
- Množství: dle velikosti fermentační nádoby
- Čas přípravy: do 2 min.
- Čas vaření: fermentace 24 h, 00 min.
24h SCD jogurt
Když jogurt, tak jedině správně podle SCD, doma připravený 🙂
A hlavně se správným jogurtovačem... Podívejte se na test SCD jogurtovače Luvele ZDE.
Jogurt je jedno z nejstarších lidských jídel vůbec. Kdekoli na světě lidé chovali domácí zvířata kvůli mléku, vyráběli a konzumovali také nějakou formu jogurtu. Kefír, kumys, fermentované acidofilní mléko a bulharské mléko jsou velmi podobné produkty, lišící se pouze použitými mikroorganismy. I v pasterizovaném mléce se po určitém čase začnou množit kultury živící se mléčným cukrem - laktózou. Výsledkem je zkyslé mléko nevalné nahořklé chuti. Aby byla chuť mnohem lepší, delikátnější, začali lidé pro tento proces používat pouze určité druhy bakterií.
V našich končinách nejznámější a nejoblíbenější se staly bakterie s názvem Lactobacillus Bulgaricus, Lactobacillus Acidophilus a S. thermophilus. Není též nutné kupovat sušené jogurtové kultury, protože kupovaný jogurt obsahuje dostatek bakterií na spuštění procesu fermentace. Elaine Gottschall ve své knize upozorňovala, že bifido bakterie u některých jedinců mohou ve střevech mutovat a tím způsobovat nežádoucí projevy. My jsme se s tím ale v praxi nesetkali.
Startovací bakterie koupit třeba zde: Bulharská jogurtová kultura
Z doslechu, avšak bez vlastního otestování, máme zprávu, že je možné použít jako startér též obsah kaplse preparátu Biokult14.
Čas fermentace - minimálně 24 hodin
Ingredience
Postup
1./ Jogurt připravujte vždy z pasterizovaného plnotučného mléka, které přináší ten nejlepší výsledek. V případě nepasterizovaného mléko nejdříve převařte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
2./ Do mléka o objemu 0, 75 l přidejte 150 g bílého jogurtu nebo startovací bakterie, dobře promíchejte.
Jogurtovač od firmy Luvele, který doma používáme má skleněnou nádobu ( 2 l) a dá se v něm fermentovat dvojité množství což je velmi praktické. Na přípravu v tomto přístroji použiji 2 mléka ve skle (2 x 0,75 l), a přidávám vždy 3 jogurty od Nature's Promise, jogur bílý, obsah tuku 10% (k dostání v síti Albert). Můžete použít jogurty 2, ale zjistila jsem, že se mi přidání jogurtu navíc vyplatí, jogurt je úžasně hustý a opravdu v něm stojí lžíce! 🙂
3./ Pečlivě promíchaný jogurt s mlékem nechte fermentovat po dobu nejméně 24 hodin při teplotě 38 - 43°C. Je to zásadní, neboť právě doba fermentace a udržení teploty během celého procesu odlišuje SCD jogurt od čehokoli jiného. A proč je to zásadní? Kratší doba fermentace neumožňuje dokonalou přeměnu laktózy a jogurt s kratší dobou zrání tedy není vhodný pro uzdravování prostřednictvím SCD. V jogurtovači Luvele fermentuji vždy na nejvyšší možnou teplotu.
4./ Po ukončení fermentace nechte jogurt zchladit v lednici na 10°C a můžete ho začít konzumovat. Sladíme medem, jak jinak, a přidat můžeme naše oblíbené ovoce.
Takto vyrobený jogurt obsahuje okolo 700 miliard živých a připravených bakterií, což těžko trumfne jakýkoli preparát, který navíc může obsahovat bakterie spící a ještě často přidané nevhodné ingredience, jako SCD nevhodnou svačinku na cestu, kterou ovšem nepohrdnou ani bakterie přemnožené.
Jogurt můžete uvádět do svého jídelníčku na začátku 3. měsíce na SCD. Začínejte pomalu, jen po několika lžičkách a postupně přidávejte. Osídlení střev novými bakteriemi má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Při vyšší intoleranci kravského mléka můžete vyzkoušet 24h jogurt z mléka kozího, které obsahuje jiný typ kaseinu a je někdy lépe snášeno.
Pokud i v tomto případě bude jogurt dělat potíže, vynechte ho na dalších pár týdnů, až budete dále ve svém uzdravování. Mnoho lidí je přesvědčeno, že nemohou jogurt jíst vůbec, ale po určité době s SCD a po zaznamenání pokroků v uzdravování zjišťují, že SCD 24h jogurt jim už problémy nedělá, ale naopak prospívá.
Všechna práva vyhrazena. Žádná fotografie, text, ani část textu tohoto příspěvku nesmí být kopírována nebo komerčně využívána bez písemného souhlasu administrátorů Marky SCD recepty
Jeee nekdy clovek cte a cte a unikne mu to nejdulezitejsi :-))) . Dekuji
Dobry den Marky,
Ja jsem se ted koukla na internetu na ten jogurt co pouzivate z Alberta Nature’s promise Bio a zmatlo me, ze ma kultury Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus. Myslela jsem, ze u SCD je nejdulezitejsi ho delat nejmene 24 hodin a pouzit Bulharsky jogurt s živymi kulturami Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus? Cetla jsem dal v komentarich a jestli tomu dobre rozumim tak pokud clovek snese bifidi a dela si jogurt 24 hodin tak je to v poradku?
Ja teda bezne delam podle vasi rady ve skvelem jogurtovaci od Luvele z mleka, ktere jste doporucili a na Scuk kupuji bulharsky jogurt Rodopi (Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus) 450 gramu a dam ho cely na 1,5 mleka.
Moc dekuji za vase sdileni a preji hezky den
Vladka Z
Radím přečíst si zde na stránce poslední aktualizaci 🙂
Zdravím Vás Marky a Radku. Chci napsat zkušenosti s jogurtovačem Luvele s keramickými nádobami 4 x 400 ml.
První jogurt jsem dělal z 1 litru mléka Olma selské čerstvé mléko, plnotučné, pasterizované, 3,9 % a přidal jsem 3 x 150 g originálního řeckého jogurtu Kri – Kri, 10%.
Jogurt výborný, hustý, na mne dost kyselý – ze začátku jsem si přidával lžíci medu, tučnost jogurtu 5,79%. Po přepočítání mi vyšla cena za 150 g cca 12,25 Kč*. A zdála se mi vysoká 😀.
Další dávku jogurtu jsem dělal z 1,3 litru Mill selské čerstvé mléko, plnotučné, pasterizované, 3,8% a přidal jen jeden výše uvedený Kri – Kri jogurt. Jogurt opět výborný, hustý, stále kyselý ( ale už jsem si zvykl a med nepřidávám) , tučnost jogurtu klesla na 4,44%. Po přepočítání mi vyšla cena za 150 g cca 6,17 Kč*.
Vůbec nelituji zakoupení jogurtovače Luvele, a jakmile bude možné, dokoupim ještě 4 další nádoby o objemu 400 ml.
* Cena se může lišit dle cen vstupních surovin, ale vysoká kvalita SCD jogurtu, bez přídavku zbytečných látek, je k nezaplacení.
Na email posílám fotky vstupních surovin a i hotového SCD jogurtu – můžete zde uveřejnit.
Moc , moc děkuji, jste skvělí.
Děkuji za Vaši zprávu 🙂
Tučnost jogurtu bych asi moc neřešil, neboť to není živočišný tuk, co nám dělá problémy 🙂
Ahojte Radek a Marky, napíšete mi prosím ako je to s deťmi v prípade tohto jogurtu? Mam jedného 3rocneho ktorý miluje biely jogurt a druhého 8 mesačného ktorý starsiemu úspešne kradne prázdny téglik 😉 celkovo by som nás všetkých chcela postupne preladit na scd, pozdravujem vás a ďakujem za vaše krásne poslanie a to čo z vás vyžaruje hovorí za všetko ❤
Milá Silvi, děkujeme 🙂
Malé děti, jsou-li zdravé tak mohou SCD 24h jogurt. Normálně doporučujeme jogurt 3. měsíc na SCD začít zkoušet, pouze u dětí s autizmem se nedoporučuje.
A zkoušeli jste už se startovací bakterii místo jogurtu?
Kolik gramu je potřeba na 2x 0,7l ?
Já a Radek nezkoušeli 🙂
A ešte, že prečo nie je vhodný jogurt s bifido baktériou?🤔
U některých jedinců může ve střevech mutovat, ale jsou to spíše výjimky. Otestujte 🙂
Robili ste už s luvele jogurt aj s kokosovým mliekom?
Môžete poradiť ako?
Ďakujem. 🤓
Nemáme zkušenost, zkuste Vy a dejte vědět 🙂
Studujem vase stranky vidim ze mlieko neodporucate a mate jugurt tzv.zivy to mam kupovat mlieko v automate ktore nie je pasterizovane mlieko ? Ved je to nie zdrave mlieko moze obsahovat kliestovu encefal.boleriozu
Milá paní Boženo, vidím, že stránky studujete jaksi po svém 🙂 Hned v bodě č. 1./ píšeme, že použijeme pasterizované plnotučné mléko. My používáme Opočenské plnotučné ve skle. Do automatu Vás neposíláme, jen kdyby někdo měl čerstvé mléko, tak je nutné ho převařit.
Přečtěte si všechny informace a jukněte na video.
Marky
Prosím, jaký je postup na chlazení a skladování jogurtu, pokud chci vytvořit množství na několik dní dopředu? Např. polévka se má chladit bez víka, aby unikalo teplo a nezkazila se. Je to u jogurtu obdobné nebo se má chladit v uzavřené nádobě? A je lepší chladit a uchovávat v jedné nádobě např. 2 l jogurtu a postupně ujídat nebo je lepší jogurt po zahřívání „naporcovat“ do jednotlivých nádobek?
Patriku, zdravím Vás. Popíšu Vám jak to děláme u nás doma. Jogurt necháme fermentovat ve 2l nádobě a POté umístíme do lednice. Ne hned, necháme asi hodinku zchladnout. Jogurt promícháme a uzavřeme. Já osobně někdy udělám to, že jogurt uložím v menších zavařovačkách, nemá to žádnej smysl či význam, jen lepší uskladnění, a přidám pár otáček himalájské soli do každé nádobky pro lepší konzervaci, delší udržení. Takže, co je lepší nechám na Vás, řiďte se intuicí a Vašemi možnostmi. Nic nejde pokazit. Vše je v pořádku. Možná, když by jste nechal jogurt dlouho, opravdu dlouho v lednici, mám na mysli více jak 14 dní, tak vám začne trošku šumět, pak bude vonět jako Tibetská houbička a pak vám uletí víčko. Takovej jogurt bych už nechala nepříteli 😉
Super, děkuji mockrát za odpověď 🙂 Jen mi pořád uniká ten drobný detail – po fermentaci necháte jogurt cca 1 hodinu stát s víkem nebo bez víka?
S víkem 🙂 ovšem malé víčko „PUSH“ promáčknu…detail 😉
Když nemohu laktózu? Mám vyrobit z bezlaktózového mléka a bezlaktózového jogurtu?
A proč myslíte, že fermentujeme jogurt 24 hodin? 🙂
Přece aby se laktóza přeměnila a my nemuseli kupovat nějaké „bezlaktózové“ průmyslové dryáky…
Tak ak som to správne pochopila, jediná možnosť je zakúpiť jogurtovač ?
Jak to napsat. My děláme to, že sdělujeme naše nejlepší zkušenosti, co je potřeba udělat a jak, aby SCD fungovalo. Koupi jogurtovače necháváme na Vás 🙂
Ďakujem za odpoveď, ale teda ak nemá jogurtovač, ako spravím správny jogurt? Píšete, že sa spraviť aj bez jogurtovača
My jsme tohle psali v souvislosti s Eleine G., která říkala, že jsou trouby, které umí méně stupňů než 50, asi speciální, na Raw potraviny, ve kterých by to mělo jít. My takovou troubu nemáme a proto máme jogurtovač, který podmínky zajistí. Upřímně, hlídat teplotu v troubě, po čas 24 hodin, je pro mě nadlidský úkon.
No zistila som, že ani ja takú trúbu nemám, bola so m presvedčená že sa dá nastaviť teplota nižšia ako 50 stupňov, no hold nedá. 😂 tak som dala k radiátoru a jogurt je úplne super.
Jogurt může být super, ale nevytvoří se v něm ty správné kultury, broučci, kteří pomáhají nastavit střevní mikroflóru pro uzdravení. Pokud máte jogurt jen tak, problém v tom nevidím.
Ak nemám jogurtovač, môžem na 24 hodín dať do trúby na 38-42 stupňov ? Aby bola dodržaná teplota pri výrobe jogurtu.
Pokud máte troubu, která je schopná dodržet podmínky – teplotu od-do, a čas 24 h, tak ano. Já žádnou takovou troubu, která to umí neznám 🙂
V seznamu „Co ANO/co NE“ je kupovaný jogurt zakázaný, zajímá mě proč, když na výrobu domácího se kupovaný použít smí?
A ještě jedna s tím související otázka, jak je to s těmi Bifido bakteriemi, když u někoho mohou způsobit problémy, znamená to že u někoho nemusí?
1. otázka – odpověď najdete v receptu na 24h SCD jogurt, je na našich stránkách.
2. otázka – ANO, proto je potřeba to malým množstvím otestovat.
Ďakujem pekne za odpoveď,ale ja tu naozaj nemôžem taký jogurt zohnať všetko je aj s bifido..myslíte,že je vhodné použiť štartovaciu kultúru? Bude ten jogurt potom taký hustý? Pekne deň
Použijte klidně kulturu, ale ten bifidus vám nemusí dělat zle, musíte po troškách vyzkoušet.
Hustota není zajištěna díky kulturám, ale tučnosti jogurtu.
Ahoj Marky, moc te zdravim. Od Jeziska jsem se dockala tohoto skveleho jogurtovace, ale k dotazu: u nas v obchode ted maji recky jogurt slozeni mleko, smetana a jogurtove kultury, muzu ho pouzit? Nevim, jestli je ta smetana v poradku. Driv jsem mela jiny, ale uz to s nim neni ono, asi neco zmenili pri vyrobe…
Dekuji moc a preji at se dari.
Dobrý deň,prosím vás aký je vhodný slovenský jogurt na výrobu scd jogurtu? Ani jeden z spomínaných neviem tu na SR zohnať ..ďakujem..
Jakýkoli kvalitní bílý, pokud možno bio a pokud možno bez bifido.
Jinak je monžné zkusit i s bifido, ale opatrně, neb u některých jedinců ve střevech mutuje a dokáže potrápit 🙂
Ahoj Marky, moc te zdravim. Od Jeziska jsem se dockala tohoto skveleho jogurtovace, ale k dotazu: u nas v obchode ted maji recky jogurt slozeni mleko, smetana a jogurtove kultury, muzu ho pouzit? Driv jsem mela jiny, ale uz to s nim neni ono, asi neco zmenili pri vyrobe…
Dekuji moc a preji at se dari.
Alenko, ahoj, nemůžeš mi ofotit etiketu a poslat na e-mail?? Nebo napsat značku a druh, ať vím o jakém jogurtu si píšeme 🙂
Tak jsem vyzkoušela na 450 mléka jeden opočenský 130g jogurt a byl hodně řídký..
Dneska jsem dala litr mléka a do něj 2x 200g agrola jogurtu, tak uvidím a doufám, že zas nebude příliš hustý. Dočetla jsem se v komentářích, že doporučujete na litr mléka 150g jogurtu..
Musím to vychytat:)
Jani, není třeba vychytávat, je třeba zvolit plnotučné mléko a plnotučný jogurt k přípravě a pak to bude v pořádku 🙂
Já si vyberu 2 mléka (750 ml kus) ve skle a 3 jogurty (150 g kus) a dám do velké nádoby fermentovat. V jogurtu vždy stojí lžíce, přísahám :))))
Bylo to opět řídké, trošku hrudky, ale chuťově dobrý..měla jsem plnotučné mléko a jogurt agrola..
Na 800ml mléka jsem dala dvakrát jogurt agrola 200g..
Tak zkusím ještě z toho jogurtu nature promise s Alberta
Ještě jedna doplňující věc, nepoužívejte Jani, ale i tuhle informaci uvádíme, nízkotučná mléka ani nízkotučné jogurty!
Jogurt musí mít těch 10%. Tohle píšu i pro ostatní, nešetřete, protože je to investice jednak do vás, druhak vaší peněženky. Když se jogurt nepovede, tak bude škoda surovin i financí. Teď mi Radek před Vánoci donesl jogurty slabší, neměli tučné jogurty se správnými kulturami a musím říct, že poprvé byl jogurt řídký jak těsto na palačinky. Jinak vžycky husťoš úžasný :))
Tak potvrzuji, použila jsem plnotučné mléko 750ml ve sklenici a jogurt 10% smetanový Natures Promise a jogurt je fakt hustý a výborný:) děkuji za rady
:))) Tak to máme radost! Je třeba se držet vyzkoušeného a pak to dopadne vždycky dobře 🙂 A páááák teprve improvizace 😉
Jo! Máme radost, že to dobře dopadlo! 🙂
Může se použít i trvanlivé mléko z krabice?
Preferujeme sklo 🙂 😉 Ale můžete.
Zdravím. na základě Vaší osvěty, jsem zakoupil jogurtovač Luvele 2l +4×400 ml. Zatím ještě nepřišel, tak probíhá příprava..:) Mám pár dotazů.
-ty skleničky 400 ml, jistě je znáte, do jaké míry jsou nepropustné.Chtěl bych si je třeba vzít do práce, hodit do batohu, nepřetahovat obsah to do jiné sklenice.
-dá se třeba v případě rozbití sklenice, použit i jiná na výrobu? Třeba i se šroubovacím uzávěrem.Samozřejmě aby velikostně pasovala. Proto jsem i vlastně zvolil větší variantu Jogurtovače. Jinak výrobce slibuje na 2l.sklenici vyrábět silikonový návlek.Má jej brzo uvést na trh, zatím jen bohužel v USA.Za půl roku Evropa.
-jogurtové kultury zakoupím ty bulharské. Je tam verze kapsle a sáček, Při výrobě menšího množství, lze sáček třeba odsypat zpoloviny a druhou polovinu ponechat na příště? Nebo se to musí spotřebovat po otevření? Asi i proto prodávají ty kapsle 0,25 g. Myslíte, že je to dostatečné množství na 2 litry?
-jak se tyhle kultury skladují? Jejich životnost.
-dá se s Luvele vyrobit i kefír? Tam je snad doporučováno 45 stupňů.
https://www.bulgaricus.eu/kefirova-kultura-10-kapsli/
Děkuji, hodně zdaru.
-ty skleničky 400 ml, jistě je znáte, do jaké míry jsou nepropustné.Chtěl bych si je třeba vzít do práce, hodit do batohu, nepřetahovat obsah to do jiné sklenice.
POUŽÍVÁME 2L NÁDOBU. LEPŠÍ BUDE ASI JOGURT NA CESTU PŘEHODIT DO NĚČEHO JINÉHO 🙂
-dá se třeba v případě rozbití sklenice, použit i jiná na výrobu? Třeba i se šroubovacím uzávěrem.Samozřejmě aby velikostně pasovala. Proto jsem i vlastně zvolil větší variantu Jogurtovače. Jinak výrobce slibuje na 2l.sklenici vyrábět silikonový návlek.Má jej brzo uvést na trh, zatím jen bohužel v USA.Za půl roku Evropa.
DÁ SE URČITĚ. DÁ SE I DOKOUPIT, UŽ JSEM JEDNU TAKÉ ROZBIL…
-jogurtové kultury zakoupím ty bulharské. Je tam verze kapsle a sáček, Při výrobě menšího množství, lze sáček třeba odsypat zpoloviny a druhou polovinu ponechat na příště? Nebo se to musí spotřebovat po otevření? Asi i proto prodávají ty kapsle 0,25 g. Myslíte, že je to dostatečné množství na 2 litry?
STARTUJEME KVALITNÍMI BIO JOGURTY, VŽDY NOVÝMI, KULTURY NEMÁME VYZKOUŠENÉ. NĚKDO ZDE ALE VYROBIL JOGURT I ZA POMOCÍ BIOKULTU1Č 🙂
JE TŘEBA ZKUSIT
-jak se tyhle kultury skladují? Jejich životnost.
ZKUSTE ZJISTIT NE JEJICH WEBU
-dá se s Luvele vyrobit i kefír? Tam je snad doporučováno 45 stupňů.
https://www.bulgaricus.eu/kefirova-kultura-10-kapsli/
KEFÍR NENÍ PRO SCD VHODNÝ, NEB FERMENTUJE I KVASINKOU…
Tak moje zkušenost se skleničkami Luvele. V pohodě i do batohu. Nic se nevyleje, možná kapička přes ventilek, jinak krásně drží. Někdy, kdy je dáte dost plné, tak máte co dělat, abyste je odvíčkovaly.
Tak já teda nádobu do batohu nedávám, neb mám tu 2 litrovku, ale je pravda, že mi taky jde fest otevřít, protože když se použije správně víčko, tak to drží pěkně 🙂
Ještě k výrobě jogurtu. Vím, že Marky nepotřebujete laborovat, ale my ,,učedníci“ se tomu bohužel nevyhneme.:)). 4 pokusy a 4 různé výsledky. Nejhorší bylo nakonec překvapivě syrové mléko od kravičky z hřebčína od nás. Mléko v tom bylo nevinně, úžasně husté, jen jsem udělal chybu, že jsem jej zahřál jen na 80 stup. a nepřevařil aspoň 95 st a více. Konzistence řidká,s občasnými hrudkami sraženiny. Chuť nejméně kyselá, hutná, jakoby vysoce tučný jogurt. Po odloučení syrovátky si jogurt můžu mazat na chleba..výhoda všeho, nic se nakonec nevyhodí. 🙂
Dvakrát jsem zkusil krabicové, ani nijak nezahříval, jen na 40st.Konzistence ve druhém případě hodně řidká, tak zase použit kapesník v cedníku.Pak ok.
Použil jsem i vanilkovou pastu s medem, zajímavé. Skoro vždy použity kultury Genesis.
Hodně inspirací beru zde.
https://conovehonakopci.cz/2008/05/jak-delame-domaci-jogurt/
Připadá mi, že vůbec neuškodí mléko zahřát(80-85 st.), syrové převařit. Vždy ta jogurt.sraženina byla víc hustá.
Zkusím sehnat ještě jogurt od Marky,uvidím.
Otázka.Při procesu na Luvele jog., víčko zavřít, nebo nechat otevřeno?Na malých skleničkách mě to zavřené víčko vytlačilo ven.
Ladi, ahojky! Díky moc za informace, všechno tohle laborování se hodí, navíc mi připomíná naše začátky, kdy jsme chtěli být úspěšní nejen v uzdravování, ale i v praktikování všeho co se SCD týkalo, tenkrát informace nebyly jen tak k mání. Myslím, že se můžou někomu určitě hodit.
Jogurt určitě doporučuju tučný, alespoň 10%. Je třeba vybírat pro své zdraví jen kvalitní materiál, a to platí pro všechno co si pořizujeme, děláme to pro sebe, buďme k sobě štědří 🙂 Jedeme na kvalitu! <3
Tak jsem udělal jogurt ve kterém by mě stál i ,,šroubovák“. 2ks Nature Promise smetanový a selské 3,9% Olma mléko. Luvele 40 st. Nepoužil jsem poprvé Genesis kulturu , ale obyč. jogurt. I chuťově asi nejlepší výsledek, skvělé.
Supééééér, to je dobře, tak to má být 🙂
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Část Jogurtu SCD, který si vyrobím v jogurtovači je vhodný potom zpět na výrobu nového? Děkuji za odpověď
Dá se, ale je stále kyselejší a obsahuje méně kultur.
Dobrý večer mám ešte jednu otázku,musím mlieko kúpené v obchode ktoré je plnotucne ,je opocenske v skle ,musím ho ptevarit ??? Čiže nie je z automatu e kúpené v Lidli ,ďakujem ,pekný večer
Nemusíte, je to uvedené v popisu. Já to také nedělám, pěkný večer!
Díky za recept i za tip na jogurtovač Luvele. Přišel mi z Anglie během týdne a funguje skvěle. Já osobně bych asi koupila levnější, ale když už je to ozkoušené vámi, vykašlala jsem se na experimenty 🙂 navíc mi teď celá příprava jogurtu připadá jako taková luxusní záležitost 😀
Obzvláště děkuju za tip na startovací jogurty, protože z obalů se člověk nic nedozví. Kromě vychvalování úžasné bifidokultury, kterou zrovna nepotřebuju a kterou začali dávat i do jogurtů Nature’s Promise, na které jsem spoléhala, ale bohužel :/ Nevím tedy jak malý kelímek (150g) – měli vyprodáno, ale to velké „rodinné balení“ se pyšní Bifidokulturou hned v podnázvu. Nebo to tak má jen náš Albert?
Ano, je to tak. Bifidokultura není problém pro každého, ta mutace neproběhne pokaždé, chce to pomaličku zkoušet.
Prosim Vas, mozem dat na 1 liter mlieka 150 g jogurtu? Cize viac ako mate v recepte (125 g)?
Paní Deniso, určitě nešetřete pokud nechcete vyhodit své penízky. My teď, protože už nebydlíme v Brně a nedá se v novém bydlišti pořídit jogurty, které jsme dříve používali, děláme 24h SCD jogurt v Luvele přístroji pro velkou nádobu z mléka opočenského 2 x 0,75 l a do něj dáváme 3 jogurty Bio Nature’s Promise, jeden má 150 g. Jogurt je úžasně hustej a jsme maximálně spokojeni. I předtím jsme používali vždy mléko 0,75 l. Jogurt nám vydrží, no záleží jak a do čeho ho používáme, i 14 dnů. Určitě bych doporučila na jedno mléko, litr, 150 g jogurt.
A co KOKOSOVÝ JOGURT? Např. Planton prosím….
Nemáme zkušenost 🙂
Myslím, že by to šlo, když se udělá podle SCD. Joe, majitel jogurtovače Luvele má návod na svých stránkách, i na YT, a nebo Kitchenettka Markétka ho popisuje na svých stránkách.
https://kitchenette.cz/clanek/kokosovy-jogurt
https://www.youtube.com/watch?v=n5zZvC15q5U
Jogurt Planton určitě není vhodný pro SCD uzdravování, obsahuje cukr, škrob, bobovou bílkovinu a neznáme veganské jogurtové kultury, takže nenenene! Jak jsem odpovídala výše, jedině připravit doma, hezký den!
moc děkuji
🙂
A co rostlinná smetana prosím? Typu PLANTON? To stejné? Když je v malém množství a výjimečně?
Gábi, chtělo by to kouknout na etiketu, stejně jako já to můžete udělat i vy 😉
Koukala jsem se, ze zvědavosti, a myslím, že by jste to měla udělat, protože jsem se nestačila sama divit, co obsahuje tato „ROSTLINNÁ“ smetana, to mě teda opět po delší době šokovalo. A mohlo by i vás, protože například jednou z látek obsažených v této pro mnohé lidi „zdravé“ laskomině je karagenan, složka, která může způsobit onemocnění střev či rakovinu, é 407, ještě nedávno měla 4 na žebříčku škodlivosti, teď má 2, možná přestanu já sama věřit i těmto stránkám. Ale, je to mnjamka, že? Ono je to „jenom“ éčko, člověk si řekne jednou za čas, že, ale tohle já bych si do těla už neposlala. No a kromě toho éčka obsahuje smetánka další látky, které prostě nepatří do vhodných potravin pro uzdravování pomocí SCD. Schválně si to zjistěte, ale pokud se chcete uzdravit, tak si udělejte jogurt tak jak má být, tady podle návodu. Chápu, že si to člověk chce ulehčit, i já hledám cesty jak nevařit, ale tohle není ta správná, cesta s dobrým výsledkem, pěkný den 🙂
Dobrý den, to nejde o to, že bych hledala snadnější cestu – ale zakysaná smetana není jogurt : ) A například stabilizátor a emulgátor u kokosového mléka (v konzervě) není na závadu?
A sójová smetana- asi ne, že?
Gábi, tak já si do vás projektovala sebe, omlouvám se, já snadnější cestu hledám, a vím, že spousta žen co vaří a mají malé děti a bla bla bla, ji taky hledají, protože vaříme pořád, a hledáme, hledám cesty jak si to zjednodušit a mít méně práce, tak se omlouvám 🙂
Sójová smetana? Nic ze sóji!!! to je fakt nedobrá surovina, hledala bych něco od nás, až úplně v nejhorším případě se koukneme do zahraničí, ok? 🙂
Zakysaná smetana není jogurt, to asi tuším, ale proč to budeme oddělovat? Potřebuju vědět asi více informací, já nevidím do vaší situace, vaření, dostala jsem jen základní info. A pak můžeme něco vymyslet. Zatím jste se zeptala jestli ano nebo ne…a já vám napsala proč ne…ono ne vše jde nahradit a my se snažíme, i přes kuchařky, kterí vznikly co by náhrada, lidem ukázat cestu jak nenahrazovat, ale hledat cestu jak, protože nahrazování může způsobit stres, a to nechceme…napište mi konkrétní stabilizátor nebo emulgátor, nevím o čem je řeč…děkuji…
Neomlouvejte se, samozřejmě také hledám snadnější cestu – akorát to nebyl tenhle případ.
Když ještě nemohu sehnat jogurtovac jaký jogurt je nejblíže jogurtu scd prosim dekuji Marta
Marti, žádný. Kdyby takový existoval, nebylo by třeba 24h fermentace a kupovali bychom ho.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda vyhovují jogurty farmářské (nakupujeme na SCUKU): https://www.bulgarica.eu/p/bulgarica-farmarsky-jogurt-kravsky-original-1650g případně https://www.farmanemcova.cz/farmarsky-jogurt-bily-320g-p83/#gallery. Děkuji, pořídili jsme si jogurtovač Luvele a chceme začít vyrábět jogurt SCD. Jarda
Zdravím Vás pane Jardo 🙂
Prvně zmiňovaný ze stránek bulgarica.eu je vhodnější. Pro výrobu toho druhého je použit i bifidus a tato bakterie může u některých jedinců ve střevě mutovat. Bulgarica tedy vede 🙂
Dobrý den ,pořídila jsem si vámi doporučený jogurtovač ,děkuji za tip. Mám prosím dotaz zda pokaždé musím použít vhodný koupený jogurt nebo už pak můžu dávat ten co vyrobim ? Děkuji
Ano, pokaždé nový jogurt. Jinak bude kyselý, čím dál víc, a méně kultur, čím dál míň 🙂
Chcem sa opytat na kyste mlieko z Tibetskej huby… co si o tom myslite? dakujem
Pro uzdravování pomocí SCD nevhodná.
Ahojky,dělám scd jogurt už 5 měsíců,všechno super a najednou jsem koupila farmářský bio jagurt a i mléko a po 24 hodinách to plave jako kefír?.
Kamarádce se to stalo už taky.
Už se vám to někomu stalo?
Dobry den přečetla jsem všechny komentáře ale odpověď na mou otázku kterou mám v hlavě už nějakou dobu jsem bohužel nenašla ani nikde jinde na netu tak snad mi s tím poradíte 🙂 Scd24h jogurt už dělám nějakou dobu a je super ale teď v létě když je všude kolem nás tolik ovoce jsem dostala myšlenku jestli jde ovoce přidat už ke smesi jogurtu a starteru přímo do jogurtovace? Jako například třeba rozmixovane meruňky nebo jahody? Co by to udělalo?:-) Koukala jsem na video na YouTube Kamila Rundusova (Kamu) s názvem Domácí rostlinné jogurtovani. Kdyžtak na to mrkněte, moc by mě zajímal vás názor. A asi to dopadlo tak ze jsem dve odlišné věci spojila do sebe a vznikla myšlenka ovocneho jogurtu:-) Dekuju moc za odpověď a krasny den.
Zdravím Vás paní Jano 🙂
Osobně bych ovoce míchal až do hotového, tedy 24 hodin fermentovaného jogurtu. Pro nás je nejdůležitější, aby se laktóza zcela přeměnila. Nejsem chemik, a tak nevím, jestli enzymy z ovoce nemohou proces nějak ovlivnit.
A ještě se chci zeptat jestli je jedno jaký koupím jogurtovač?
Pokud splní parametry vhodné k přípravě 24 h fermentace při zachování teploty od 38 – 42°C, ne víc, ne méně. Podívejte se tam jak jsem vás poslala ohledně přípravy jogurtu, všechny informace ohledně jogurtu, receptu a přípravy najdete také tam, hezký den!
Dobrý deň, včera mi dorazil jogurtovac luvele ❤️ Mlieko a jogurt nakúpené,neviem sa dočkať nedeľného rána, keď si konečne pochutím! Zaujíma ma, či keď robím z dvojitej dávky (do nádoby sa zmestia necelé 2l), je treba zvýšiť aj množstvo štartovacieho jogurtu. Mám dve balenia gréckeho kri kri, 150g v balení a neviem ci na to množstvo mlieka stačí jedno balenie alebo radšej dve. Tak mi vyvstáva otázka – je lepšie dat na štart jogurtu radšej viac, alebo môže byť aj menej? ? Na čo má vlastné vplyv množstvo použitého jogurtu? Zmení sa len výsledná hustota, alebo aj množstvo laktózy? Ďakujem za odpoveď.
No, to je otázka. Já dělám dvojitou dávku, a pokud vyrábím z 1 jogurtu a z 1 mléka, přijde mi logický pro kvalitu dát na 2 mléka 2 jogurty. Je pravda, že jogurt je krásně hustý. Jak bude vypadat jedna dávka jogurtu s dvojitou dávkou mléka nemám zdání. Vyzkoušejte. O té laktóze to budu muset zjistit.
Tak jsem o tom vašem nápadu dnes ráno přemýšlela a docela jsem sama sebe pobavila. Uvažovala jsem čistě žensky, logicky 😀 Máme 1 jogurt na 1 mléko = dané množství kultur. Pokud zvýším dávku mléka při zachování množství jogurtu, kolik bude kultur? No podle mě stejné množství jako v prvním případě, jen ve větším množství mléka, takže vlastně méně kultury. Jedině že bych tomu jogurtu vysvětlila že se má zdvojnásobit 🙂 Podle mě bude ve dvojité dávce kultur málo. A další věc je tedy jak bude hustý. V každém případě by jste takový jogurt musela nechat otestovat, aby bylo jasno a jistota. Jak jsem psala včera, vyzkoušejte, uvidíte. Já zůstávám v mé logice, při zvýšené dávce zvyšuji množství jogurtu 😉
Dobrý den, jako jogurt vhodný k zaočkování uvádíte Agrola bílý. Tento ale obsahuje sušené mléko. Nevadí to?
Kde prosím kupujete Řecký Kri Kri jogurt? Dekuji
Nevadí 🙂
V Globusu…
CHcem sa opytať že či naozaj ma takto pripraveny domaci jogurt 700 miliard živých baktérii..a to na g či kg? dakujem
Podívejte se sem http://www.breakingtheviciouscycle.info
Tato dáma se tím zabývala opravdu podrobně.
Misto jogurtovace by se dala pouzit i susicka, kde je nastavitelna a tim padem stabilni teplota. Jeste to nikdo nezkousel?
Dobrý deň,
natrafila som na jogurt, ktorý vyhovuje kultúrou – obsahuje Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus. Je problém, keď neobsahuje L. acidophilus? A je problém, že sa jedná o kozí jogurt? Ďakujem Vám.
Ne a ne 🙂 Není žádný problém 🙂
Dobrý den, potřebovala bych radu, už podruhé zkouším domácí jogurt, ale pokaždé je téměř úplně tekutý. Používám mléko i jogurt z domácí farmy, mléko je pasterizované a jogurt přímo na výrobu domácích jogurtů. Nechávám v jogurtovači 25h a výsledek tedy mizerný. Nemáte nějaký tip, čím by to mohlo být? Děkuji
Teplota?
Dobrý den Zuzano. Já nesnáším jogurt z kravského mléka a tak používám z ovčího. Když jsem dala řeč s majitelkou ovčí farmy, kde vyrábějí sýry, tvarohy, jogurty… Tak mimo jiné povídala , že výtěžnost z kravského mléka je o polovinu menší než z ovčího. A také jsem se o tom přesvědčila. Manžel zkusil na měsíc SCD a pro něj jsem dělala jogurt z kravského mléka a vždy byl skutečně o hodně řidší než můj z ovčího. Já když otočím skleničku dnem vzhůru tak se nevilije.? Vyzkoušejte a uvidíte. Přeji hodně zdraví.
Když koupím startovací bakterie v odkazu je to 1g v sáčku, který se po otevření nesmí uschovat na 1-5l mléka. Ale když chci dělat jenom 1litr tak tomu asi dost dobře nerozumím to ten celý gram mám použít na ten jeden litr? Díky za radu
A není snadnější na 1 litr použít jako startér některý z doporučených jogurt? 🙂
Ako dlho vydrží tento jogurt v chladničke?
Dobrý deň, koľko laktózy obsahuje SCD jogurt? Po tých 24 hodinách tam skutočne neostane žiadna a môžem ho, aj keď som intolerantná na laktózu?
Ano, tak by to mělo být. Je třeba ale dodržet postup, čas a teplotu…
Ahoj všem.
Chtěla bych si pořídit jogurtovač ale třeba ten co máte na této stránce (Ariete) má časovač jen na 12h….Jak se to řeší…. Díky za radu
A co tak kliknout na odkaz v příspěvku hned na druhém řádku? 🙂
Dobrý den,
ohledně mléka jsem teď zmatena. Je mezi nevhodnými položkami, ale vlastně je možné ho použít pro výrobu jogurtu. Tak mléko tedy ano i ne? Píšete, že pasterované je vhodné převařit. Takže vlastně mléko povolené nepřímo je.
Tak to nás paní Šárko mrzí, že jste se nechala zmást 🙂 Mléko jako takové je nevhodné pro uzdravování pomocí SCD. Povolené je pouze v tom případě, když ho využijete k výrobě jogurtu, a necháte ho spolu s jogurtem fermentovat po dobu 24h. Při fermentaci dochází mimo jiné i ke štěpení mléčného cukru, přeměně laktózy a tím pádem je takhle připravený vhodný pro SCD výživu. Je dobré vědět kdy ho můžete do jídelníčku zařadit.
ahojte. Nenasla som info, ako dopadol stmívac do zasuvky k jogurtovacu? Ak dobre, prosim info o presnom type, aby som kupila dobry 🙂 co pasuje k Ariete.
vdaka
ela
Nefunguje to…
Našla jsem stejný jogurtovač přímo podle obrázku zde u receptu. Zvažuji jej koupit, ale v recenzi jsem našla, že jogurtové bakterie jsou velmi vybíravé a pro svůj růst potřebují stálou teplotu, cca. 40C. To je právě účel jogurtovače. V tomto jogurtovači je prý teplota 58°C . Takže jak je to tedy s teplotou a jaký jogurtovač si tedy koupit? Děkuji.
Ano, máte pravdu, teplota by měla být kontinuálně zachována po celou dobu fermentace, i když začátek je vždy se vzestupem 😉 S Radkem stále hledáme nějakého nového náhradníka, alternativu. Jednoho jsme našli, jogurtovač splňuje všechny požadavky, je lepší než tento, cena také celkem v pohodě, ale je za zahraničí a firma do ČR nezasílá. Přemýšlíme jak ho sem dostat, možná při větším počtu zájemců by firma jogurtovače poslala, ale tímto nic neslibuji, nevím co to obnáší.
Jinak tento jogurtovač, pokud si ho koupíte, je třeba držet dále od tepla, a chce to teplotu při prvním pokusu měřit, popřípadě použít podložku. Ještě někdo doporučoval jogurtovač Severin, mělo by to být dole v komentářích.
Tiez by som mal zaujem o taky jogurtovac lebo sa neviem dopatrat k takemu co by siel kontinualne 24hodin a zaroven by sa dal nastavit stupen teploty.
No nevydrzal som a kupil som tento https://www.luvele.eu/collections/yogurt-makers-yoghurt-makers/products/pure-yoghurt-maker-4x-500ml-ceramic-jars
je 2xdrahsi ako ostatne 64€ postovne zadarmo ale je vyslovene na SCD dietu 24h aj nastavenie teplo tak uvidime
Michale, zdravíme vás, ten vypadá parádně, byli bychom moc rádi, kdyby jste ho vyzkoušel a napsal nám jak vám sedí. Rádi ho doporučíme. Protože nám se líbí, šli bychom do něj, jestli funguje tak jak má, (ne jako ariete), tak to by bylo skvělé. Jak to, že jsme ho neobjevili? 🙂 A to jsme hledali celkem dlouho :))))) Jeden jsme našli, ale ten stál kolem 5000,- ale za to dělal i sýry!!! 😀 😀 Tak se budeme těšit na zprávu, díky moc za váš čas.
Dik aj za vasu pracu a bohate info o diete 🙂 Este mi neprisiel ale nasiel som uz aj recenzie SCDckarov ktori s nim nie su velmi spokojni lebo voda nedrzi teplotu kontinualne tak uvidime. Viac tu https://www.trustpilot.com/review/www.luvele.co.uk
Dnes mi dosiel jogurtovac a problem je, ze sa neviem dopatrat k spravnej jogurtovej kulture. V navode som sa totiz docital, ze nemoze ist o skupinu bakterii Bifidus/Bifidum. To ma bud kazdy jogurt na trhu alebo je na nom napisane jednoducho len jogurtova kultura…
Patral som po tom preco Luvele neodporuca kmen Bifido a zistil som, ze ho odmietala Elaine Gottschall koli tomu, ze tento kmen je nachylny k prudkemu rozmnozovaniu a negativnym skusenostiam s pacientami. Odporuca len tri kmene: Lactob. Acidophilus, Streptococcus Thermopilus a Lactob. Bulgaricus.
http://www.breakingtheviciouscycle.info/knowledge_base/detail/bifidus/
Ma niekto typ na jogurt s tymito kmenmi prip. na startovaciu kulturu?
Marky a vy ste pred tym použivali ten Ariete jogurtovač uplne v pohode par rokov aj ked teplota bola 58 stupnov v nom ? kultury sa v nom zachovaly a rozmnožili v pohode? možem si ho kupiť a použivať ? dakujem
Luci, používali jsme ho nějakou dobu, protože nebyla žádná jiní alternativa, možná někdo používal jiný stroj, to chce aby se vyjádřili ostatní. My jsme v v něm 58 °C neměli, to jsme si hlídali, protože bychom tím přišli o bakterie, podívejte se do komentářů. Ovšem pořád jsme doměřovali, bylo s ním víc práce než užitku, teplota kolísala i v období léta, zimy. Pokud neudržíte teplotu, viz. článek, tak se bakterie buď nevytvoří nebo umřou v tom horku.
Já jsem s Luvele maximálně spokojena, nic nemusím hlídat, dělám dvojitou dávku jogurtu naráz, takže jogurtu je stále dost, zase méně práce pro mě. Nemusím stále měřit teplotu. A když se proces fermentace ukončí, začne přístroj pípat, u Ariete jsem musela stále zapisovat čas, abych jogurtovač včas vytáhla ze zásuvky. Já bych neměnila. Zatím o žádném podobném jogurtovači, který by splňoval SCD požadavky nevíme, ale pokud se něco objeví, dáme vědět. Ariete bych už nikomu nedoporučila, jedině tomu, komu nezáleží na výsledku. Ještě jedna důležitá věc. Nádobu má jogurtovač Luvele skleněnou, a nebo porcelán, což je další výhoda, plast se nepřehřívá, do jogurtu se nedostane žádná toxicita. Snad jsem na něco nezapomněla, mějte se hezky! Marky
Michal,
ako ste spokojný s jogurtovačom Luvele? ako funguje ta kontinualnosť teploty ako ste pisali vyššie, nevypina sa ? ako dlho trva kym pride balik? dakujem
Ja som našla ja tento jogurtovač a má navyšše aj ine funkcie…
https://spinnrad.de/gesundheit-ernaehrung/ernaehrung/zubehoer-fuer-joghurt-quark-co./533/joghurt-quark-co.-bereiter?number=002217873&c=54
Vážený zákazník,
všetky funkčné úrovne je možné ľahko nastaviť na 24 hodín. Postup je vždy rovnaký:
1. Štart / Stop
2. Voľba funkcie s „F“ kľúč
3. Bezprostredne po + alebo – zadajte požadovaný počet hodín
4. START / STOP sa program konečne začať
Vyzkoušejte 🙂
Zdravim,
dnes jsem vypla jogurtovac po 25h a jogurt je zdrcly, tekutina se oddelila a hmota plave na hore.je docela kysely pripomina mi kefir.je mozne to pouzit na lucinu k odkapani neno radeji vylit?Stalo se mi to poprve.
diky za radu ?
Oli, tak to nemám tušení. Mě se stalo něco podobného, ale zjistila jsem pak, že mléko asi nebylo úplně v pořádku, tak jsem vylévala. Raději, pro jistotu. Tak jak popisujete, tak tak by jogurt vypadat neměl. Raději bych to nepoužila, ať si zbytečně nepřitížíte 🙂
Marky,
a čo hovoriš na tento jogurtovač ktorý aj ochladi vyrobený jogurt .
https://www.farmarik.sk/p/1283/automaticky-elektricky-stroj-na-vyrobu-jogurtov-lactoferm-15-l
38° by mohlo být v zimním období málo. Náš nastavujeme pokaždé na 43°…
Ahoj Marky 🙂
Dělám si prvni jogurt a zbyla mi cca sklenicka mleka. Tu vylevate, nebo se může někde využít? Do dalsiho jogurtu za par dni by uz asi nebylo idealni.
Děkuji za odpověď
Ája
Ájo, mě při přípravě jogurtu žádné nezbývá, mám ho akorát 🙂
Na Slovensku som mala kupenu Probioticku startovaciu kulturu na domacu vyrobu Bulharskeho jogurtu od firmy DAFLORN. Aka sklamana som bola, ked som v popise zlozenia nasla obsah dextrozy – 3 g. Presvedcila som sa, ze sa neda nicomu verit a vsetko treba kontrolovat.
Svatá pravda 🙂
Ahojte, pri výrobe Scd jogurtu sa mi stala taká vec , že po 9 hodinách sa prístroj vypol a ja som zabudla hneď nastaviť dalších 15 hodín. Čiže po 9 hodinách bola fermentacia zastavená a pokračovala až po 12 hodinách. Čiže cez noc bola pauza. Dala som to potom dokončiť, no chcem sa spýtať, či bude takýto jogurt dobrý, alebo ho treba vyhodiť. Vďaka.
Jestli chcete nebo potřebujete mít 100% jistotu, raději udělejte nový. Proces fermentace nemusel proběhnout úplně a zbytečně byste si mohla udělat problém…
Dobrý den Marky, mohu na domácí jogurt použít ovčí jogurt s kulturami s kravským mlékem? To se a asi nepodaří ?.? Děkuji za odpověď
Ahoj, jsou li tam správné kultury, tak ano, termophilus, bulgaricus..co je to za jogurt?
Dobry deň, ake mlieko mozem pouzit okrem kravskeho? A je jogurt vhodný zaradiť do 1 fázy?
Ďakujem Zuzana
Použijte mléko jaké chcete, ale zařaďte jogurty až na začátku 3. měsíce na SCD…
Prosím o info ohledně kultur. Cena za pytlík je 67Kč, neuvažujeme-li poštovné. Z toho je možno připravit 1-5l jogurtu. Vzhledem k časnosti zařazení jogurtu do jídelníčku je pro mě nesmysl dělat z pěti litrů. Tedy když připravím z jednoho litru a kultury, vyjde mě takový jogurt 90-100Kč, což není málo. Běžně se dá jogurt z kultury připravený dál ještě několikrát fermentovat, pro 24hjogurt se to ale nedoporučuje. Rozumím tedy správně, že domácí SCD jogurt mě vždycky vyjde na 100Kč za litr? :O
To nevím paní Lucko. My používáme jako startér řecký jogurt kri kri z ovčího mléka a cenu nějak neřešíme, neboť je pro nás důležitější zdraví.
Vím, že v naší zemi je šetření na jídle národním sportem, proto jsme také odpadištěm Evropy co se kvality průmyslových potravinářských produktů týká.
Neříkám, abyste peníze vyhazovala nadarmo, ale když už se člověk rozhodne pro své zdraví něco udělat prostřednictvím jídla, nelze stále brát to nejlevnější.
Dobry den, prosim vas, preco sa nesmie pouzivat ako starter bifidus?
Dakujem.
Protože tito brouci jsou schopni v tlustém střevu mutovat a mnoha jedincům způsobovat problém a znemožnit uzdravování…
Pane Radku, můžete dát odkaz na informaci, že bifido bakterie mohou mutovat a způsobovat problém?
Jistě 🙂
http://www.breakingtheviciouscycle.info/knowledge_base/detail/bifidus/
Ahoj Marky, chtěla bych se zeptat, proč nemohu jíst jogurt, který použiji na výrobu SCD jogurtu? Proč je tak důležitý proces fermentace? Fermantace jogurtů je přeci prováděná i v průmyslové výrobě nebo se jogurty vyrábějí jinak? Díky za vysvětlení
Blanka
Jde o to, že průmyslově zpracovaný jogurt nezraje většinou déle, než 6 hodin a to je ještě otázka, jestli vůbec… Tak nemůže dojít k dokonalé přeměně laktózy, což je disacharid pro uzdravování prostřednictvím SCD nevhodný. Teprve až po fermentaci 24 hodin a více máte jistotu, že je proces dokončen 🙂
Zdravím,
děkuji za recept na jogurt – je vynikající! Koupila jsem stejný jogurtovač, jaký máte vy a povedlo se hned napoprvé! Jogurt nám chutná hustší, takže jsem ještě teplý jogurt nechala trochu odkapat přes kapesník (asi 15 min) a paráda!!! Jana
Víte,zejogurt s ovocem,je nejhorsi kombinace jidla vubec? Milovala jsem to,aledozvedela jsem se tvori toxiny..takze uz jim jen scd jogurt s mandlemi a medem,nebo s kokosem.
Katko, ahoj, kdo to povídal a kde lze nahlédnout do nějaké studie? doporučujeme kouknout na naše poslední video v BLOGu. Dělej to tak, aby jsi byla v pohodě s tím jak to cítíš, to je nejlepší, já mám taky jogurt nejraději s medem a skořicí. Ale když se do něj namačkají jahody, mnjám 🙂
Jo, a ovoce doporučujeme v dopoledních hodinách, s jogurtem nebo bez, jak je libo.
Dobrý den Marky,
jsem nováčkem, chystám se na první fázi a pokud nechci zklamat, tak sbírám informace. Prosím o radu, v ANO/NE jsem se dočetla, že mléko NE a pak čtu že SCDjogurt dělám z mléka..
Děkuji za info
Přesně tak, mléko jako takové NE, ale SCD 24h jogurt je v pořádku, pokud si ho připravíte podle návodu na našich stránkách, najdete tam všechny dostupné informace na otázky PROČ ?
Ahoj Marky, môžem sa opýtať, aký je rozdiel medzi jogurtovou kultúrou, ktorá sa môže použiť na výrobu SCD jogurtu a kefírovými zrnami? Robievam si doma kefír, ale odkedy som prešla na SCD, tak ho nepijem, lebo je v rozpore s SCD, nie je vhodný. Chcela by som spraviť domáci tvaroch, z doma vyrobeného jogurtu podľa SCD.
A ešte otázka, ak píšete o masle, tak vždy platí, že ide o maslo prepustené, čiže zbavené laktozy? normálne maslo je v rozpore s SCD? či to len na začiatku v prvej fáze?
díky, Mirka
Ahoj Miriam, kefír fermentuje nejen bakteriemi, ale i kvasnicemi, a to je důvod proč byl kefír pro SCD uzdravování označen jako nevhodný. Pokud si chcete připravit jogurt, tak velmi jednoduchý recept najdete na našich stránkách pod názvem „SCD lučina podle Jiřiny“. Myslím, že vás pobaví, jak jednoduché to je 🙂
A máslo, ano, vždy je nutné jakékoliv máslo přepustit, zbavit laktózy, pak je pro SCD ok. Máslo je lepší konzumovat tak ve 3. fázi, v začátku je vhodné používat kokosák 🙂
dobrý den,když se nedoporučuje jíst jogurt každý den on tak dlouho nevydrží, když dáte plnou dávku to je akorát třeba na čtyři dny a když uděláte menší dávku tak igredience na jogurt ten zbytek by se musel vyhodit pro jednoho je toho hodně Jana
Čtyři dny v lednici vydrží a pak si dáte pár dní pauzu 🙂 My to tak děláme…
Dobrý den,
mám jogurtovač Severin, nemá časovač, má skleničky (nemám důvěru k plastu, zvláště když se zahřívá), skleniček je celkem 14 ks, skvělé pro rodinu. Teď prověřuji teplotu během „kvašení“, za hodinu a půl má 33°C, uvidíme, jak to bude dál. Tady je odkaz na jogurtovač Severin JG 3519, je možno zakoupit v mnoha inter. obchodech s různou cenou http://ostatni-kuchynske-spotrebice.heureka.cz/severin-jg3519/
Přeji hezký den Ľudka
To zní dobře, také máme raději sklo…budeme rádi, když nás budete nadále informovat o teplotě, děkujeme, i vám hezký den!
Rádi koupíme jiný a lepší 🙂
Teplota po 3 hod. 39°C, po 4 hod. 42°C, po 6 hod. 42°C, po 9 hod. °C. Ráno uvidíme, jestli se teplota ustálila, zatím je to v pohodě.
Ta teplota je dost důležitá a s kolísáním ovlivňuje užitečnost jogurtu…tak uvidíme 🙂
Teplota nekolísala, jen do 4 hodiny stoupala, pak se ustálila na 42°C a jen o 1°C ještě stoupla po 9 hodinách na 43°C, takto zůstala až do konce. Chtěla bych ještě jednou otestovat a zkusit „jogurtovat“ až 30 hodin vzhledem k počáteční nízké teplotě. Chtěla bych to udělat zítra. Jogurt je ale vynikající 😛
No tak to jsou dobré zprávy, děkujeme, máme zde dalšího možného adepta k pořízení jogurtovače. Ještě by mě pak zajímal jak pracuje v létě, což se dozvíme až za pár měsíců, protože máme zkušenost (viz. komentáře níže), že v letním období, kdy jsou teploty vyšší, má teplota v jogurtovači tendenci vystoupat výše a chce to určitá opatření. No uvidíme 🙂
Ano, četla jsem to v komentářích, tak jsem také zvědavá, jak si s tím můj jogurtovač poradí 😉
Zkusila jsem „jogurtovat“ déle než 24 hodin a jsem doslova nadšená, po 28 hodinách jogurt je ještě chutnější a hustý, i manželovi, který odmítá se přidat do SCDčka, velice chutnal. ten první mi pohanil, že je řídký. Proč jsem udělala tento pokus? No proto, že první tři hodiny byla teplota v jogurtovači pod 40°C. Zřejmě chvíli trvá, než se jogurtovač zahřeje.
No jasně, rozumím, takhle to nevadí, horší by byl opak, kdyby se potvůrky uvnitř zahřály a umřely, pak by byl jogurt na nic. Mám velkou radost a věřím, že tento váš experiment paní Ľudko pomůže ostatním, děkujeme! 🙂
Mimochodem i my necháváme jogurt dělat vždy o 2-3 hodiny déle a jogurt je hustý, tedy než si do něj dám med, pak lehce zřídne 😉
Ahoj Marky u nás v Kauflandu začali prodávat mléko bez laktozy je možné ho konzumovat ?
Ludmilko, rozhodně ne, ze všeho nejvíce bude tato „potravina“ připomínat kapalinu na chlazení obráběcích strojů :))) Odkojením končí u všech druhů na této planetě období potřeby mléka, jen člověk je výjimka a snaží se ho konzumovat po celý život a to ještě od jiného druhu. Zkuste se bez něj obejít 🙂
Dobrý den Marky,chtěla bych se zeptat : koupila jsem si jogurtovač Silver Crest je na skleničky a nemá časovač. Proto se mi líbil, ale zdá se mi ,že je to dost teplý, ale nevím jak to změřit. Jak to měříte vy děkuji
Ahoj, my jsme měřili kuchyňským teploměrem, prostě na jídlo…loni se nám přehříval, je pravda, že také léto bylo o 10 °C vyšší, dala jsem pod nádobku kolečko polystyrenu ( asi 1 cm tloušťky) a vyřešilo se to…ale pozor, je to dost důležitý, když nebudete mít stálou a správnou teplotu, tak se bakterie buď nevytvoří nebo vám umřou a bude to na nic…ale v komentářích jsme to řešili, jukněte tam….
Dobrý den Marky, můžete sem napsat tip toho stmívače, který jste koupili, moc se v tom nevyznám. Jak ten stmívač funguje? Nastavím na něm určitou teplotu a pak jogurtovač bude mít tuto konstantní teplotu po celou dobu?
Hezký den Petra
Jak jsme zjistili, ne každý stmívač funguje a když, tak ještě zcela omezeně. Bylo nám vysvětleno, že už jogurtovač by musel mít jinou elektrickou konstrukci. Proto jsme se vrátili k mechanickému omezování teploty pomocí polystyrenu. Vyřízli jsme kolečko z asi 1 cm silného a vložili ho mezi dno jogurtovače a nádobu s jogurtem. Zatím se to osvědčilo. Nicméně v horkých letních dnech je nutno nechávat jogurtovač na co nejchladnějším místě.
Teplotu kontrolujeme kuchyňským teploměrem…
Dobrý deň prajem!
Má niekto skúsenosti s týmto jogurtovačom?
KLARSTEIN TK48-ME&YO-VERDE, 1 L, ELEKTRICKÝ JOGURTOVAČ
Vypadá stejně jako tenhle, u kterého jsou recenze, můžete na to mrknout.
https://www.mall.cz/jogurtovace/ceramicblade-pe-1784
Ano, je to velmi podobné – Ceramic Blade PE 1784
Zajímalo by mě, kdy se jogurt zavádí do výživy, pokud mám UC. Mám od Vás 5 fází postupu a tam jsem narazila jen na jogurt z pekanů. Znamená to tedy, že až po třech měsících? Hledala jsem na internetu vhodné lactobacily jako doplňky a našla jsem jen jedny, které by snad složením prošly. A připadá mi, že by mělo být důležité dostat do sebe správnou mikrofloru. Nebo jde zpočátku o to, vyhladovit všechnu? Tady je odkaz na ten doplněk http://candix.cz/?gclid=Cj0KEQjwx7u5BRC1lePz2biJpIYBEiQA-ZeDmkz1Xke-CKKFEy0MQ-BodYJ6e4U50VPE5M9px-xlTDQaAqlX8P8HAQ#tab-slozeni
Zpočátku vyhladovit vše do posledního, po uzdravení si dáte probiotika, vše se obnoví, jaká probiotika vám řekne Radek na konzultaci 🙂
Ak by som si chcela vyrobit jogurt z kokosoveho alebo mandloveho mlieka aku nemliecnu kulturu mam pouzit ?
Stejné, jako při výrobě z „normálního“ mléka. Jen musím podotknout, že my to nezkoušeli 🙂
http://www.lahodnosti.cz/unikatni-veganska-probiotika-raw-aquot-friendly-forceaquot-80-g
Tady je odkaz na Raw probiotika
Ahoj Martino, koukali jsme na to, ale jsou tam položky, o kterých toho moc nevíme, takže není jistota…nevíme zda kořeny neobsahují nějaké dvojité nebo složené cukry…navíc nevím, jak jste na tom vy sama, co řešíte za zdr. problém, v jaké fázi se nacházíte..aby tělo začalo dobře fungovat a dostalo se zpět do zdraví, musí nejdřív potvory ven a zpět až po 3 měsících po odeznění symptomů…za mě vyhrává jogurt, vy se musíte rozhodnout sama za sebe…jogurt se musí sice vyrobit, ale pro mě je v něm méně neznámého než v sypkém bílem prášku, já osobně bych do něj nešla, i když je tato cesta pohodlnější…my se s Radkem držíme pravidle, že nejíme co nevíme jak vzniklo, nebo když neznáme látky obsažené v produktu, je to prostě jistota…zkusím juknout ještě na ten kořen, třeba to někde bude, víte, je-li to pro SCD vhodné…
Ahoj, dá se použít i Raw jogurt? Kokos zalitý teplou vodou plus Raw probiotika a rozmixovat a nechat v temnu a při pokojové teplotě. Je výborný.
Ahoj Martino, vůbec nemáme zkušenost…kokos zalitý teplou vodou zní v pohodě, ale nevím co jsou to raw probiotika? Prozradíte nám to? 😉
…dobrý den, SCD jogurt dávám do skleniček a do trouby na ,,kynutí“ což je 40°C a jogurt super
(pro mě teda více kyselejší, ale jinak skvělý) 🙂 Magdalena
No tak další způsob…my ještě řešíme ten náš jogurtovač, aby z něj byl užitek :))))
Dobrý den, Marky, zkoušela jsem dělat SCD jogurt v polystyrenové krabici, zabalený do fleecové deky (tento způsob mi poradila dovozkyně bulharských jogurtových kultur). Musela jsem ke sklenicím jogurtu přidat ještě nahřátý gelový polštářek, aby se teplo udrželo. I přesto měl po 24 hodinách teplotu pouze 30 st., tak si nejsem jistá, zda je to dost na likvidaci laktózy. Chuťově byl výborný. Jinak samozřejmě čekám na Vaši referenci, týkající se stmívače :-). BTW, dozvěděla jsem se o existenci sušičky na ovoce s jougurtovačem. Je tam nastavitelný časovač až na 48 hodin, i nastavení teploty, jmenuje se Guzzanti GZ 680 (http://susicky-potravin.heureka.cz/guzzanti-gz-680/specifikace/#section), nemáte s ním někdo zkušenost? Třeba by to bylo lepší řešení.
Alice, to je skvělá zpráva! mě se s polystyrenem teplota snížila, ale ještě budu provádět přesné měření…jdu se podívat na ten jogurtovač od Guzzanti, tu značku má moc ráda, ale zase bych nerada vyhazovala ten jogurtovač co máme doma…paní Petra píše, že jí stmívač funguje….tak uvidíme 🙂 určitě napíšu!
Tak mám další zprávu ohledně měření teploty v jogurtu, ovšem jen s polystyrenem na dně, zatím. Stmívač je na cestě 😉
Jogurt měl v prvních hodinách něco přes 20 °C. Po 10 hodinách teplota stoupla kolem 30°C a pak se dostala na 41°C a udržela se tak i další hodiny až do konce fermentace. Neklesla ani nepřetáhla. Mám ale pochyby, že těch 12 hodin při 41 °C bude dostačující na přeměnu cukrů, k vytvoření správných bakterií zřejmě ano.
Dobrý den, dělám jogurt podle Vašeho návodu, koupila jsem si Vámi doporučovaný jogurtovač. Zdálo se mi ale, že po 24 hodinách je jogurt velmi horký. Přeměřila jsem tedy teplotu jogurtu v jogurtovači a teploměr mi ukázal 58 st. To je teplota, při které všechny laktobacily hynou, maximum by mělo být do 48 st. Jogurtovač Ariette tedy není vhodný na přípravu Vámi doporučeného jogurtu. Ne že by výsledek byl špatný, jogurt je chuťově v pořádku, ale laktobacily, o které nám jde, jsou po 24 hodinách mrtvé.
Alice, zdravím, máte naprostou pravdu, taky jsme to nedávno zjistili. Na začátku šel jako hodinky, jogurt jsem vytáhla a teplota byla v pořádku. Teď v létě, po cca 3 měsících používání se nám začal přehřívat, nevím jak velký vliv na jogurtovač mají vysoké letní teploty. Na dotaz paní Petry, která to také řešila, jsme provedli měření a naměřili to co vy, což se nám samozřejmě nelíbí. Paní Petra to vyřešila tak, že si na mašinku pořídila stmívač do zásuvky. My uděláme totéž, provedeme další měření a uděláme závěr. V každém případě vás budeme vás všechny informovat.
Tento jogurtovač je jediný, který nemá časovač, to znamená, že se po 12 hodinách nevypíná, ostatní jogurtovače se vypínají a my jsme nechtěli stále kontrolovat a hlídat přístroj. Proto jsme vybrali tuto značku. Stmívač se dá koupit na internetu, v obchodech jsme ho zatím neviděli.
Díky za zprávu Alice
ještě malá poznámka – zatím se dá vyřešit izolace polystyrenem, asi 1 cm vysokým, a chce to samozřejmě změřit, aby se zase ty správné bakterie mohly utvořit..je to jen prozatimní řešení, než dojde ke koupi stmívače, Marky
Děkuji za odpověď 🙂
S radostí!! :)))
Můžete doporučit jogurt,který se hodí nejlépe na naočkování? Uvádí se,že Hollandia je nejkvalitnější jogurt,ale používá bifidobakterie. Jinde zas jen napíšou jogurtové kultury,ale nespecifikují jaké. Díky
Napíšu vám, který používáme my doma. Je to řecký jogurt firmy kpi kpi (kri kri). Obashuje L.Bulgaricus a S. Termophilus…je víc druhů, dokonce jsme teď naposledy koupili s ovečkou, tedy jogurt z ovčího mléka. A ano, musí tam být přesně tyto jogurtové kultury, pokud nenapíšou jaké, tak takové jogurty prostě nekupujte 🙂
stala se mi zvláštní věc. dělala jsem scd jogurt. Dvakrát jsem použila k naočkování koupený jogurt a dobrý. byl sice trochu řidší ale výborný. Pak jsem použila k naočkování scd jogurt a po 24 hodinách byla nádoba plná syrovátky a něco jako tvaroh. Dala jsem hmotu vykapat a asi z toho bude tvaroh. Nechápu,k čemu došlo. Uměla by jste mi , Marky, vysvětlit,co se stalo?? Díky
No, Karlo, Elaine nedoporučuje vyrábět jogurt z 24h SCD jogurtu. Už jsme se tady někde o tom bavili. Jogurt je nejenže hodně kyselý, ale hlavně klesá procento kultur a to nechceme, naším cílem je být správně jogurtově kulturně vybavení :))
Rádo se stalo 🙂
SCD jogurt jsem již dělala alespoň 6x.Používám čerstvé mléko z farmy. 5x v pohodě a 1x se mi stalo to stejné.
Jogurt na očkování vždy stejný.
Uvažovala jsem, že už bylo mléko nakyslé(bylo 4 dny v lednici) a neproběhla přeměna s jogurtovou kulturou,
ale rovnou z kysaného mléka při ohřívání na tvaroh (pamatuji doby, kdy v obchodech nic nebylo a také mléko nevydrželo a běžně se používalo kysané a řada věcí se dělala doma.
Teď jsme udělala 7. dávku a je v pohodě.
Ano… Je to trošku alchymie 🙂 Děkuji za zkušenost…
Dobrý den,nedal by se použít už vyrobený SCD jogurt jako kultura na výrobu dalšího jogurtu???
Zdravím, nedal, nebo takhle, dal, ale už by v něm bylo málo kultur, jogurt bude kyselejší a o hodně řidší, takže, já osobně bych do toho nešla 🙂
Super jogurt. Doporučuju značku Kri-kri(kpi-kpi) z Řecka, kde se nachází Bulgaricus. V Holandii je tuším ten BIFI. Jinak co ten plast? Nevadí to v tom procesu, ono když se plast zahřeje a navíc ta fermentace…
Lukáši, nevím, neřeším..nemám ten pocit..teplota kolem 40°C mi nepřijde zdravotně ohrožující…záleží na vás 🙂
…ještě mě napadlo tohle. Pokud by někomu vadil „ten plast“, nechť si strčí do tohoto již dokonalého jogurtovače zavařovací sklenici :))) Co vy na to Lukáši? 😉
MILACKOVE TEN JOGURTEK NEMA CHYBU DOBROU CHUT
Děkujeme, naprosto souhlasíme! :)))))
Dobry den,muzu dotaz k zobrazenemu jogurtovaci? Udrzuje behem danych 24h teplotu v pozadovanem rozmezi? Zkouseli jste to merit? Mame doma jogurtovac na sklenicky, ktery se ale bohuzel prehriva, tak at vim, zda koupit tento 🙂 Diky.
Ano, Petro, je v pořádku, udržuje kontinuální teplotu po celou dobu…ale že bychom mu zkoušeli měřit teplotu, tak to nás nenapadlo :)) ale zkusíme, ať je sranda! 🙂
Ahoj, poprosím o informáciu. Chcem začať robiť jogurty, tak sa pozerám po jogurtovačoch. Všimla som si že jogurtovače Luvele, aj predtým Ariette čo ste mali, majú jednu nádobu na výrobu jogurtu. Má to nejakú výhodu oproti tým s niekoľkými menšími nádobami? V Luvele majú aj s 4x400ml nádobami. Tak sa rozhodujem ktorý. Našla som aj jogurtovač Guzzanti GZ 705, kde výrobca deklaruje presnú kontrolu prednastavenej teploty 42°C. Ďalujem
Odpovídám raději já, paní Petra třeba odpoví také, uvidíme.
Nevím jestli to má nějakou výhodu, záleží spíš na tom co se vám líbí víc. Nevýhodou Ariete byla umělohmotná nádoba. Když se zahřívá plast, tak z něj odchází všelicos. A další nevýhodou Ariete byla velmi kolísavá teplota. Jinak Luvele nabízí velkou nádobu skleněnou a nebo menší nádobky porcelánové. Ve skle udělám více jogurtu, dvojité množství než v menších porcelánových nádobách. Mohu si rozhodovat o množství. S menšími nádobkami se větší množství dá udělat jedině tak, že počkáte den a pak spustíte proces znovu. Ale mojí mamce to třeba vůbec nevadí, dělá si jogurt 3 x týdně. Já ho dělám jednou za Týden až 14 dní, podle potřeby. Kdo má spotřebu jogurtu menší, je třeba sám, nebo moc nepeče, jogurt využívá denně jen kvůli střevní mikroflóře, vystačí si s nimi. Nevýhodu nevidím žádnou, snad při jejich mytí je třeba dát si pozor, sklo je přeci jen náchylnější na rozbití. Ale to se může stát i s porcelánem 😉 Podle mne rozhodující je to, jak často budete jogurt připravovat.
Pokud výrobce Guzzanti garantuje teplotu 42 °C a ten přístroj teplotu nepřešvihne, tak proč ne. Ale pokud ten přístroj teplotu přetáhne, máte po bakteriích. Lepší teplota by byla 40 °C, kdy může dojít k menšímu poklesu nebo k menšímu zvýšení. Nic se nestane pokud se bude pohybovat mezi 38-42, ne méně, ne více. My to u Luvele zkoušeli a teplota drží. Mějte se moc hezky, Marky
Marky,
kedy zacnu webinare?
Soni, začaly tento týden ve středu…napište mi do mailu…
..a nebo pokud by jste se ještě chtěla zařadit do tohoto 2. kola, tak napište rovnou Radkovi na podporu…sice už jeden webinář byl, ale o nic nepřijdete, webinář budete mít pro poprvé ze záznamu, pak už živě …webinářů je celkem 5 🙂 tak je to na vás, hezký den!
ja som tiez zakotvila na SCD, pouzila som najma ich fazovanie diety pri relapsikoch (zatial 2) spominala som ich preto ze mnohe ich recepty su pre SCD pouzitelne. Smaria ja som uz toho precitala tiez :))))
Ano Zuzko, fázování diety je nejdůležitější, zvlášť pokud jsou v těle ne-moci jako crohnova choroba, ulcerozní kolitida, problémy s trávícím systém, atd., vše teď budeme probírat na webinářích, už se na ně těšíme 🙂
Ale ono vše souvisí se vším, taky jsme s Radkem vyzkoušeli pár věcí, které zafungovali na chvilku nebo stav zhoršili…ale kdo hledá najde, že? 😉 jsme šťastní, že jsme konečně zakotvili <3
Tesim sa na Vasu e-kucharku, snad bude kniha dostupna v papierovej forme aj v SR, papier je papier :)) Na SCD (Paleo, Gaps) som rok aj tri mesiace, scd jogurt som este neskusala, z kvasenej zeleniny iba kyslu kapustu, cize mam co dobiehat. Myslim ze tam som robila chybu, skusala som aj probiotika urcene pre UC ale robili mi zle :(( skusim pomalicky toto.
🙂 Zdravím Zuzi, snad kuchařku zvládneme co nejdřív, také mám raději papír 🙂 zatím je v plánu e-kuchařka. Co se týká paleo stylu a gaps, také o něm víme, Radek ho řešil, sbíral informace. Paleo vychází z toho jak jedl pračlověk, ale pořád tam narazíte na dvojité cukry, a gaps odporuje logice SCD, prostě SCD nám oběma dává smysl a skvěle se osvědčilo, a to nejen nám, po celém světě se díky SCD uzdravují desítky tisíc lidí 🙂
Kolko percent tuku ma takto pripraveny jogurt ?
nevíme 🙂
Dobrý den, moc se mi líbí vaše stránky, začínám se první týden podle vás stravovat. Jen mám dotaz – mohu pít zakysané mléko (něco jako kefír) vyrobený doma z „tibetské houby“ , Dám plnotučné mléko a přidám houbu, nechám 24 hodin uležet, scedím a piji.
Děkuji za odpověď. Ivana
Kefír, obsahuje kvasnice, není tudíž pro SCD uzdravování vhodný, není doporučený..zkuste místo kefíru raději Jogurt 24h SCD 🙂
Dekuji za skvele recepty.
Děkujeme Marcelo! 🙂 za měsíc dáme k dispozici naši e-kuchařku..papírová vyjde na podzim 🙂
Hezký večer:) Mohu se zeptat, zda vám jogurt chutnal ? Také jsem ho neměla už rok a občas bych si ho dala. Ještě jsem žádné mléčné výrobky nezkoušela,ale teď budu zkoušet sýr Goudu ,tak uvidím,zda mi bude dělat dobře.
Zdravím vás, z jogurtu jsme nadšeni. Dělali jsme ho už 3 krát za sebou, jíme ho ob 2 dny…do jednoho jsme dala hned ze startu vanilku z lusku, na závěr jsem přidlala medík a nedalo se přestat jíst…jogurt byl pokaždé trošku jiný co se týká konzistence, záleží dost na tom jaký jogurt koupíte, ale shodli jsme se s Radkem na tom, že další jogurt už bude ze startovacích kultur…víte, prostě nevíme na 100%, jestli i do těch nejnej jogurtů nedávají probiotika…jistota je kulomet :)) Zkoušejte postupně a pomalu, ať víte jak reaguje tělo 🙂
Dobrý deň. Prečítala som si zoznam potravín, ktoré áno a ktoré nie. Mohla by som prosím vedieť, prečo je škodlivý sacharin medzi povolenými potravinami a stevia rastlinného povodu nie ? Ďakujem
Zdravím Antonia, sacharin je z hlediska SCD v pořádku, ale nikdy jsme ho neměli v ruce, sladíme medem…sacharin bych si já osobně do jídla nikdy nedala…použití je na každém..
Stévie z chemického hlediska má molekulární strukturu podobnou steroidu, takže buď oslabuje imunitu anebo ji příliš stimuluje…není jisté proč to dělá nebo jak to dělá, ale jelikož je to neznámá reakce tak je stévie nežádoucí…
Děkuji za odpověď ) trochu mě to mate, MÁSLO A PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO … V receptech se píše máslo.
🙂 Jitko, v ingrediencích píšu máslo a v postupu přepuštěné (rozpuštěné) máslo – a to proto, abychom se zbavili laktózy…a dělá se to vždy! 🙂
Marky, a jak SCD s mléčným produktem jako jogurt, máslo, a sýry ? Nevadí kasein ani laktóza ? Tělo tyto produkty podle SCD přijímá dobře ? I třeba kombinaci s ovocem a s jinými ? Promiňte, jsem totální zelenáč v SCD. Tajímá mě to 🙂 předem díky za odpověď.
Cokoli je mléčného původu musí být dlouhozrající…fermentované…máslo přepuštěné…jogurt si musíte vyrobit podle scd receptu, je na naších stránkách..prostudujte řádně naše stránky a bude-li vás to moc zajímat, přihlašte se na naše videokurzy zdrama..spoustu se tam dozvíte 🙂
Super. Dík za recept. Už se na něj těšíme !!!
My se na ty jogurty taky vrhneme…zítra jdeme koupit jogurtovač, už vidím ty nové recepty 😉 přeci jen tato probiotika jsou lepší než z kvašeného zelí..zvlášť když se nedá ze začátku jíst ještě raw jídlo :)))
Jogurt určitě vyzkouším,musím přiznat,že mi docela chyběl.
🙂 nám nechyběl, ale musím přiznat, že jste nás ve většině tak nějak vyprovokovali k akci :)))) ještě že jsme udělali ty webináře :))))))))