plném květu za plného slunce. V minulosti se velmi často levandule pěstovala v blízkosti prádelen pro její vůni, také se využívala k provonění podlah a nábytku proti hmyzu, včetně blech, štěnic, vší a škorpionů. Já ji mám zavěšenou v šatně po celý rok proti molům a funguje. Sušený květ levandule se dává do plátěných pytlíčků a umisťuje pod polštář na dobré spaní. Velmi často se přidává drcený květ jen tak do horké koupele.

Moje milé, moji milí, nejdříve jsem chtěla recepty dát všechny sem, společně na jednu stránku, ale začalo se to moc natahovat a znepřehledňovat. Uvědomila jsem si, že ti z vás, co budete prohlížet recepty na mobilu se ztratíte někde v síti a to bych nerada. Rozhodla jsem se proto sepsat recept každý zvlášť. Díky tomuhle manévru budu moci poskytnout i více obrázků pro představu. Vím, že je máte také rádi. A tak tady na této stránce hned pod textem najdete pouze názvy receptů s odkazy.  Od vás to chce na ně kliknout. Nic se neztratí, recept se vám otevře v novém okně a původní stránka s odkazy se nezavře. Vstupte 🙂

KLIKNĚTE ZDE: pro recept na levandulový sirup

KLIKNĚTE ZDE: pro recept na levandulový olej

KLIKNĚTE ZDE: pro recept na levandulovou solnou směs do koupele


Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty